Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Szirty

    őstag

    válasz Hasaggymeg #1735 üzenetére

    Hali!

    Tehát a szabályzó feladata a hőmérséklet 50C fokon tartása.

    "Tehát a deriválási idő a beavatkozás MÉRTÉKÉT szabályozza?Itt mindegyik 0-ra van állítva,az akkor nagymértékű beavatkozást jelent?"

    Valószínűleg a beállítás jelentése az, hogy a PID szabályzó "D" tagja inaktív (0 deriválási időnek nem lenne értelme). Ez már csak azért is valószínű, mert ebben a szabályzásban szerintem a D tagra nincs szükség.
    Így csak két további paraméterrel kell foglalkozni. a "P" tag arányossági tényezőjével és az "I" tag integrálási idejével.

    "Tehát a deriválási idő a beavatkozás MÉRTÉKÉT szabályozza?"

    Ahogy azt már leírtam, a "D" tag az alapjeltől való ELTÉRÉS VÁLTOZÁSÁVAL arányos beavatkozás mértékét határozza meg!
    A "D" tag semmit nem csinál, ha a hőmérséklet állandó, attól függetlenül hogy hány fokos a víz! Csak a változásra érzékeny. De szerintem az itt nincs használva.

    "A 2 első közötti összefüggés érdekelne és esetleg pár példa a beállításra,mint mondjuk nagyobb arányossági tényező,kisebb integrálási idő,nagyobb deriválási idő milyen görbét okozhat."

    Mint azt szintén leírtam az arányossági tényező növelése feltehetően a beavatkozás mértékét határozza meg azzal arányosan, hogy a hőmérséklet mennyire tér el 50 foktól.
    Pl. ha 45 fok és az ehhez tartozó beavatkozás mondjuk 20%, akkor nagyobb tényező ugyanennél a foknál több, kisebb tényező ekkora eltérésnél kevesebb beavatkozást fog okozni. De hogy a nagyobb paraméter érték jelent-e nagyobb beavatkozást vagy a kisebb, az a következőtől függ:
    Hogy az adott szabályzó arányossági tényezőn a hibajel erősítésének mértékét érti-e, vagy a proporcionális sáv méretét.

    Az integrálási idő pedig azt határozza meg, hogy az 50 foktól való eltérés mértékével időben arányosan milyen sebességgel növelje vagy csökkentse a beavatkozás mértékét.
    Pl 5 fok eltérés esetén 10mp-es integrálási idő mellett gyorsan fogja növelni a beav. jelet, 200mp beállítással meg lassabban.
    Persze a beavatkozás változásának sebessége adott eltérésre vonatkozik. Az eltérés mértéke is befolyásolja a beavatkozás változásának sebességét, akármennyi az integrálási idő, de annak a változásnak a meredekségét meghatározza.

    Ismét javaslom a PID szabályzók működésének tanulmányozását. Abban sok választ meg lehet találni a miértekre.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák