- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákka Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen házat vegyek?
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Házimozi haladó szinten
- Milyen monitort vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- 3D nyomtatás
- Házimozi belépő szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
Hobby rádiós topik, téma összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
MODERÁTOR
válasz Anaconda #4300 üzenetére
Örülök, hogy segíthettem! Viszont...
Azt hittem azért ez a neve mett koaxból van, pedig az enyém nem a koaxos, hanem a belseje úgy néz ki mint egy ketsávos diamond mágnestalpas. Tehát a sugarzó rész egy drót.
Nem ismerem az aszódi antenna felépítését, de ha a sugárzó része valóban egy szál drót ami egy darabból áll, akkor itt valami félreértés lehet, mert akkor az egy dipól antenna, és nem kollineár. A kollineár lényege, hogy legalább két darabból álljon össze.
[ Szerkesztve ]
-
Anaconda
tag
válasz Intruder2k5 #4301 üzenetére
Egy tekercs elválasztja a két darabot, kétsávos antenna. Én se nagyon ismertem, amíg nem láttam 1-2 töröttet.
-
doberman
senior tag
válasz Anaconda #4302 üzenetére
nézdcsak, előkerestem egy régebbi fényképemet egy X200 klónról, nemtudom mennyire megy át de tisztán látható, hogy több tekercs tagolja, és az egyes tagoknak külön van hossz hangolási lehetősége és még az, hogy az egyes tagok különböző vastagságú anyagból vannak.
a szivacsgombócok a faltól való távtartást szolgálják.
8lnu
-
doberman
senior tag
válasz Kicsirics77 #4304 üzenetére
egyébként a nagyon rossz swr miatt kellett szétszednem, kiderült hogy a becsatoló tekercsnél a kondenzátort valaki kiszedte és egy mezei drótdarabbal helyettesítette...
hmmm lehet van olyan megoldás, hogy ez jó lehet de itt egy 8,2 pF helyre tette az swr-t -természetesen 500V-os-....
[ Szerkesztve ]
8lnu
-
MODERÁTOR
-
doberman
senior tag
válasz Kicsirics77 #4307 üzenetére
ez teccik.. . anno még volt egy mondás: az antennakönyv az amatőrök (egyik) bibliája...
bevallom őszintén drágállom a végtranzisztorokat..persze ha kell akkor kell, de minden rádióm végén van valami ami figyelmeztet ha rossz az swr.. ismeretlen antenna -főleg ha használt, tudod is hogy bütykölős, nem is amatőrtől vetted... az swr már jó, de várok valami jobb időt a vna-s méréshez (tudom sokan fújnak rá, de szegény ember azzal főz amilye van - több mint semmi- főleg ha van referencia antenna..)
[ Szerkesztve ]
8lnu
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz doberman #4308 üzenetére
Én is kaptam ajándékba egy nanovna cuccot de kb még azt sem tudom,hogy bekapcsolás után mit kezdjek vele, szép meg színes, meg van hozzá 3 sma kupak meg egy amphenolos meg egy bnc csatis kis kábel, addig jutottam,hogy fel lett töltve, nekem is a 4 sávos dunaxot kellene beállítani vele majd mert most a garázsban pihen egyenlőre.
.... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
doberman
senior tag
válasz Kicsirics77 #4309 üzenetére
anno nekem [ez] a leírás segített.. a lényeg a hitelesítés... nálam ez már elbukott. a kici kínai igyekezetében 75 ohm-os dummy-t küldött, így kellett 50 ohm-ost is rendelnem, de utána jól mért...
8lnu
-
Anaconda
tag
válasz Kicsirics77 #4309 üzenetére
Youtubeon az egyik amatőrnek van fent videó, ha8csy a hívójele ha jól rémlik. Én abból indultam el. Sokat nem foglalkoztam vele csak egy swrt akartam kirajzolni. Én csak kölcsön kaptam, vissza is adtam már.
Bocs a képminőségért.
-
doberman
senior tag
válasz Anaconda #4313 üzenetére
a rádióamatőrségnek kb abban az időszakában kezd hiányozni egy ilyen jellegű szakirodalom mikor rájön az ember, hogy a rádió még csak a fele a rádiózásnak.. a másik fele az antenna...
(nem saját okosság, mástól bukmárkoltam - de igaznak vallom) ha nem is nyomtatott de megvan nekem is.8lnu
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok
Egyenlőre nincsenek meg a kellő ismereteim a rádiós témában. Ezért lehet buta kérdés lesz.
Egy ilyen rádióval és jobb antennával bele lehet hallgatni rádió amatőr forgalmazásba?
-
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz V.Stryker #4318 üzenetére
Szia, csak az AIR band-et tudod majd hallgatni érdemben,mivel ez a készülék sajnos nem tudja az SSB üzemmódot(USB-LSB).
Illetve egyik amatőrsávot sem rövid hullámon, csak a műsorszóró van benne a maunal szerint.
Talán a CB menne itthon,de az is csak AM-FM modulációval.[ Szerkesztve ]
.... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
V.Stryker
nagyúr
válasz Kicsirics77 #4319 üzenetére
Tud SSD üzemmódot amúgy. A sáv inkább a kérdés szerintem.
Amúgy néztem sw antenákkat, amik nagyjából kimerültek abban, hogy horgászbottal felhúztak egy madzagot X méter magasra. Ezekbe nem csap bele a villám? Vagy kirakják és visszaveszik?-
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz V.Stryker #4320 üzenetére
A manualban csak AM-FM üzemmódot láttam.
pecabot antenna, simán megtalálja a villám,van aki kint hagyja van aki meg lebontja,mindenkire rá van ez bízva,hogy csinálja.ennyit ír a weblapon is csak:
AM
FM
SW
LW
RDS/RBDS
Station Presets
Air BandAz-az ssb gomb nembiztos,hogy lsb-usb mód lenne.
[ Szerkesztve ]
-
V.Stryker
nagyúr
-
sparks
senior tag
Ha a belehallgatás a cél, akkor egy web sdr kiváló megoldás és nem kell hozzá se rádió, se antenna. Én a kiwi sdr-en hallgatózok naponta, előnye, hogy azt is meg tudod hallgatni, hogy éppen milyen a terjedés mondjuk Észak-Amerikában vagy Dél-Koreában.
Én a múltkor azzal játszottam, hogy magyar amatőröket milyen távolságig hallom és mentem egyre messzebb. Baromi nagy fun az egész. Hátránya, hogy ezen csak RH van.
Másik websdr-en van URH is, de az inkább csak lokálisan érdekes, viszont jelenleg nincs magyar vevőállomása. Mondjuk itt van műholdas freki is, azt is lehet hallgatni. -
Kicsirics77
Topikgazda
-
MODERÁTOR
válasz Kicsirics77 #4324 üzenetére
Kérdés mi az elsődleges cél, kíváncsi az amatőrök beszélgetésére, vagy inkább a rádiózás érdekli, mert ugye a websdr nem rádió, annak egyáltalán nincs meg a "varázsa".
Illetve nem lett lefixálva az sem, hogy kimondottan a rövidhullám a fontos, inkább "nemzetközi", távolsági vételeket szeretne, vagy esetleg a lokális is megfelelne, mert arra még mindig ott vannak a magyar átjátszók VHF-en, persze lehet kisebb aktivitással.
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz Intruder2k5 #4325 üzenetére
mert ugye a websdr nem rádió, annak egyáltalán nincs meg a "varázsa".
nincs viszont cserébe semmibe nem kerül, ha jól olvastam amatőröket szeretne hallgatni.
Egy ilyen rádióval és jobb antennával bele lehet hallgatni rádió amatőr forgalmazásba?
[ Szerkesztve ]
-
V.Stryker
nagyúr
válasz Kicsirics77 #4326 üzenetére
Nem csak.
Igazából szeretek rádiózni, mármint hallgatni. És most egy kerek szülinapra kértem egy ilyen rádiót és kíváncsi voltam, hogy nagyjából mire lehet alkalmas. Alapból sima rádióként lenne hallgatva. De igazából ezzel már az SW rádiókat is lehetne vadászni a világból, így gondoltam megismerkednék a területtel. Annyi rövidítés és funkció van, amit át kéne látni, meg kéne tanulni.
Az előző kérdés igazából csak arra vonatkozott, hogy nagyjából egy ilyennel hol vannak a határok. Annyira nem akarok vele foglalkozni idő hiányában, hogy hordozható rádióamatőr motyókkal foglalkozzak. De érdekes lett volna belehallgatni.
Viszont elvileg alkalmas repülőgép forgalmazások vételére. Majd meglesem.
[ Szerkesztve ]
-
-
SierraFox
tag
válasz V.Stryker #4327 üzenetére
Nekem nagyon tetszik ez a kis rádió, sógoromnak van ilyen vagy ehhez hasonló Sangean, és nagyon szereti, bár mióta amatőr lett nem használja. Én úgy látom, hogy az előre definiált sávokon túl lehet tekerni és az amatőr sávokba is bele tudsz hallgatni. Nyilván megvannak a maga korlátai, de én azt gondolom, hogy SWL-hez tök jó kis cucc.
