- Projektor topic
- TCL LCD és LED TV-k
- Apple notebookok
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Samsung LCD és LED TV-k
- ZIDOO médialejátszók
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Bluetooth hangszórók
-
PROHARDVER!
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Chal
addikt
A Zigbee egyáltalán nem barkács megoldás, viszont nem nagyon fogsz találni önálló eszközöket, általában a gyártók saját ökoszisztémát/termékcsaládot építenek rá, aminek a kommunikációját Zigbee prtokollra helyezik. Csak hogy két híres példát mondjak: Philips Hue és IKEA Tradfri, de vannak még hasonló nagy nevek, illetve a kínaiak is előszeretettel használják (pl. a Xiaomi is).
A barkács rész akkor jön, amikor kitörsz a vendor lock-in-ből, és megoldod hogy egy Xiaomi zigbee kapcsoló vezéreljen pl. egy Ikeás izzót
Pákát már más is kérdezte a minap, hobbira, kezdőknek én ezt ajánlom: link A Solomon nevű márka beszállítója gyártja, csak nem brandelik (nincs rajta Solomon logó), cserébe fele annyiba kerül. Ráadásul a Solomon már eleve egy "olcsó de nagyon jó" páka kategória, szóval ez így ennyiért ajándék szerintem
Megjegyzés: Sonoff esetén egyébként nem kell forrasztani feltétlenül, a jumperkábelek remekül beszorulnak annyira a forrszemekbe, hogy az flashelés idejére az bőven elegendő legyen. Éppen a minap flasheltem meg én is 3-4db Sonoff Basicet.
@fecus: Alexanál az app-ban vegyél fel rutinokat, az azoknál megadott (beírt) commandok mindennél nagyobb prioritással értelmeződnek. Példa: "music mode" esetén nekem is mindent csinált (Spotify-t indított meg egyebek), csak azt nem amit kéne. De miután felvittem rutinnak, már remekül kapcsolgatja HA-n keresztül az erősítőt, meg egyebeket, amiket elvárok tőle
[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
"a jumperkábelek remekül beszorulnak annyira a forrszemekbe" - föltéve, h még egyáltalán lyukas a forrszem: legutóbb olyanba futottam bele, amin le voltak forrasztva... (bár szerencsére viszonylag könnyen ki lehetett szippantani az ónt)
(+1 a Solomonnak, olyan maradt rám leselejtezetett céges készletből, jól lehet vele dolgozni)
-
-
Degeczi
nagyúr
Ha nagyüzemben gyártja vki, akkor tényleg érdemes is lehet összerakni egy ilyet, jó tipp!
Egyébként jelentem, sikerült végre a 433 MHz-es mozgásérzékelők Domoticz-ba integrálása Sonoff RF Bridge-el: tapasztalatlanul a fene se gondolta volna előre, h ez ilyen összetett téma - de megérte játszani vele.
Az RF Bridge-re két elterjedt firmware van: az OpenMQTTGateway és persze a Tasmota.
Mindkettővel próbálkoztam, utóbbi jóval többet tud (és sokkal nagyobb is), de a lényeg teljesen azonos: nyers azonosítókat küldenek tovább, bármilyen 433 MHz-as kapcsoló küldi is azokat (tehát fölvenni, párosítani sem kell ezeket).
Mondjuk nem éppen magától értetődő a hülye verziófüggőségek miatt már az Arduino IDE alóli telepítés sem, de a fő pofon ott ért (mqtt-újoncként), h Domoticz-ban meglehetősen kezdetleges az MQTT támogatás: kizárólag olyan üzenetek kapcsolhatóak virtuális érzékelőkhoz, ahol az üzenetben lévő Json tartalmazza a Domoticz-os virtuális érzékelő idx-ét, és van "svalue" meg "nvalue" is (utóbbi célszerűen 1, ettől fog a kapcsoló bekapcsolt értéket fölvenni), és mindez a domoticz/in topikra érkezik.
Ez persze nem gond egy fix cuccnál, mint mondjuk egy Sonoff relén lévő nyomógomb, ahhoz ezek az MQTT paraméterek fixre beállíthatóak - az RF Gateway azonban (bármelyik firmware-rel) csak egyszerűen átküldi a 433 MHz-es eszköz azonosítóját és pár egyéb adatot, minden ilyen átfordítás, mappelés nélkül.Ha minden igaz, Home Assitant alatt sokkal jobb az MQTT támogatás, ott egyszerűen megoldható az integrálás erre is, itt azonban először kell tehát egy olyan program, ami veszi az RF Bridge üzeneteit, és átfordítva, Domoticzban létező virtuális eszköz idx-ére hivatkozással küldi tovább azokat a domoticz/in topikra.
Először arra gondoltam, csinálok egy bash scriptet, de mivel itt a Node-red-et ajánlják ilyesféle célra, hát fölraktam a Raspberry-re, és valóban: minden tapasztalat nélkül is pillanatok alatt egyszerűen összehozható volt benne egy ilyen megoldás, ami föliratkozik az RF Bridge üzeneteire és már megfelelő idx értékkel küldi tovább a Domoticz-ra, ahol már szépen bekapcsol vele a virtuális mozgásérzékelő.
[ Szerkesztve ]
-
noorbertt
őstag
Sziasztok,
HA-hoz mindenképpen javasolt a raspberry pi?
Van egy nem használt régről összerakott szerver, amit be tudnék fogni.. Dockeres megoldás mennyire lenne stabil és támogatott? -
Chal
addikt
válasz noorbertt #5258 üzenetére
Nincs ilyen jellegű követelmény vagy összefüggés, ez egy mezei python alkalmazás, amin van python interpreter azon futni fog (persze a verzióra, és a szükséges modulokra megvannak a követelmények, de ez benne van a doksiban). A hw lehet az RPI-től kezdve a blade enclosure-ig bármi, igény és lehetőség kérdése az egész. Ugyanez igaz az OS-re is.
A docker szintén ugyanez a kategória: nem függ attól sem a működése, hogy mezei userspaceben futtatod, vagy virtuális gépben, vagy éppen konténerben (dockerben), akár tehetnéd a felhőbe is, valamilyen random olcsó vps-re, ha éppen az tetszik. Ezek csupán neked lehetnek lényegesek, a miatt, hogy a meglevő infrádba hogy illeszd be (rendelkezésre álló vasak, hálózat, egyebek).
[ Szerkesztve ]
-
tbs
addikt
BW-SHP2: nincs vkinek kalibracios szamkupaca..? Kicsit megcsonkolt espeasy kerult ra, finom halk a releje.
-
Monkey
tag
freemanone, itanczos: köszönöm a válaszotokat.
Kezdek megbarátkozni a dedikált wifi hálózat létének szükségességével, illetve újragondoltam a xiaomi cuccokkal kapcsolatos álláspontomat is. Valóban van jónéhány eszközük ami számomra is hasznos volna. Fogom is őket alkalmazni. (a tegnapi vihar alatt pl. tök jó lett volna tudni, hogy nyitva vannak -e a tetősík ablakok )
Egyelőre az érdekel, hogy egy két szintes családi házat + kertet hány xiaomi gateway-el fogok tudni lefedni. Egyelőre biztosan nem a csatlakoztatható eszközök száma lenne a szűk keresztmetszet, hanem a zigbee háló kiterjedtsége. Azt pl. nem hiszem, hogy egy ilyen gateway tartósan bírná, ha kültérre telepíteném akár egy ip67-es dobozba. Valószínűleg megenné a hőingadozás. Mezei zigbee repeaterrel ki lehet terjeszteni a hatótávot, vagy csak a xiaomi saját cuccaival?
-
tknof1871
őstag
Üdv! A Raspberry Pi arra kell, ebben az esetben az okos otthonhoz, hogy legyen egy szerver. Néhány hete láttam egy videot youtubeon. Arról magyarázott egy ember, hogy a régi android telefonból, amit már nem használ (mert régi, vagy sérült a hardver, de még működő) hogyan lehet szervert csinálni. Azt hiszem ez az a video. RPI helyett ez is használható?
2 éve egész potens és drága telefonok ára esik akkorát, hogy annyiba kerülnek mint egy új RPI. Elég érdekes.Windows 10 Home 64 bites operációs rendszer; LG G4 6.0 Android verzió
-
Chal
addikt
válasz tknof1871 #5264 üzenetére
A Raspberry Pi arra kell, ebben az esetben az okos otthonhoz, hogy legyen egy szerver.
Mégegyszer: technikailag teljesen mindegy kb. hogy mi van alatta. Ha neked nincs helyed, kicsi és olcsó cucc kell, akkor kb. bármelyik board comp. jó, így az Árpi is. Az egész arról szól, hogy adott usernek mik az elvárásai, lehetőségei. Ha pl. van egy HTPC-d, van egy olyan NAS-od amire telepíthető a Hass (tud dockert és/vagy virtualizációt, vagy akár natívan telepíthető ráj), akkor az is tökéletes.
