Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • st3v3np3t3r

    veterán

    spoiler

    Galaxy S23 5G 256GB//HP Victus 16+Rog Ally RC71L//Korábbi hsz-eim #97246720 név alatt...

  • Kékes525

    félisten

    A Windows 10 letöltése
    Ezzel ugyanúgy lehet update-olni a 10-et, mint a WU-n keresztül? Azaz minden adat és beállítás marad? Vagy azért van különbség a kettő között. A frissítési segéd-re gondolok.

    [ Szerkesztve ]

    Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

  • orc88

    őstag

    -----

    [ Szerkesztve ]

    "Life's simple: You make choices and you don't look back."

  • csemege86

    tag

    Melyik fórum topikban fér el ez a kérdés? Sokat keresgéltem, semmi igazi élő "Adobe Flash Player" topikot nem találtam.

    "Mivel tudnám megoldani, hogy a flash videók a másodlagos monitoron full screen maradjanak akkor is, ha kikattintok belőlük az elsődleges monitorra? Új Firefox profilt kellett csinálnom, és az eddig működő teljes képernyős mód már nem jó. Ez nagyon rossz, ha dolgoznék az asztali monitoron, de közben flash videót néznék a fali tv-n.

    Rengeteget google-oztam, de semmi normális megoldást nem találtam.

    Kerestem konkrét Adobe Flash Video topikot a fórumok között, de azt se találtam."

    Andris

  • Saccco

    nagyúr

    .

    [ Szerkesztve ]

    █ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █

  • Cs1csó

    félisten

    válasz csemege86 #11856 üzenetére

    Ez inkább oprendszerrel összefüggő. Windows 10, Windows 7, Linux, MAC te tudod melyik.

  • Iomega

    őstag

    [ Szerkesztve ]

    Annyit érünk, amennyi szeretet van bennünk. - "Ne menjen le a Nap, a te haragoddal!"

  • Intruder2k5

    MODERÁTOR

    Normál szöveg.
    OFF szöveg.
    Félkövér szöveg.
    Félkövér OFF szöveg.

  • gzbotii

    veterán

    Mi is az a Revolut?
    Sok cikk, videó foglalkozott a témával, kezdésnek itt tájékozódhatsz:
    Bankkártyabomba: berobban Magyarországra a bankok nagy ellensége
    - Portfolio.hu
    Lecserélnéd a bankodat a Revolutra? Ezek az első lépések - Fintechzone.hu

    Igénylés menete
    A Revolut szolgáltatásainak a használatához egy okostelefonra van szükséged (Android 6.0 vagy újabb illetve iOS 10 vagy újabb), a legtöbb funkciót csak az appból tudod elérni - nincs webes felület.

    Kártya díja
    Ha meghívó kóddal regisztráltál, vagy épp egy futó akció idején, akkor az első fizikai kártyát ingyenesen szállítják ki. Ha ezt elmulasztottad, akkor 5€ szállítási díjat számolnak fel. Standard felhasználók egy darab ingyenes virtuális kártyát is igényelhetnek.

    Visa vagy Mastercard kártyát fogok kapni?
    Jelenleg mindkét típus használatban van, Standard csomagban bármelyiket kaphatjuk.

    Milyen pénznemek támogatottak?
    A Revolut jelenleg 140 főbb pénznemet támogat. A kivételek megtekinthetőek a Revolut support erre vonatkozó oldalán: [link]

    Hány kártyám lehet egyszerre
    Az ingyenes, Standard csomagban egy fizikai és egy virtuális kártyát igényelhetsz ingyen. Minden extra kártya díja 6€ + szállítás.
    Premium és Metal előfizetéssel egyszerre három fizikai kártyája lehet egy felhasználónak, illetve öt virtuális. Az eldobható (disposable) kártyák nem számolódnak bele.

    Forint feltöltés
    Már a Forint alapú feltöltés is elérhető 2019 május 21-e óta, így költségmentesen juttathatjuk el a kívánt összeget a hazai számlánkról a Revolutra

    Mely pénznemet használja először
    Először mindig a terhelés pénznemében próbálja levonni a kívánt összeget a számládról - ha abból nem áll rendelkezésre megfelelő összeg, akkor az accountod fő devizájában, ami magyarországi regisztráció esetén a forint lesz. Ha abból sem áll rendelkezésre elegendő, akkor abból a pénznemből, amiből a legtöbb van az accountodon. Nem osztja szét a terhelést, több deviza között. Tehát ha van 100$ és 500€a számládon, és érkezik 200$ terhelés, akkor mindet az euró számlára terheli.

    Limitek
    Standard, azaz az ingyenes csomagban havi 200£(vagy annak megfelelő összeg más pénznemben) vehető fel ATM-ből díjmentesen valamint 5 000£váltható át.
    Premium előfizetés esetén 400 £, illetve Metal esetén 600£vehető fel díjmentesen ATM-ből, valamint korlátlan összegben válthatunk, bankközi árfolyamon.

    Előfiezetések
    Revolut jelenleg három féle előfizetés biztosít az ügyfeleinek Standard, Premium és Metal néven. A Standard teljesen ingyenes, viszont néhány szolgáltatás is limitált (nincs kriptovaluta, Metal kártya, etc). A havidíjakról és szolgáltatásokról itt lehet tájékozódni.

    Készpénzfelvétel
    Standard havi 200£, Premium előfizetés esetén 400£, Metal előfizetéssel 600£vehető fel díjmentesen ATM-ből. Figyelem! Bár a Revolut nem számol fel semmilyen költséget a készpénzfelvételnél, ahogy a magyarországi bankok sem, külföldön az ATM üzemeltetője használati díjat számolhat fel . Érdemes előre tájékozódni, hogy külföldön mely bankok ATM-je ingyenes. Ebben lehet segítség a MasterCard Nerby.

    Számlaszám
    Jelenleg minden felhasználó Egyesül Királyságbeli számlaszámot kap.

    Azonosság igazolása
    Mivel a Revolut is egy pénzügyi szolgáltatás, igazolni kell az személyazonosságodat ahhoz, hogy használhasd a szolgáltatásait. Egy fotót kell készítened és az appban feltöltened egy személyazonosságot igazoló okiratról (útlevél, személyi igazolvány). Figyelem! Vezetői engedélyt nem fogadnak el, aki regisztráláskor ezzel igazolta magát, attól kérhetik az azonosságuk újabb megerősítését.

    Interbank rate/Bankközi árfolyam
    A Revolut nem a középárfolyamon, hanem a bankközi árfolyamon vált.

    Visa vagy Mastercard kártyát fogok kapni?
    Jelenleg mindkét típus használatban van, Standard csomagban bármelyiket kaphatjuk.

    Hogyan léphetek kapcsolatba az ügyfélszolgálattal?
    Legegyszerűbb és legpraktikusabb módja, az appon belüli chat használata (Továbbiak -Súgó - Új csevegés). Alap kérdéseinkre egy chatrobot próbál válaszolni. Ha egy élő személlyel szeretnénk mindképpen beszélni, akkor a live agent kifejezést kell elküldeni a chatablakban, és amit lesz egy elérhető ügyfélszolgálatos, úgy válaszolnak a megkeresésünkre (tapasztalatok szerint ez 2 perc - 24 óra között lehet). Másik lehetőség Facebook Messengeren írni nekik (de ez a funkció néha nem elérhető).

    Kártya letiltása
    A fizikai és virtuális kártyáinkat könnyedén, egy kattintással tilthatjuk az appban. Azonban, ha elhagytuk a kártyánkat, és nem áll módunkban azt a mobilos applikáción keresztül tiltani, akkor a következő Egyesült Királyságbeli számon megtehetjük: +442033228352

    Google Pay/Apple Pay elérhető Revolut kártyákkal?
    Jelenleg egyik szolgáltatás sem támogatott hivatalosan.

    [ Szerkesztve ]

    When every logical course of action is exhausted, the only option that remains is inaction.

  • pacman_123

    tag

    .

    [ Szerkesztve ]

    Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

  • Intruder2k5

    MODERÁTOR

    [B][IMG:https://mobilarena.hu/dl/upc/2017-01/10/57592_ufos91frni8dqklu_piros_x.png][/IMG] A topikban az apróhirdetés, csere-bere, és hirdetés linkelés tilos. Hardveraprón a megfelelő kategóriában van erre lehetőség [L:https://hardverapro.hu/aprok/egyeb/dron]Hardverapró/Drón[/L][/B]
    [IMG:https://mobilarena.hu/dl/upc/2017-01/10/57592_mux9oh8wqqwqzmsz_csillag.png][/IMG] [L:http://prohardver.hu/tema/quadkopterek_felso_tagozat/friss.html][B]Társtopik - Quadkopterek, felső tagozat[/B][/L]
    [IMG:https://mobilarena.hu/dl/upc/2017-01/10/57592_mux9oh8wqqwqzmsz_csillag.png][/IMG] [B]Drón, multikopter, quadcopter, hexacopter.. számos kifejezéssel találkozhatnak a hobbi távirányítós repülés rajongói. De pontosan melyik mit jelent, és melyiket érdemes beszerezni?[/B]

    A drón szó általánosságban a vezető nélküli repülő szerkezeteket jelöli. Az alábbiakban a quadcopterek, hexacopterek, octocopterek közötti különbségeket mutatjuk be.

    A helikoptereknek egy motorja, egy fő, és egy farokrotorja van. A multikopterek ezzel szemben több motorral rendelkeznek, az irányításuk a motorok sebességének változtatásával lehetséges. Nincs farokrotorjuk, ennek köszönhetően könnyen repülhetnek bármilyen irányba attól függetlenül, hogy az orruk merre néz, és nagyon gyorsan tudnak irányt változtatni. Ugyan a repülés hajnalán emberi vezetésű multikopterekkel is kísérleteztek, azonban ezek nem terjedtek el, ahhoz túl instabilak, és egy átlagember számára a több rotor irányítása rendkívül nehéz, ha nem lehetetlen. Ugyanakkor a különböző szenzorok, gyorsulásmérők elterjedésének köszönhetően ez ma már távirányítóval igen könnyűvé vált, a multikopter felépítés tehát ma éli reneszánszát, az egyre népszerűbb vezető nélküli légi járműveknél használják.

    A [B]quadcopter[/B] négymotoros multikopter, ez jelenleg a legnépszerűbb konfiguráció. A négy propeller egymással 90 fokos szöget zár be. Ezek a legkisebb, legkönnyebb drónok, akár kézben is elférnek, gyorsak, jól manőverezhetőek, és szobában is repülhetők. Kezdőknek, hobbi célból repülőknek, és azoknak, akik nem akarnak sok pénzt költeni, a quadcopterek a megfelelőek. A quadcopterek kis méretük ellenére rendkívül stabilak, akár szélben is. További előnyük, hogy a multikopterek közül a legolcsóbbak, és az alkatrészek is olcsók hozzá, valamint hogy rendkívül nagy a választék belőlük: minden igényre, és pénztárcára kaphatók. Hátrányuk, hogy komolyabb, nehezebb kamerákat nem tudnak megemelni.

    [L:http://i.imgur.com/s7dir4C.jpg][IMG:http://i.imgur.com/oIvCGz4.jpg][/IMG][/L] [L:http://i.imgur.com/La05OfB.jpg][IMG:http://i.imgur.com/NstZklu.jpg][/IMG][/L] [L:http://i.imgur.com/7tmfsKL.jpg][IMG:http://i.imgur.com/TJvgWyR.jpg][/IMG][/L]

    A [B]hexacopter[/B] hat motorja egymással 120°-ot bezárva, szimmetrikus keretben helyezkedik el. Hasonlóak a quadcopterekhez, azok minden előnyével, de náluk erősebbek, nehezebbek. A több motornak köszönhetően nagyobb súly megemelésére képesek, és magasabbra tudnak repülni. Némi gyakorlással kisebb az esély az összetörésükre, mivel egy (néha akár két) motor leállása esetén a repülő biztonságosan landolhat. Hátrányuk, hogy méretük sokkal nagyobb, szobában, szűkebb helyeken nehezen repülhetők. Ezen kívül maguk a hexacopterek, és a hozzá való alkatrészek is drágábbak mint a quadcopterek esetében. Félprofiknak, és azoknak akik nagyobb súlyt akarnak velük megemelni, megfelelőbb lehet mint egy quadcopter.

    [L:https://c1.staticflickr.com/9/8470/8427229906_82f2ecc236_b.jpg][IMG:https://c1.staticflickr.com/9/8470/8427229906_82f2ecc236_q.jpg][/IMG][/L] [L:https://c2.staticflickr.com/8/7313/15904214674_059c3035ef_b.jpg][IMG:https://c2.staticflickr.com/8/7313/15904214674_059c3035ef_q.jpg][/IMG][/L] [L:https://c2.staticflickr.com/8/7156/13588522505_abbf88bc6c_b.jpg][IMG:https://c2.staticflickr.com/8/7156/13588522505_abbf88bc6c_q.jpg][/IMG][/L]

    Az [B]octocopterek[/B] a legkomolyabb multikopterek. Már 8 motorjuk, 8 propellerük van. Hasonlóak a quadcopterekhez és a hexacopterekhez, de még a hexacoptereknél is több teher szállítására képesek, azoknál még gyorsabbak és erősebbek, még magasabbra tudnak repülni. A hexacoptereknél nagyobbak és drágábbak is. A 8 motor működtetéséhez komoly kapacitású és mennyiségű akkumulátorra van szükség. Profi filmesek, fotósok, nagyon drága, és nehéz kamerák tulajdonosai számára ez a legmegfelelőbb konfiguráció.

    [L:http://i.imgur.com/iEQXLEi.jpg][IMG:http://i.imgur.com/lGqQcXh.jpg][/IMG][/L] [L:http://i.imgur.com/iiqC1A6.jpg][IMG:http://i.imgur.com/LxC9Jba.jpg][/IMG][/L] [L:http://i.imgur.com/1bM6q06.jpg][IMG:http://i.imgur.com/OjQejOR.jpg][/IMG][/L]

    Forrás: [L:http://dronok.info/quadcopter-hexacopter-octocopter-kulonbsegek/]dronok.info[/L]

    [P:C]#############################################[/P]

    [P:C][B]Mini / mikro / nano méretű szénkefés kvadkopterek[/B][/P]
    [P:C]by [L:http://prohardver.hu/tag/terez_atya.html]Teréz Atya[/L][/P]

    [U][B]Bevezető[/B][/U]
    A kvadkopter nem más mint egy négyrotoros helikopter. Felénk szokás drónnak is hívni, de én személy szerint nem szeretem a kifejezést, mivel amit egy átlagos halandó nálunk meg tud fizetni nem képes autonóm működésre. Egyedül a repülésstabilizátor ami automata.
    Tehát van négy rotorunk amiből a két szomszédos ellenkező irányba forog, a kettő átellenes azonos irányba forog. A képen piros ill. kék színnel jelölve.
    Mozgása nagyon hasonlít a hagyományos helikopterekhez. Tehát képes dőlni előre-hátra, jobbra-balra illetve fordulni a saját tengelye körül és emelkedni-csökkenni.
    A helikopetereknél a döntést a ciklikus karral oldják meg, az emelkedést gázkarral a tengely körül fordulást pedig pedálokkal.

    [U][B]Irányítás[/B][/U]
    Kvadkoptereknél az irányítást két joystickel oldják meg. A legelterjedtebb konfigurációban a bal oldali adagolja a gázt illetve szabályozza a jobbra-balra fordulást míg a jobb oldalival tudjuk megadni a az előre-hátra, jobbra-balra dőlést. Ez a „MODE 2” kiosztás. A „MODE 1”-nél a bal oldali a dőlés és a jobb oldali gáz/fordulás.

    [B][U]Kis fizika[/U][/B]

    [P:C][IMG:http://i.imgur.com/IyNAEWg.jpg][/IMG][/P]

    A kvadkoptereknél nem a rotorofej ill. lapátok döntésével érik el az irányváltoztatást hanem a motorok forgási sebességének változtatásával. Logikusan, ha mind a négy motor egyszerre gyorsul/lassul a kopter emelkedik, süllyed. Ha csak két egymás melletti motor gyorsul (világos zöld), lassul a kopter a lassabb motorok irányába dől be és indul el (világos zöld).

    Ha a tengely körül akarunk fordulni akkor a két átellenes motornak kell adni kakaót. A hatás-ellenhatás törvényének értelmében ha az óramutató járásának ellentétes irányába forgó motorokat gyorsítjuk fel (kék) a kopter az óramutató járásának irányába fordul el a saját tengelye körül (szintén kék).

    [P:C][IMG:http://i.imgur.com/RKzBplA.jpg][/IMG][/P]

    [B][U]Stabilizátorok[/U][/B]

    A piacon kétféle stabilizátorral ellátott kvadkoptert lehet kapni:
    [B]3-axis gyro[/B] – három giroszkóp alapján számolja ki, hogyan is áll a levegőben. Ma már elavult, mivel lassan stabilizálja magát. Amennyiben egy ilyet akarnak ránk sózni meneküljünk.
    [B]6-axis gyro[/B] – helyesebben 3 axis gyro + 3 accelerometers. A giroszkópokon kívül gyorsulásmérőt is tartalmaz. Sokkal gyorsabban stabilizálja magát es gyorsabban reagál a váratlan helyzetekre, pl. a széllökésekre. Annyira gyors, hogy pl. egy H8 minit fejjel lefelé is eldobhatunk a levegőbe, egy gázfröccsre szinte azonnal stabilzálja magát.

    [B][U]Szénkefés motorok[/U][/B]

    A kvadkopterek mechanikai szempontból sokkal egyszerűbbek a hagyományos helikoptereknél.
    Azonban arra oda kell figyelni, hogy a motorok egyforma teljesítményűek legyenek. Motorcserénél mind a négyet ajánlott cserélni amennyiben az új motoroknak jelentősen eltér a karakterisztikája.
    Mivel a szénkefementes (brushless) motorok egyelőre aránylag nagyok a megfizethető árú kopterekbe, jellemzően 150 dollár alatt, szénkefés motorokat építenek. Előnyük, hogy aránylag olcsóak és a vezérlésük is egyszerű. Hátrányuk, hogy a szénkefék aránylag érzékenyek és gyorsan kopnak. A kopter méretétől és vezetési stílustól függően a motorok 5-10 órát bírnak. Személyesen találkoztam olyan motorral ami 3 óra után befuccsolt míg a haverja 20 órán túl is vígan pörög.

    Forgásiránytól függően vannak az óra járásával megegyező irányba forgók (ClockWise - CW) és az óra járásával ellenkező irányba forgók (CounterClockWise CCW)
    Legelterjedtebb méretek (bővítendő):
    0720 – 7 X 20 mm – pl. Hubsan X4, Revell Atomium, Wltoys V939, Walkera Ladybird
    0820 – 8,5 X 20 mm – pl. Hubsan X4 Camera – H107C, Dromida Ominus

    [B][U]1S Akkumlátorok[/U][/B]

    A legelterjedtebb akkumulátorok a kvadkopterekben a LiPo akkumulátorok.
    LiPo, azaz lítium-polimer alapúak. Névleges feszültségük 3,7 volt (feltöltve 4,2), könnyebbek a Li-Ion-nál mivel nem kell műanyag tokba zárni őket. Mivel csak egy alu csomag védi őket sokkal sérülékenyebbek, mechanikai sérülésnél, pl. szúrás hajlamosak kigyulladni és sötét, átláthatatlan füsttel magas hőmérsékleten égni. A LiPo akkukat ne dobjuk ki a háztartási szeméttel együtt mert könnyen tüzet okozhatunk. A LiPo töltőnek és akkunak is rendelkeznie kéne védőelektronikával. Sajnos a legtöbb „charging cable” tényleg csak egy kábel és minden védelem az akkura hárul. Amennyiben az akku nem rendelkezik ilyennel konnyen túl lehet tölteni az akkut és már jön is a puffadás, tűz, füst, tűzoltók.

    Egy tipikus LiPo akku jellemzői – a képen Dromida Ominus zöld akkuja:
    [B]JST Plug;1S – 3,7V; 700 mAh; 25C; 2,6Wh[/B]
    Magyarázat:
    [B]JST plug[/B] – kétféle dugaszt használnak a kisebb kopterek. Ez a piros JST vagy a (utána kell néznem)
    Ez utóbbinál nagyon oda kell figyelni mert pár gyártó perverzója megfordítani a polaritást.
    [B]1S – 3,7V[/B] – Egycellás akku, cellánként 3,7V feszültséggel. Logikusan 2S - 7,4 V; 3S – 11,1V, stb.
    A kisebb kvadkopterek jellemzően 1S akkut használnak hogy egy olcsó töltővel is tölthetők lehessenek az USB 5V-os feszültségével.
    [B]700 mAh[/B] – kapacitás. 700 mA-t tudna leadni óránként, 1,4 A-t fél óra alatt, stb.
    [B]25C[/B] – A névleges kapacitás 25-szeresét képes leadni rövid ideig. 0,7*25=17,5 Amper!!!
    [B]2,6Wh[/B] – Tárolt energia = feszültség * kapacitás. E = U*I*t

    [P:C][IMG:http://i.imgur.com/xMZpPw6.jpg][/IMG][/P]

    [P:C][L:http://koptergeza.blog.hu/2017/01/16/hazi_lipo_akkumulator_merito_es_fustgatlo]Házi LiPo akkumulátor merítő és füstgátló - Kopter Géza[/L][/P]

    [P:C][L:http://koptergeza.blog.hu/2016/05/27/hogyan_szabaduljunk_meg_regi_mihaszna_akkumulatorainktol]Hogyan szabaduljunk meg régi, mihaszna akkumulátorainktól - Kopter Géza[/L][/P]

    [B]1S-nél nagyobb cellaszámú akkumulátorok[/B]
    Leszámítva a szobacirkálókat, a drónok többsége egy cellánál nagyobb akkumulátorokkal repül. Ennek az oka az, hogy magasabb feszültségen sokkal hatékonyabb a repülés, illetve a magasabb motor fordulatszám miatt több erő áll rendelkezésre. Természetesen a cellaszám növekedésével az áramforrások súlya is nő, vagyis ezt be kell kalkulálnunk a repülési össztömegbe.

    A 2 S akkumulátorok specialitása, hogy még nem kell hozzájuk okos töltő, USB-s adapterről is tölthetőek – pl. power bankról -, vagyis aki nem akar beruházni egy drága, 10-12.000 forintos, mikroprocesszor vezérelt töltőbe, az itt spórolhat valamennyit. Persze azt is tudni kell, hogy így a cellafeszültség kiegyenlítése sem igazán történik meg, ezért hosszabb távon mégis javasolt egy jobb minőségű töltőt vásárlása. Ezek az akkumulátorok még viszonylag olcsók, és nemcsak a drónok, de például az olcsóbb rc autók, távirányítók, FPV szemüvegek is ilyennel működnek, és gyárilag ezekhez sem adnak intelligens töltőt.

    A 3 vagy ennél magasabb cellaszámú akkumulátorok esetében viszont „kötelező” egy okostöltő megvásárlása a cellafeszültségek kiegyenlítése miatt. A drónok nagy teljesítményfelvétele ráadásul eléggé szét tudja rángatni a feszültséget, vagyis érdemes balanszoltan tölteni az áramforrásokat.

    [B]Milyen akkumulátort vegyünk?[/B]
    Fő szabály az, hogy olyan akkumulátort válasszunk, amely megfelel a drónunk méretéhez – se nem túl nagy, se nem túl nehéz -, értelmezhető repülési időt biztosít, a drón teljesítményfelvételét ki tudja szolgálni és jó az ár-érték aránya. Honnan tudjuk, hogy ki tudja szolgálni az akkumulátor a drón által felvett teljesítményt? A lenti számítási példa viszonylag jó közelítő eredményt ad:
    Motorok száma*motorok fogyasztásával. Például ha egy motor 4 cellán 30 A-t fogyaszt, akkor 4*30 A = 120 A lesz a maximális áramfelvételünk. Ez persze a valóságban nagyon ritka, hiszen sosem repülünk függőlegesen felfele teljes gázzal, tehát a valós fogyasztás nagyjából 20-30%-kal kevesebb. Ez 84 ampert jelent a mi esetünkben. Ekkor már csak azt kell tudnunk, hogy az akkumulátorok mennyit képesek leadni. Érdemes a motorok fogyasztásával kapcsolatban teszt videókat nézni Youtube-on.

    Tesztoldal motorokról: [L:https://www.miniquadtestbench.com/motors/]Mini Quad Test Bench[/L]

    Az akkumulátorok által leadható maximális árammennyiség a kapacitás*a C értékkel. Például Infinity 4S 1500 mAh 70C maximális áramleadása 1500*70= 105 A . Ezt kell megszoroznunk a feszültséggel, akkor kapjuk meg, hogy mennyi teljesítményt képes kiszolgálni az akkumulátor. Ebben az esetben 16,8 V* 105 A = 1764 W összteljesítményt tudunk majd vele megtáplálni. Azért szoktuk mégis az amper értékeket alapul venni, mert elég azt összevetünk a motoronál leírtakkal. Azt viszont tudni kell, hogy a feszültség esésével csökken a leadható teljesítmény is, tehát ez a teljesen feltöltött akkumulátorra és az első „punch out”-ra vonatkozik, ezt követően egyre kevesebb teljesítmény fog rendelkezésre állni a feszültség csökkenése miatt.
    Lehet a vázmérethez is tervezni az akkumulátort, az irányadó számok versenygépeknél nagyjából az alábbiak:

    90-120 mm - 450-650 mAh
    120-150 mm – 650-850 mAh
    150-200 mm – 850-1000 mAh
    200-250 mm – 1000-1800 mAh (könnyű buildek simán repülnek 1000 mAh-val is, hosszú repülési időre vágyók pedig 1800-zal)

    Újabb ökölszabály: a verseny drónok esetében nem érdemes 60-nál kisebb C értékkel rendelkező akkumulátort venni.

    Kamera platformok esetében a kapacitást inkább a lebegési ponthoz, semmint a maximális teljesítményhez számolják. Ennek kiszámítása nem bonyolultabb folyamat, mint a versenygépek esetében, de érdemes kalkulátorokat igénybe venni, például az [L:https://ecalc.ch/]ecalc.ch[/L] oldalt.

    [B]Cikkek akkumulátor témában:[/B]

    [L:http://quadkopter.blog.hu/2016/10/14/epitsunk_egyutt_v_videoblog_12_adas_az_akkumulator]Építsünk együtt V. – az akkumulátor[/L]
    [L:http://quadkopter.blog.hu/2015/11/12/mese_akkumulatorokrol_es_toltokrol_i]Mese akkumulátorokról és töltőkről[/L]
    [L:http://quadkopter.blog.hu/2016/01/09/repulesi_szentharomsag_motor_akku_propeller]Repülési szentháromság: motor, akku, propeller[/L]

    [B]Ajánlott akkumulátorok:[/B]

    Folyamatosan megy a vita azzal kapcsolatban, hogy mi tekinthető ajánlottnak és mi nem, aminek az oka az eltérő tapasztalatok és a különböző repülési stílusok. Általában az alábbiakat szokta mindenki szeretni:

    - Gaoneng magas C értékű akkumulátorai (a nagyobb értéket nyugodtan lehet kettővel osztani)
    - Infinity 4S akkumulátorai, nagyon jó ár-érték arányúak; van race spec is
    - Dinogy 4S akkumulátorai; van race spec is
    - Tattu, drága, de igényes kialakítású akkumulátorok; van race spec is
    - Turnigy Graphene akkumulátorok

    [B]Kerülendő akkumulátorok:[/B]

    - Goo minden terméke
    - Zop-pal voltak gondok
    - a drónokhoz adott, gyári akkumulátorok 90%-a

    [P:C]#############################################[/P]

    [B][U]Távirányítók[/U][/B]

    Az egyik legnagyobb beruházás, cserébe később nem nagyon kell cserélgetni. Egyben az egyik legnagyobb talány egy kezdő számára, hogy melyik márka, melyik termékét vegye. Ehhez meg kell értenünk a működési elvet, amiről az alábbi cikkekben olvashattok:

    [L:http://quadkopter.blog.hu/2016/02/26/hogyan_valasszunk_rc_taviranyitot]Hogyan válasszunk távirányítót – négyrészes cikksorozat[/L]

    Alapvetően két kérdés szokott felmerülni: hány csatornára van szükségem és milyen vevőt válasszak a távirányítóm mellé?

    Az elsőre nehezebb választ adni, hiszen ez attól függ, hogy milyen funkciókat akarunk kitenni kapcsolóra. A négy alapcsatorna – a három térbeli irány + a gáz – kötelező, illetve egy repülési módválasztó és egy élesítés/leállítás is nagyon ajánlott, vagyis 6 csatornánál kevesebb tudó távot NEM SZABAD venni, de szerencsére ilyenek nem is nagyon vannak a piacon. További csatornák lehetnek az alábbiak:

    + 1 csipogó, ha leesik a drón és keresni kell
    + 1 LED ki- és bekapcsolása
    + 1 szervovezérelt leszállóláb
    + 2 gimbal vezérlés
    + 1 ha akarjuk kapcsolni távról a fail safe funkciót
    + 1 black box ki- és bekapcsolása (logolja a repülési adatokat, hasznos)
    + 1 egyéb szenzorok ki- és bekapcsolása / szenzor csoport
    + 1 bármi, amit szeretnénk kapcsolgatni a távirányítóról

    Általában két nagy gyártó termékeit szoktuk használni, a Flysky-t és az Frsky-t. Előbbi olcsóbb, kevesebbet tud, utóbbi drágább és többet. Az Frsky specialitása, hogy scriptelhető, így előre beállított eseményekre tud választ adni (pl. kimond egy szöveget alacsony feszültség esetén), állíthatjuk az FPV adó csatornáit, kezel telemetriát, kiegészíthető külső adó modullal, így különböző gyártók vevőivel tud kommunikálni, illetve kapható hozzá HALL szenzor, persze ez mind súlyos ezrekbe kerül.

    [B]Ajánlott vevők[/B]

    Ezzel kapcsolatban sok a vita, az eltérő tapasztalatok és felhasználás miatt. Érdemes olyan vevőt választani, ami digitális módon kommunikál (mindenféle „bus”-ok, iBus, SBus stb.), kétantennás (diversity), az antennája cserélhető (csatlakozóra szerelt, ha esetleg elvágná a propeller), csavarral felfogatható, telemetria képes és persze a legfontosabb: férjen be a gépbe.

    [B]Ajánlott Flysky vevők:[/B]

    - Flysky X6B
    - Flysky FS-A8S (sok embernek volt vele gondja, de nincs más kisméretű vevő)

    [B]Ajánlott Frsky vevők:[/B]

    - Frsky R-XSR mini vevő
    - Frsky XM+ mini vevő
    - Frsky X4R-SB
    - Frsky&Eachine XSR-E

    [B]Ajánlott távirányítók:[/B]

    - [L:http://quadkopter.blog.hu/2017/06/13/frsky_taranis_q_x7_taviranyito_teszt_nagytudasu_celeb]Frsky Taranis QX 7[/L]
    - [L:http://quadkopter.blog.hu/2016/11/07/flysky_fs-i6s_taviranyito_teszt_minoseg_alacsony_aron]Flysky FS-i6S[/L]
    - [L:http://quadkopter.blog.hu/2017/01/14/flysksy_fs-i6x_a_verszegeny_utod]Flysky Fs-i6X[/L]
    - Turnigy Evolution

    [B][U]Ismertebb és ajánlott multikopterek[/U][/B]

    [B]10.000 Ft-ig kefés motoros[/B]
    - [L:http://quadkopter.blog.hu/2016/12/24/furibee_f36_dron_teszt_nincs_jobb_mint_egy_jo_klon]Furibee F36[/L]
    - [L:https://www.youtube.com/watch?v=Ekua3kx8R7w]Eachine E012[/L]

    [B]20.000 Ft-ig kefés motoros[/B]
    - [L:http://quadkopter.blog.hu/2016/10/30/hubsan_h502e_karacsonyra_rubik_kocka_helyett]Hubsan H502 e[/L]

    [B]30.000 Ft-ig kefés motoros[/B]
    - [L:http://quadkopter.blog.hu/2017/08/22/hubsan_h507a_dron_teszt_a_legokosabb_oposszum]Hubsan H507A[/L]

    [B]30.000 Ft-ig brushless motoros[/B]
    - MJX Bugs 3

    [B]40.000 Ft-ig brushless motoros[/B]
    - MJX Bugs 2 variánsok

    [B]DJI Phantom alternatívák[/B]
    - Xiaomi Mi Drone

    [U][B]Akciókamerák drónra[/B][/U]

    [B]20.000 Ft-ig[/B]
    - Eken H9
    - SJ4000

    [B]20.000 Ft felett[/B]
    - Gitup Git2
    - Xiaomi Yi 4K

    [P:C]#############################################[/P]


    [P:C][B]Brushless motoros gépekről[/B][/P]

    Ha komolyabban gondolod a kopterezést és nem akarsz kefés motorokat és fogaskerekeket cserélgetni 4-5 óra használat után, akkor érdemesebb kicsit többet költeni rá és építeni egy brushless (kefe nélküli) gépet vagy venni egyet RTF szettben. Akár épített akár készen vásárolt gép áránál a határ a csillagos ég, de olcsó alkatrészekkel megállhatunk 100.000Ft alatt és ezek a gépek már gond nélkül felemelnek egy GoPro, SJ4000 vagy Mobius akciókamerát.

    [U][B]Épített géphez szükséges alkatrészek:[/B][/U]

    - Váz vagy géptest
    - Vezérlő
    - Motorok
    - Sebességszabályzók (ESC)
    - Propellerek
    - Távirányító vevővel
    - Akkumulátor
    - Akkumulátor töltő

    [L:http://skiltor.no-ip.org/1/rep/brushless/][B]Leírás a brushless motorokról[/B][/L]

    Különböző méretű vázakkal és propellerekkel találkozhattok a webshopokban és kicsit nehéz lehet eldönteni, hogy milyet is kellene venni. Először el kell dönteni, hogy mire kell a gép. Vannak a kisebb gépek 130-300mm motortávolságig amikkel leginkább versenyezni szoktak, ezeken magas fordulaton pörgő motorok vannak és FPV-vel nagyon tempósan lehet repülni/versenyezni akár egy előre kijelölt pályán. A 300mm feletti gépek már jók lehetnek videózásra is, elbírnak egy gimbalt, ami egyenesen tartja a kamerát és kevesebb rezgés keletkezik. Az átlagos hobbi repülésre/videózásra bőven elég egy 450-600mm közötti gép, erre már 700-900kv körüli motorokat és nagy propellereket lehet tenni amik elbírnak 3-400gramm plusz súlyt, ez pont egy akciókamera és a gimbal súlya.

    [B]Hasznos összefoglalók, leírások:[/B]

    A hobbielektronika.hu oldalon van két nagyon részletes cikk, egyik a kopterekről és az alkatrészeikről, a másik pedig egy gép építéséről.

    [L:http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/multicopterek_nullarol_az_uav-kig_i.html][B]Multicopterek, nulláról az UAV-kig I. - Alapok[/B][/L]
    [L:http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/multicopterek_nullarol_az_uav-kig_ii_-_epites.html][B]Multicopterek, nulláról az UAV-kig II. - Építés[/B][/L]

    [L:https://youtu.be/j7iCiPfjRBM][B]Hexacopter építés kezdő fokon magyarul - videónapló[/B][/L]

    [B][L:http://dronehungary.hu/blog/atesz/elso-250-es-racerem-epitese]250-es racer quad építése - dronehungary.hu[/L][/B]

    [B][L:http://blog.oscarliang.net/250-mini-quad-part-list-fpv/]250-es racer quad alkatrészlista[/L][/B]

    [L:http://quadkopter.blog.hu/2015/12/11/nagy_meretu_kameras_multikopter_projekt_bevezeto][B]Nagy méretű, kamerás multikopter projekt - Bevezető[/B][/L]

    [L:http://quadkopter.blog.hu/2016/01/02/rc_taviranyito_alapok_te_sem_erted_en_sem_ertem][B]Rc távirányító alapok[/B][/L]

    [L:http://prohardver.hu/tema/dronok_harca_avagy_a_nagy_dron_topic/hsz_15152-15152.html][B]Phantom 3 Standard bemutatóvideók maj-viktor fórumtárstól[/B][/L]

    [U][B]Népszerű RTF brushless kopterek:[/B][/U]