Volt már olyan orosz amatőr állomás amit az ft-710-en bedugott antenna nélkül is hallottam.
[ Szerkesztve ]
-
doberman
senior tag
válasz Beniii06 #4332 üzenetére
Én ezért vettem [TECSUN PL660] -at.. nézve a fenti Sangean magyarországi árát.. kb feléből kijön.. van külső antenna csati, full rh vétel..BFO..
8lnu
-
-
cog777
senior tag
En a kovetkezoket probaltam ki:
-web sdr: eleg jo, USA-ban van egy suli ahol 6-8 SDR-t tettek ra az internetre, remekul lehet ottani helyi radiokat fogni
- kezi scanner (Uniden stb): helyi es repulo forgalmazas hallgatasara nagyon jo. Sajnos SSB-t kinalo valtozat eleg draga (azt hiszem a digitalis valtozatok talan tudjak) illetve a hangszorojuk eleg kicsi es igy kevesbe ertheto. Igy leptem tovabb. (nagyobb antenna erosen ajanlott)
- SDR: nagyon latvanyos, kb mint egy tengeralattjaro szonarja , lehet latni a forgalmazasokat. Rengeteg kiegeszito van hozza, pl a repulok transzponderet lehet fogni es megrajzolni a terkepen merre jarnak - internet nelkul. Kb 100km-re levo repcsi adatait is fogtam. Hatranya: eleg zavarerzekeny, pl laptopot aksirol erdemes uzemeltetni, koax kabelt kivezetni a hazbol az antennahoz, kulonben nem fogsz semmit. Rovidhullamhoz komolyabb felszereles kell, es dragabb.
- hordozhato RH radiok, en vettem egy Tecsun 680 radiot egy EU-s eladotol ... es kinyilt a vilag. Rengeteg amator forgalmazas zajlik, 3MHz-28MHz kozott. Nekem ez elfogadhato kompromisszum volt, nem olyan nagy mint Sangean 909. Lehet fogni adasokat tobb 100 Km-rol.
Youtube-on rengeteg osszehasonlito video van ha radiot akarsz venni.
Viszont erdemes hazon kivul hallgatni a radiot, mert nagy az alapzaj.HP ZBook Studio 15.6 G8 Mobile Workstation - Windows 11
-
MODERÁTOR
Ez is szép összefoglaló.
Átolvasva egy kérdés vetődött fel bennem, az SDR amiről írtál eredeti RTL-SDR volt, vagy valami Aliexpress-es klón?
-
fatpingvin
addikt
válasz Intruder2k5 #4337 üzenetére
pont ugyanez jutott nekem is eszembe.
az eredeti RTL-SDR nem kényes a tápra amíg az amper kijön belőle. a korábbiak, amiket még nem SDR-nek gyártottak hanem csak DVB-T vételre azok gyengébbek, az RF fokozatuk is gagyibb, bár házilag modolhatóak hogy jobb legyen valamivel.
ADS-B vételezésre a RTL-SDR illetve az offbrand ésvagy nem SDR célra gyártott modellek ég és föld. mondjuk GHz feletti frekin ez annyira nem meglepő.A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
cog777
senior tag
válasz Intruder2k5 #4337 üzenetére
Dehogy, kapkodva irtam mert siettem meloba + 1000 dolog.
Eredeti RTL SDR-t vettem, azt hiszem kozben mar kijott egy uj verzio. Sajna rovidhullamon eleg suket, vagy csak szuroket kellett volna vennem hozza.
Ja, a zaj szint. Szerintem ez noti fuggo, enyem teljes fem boritasu HP, meglatszik a zajszinten ha kulso tapot hasznalok. Apam egyszeru muanyag notijaval telhesen mindegy.
Bar idom nem volt osszehasonlitani a ket notit jobban.[ Szerkesztve ]
HP ZBook Studio 15.6 G8 Mobile Workstation - Windows 11
-
MODERÁTOR
-
doberman
senior tag
Olyan jellegű kísérletet csinálhatsz, hogy:
az usb kábelen jön a zaj -nem valószínű de akkor hw hiba a laptopban..esetleg usb hub beiktatása
az usb kábel szedi össze a zajt - kábelcserével megoldódhat
az eszköz szedi össze a zajt - ideiglenesen alufólia pl esetleg földelve
antenna kábel szedi össze a zajt - amatőr "varázslások": ferrit gyűrűk, ferrit gyöngyök, alu fólia csíkok egy-két helyre felcsavarva az antenna kábelre. a lényege, hogy elérd, hogy változzon a zaj erőssége - abból már ki lehet indulni.
antenna szedi össze a zajt - antenna áthelyezése, mozgatása..kb ..1 óra alatt végig lehet menni ezen..
hátha előrébb leszel8lnu
-
Beniii06
addikt
válasz Intruder2k5 #4340 üzenetére
"Lehet valamit segítene rajta, ha nem közvetlenül a notiba kötnéd"
És az sem árt, ha a laptop saját akkumulátorral megy és nem hálózati áramforrásról. Nekem jelentősen csökkent a zaj, ha akkuról használtam az sdr-t.
A hosszú USB kábelben nem vagyok biztos, inkább arra tippelnék, hogy az ronthat a vételen, de őszintén megmondva nem használtam még így."Got any other secret weapons?"
-
MODERÁTOR
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz Beniii06 #4342 üzenetére
Hosszabb usb kábel max a tápellátásba szól bele de arra is lehet tenni ferrit gyűrűt, biztos ami tuti, én inkább a csatlakozókat ellenőriznén le a koax kábelen, egy laza vagy hibás csati simán okoz galibát, természetesen a többi lehetőséggel együtt.
-
Bohus84
tag
Sziasztok!
Teljesen tudatlanként írok ide.
Otthoni pakolgatás alkalmával találtam a lenti fotón látható eszközt. Utána néztem mi lehet ez és elkezdett érdekelni a dolog. Találtam hozzá való programot, néhány leírást.
Ameddig jutottam:
-Eszköz drivere telepítve
-SDRSharp nevű program telepítveMűködik is a cucc, amit onnan tudok, hogy helyi és országos fm rádiókat sikerült hallgatni.
Ami érdekelne a továbbiakban, hogy azt olvasom ezzel tudok, közeli taxis, hómunkás, stb.... adókat hallgatni.
Találtam is egy plugint ami elvileg ilyeneket keres de semmire nem jutok vele.
Szóval a kérdésem, hogy miként tudok keresgetni, valamint esetleg hol találok helyi(Egerben lakom) frekvenciákat? -
Kicsirics77
Topikgazda
válasz Bohus84 #4345 üzenetére
Szia, ezzel az antennával max a helyi rádiókat lehez fogni, mivel ez egy ilyen kis semmirre sem jó antenna, neked legközelebb a Kis-Kőhát átjátszó van ami vhf illetve uhf sávon elérhető de ott uhf sávon csak reggel van forgalmazás, próbálkozhatsz még air band frekikkel is illetve cb sávval.
De ezzel az antennávan ne fűzz nagy reményeket hozzá. Illetve a topik összefoglalóban vannak hasznos linkek és tanácsok.[ Szerkesztve ]
-
Bohus84
tag
válasz Kicsirics77 #4346 üzenetére
Szia!
Köszi, próbálkozom de semmit nem sikerül találnom. Biztos valamit nem jól csinálok. Gondolom városi taxit stb.. hallanom kéne.
Azt persze tudom, hogy ez egy nulla antenna, nem sokmindere jó, csak el akartam vele kezdeni szórakozni. -
MODERÁTOR
válasz Bohus84 #4347 üzenetére
Szia!
Mára sajnos a Taxi-s forgalmazások is erősen megcsappantak, Pesten is sokkal gyérebb már a forgalom, az ügymenet nagy része tabletekre került át náluk is. Vidéken nem tudom ilyen téren mennyire haladtak a korral, de az biztos, hogy Vácon sincs már olyan forgalmazás mint ~10 éve, bevallom mióta néhány éve újra belekezdtem ebbe a hobbiba, nem is hallottam még vidéki Taxi-sokat. Valahol terjengett a neten egy gödöllői Taxi-s freki is, ott se sikerült eddig semmit fogni. Szóval ne gondold, hogy ott folyamatosan megy a duma...
Ha Egerben vagy, akkor esetleg állítsd a 133.000MHz-re, ez a kelet tájékoztató frekvencia, ahol elég sok magyar nyelvű szöveg van, a kisgépes belföldi légiirányítás, és a repcsik között. Persze ott sincs folyamatos adás - ilyen sehol nincs - szóval várj türelemmel.
-
Anaconda
tag
válasz Bohus84 #4347 üzenetére
Szia!
A VHF és UHF amatőrsávok döglöttek, nem ad senki, sokan csak hallgatóznak.
Lehet ott kell egy napot ülnöd mire valaki megszólal a kiskőháton, egyébként a magyar átjátszókhoz viszonyítva még forgalmasnak számít, de mindig ugyan azok az arcok kb ugyan arról beszélnek. Meg egy csapat aki telefon helyett használja. -
Bohus84
tag
Köszi nektek, akkor próbálokom türelemmel, el lehet vele bogarászni
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest