Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • bambano

    titán

    válasz Jim Tonic #15094 üzenetére

    Na jó, akkor tegyük tisztába ezt a kérdést:
    A fogyasztást nézni, mint a gazdaságosság fokmérőjét, ugyanolyan butaság, mint a 80-120-as gyorsulás. Csak ezt a jóemberek mindig szeretik elfelejteni. A magyar vásárló olyan, hogyha megvette a lomját, akkor önigazolást akar mindenáron, még azon az áron is, hogy saját magának is hazudik.

    A közgazdaságilag helyes paraméter a tco, vagyis a birtoklás teljes költsége. Ebbe a fogyasztáson túl beletartoznak a szervizek, karbantartás, biztosítás, gumicsere, stb. stb. Ez, szerintem, még mindig nem a legjobb paraméter, mert ez egy időben visszamutató szám, konkrétan ennyit költöttél az autó megvásárlása óta. De autót ez alapján nem lehet venni, mert amikor eldöntöd, még nem költöttél rá semmit. A legjobb paraméter az élettartam alatti tco statisztikailag várható összege lenne, amibe beletartozik a benzintől kezdve a javítások várható költsége a bekövetkezésük valószínűségével súlyozva. Na ezen a ponton vérzik el a dízel.

    Azt írtad, a kint dolgozó haverjaid mind dízelt vettek. Ez egy vélemény, figyelembe akkor tudjuk venni, ha valahonnan megtudnánk azt is, hogy a haverjaid általában mennyire megalapozottan döntenek és a döntéseik később milyen százalékban igazolódnak be. Erre írtam, hogy majd kiderül a 120 hónapos hiteles buzuki is, ami közgazdaságilag egy teljesen nonszensz baromság, és akkor a haveri vélemények hitelessége rögtön megbukik.

    Nyilván nem én vagyok az egyetlen, aki a fogyasztásokhoz ért, nem is mondtam ilyet. Nekem úgy tűnik, hogy jelenleg én vagyok az egyetlen ezen a fórumon, akinek első kézből vannak adatai a sok köbcentis benzines opelről, neked van a sok köbcentis dízelről, a többieknek nincsenek hosszú távú tapasztalatai, csak ilyen apróságokkal.

    Én pedig továbbra is azt mondom, hogy a tapasztalatom szerint a sok köbcentis benzines fogyasztása és költségei igen messze vannak attól a horrorisztikus szinttől, amit általában a laikus köznép elképzel róla.

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

Új hozzászólás Aktív témák