    [B]- DJI Phantom[/B] - Csak a gép kamera nélkül, már nem mai modell, de egy megkímélt még jó vétel lehet használtan is
    [B]- DJI Phantom 2[/B] - A továbbfejlesztett változat, kicsit nagyobb, kicsit gyorsabb és több funkcióval rendelkezik, szintén jó vétel lehet használtan is
    [B]- DJI Phantom 2 Vision[/B] - Ez már gyárilag kamerával érkezik és 5.8Ghz irányítással, hogy 2.4Ghz-en tudja lesugározni a videójelet mobileszközre
    [B]- DJI Phantom 2 Vision+[/B] - Komolyabb kamerával és gimbal-al, félprofi videózásra is megfelelő
    [B]- DJI Phantom 3[/B] - Háromféle kiszerelésben kapható és már profi 4k kamerával van felszerelve

    [B][U]Fontosabb rövidítések[/U][/B]

    A webshopokban a gépek neve mellett találkozhattok ezek közül valamelyik rövidítéssel:

    [B]RTF[/B] - Ready to Fly - Minden egyben azaz csak fel kell tölteni az akksit/elemet betenni és már repülhetsz is.
    [B]BNF[/B] - Bind and Fly - Távirányító nélküli verzió, a már meglévő távirányítóddal "bindeled", párosítod és repülhetsz
    [B]ARF[/B] - Almost Ready to Fly - A komolyabb multikoptereket és az rc repülőket kapni ilyen készletben, annyit jelent, hogy összeépítve kapod, de még kell hozzá egy távirányító aminek a saját vevőjét be kell építeni
    [B]PNP[/B] - Plug-N-Play - Ez is inkább a komolyabb brushless gépeknél fordul elő, megkapsz minden alkatrészt, de Neked kell összeépíteni, fúró, forrasztópáka, elektronikai alapismeretek ajánlottak.

    További rövidítések és funkciók magyarázata:

    [B]RTL, RTH[/B] - Return to Home, Return to Launch - Ezzel a funkcióval a komolyabb vezérlők rendelkeznek amikhez GPS modul is csatlakoztatható. Felszálláskor megjegyzi a koordinátákat és a távirányító jelvesztése vagy egy a parancs kiadása után elindul a kiindulási pontra és ha megérkezett fölé akkor landol is. A kisebb gépeken is vannak ehhez hasonló funkciók, de ott GPS hiányában valami varázslattal próbálnak hazatalálni a gépek, de ezek a hazarepülések általában csak idétlen kóválygások lesznek, szóval óvatosan próbálgassátok.

    [B]Headless mode[/B] - Kisebb koptereken találkozhatunk ezzel a móddal, de a nagyobb vezérlők is tudják. Lényege, hogy mindegy merre fordul a gép eleje az irányok állandóak maradnak, feltéve ha nem fordulunk el irányítás közben. Példa: a gép orra észak felé néz és Te mögötte állsz, szintén észak felé néző orral, ha felszállsz headless módban akkor elforgathatod a gép orrát bármerre (yaw) az irányok akkor is megmaradnak, tehát ha északnak tolod a jobb kart akkor előre megy, ha délnek akkor visszamegy hozzád. Kicsit bonyolultnak tűnik így leírva és személy szerint nem is ajánlom, meg kell tanulni normál módban irányítani, nem nehéz és sokkal élvezetesebb úgy repülni.

    [B]Failsafe[/B] - Ez egy biztonsági kapcsoló amit aktivál a vezérlő ha bekövetkezik a beállított "esemény". Például ha eléri az akkumulátor a beállított feszültséget vagy megszakad a kapcsolat a gép és távirányító között. Ilyenkor a vezérlő kapcsol egy RTH-t és nem veszítjük el, mert elindul felénk, vagy ha már nagyon lemerült az akkumulátor akkor elkezd landolni. A kicsi kefés motoros gépek nem rendelkeznek ilyen funkcióval, ezért nem ajánlott a hatótávon kívülre repülni velük, mert ilyenkor vagy egyszerűen csak leállnak a motork és leesnek vagy mennek tovább abba az irányba amerre a jelvesztéskor haladtak.

    [B]FPV[/B] - First Person View - Élőben láthatjuk a gépre szerelt kamera képét vagy videószemüvegen (fatshark) vagy egy kijelzőn amit a legtöbben a távirányítóra szerelnek és a drágább RTF gépek esetében tablet-en és okostelefonon is van rá lehetőség.

    [B]Telemetria[/B] - Információkat küld a gépről a távirányító kijelzőjére, vagy mobileszközre vagy az FPV kijelzőre miközben nézed az élőképet. Ezek az információk lehetnek pl. magasság, távolság, megtett út, akkumulátorok állapota, hőmérsékletek.

    [B][U]FPV Racer kopterek (versenygépek ~250mm méretig)[/U][/B]

    [B]Ajánlott Racer quadcopterek:[/B]

    - [L:http://quadkopter.blog.hu/2016/06/13/emax_night_hawk_280_racer_gombocartur_futni_tanul]Emax Nighthawk Pro 280 ARF[/L]
    - Eachine Wizard X220
    - Realacc GX 210
    - Diatone Tyrant S 215 F3 PNF
    - Diatone Crusader GT 200 BNF
    - Leader 120[L:http://quadkopter.blog.hu/2017/11/13/leader_120_dron_teszt_120_millimeternyi_tomor_gyonyor][teszt][/L]
    - [L:http://quadkopter.blog.hu/2017/11/20/bfigt_210_dron_teszt_filigran_masszor_kis_testi_hibakkal]Bfight 210[/L]
    - Eachine Lizard
    - Bat 100
    - Go-Fly Falcon CP 90 V2

    [U][B]Hasznos linkek, leírások:[/B][/U]

    [L:https://www.youtube.com/watch?v=e7dGCZMJ6SA]Betaflight talpaló[/L]

    [P:C]#############################################[/P]

    [U][B]Hasznos linkek:[/B][/U]

    [L:https://ecalc.ch/]ecalc.ch[/L]: dróntervező oldal, elsődlegesen kamera platformokhoz

    [B]Boltok:[/B]
    [L:http://www.banggood.com/Wholesale-RC-Toys-and-Hobbies-c-1729.html]Banggood[/L] - Ingyenes posta, 2-3 hét alatt minden megjön ami van raktáron.
    [L:http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/index.asp]Hobbyking[/L] - A posta fizetős, de van amit csak itt kapni, van EU raktár ahonnan 5 napon belül megkapod a terméket, érdemes innen rendelni a li-po akkumulátorokat is.
    [L:http://www.ebay.com/usr/gadgetextreme]Ebay - Gadgetextreme[/L] - a goodluckbuy ebay-es profilja, innen még szállítanak Magyarországra, néha van ami olcsóbb, mint máshol.
    [L:http://www.ebay.com/usr/fisher-hobby]Ebay- Fisher hobby[/L] - Nála is sok minden van, érdemes körülnézni, korrekt, megbízható, már többször is rendeltem tőle.
    [L:http://www.myrcmart.com/]MyrcMart[/L]: A híres „olcsó és jó” RCX versenymotorok lelőhelye, de sok más cucc is kapható innen
    [L:https://silver-drone.com/]Silver drone[/L]: ZMX motorok lelőhelye, kifejezetten igényes termékeket gyártanak
    [L:https://www.tomtop.com/]Tomtop[/L]: különösen az európai raktáruk szokott jó lenni, olcsó DJI termékeket árulnak, de a vevőszolgálatuk gyenge
    [L:https://www.gearbest.com/]Gearbest[/L]: jelenleg a legnagyobb forgalmat lebonyolító kínai webáruház. Van EU Express szállítása, ami 95%-ban ÁFA és vámmentes (másik európai országban vámolják a termékeket). Néha túltelítődnek, akkor leállítják a szolgáltatást. Vevőszolgálatuk közepes, erősködni kell, és akkor flottul szoktak menni a dolgok. Viszonylag lassan érkeznek meg a csomagok
    [L:https://www.dronekiezer.nl/]Dronekiezer[/L]: holland nyelvű oldal, angol-német tudással azért lehet használni, remek drón keresője van, ahol a legolcsóbb árakat listázza
    [L:https://www.lindinger.at/en/]Lindinger[/L]: alapvetően németnyelvű oldal, de most már van angol keresője is, a legolcsóbb drón árakat dobja ki (néha helytelenül), de keresési alapnak jó. Alapvetően európai oldalakat hoz fel

    [B]Közösségek, tesztek, blogok:[/B]

    [L:http://quadkopter.blog.hu/]Jackal2 multirotor blogja[/L]
    [L:http://koptergeza.blog.hu]Teréz Atya blogja[/L]
    [L:http://forum.rcmodell.hu/forum.php]RCmodell fórum[/L] - Magyarország legnagyobb RC közössége, külön multirotoros repülőgépek szekcióval.
    [L:http://www.rcgroups.com/aircraft-electric-multirotors-790/]RC groups[/L] - Nemzetközi rc közösség, itt is nagy rész van a multirotoros gépeknek és a témák között sok teszt.
    [L:https://www.youtube.com/channel/UC90A4JdsSoFm1Okfu0DHTuQ]Quadcopter 101[/L] - Youtube csatorna, rengeteg gép videótesztjével.
    [L:https://www.youtube.com/user/alishanmao]Alishanmao csatornája[/L]
    [L:https://www.youtube.com/channel/UC_aqLQ_BufNm_0cAIU8hzVg]SeBy DocKy csatornája[/L]

  • trebrona

    nagyúr

    .

    [ Szerkesztve ]

    ------- Nem mindegy, hogy egyelőre áll a meccs, vagy egyenlőre áll a meccs. ------

  • Puma K

    veterán

    -

    [ Szerkesztve ]

    "Cuccok: csattogós lepke és tiki-taki" └[ʘヘʘ]┘

  • metalman

    csendes tag

    Megbízhatóság, kapott értékeléseim

    Leírás:
    - Megkímélt állapot
    - A touchpad egyáltalán nem volt használva (gyárilag gyenge minoségu)
    - CPU: Intel Core i7 4710HQ 2.5 GHz (Turbo: 3.5 GHz)
    - GPU #1: NVIDIA GeForce GTX 860M
    - GPU #2: Intel HD Graphics 4600
    - Memória: 16 GB (2 x Samsung 8 GB DDR3L 1600MHz)
    - Merevlemez: Western Digital Slim 1 TB HDD
    - Kijelzo: 15.6" Full HD, matt LED kijelzo
    - Hangszóró: 2.1 JBL hangszóró és beépített mélynyomó
    - 2.0 USB portok száma: 1
    - 3.0 USB portok száma: 2
    - Magyar nyelvu billentyuzet háttérvilágítással
    - Operációsrendszer: Windows 10 Pro

    Tartalom:
    - Lenovo Y50-70 laptop
    - Lenovo tápegység
    - Dokumentumok
    - Driver lemez
    - Eredeti doboz

    A termékre vállalok 7 nap próbagaranciát!

    Érdeklõdni privát üzenetben vagy e-mail-ben lehet.
    Csomagküldés esetén kérlek írd meg, hogy melyik városban laksz.

    Személyes átvételi lehetoségek:
    - Kiskunhalason állandó jelleggel

    Fizetési opciók:
    - Utánvétel
    - PayPal (5%-os többletköltség)
    - Banki utalás

    Köszönöm, de csere nem érdekel!

    [ Szerkesztve ]

  • metalman

    csendes tag

    Hogy van az, hogy a fórumban működik a monospace, de az apróhirdetéseknél már nem?

  • metalman

    csendes tag

    válasz Intruder2k5 #11875 üzenetére

    Kijelölöm a szöveget és kattintgatok én rá, de csak annyit csinál, hogy szürkén kihúzza a szöveget, a formázást meg ignorálja. Itt látható a példa, az első és a negyedik sor lett monospace-re állítva.

  • Intruder2k5

    MODERÁTOR

    válasz metalman #11876 üzenetére

    Működik az, de az aprón nem tudod használni a fórumról átmásolt formázást, ott nem működnek a korábbi tag-ek.

    [ Szerkesztve ]

  • metalman

    csendes tag

    válasz Intruder2k5 #11877 üzenetére

    Köszi a választ. Akkor ott műdödik bármilyen tag is, vagy egyéb trükk, hogy a használni lehessen?

  • Intruder2k5

    MODERÁTOR

    válasz metalman #11878 üzenetére

    Tag nem, az ottani formázó gombokkal tudod a beírt szöveget formázni.

  • Puma K

    veterán

    -

    [ Szerkesztve ]

    "Cuccok: csattogós lepke és tiki-taki" └[ʘヘʘ]┘

  • Iomega

    őstag

    [ Szerkesztve ]

    Annyit érünk, amennyi szeretet van bennünk. - "Ne menjen le a Nap, a te haragoddal!"

  • Puma K

    veterán

    -

    [ Szerkesztve ]

    "Cuccok: csattogós lepke és tiki-taki" └[ʘヘʘ]┘

  • sztanozs

    veterán

    [ Szerkesztve ]

    JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

  • sztanozs

    veterán

    [ Szerkesztve ]

    JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

  • sztanozs

    veterán

    tesz [link] t2

    [ Szerkesztve ]

    JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

  • pacman_123

    tag

    .

    [ Szerkesztve ]

    Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

  • oriic

    HÁZIGAZDA

    Először is fontos leszögezni, hogy a "Home"-olás menetéhez két olyan személy szükséges, akik valamennyire megbíznak egymásban, ugyanis ha az egyik fél visszaállítja a saját gépére a home-ot, akkor a másik számára játszhatatlan lesz a korábban letöltött játék.

    FONTOS: A home-olás rendszere csak és kizárólag digitális játékokkal működik, lemezesekkel nem.

    Home-olás menete:

    1. Ki kell lépni Xbox One-on a saját profilunkból. (tilos törölni!)
    2. Elkérjük a kiszemelt társ Xbox Live adatait, vagyis az email címét és a hozzá tartozó jelszót.(3. félnek nem adjuk ki adatainkat, vissza lehet élni vele)
    3. Bejelentkezünk a megadott adatokkal, így minimum 2 profil lesz a gépen.
    4. A Settings menüben a "My Home Xbox" menüpontra kell bökni, majd arra hogy "Make this my home Xbox".
    5. Kilépünk társunk felhasználói fiókjából.
    6. Belépünk a saját felhasználói fiókunkba.
    7. A My Games & Apps-nál a Ready to install résznél mindegyik játék ingyen letölthető, már persze amelyiket társunk megvett.
    8. Társunk felhasználói fiókjával nem kell belépve lenni.
    9. Játékok mellett a GOLD előfizetés is megoszlik, így elég ha egyik embernek van előfizetése.
    10.EA Acces is műkődik, bár nem mindegyik játékkal.
    11. A megvásárolt DLC-k is közösen használhatóak, azonban például az in-game tárgyak (Pl: Megvett skin, fegyver, játékbeli pénz) NEM. Azt kizárólag a profil tulaja használhatja.

    +1. Ezt a műveletet természetesen oda-vissza is meg lehet csinálni. Magának az egész műveletnek az a lényege, hogy elég egyszer megvenni a játékot, majd elfelezni a költségeket. Természetesen ehhez a bizalom szükséges.

    Home rendszer használatánál mindkét profil eléri egy időben a játékokat/Access-t/Gold-ot, így akár együtt is játszhatnak.

    Kiegészítés:

    Fontos megjegyezni, hogy ha A home-ol B-vel, akkor A eléri B tartalmát offline, és B eléri A tartalmát offline, de A-nak saját tartalmához már net kell, és B-nek is a saját tartalmához már net kell.

    Kiegészítés 2:

    Mint már párszor le lett írva, a live akciókhoz AKTÍV live előfizetés szükséges.
    A gold homeolásánál csak a multi hozzáférés, illetve ha az aktív live előfizetéssel rendelkező profil megvásárolta őket, akkor a gwg játékokkal is tudsz játszani. (A kedvezményeket csak az kapja meg akinek él az előfizetése.

    PS5-re egy Alone in the Dark Deluxe Edition letöltőkód --- 12k HUF --- PM-ben érdeklődhetsz

  • oriic

    HÁZIGAZDA

    Először is fontos leszögezni, hogy a "Home"-olás menetéhez két olyan személy szükséges, akik valamennyire megbíznak egymásban, ugyanis ha az egyik fél visszaállítja a saját gépére a home-ot, akkor a másik számára játszhatatlan lesz a korábban letöltött játék.

    FONTOS: A home-olás rendszere csak és kizárólag digitális játékokkal működik, lemezesekkel nem.

    Home-olás menete:

    1. Ki kell lépni Xbox One-on a saját profilunkból. (tilos törölni!)
    2. Elkérjük a kiszemelt társ Xbox Live adatait, vagyis az email címét és a hozzá tartozó jelszót.(3. félnek nem adjuk ki adatainkat, vissza lehet élni vele)
    3. Bejelentkezünk a megadott adatokkal, így minimum 2 profil lesz a gépen.
    4. A Settings menüben a "My Home Xbox" menüpontra kell bökni, majd arra hogy "Make this my home Xbox".
    5. Kilépünk társunk felhasználói fiókjából.
    6. Belépünk a saját felhasználói fiókunkba.
    7. A My Games & Apps-nál a Ready to install résznél mindegyik játék ingyen letölthető, már persze amelyiket társunk megvett.
    8. Társunk felhasználói fiókjával nem kell belépve lenni, sőt törölhetjük is azt. (A HOME-olás megszűnik, ha azt másik gépen állítja be az eredeti tulaja)
    9. Játékok mellett a GOLD előfizetés is megoszlik, így elég ha egyik embernek van előfizetése.
    10.EA Acces is műkődik, bár nem mindegyik játékkal.
    11. A megvásárolt DLC-k is közösen használhatóak, azonban például az in-game tárgyak (Pl: Megvett skin, fegyver, játékbeli pénz) NEM. Azt kizárólag a profil tulaja használhatja.

    +1. Ezt a műveletet természetesen oda-vissza is meg lehet csinálni. Magának az egész műveletnek az a lényege, hogy elég egyszer megvenni a játékot, majd elfelezni a költségeket. Természetesen ehhez a bizalom szükséges.

    Home rendszer használatánál mindkét profil eléri egy időben a játékokat/Access-t/Gold-ot, így akár együtt is játszhatnak.

    Kiegészítés:

    Fontos megjegyezni, hogy ha HOME-oltok egy baráttal, akkor offline módban (Tehát ha nincs net a gépen) csak az ő digitális játékaival tudtok játszani, a sajátotokkal nem. Ez esetben csak a lemezes játékokal tudtok a saját gépen játszani addíg, amíg újra netre nem csatlakoztok a konzollal.

    Kiegészítés 2:

    Mint már párszor le lett írva, a live akciókhoz AKTÍV live előfizetés szükséges.
    A gold homeolásánál csak a multi hozzáférés, illetve ha az aktív live előfizetéssel rendelkező profil megvásárolta őket, akkor a gwg játékokkal is tudsz játszani. (A kedvezményeket csak az kapja meg akinek él az előfizetése.

    PS5-re egy Alone in the Dark Deluxe Edition letöltőkód --- 12k HUF --- PM-ben érdeklődhetsz

  • Fecogame

    veterán

    hsz duplázó teszt

    Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak

  • intuicio

    aktív tag

    ส้้้้้้้้้้้้้้้้้้ ̨̃ͦͪͪ̃ͭ̅͌́͏̗͓̺ ̸̶̛̯͍ͦ̒̊ ̣̹̲̫̬̺͓͈̐ͪͦS ̷͙̬̖̣͉E͚͈̳͙̹̹̔̿͊̈́ͤ͌ͨ̽͞ ̴̫̯̟̳̔̒Ö̷̰́̊̌͘Ḭ̸̶̣̯̰̹͋̐ͥ̊̒͌ͧ͜E͓̘̪̖͉̽̓͂́ͮͨ̾̚͢

  • vacs

    veterán

    Hogyan telepítsünk egyedi szoftvert (custom rom) a Tablet-re:

    Ne feledd, hogy MINDEN adat törlődni fog (képek, zenék, programok ... minden), ezért ami fontos, azt mentsd le előtte!

    Az alábbi XDA leírást ajánlom: [link]

    A TWRP telepítéséhez itt találsz egy videós segítséget!

    Magyarra fordítva ezek a lépések:

    1. Töltsd le a QPST flash tool PC appot (mindig a legfrissebbet): [link]
    2. Töltsd le a Qualcomm USB driver-t: [link]
    3. Töltsd le a TWRP-t (figyelj, mert van külön wifi-s és külön 4g-s verzió, ha nem tudod, hogy melyik van neked, akkor a Tab > beállítások > rendszer (utolsó/alsó) > a telefonról résznél tudod ellenőrizni!
    - WiFi TWRP
    - 4G TWRP
    4. Telepítsd a QPST-t és a Qualcomm USB driver-t, illetve bontsd ki a TWRP-t
    5. Indítsd a QFIL app-ot > bal felül válaszd ki a "Flat Build"-et
    6. A browse gombbal tallózd be a "prog_emmc_firehose_8953_ddr.mbn" fájlt (a kibontott TWRP mappában találod)
    7. A Load XML gombbal tallózd be a "rawprogram0.xml" és a "patch0.xml" fájlt (a kibontott TWRP mappában találod)
    8. Kapcsold ki a Tab-ot
    9. Nyomd egyszerre a hangerő fel és a bekapcsoló gombot és a bejön a gyári recovery ablak, akkor dugd rá a pc-re, ha minden oké, akkor a QPIL kiírja felül, hogy Qualcomm ... csatlakozva
    10. Kattints a Download gombra ... ha hiba nélkül végigfut minden, akkor sikeresen telepítve van a TWRP, húzd ki le a pc-ről (kapcsold ki)
    11. Nyomd egyszerre a hangerő fel és a bekapcsoló gombot és a bejön a TWRP, ami jelenleg kínai, állítsd át angolra így: kép1 + kép2 + kép3
    12. Lépj vissza a TWRP főmenübe > Reboot > System, ekkor újra fog indulni és betölt a gyári Lenovo szoftver
    13. Töltsd le a Tab-ra a legfrissebb TWRP-t: [link]
    14. Kapcsold ki, majd yyomd egyszerre a hangerő fel és a bekapcsoló gombot és a bejön a TWRP
    15. Install menüben jobb alúl zip-ről állítsd át img-re > tallózd be a letöltött "twrp-tb8703-3.2.1-20180825-bootsign.img"-et > rákérdez, hogy hova flashelje, ekkor recovery-t kell választani
    16. Lépj vissza a TWRP főmenübe > Reboot > System, ekkor újra fog indulni és betölt a gyári Lenovo szoftver

    A rendszer "feltörve", mehet rá az új rom, további leírás hamarosan!

    [ Szerkesztve ]

    (^)(>.<)(^)

  • Puma K

    veterán

    -

    [ Szerkesztve ]

    "Cuccok: csattogós lepke és tiki-taki" └[ʘヘʘ]┘

  • vacs

    veterán

    Hogyan telepítsünk egyedi szoftvert (custom rom) a Tablet-re:

    Ne feledd, hogy MINDEN adat törlődni fog (képek, zenék, programok ... minden), ezért ami fontos, azt mentsd le előtte!

    Az alábbi XDA leírást ajánlom: [link]

    A TWRP telepítéséhez itt találsz videós segítséget!

    Mielőtt bele kezdesz a rom cserébe figyelmesen olvasd el az egész leírást és ha valami nem tiszta, akkor kérdezz bátran! :K

    Csak saját felelősségre állj neki!

    A telepítés lépései:

    1. Töltsd le a QPST flash tool PC programot (mindig a legfrissebbet): [link]
    2. Töltsd le a Qualcomm USB driver-t: [link]
    3. Töltsd le a TWRP-t: WiFi TWRP vagy 4G/LTE TWRP
    (ha nem tudod, hogy melyik van neked, akkor a Tablet-en > beállítások > rendszer > a telefonról résznél tudod ellenőrizni)
    4. Telepítsd a QPST-t és a Qualcomm USB driver-t, illetve bontsd ki a TWRP-t
    5. Indítsd a QFIL app-ot > bal felül válaszd ki a "Flat Build"-et
    6. A browse gombbal tallózd be a "prog_emmc_firehose_8953_ddr.mbn" fájlt (a kibontott TWRP mappában találod)
    7. A Load XML gombbal tallózd be a "rawprogram0.xml" és a "patch0.xml" fájlt (a kibontott TWRP mappában találod)
    8. Kapcsold ki a Tab-ot
    9. Nyomd egyszerre a hangerő fel és a bekapcsoló gombot és ha bejön a gyári recovery ablak, akkor dugd rá a pc-re, ha minden oké, akkor a QFIL kiírja felül, hogy Qualcomm ... csatlakozva
    10. Kattints a Download gombra, ekkor elindul a folyamat ... ha hiba nélkül végigfut minden, akkor sikeresen telepítve van a TWRP, húzd le a pc-ről
    11. Lépj vissza a TWRP főmenübe > Reboot > System, ekkor újra fog indulni és betölt a gyári Lenovo szoftver

    Custom Rom telepítése:
    A szoftver cseréhez szükséges összes fájl elérhető itt, ha a hivatalos linkek idővel törlődnének!

    1. Töltsd le PC-re a google csomagot az opengapps oldaláról: ARM64 > 8.1 > MICRO (tölthető a nano vagy pico csomag is)
    2. Töltsd le PC-re valamelyik custom rom-ot:
    - LineageOS 8.1 Oreo (v15.1) és LineageOS 7.1.2 Nougat (v14.1)
    - AospExtended 8.1 Oreo
    - crDroidAndroid 8.1 Oreo
    3. Kapcsold ki a Tab-ot
    4. Lépj be a TWRP-be: nyomd egyszerre a hangerő fel és a bekapcsoló gombot
    5. Töröld a jelenlegi szoftvert:
    Kattints a WIPE > ADVANCED WIPE fülre és jelöld ki ezeket (fényképes segítség itt):
    - Dalvik / ART Cache
    - System
    - Data
    - Internal Storage
    - Cache

    Ezután alul a csúszkát húzd el jobbra (Swipe to wipe)
    6. Csatlakoztasd a készüléket a PC-hez, majd a letöltött rom + google apps fájlokat másold fel a készülékre (vagy az SD kártyára)
    7. Telepítsd az új szoftvert: lépj vissza a Fő menübe és kattints az INSTALL-ra > tallózd be a rom telepítőjét, majd alul a csúszkát húzd el jobbra (Swipe to confirm flash),
    8. Telepítsd a google csomagot: lépj vissza a Fő menübe és kattints az INSTALL-ra > tallózd be a google csomag telepítőjét, majd alul a csúszkát húzd el jobbra (Swipe to confirm flash)
    9. A telepítés végén kattints rá a Wipe cache/dalvik gombra
    10. Lépj vissza a Fő menübe és kattints az Advanced menüpontban található Sign boot gombra (erre a zárt bootloader miatt van szükség, ha ez elmarad, akkor nem fog tudni bebootolni a készülék)
    11. Lépj vissza a Fő menübe és kattints a Reboot > System gombra, ekkor újra fog indulni és betöltődik az új szoftver (az első bootolás hosszú percekig is eltarthat, várj türelemmel)

    Sok sikert!

    [ Szerkesztve ]

    (^)(>.<)(^)

  • gzbotii

    veterán

    FIGYELEM
    A topikban promó kódok, reflinkek és egyéb meghívók megosztása tilos!

    Mi is az a Revolut?
    Sok cikk, videó foglalkozott a témával, kezdésnek itt tájékozódhatsz:
    Lecserélnéd a bankodat a Revolutra? Ezek az első lépések - Fintechzone.hu
    Revolut kártya használata, igénylése – Spórolj többet! - Penzugyitudakozo.hu
    What is Revolut? - BBC.com
    Revolut review - It is the best way to take money abroad in 2019? - Moneytothemasses.com

    Hogyan regisztrálhatok?
    A Revolut szolgáltatásainak a használatához egy okostelefonra van szükséged (Android 6.0 vagy újabb illetve iOS 10 vagy újabb), a szolgáltatás csak okostelfonnal használható teljes értékűen - nincs webes felület!

    Kártya díja
    Ha meghívó kóddal regisztráltál, vagy épp egy futó akció idején, akkor az első fizikai kártyát ingyenesen szállítják ki. Ha ezt elmulasztottad, akkor 5.99€ szállítási díjat számolnak fel. Standard felhasználók egy darab, ingyenes, virtuális kártyát is igényelhetnek. Premium vagy Metal előfizetés esetén a szállítás díjtalan.

    Milyen pénznemek támogatottak?
    A Revolut jelenleg 140 főbb pénznemet támogat. A kivételek megtekinthetőek a Revolut support erre vonatkozó oldalán: [link]
    Jelenleg ezen pénznemekben tudsz számlát nyitni: USD, GBP, EUR, PLN, CHF, DKK, NOK, SEK, RON, SGD, HKD, AUD, NZD, TRY, ILS, AED, CAD, HUF, JPY, MAD, CZK, QAR, THB, ZAR, MXN, RUB, SAR, HRK, BGN (Forrás: [link])

    Hány kártyám lehet egyszerre?
    Három fizikai és öt virtuális kártyája lehet minden felhasználónak.
    Az ingyenes, Standard csomagban, egy fizikai és egy virtuális kártyát igényelhetsz ingyen. Minden extra fizikai kártya díja 4.99£ + szállítás, illetve a virtuális kártya díja 4.99£.
    Premium és Metal előfizetéssel egyszerre három fizikai kártyája lehet egy felhasználónak, illetve öt virtuális, díjmentesen. Az eldobható (disposable) kártyák nem számolódnak bele.

    Azonosság igazolása
    Mivel a Revolut is egy pénzügyi szolgáltatás, igazolni kell az személyazonosságodat ahhoz, hogy használhasd a szolgáltatásait. Egy fotót kell készítened és az appban feltöltened egy személyazonosságot igazoló okiratról (útlevél, személyi igazolvány) valamint egy selfietmagadról, az említett személyazonosságot igazoló okirattal.
    Figyelem! Vezetői engedélyt nem fogadnak el, aki regisztráláskor ezzel igazolta magát, attól kérhetik az azonosságuk újbóli megerősítését.

    Forint feltöltés
    Már a forint alapú feltöltés is elérhető 2019 május 21-e óta, így költségmentesen juttathatjuk el a kívánt összeget a hazai számlánkról a Revolutra.
    A feltöltés történhet bakkártyával (akárcsak egy online fizetés) vagy utalással, UK számlaszámra.

    Melyik pénznemet használja először
    Először mindig a terhelés pénznemében próbálja levonni a kívánt összeget a számládról - ha abból nem áll rendelkezésre megfelelő összeg, akkor az accountod fő devizájában, ami magyarországi regisztráció esetén a forint lesz. Ha abból sem áll rendelkezésre elegendő, akkor abból a pénznemből, amiből a legtöbb van az accountodon. Nem osztja szét a terhelést, több deviza között. Tehát ha van 100$ és 500€a számládon, és érkezik 200$ terhelés, akkor mindet az euró számlára terheli. Hivatalos Revolut leírás: [link]

    Készpénzfelvételi limitek
    Standard, azaz az ingyenes csomagban havi 200£(vagy annak megfelelő összeg más pénznemben) illetve 75.000 HUF vehető fel ATM-ből díjmentesen valamint 5 000£ váltható át.
    Premium előfizetés esetén 400 £, illetve Metal esetén 600£ vehető fel díjmentesen ATM-ből, valamint korlátlan összegben válthatunk, bankközi árfolyamon.
    A limit túllépése után, a Revolut egy 2%-os díjat alkalmaz.
    Figyelem! Bár a Revolut nem számol fel semmilyen költséget a készpénzfelvételbél, ahogy a magyarországi bankok sem, külföldön az ATM üzemeltetője használati díjat számolhat fel . Érdemes előre tájékozódni, hogy külföldön mely bankok ATM-je ingyenes, ez a lista segítségedre lehet: Revolut Free ATM

    Milyen árfolyamon vált a Revolut?
    A Revolut nem a középárfolyamon, hanem a bankközi árfolyamon vált, nincs semmilyen extra költség, kivéve hétvégét, amikor a Forint váltás árfolyama 1% (a többi főbb pénznemnek pedig 0,5% illetve THB és UAH 2%), tehát érdemesebb hétvége előtt váltani az appban abból a pénznemből, amire szükségünk van.

    Számlaszám
    Jelenleg minden felhasználó Egyesül Királyságbeli számlaszámot kap.

    Előfiezetések
    Revolut jelenleg három féle előfizetés biztosít az ügyfeleinek Standard, Premium és Metal néven. A Standard teljesen ingyenes, viszont néhány szolgáltatás is limitált (nincs kriptovaluta, Metal kártya, etc). A havidíjakról és szolgáltatásokról itt lehet tájékozódni.

    Visa vagy Mastercard kártyát fogok kapni?
    Jelenleg mindkét típus használatban van, Standard csomagban bármelyiket kaphatjuk. A Premium és Metal kártyák jelenleg Mastercard.

    Hogyan léphetek kapcsolatba az ügyfélszolgálattal?
    Legegyszerűbb és legpraktikusabb módja, az appon belüli chat használata (Továbbiak - Súgó - Új csevegés). Alap kérdéseinkre egy chatrobot próbál válaszolni. Ha egy élő személlyel szeretnénk mindképpen beszélni, akkor a live agent kifejezést kell elküldeni a chat ablakban, és amit lesz egy elérhető ügyfélszolgálatos, úgy válaszolnak a megkeresésünkre (tapasztalatok szerint ez 2 perc - 24 óra között lehet). Másik lehetőség Facebook Messengeren írni nekik.

    Feltöltő kártya ellenőrzés
    A feltöltésre használt kártyát is ellenőrizni kell, az utolsó terhelésben szereplő kód beírásával, a bankod SMS értesítésében vagy a számlakivonatodban szereplő ellenőrzőkód beírásával.
    HUF account + jel (feltöltés) kártya mellett módosítás, kártyán i ikon: „Kártya ellenőrzése”

    Zárolták az accountomat, mit tehetek?
    Ha gyanús pénzmozgást érzékel a Revolut (hirtelen nagy összeg feltöltése előzmény felépítése nélkül, gyanús forrásból érkező pénz), akkor megtörténhet, hogy a további feltöltési lehetőségeket korlátozzák. Ettől függetlenül, a már feltöltött összeget el tudjuk költeni kártyáink segítségével.
    Korlátozás esetén az appban kell feltölteni a következő igazolásokat: az utolsó elérhető adóbevallás, 2-3 havi munkáltatói keresetigazolás vagy számlakivonat.
    Amennyiben nem rendezed a problémádat az ügyfélszolgálattlal, nem fogadják el az általad benyújtott bizonyítékokat a pénz eredetére (bankszámla kivonat, munkabérjegyzék, etc) akkor a vizsgálat lezárása után a Revolut visszautalja a pénzt arra a számlára, ahonnan beérkezett.
    Egy részletes, angol nyelvű leírást a témában, a Revolut blogon.

    Hogy építhetem fel a saját előzményeimet (customer historymat)?
    A Revolut egy automata gépi ügyfél ellenőrzést alkalmaz, amihez használati történet kell. Az elején csak kisebb összeget enged feltölteni, átküldeni, használni ugyan arról a kártyáról, számlaszámról. Ennek emeléséhez, normál használat kialakításhoz használni kell a kártyát - Revolut kártyával történő fizetés, pénzfelvétel, etc. Az elején nagyobb összegek feltöltse nagyobb eséllyel vonhat maga után zárolást/korlátozást.

    Kártya letiltása
    A fizikai és virtuális kártyáinkat könnyedén, egy kattintással tilthatjuk az appban.
    Azonban, ha elhagytuk a kártyánkat, és nem áll módunkban azt a mobilos applikáción keresztül tiltani, akkor a következő Egyesült Királyságbeli számon megtehetjük: +442033228352

    Google Pay/Apple Pay elérhető Revolut kártyákkal?
    Apple Pay hivatalosan is támogatott Magyarországon Revolut fizikai és virtuális kártyákkal is.
    Google Pay hivatalosan még nem működik.

    Revolut app támogat bármilyen NFC-s mobilfizetést?
    Nem, jelenleg nincs ilyen lehetőség az appban, a Revolut applikációja nem támogatja a mobilfizetést.

    [ Módosította: radi8tor ]

    When every logical course of action is exhausted, the only option that remains is inaction.

Új hozzászólás Aktív témák