Telefon: abban is csak arm van, meg memória, meg háttértár. Kérdés, hogy mennyire bíznád rá a lakás vezérlését. Ha valaki ezzel kapcsol fűtést, vagy világítást olyan formában, hogy tényleg ettől függ, azaz nincs kézi lehetőség ha nem működik a rendszer, akkor annak még egy RPI sem biztosan jó (vagy megoldja valamilyen HA cluster megoldással),. Egy telefon meg aztán pláne nem pálya ilyenre, hiszen pl. senki sem szeretne hidegben/sötétben sz**ni Szóval megint csak csak oda kanyarodunk vissza, hogy egyedi igény és lehetőség kérdése a dolog.
-
mgyalu
csendes tag
OpenHAB alatt szeretnék egy fület, ahol látom azt, hogy bizonyos eszközeim online állapotban vannak.
Erre tudnátok nekem valami mintát küldeni, hogyan tudom ezt megoldani?mgyalu - 1 nap kitiltás - warezre valo felbujtas (iGO for android)... Ki érti ezt!?
-
Monkey
tag
[SonOTA] segítségével próbált már itt valaki sonoffot flesselni?
-
itanczos
senior tag
Tudtommal az új eszközökkel már nem működik. Az eredeti szoftver változott valamikor. Azóta nem megy.
Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
UberMutant
őstag
videotutorial
[link]hogy ne kelljen bepötyögni a parancsot:
esptool.exe -vv -cb 115200 -cp COM5 -ca 0x00000 -bz 1M -bf 80 -bm dout -cf sonoff.bina sonoff.bin meg a tasmota összecsomagolt , előre gyártott fw.
nyilván a COM portot állítsd a neked megfelelőre.1 darab kütyü kell hozzá, hogy hol tudod beszerezni itthon, nem tom. , de ahogy nézem, van eu stock is.
[ Szerkesztve ]
-
itanczos
senior tag
VIGYÁZAT! A lista végén szereplő kábeles átalakító VCC-je 5V!!! Nem jó a sonoff-hoz!
Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
itanczos
senior tag
Ha vissza olvasol, vagy rákeresel a sonoff-ra itt a topic-ban, szívtunk már vele párszor!
Fura módon, néha egy adott programmal nem lehet flash-elni, míg egy másikkal igen. Aztán egy másik sonoff-ot meg azzal nem...Szóval, szerezz be 2-3 flasher-t!
Megtalálod a link-eket itt!Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
tbs
addikt
válasz itanczos #5276 üzenetére
A megoldas az, ha a soros-port 3.3v-gnd-je koze felpattint az ember egy kover kondit. (470u nalam eleg volt.)
Az elejen en is azt gondoltam, hogy atalakito-fuggo (emiatt van vagy 4-5 fele is itthon ), de miutan a GYARI (20euro) FTDI ([link]) is csuklott, megneztem a fogyasztast hasznalat kozben. Vannak combos 150-200mA-es csucsok, es ilyenkor a sorosport tapja "megereszkedik" rendesen.
Kondis patkolassal mindegyik atalakito mindegyik flashelendo cuccal faszan mukodik.
-
Chal
addikt
Oké, kezdőnek nem kellett volna ajánlani, de azért ennyire kiakadni nem kell Főleg hogy írtam, hogy ne nyúljon hozzá áram alatt. Egyébként igazatok van, ha nem ért hozzá, nincs tapasztalata, akkor ne csinálja így.
Nyilván tévesen nem vettem figyelembe, hogy van tapasztalatom meg papírom is (műszerész az alapszakmám, és dolgoztam erősárammal is), másnak pedig nincs, vagy ha van, akkor talán nem is kérdezett volna. De aki szokott villanyt szerelni, annak megnyugtatásul: a 3.3v táp ott van benne, szóval nincs ilyen "nem véletlenül" van ott a pin. Ha megvan az eredeti táp, akkor nyilván nincs rá szükség duplán.
Röviden: én a magam részéről ez után is így fogom csinálni, kezdőnek, nem-szakmabelinek pedig semmiképpen sem javaslom.
[ Szerkesztve ]
-
Monkey
tag
Sziasztok! Köszönöm, hogy ilyen segítőkészek vagyok. A mai begyűjtő körutam alatt a következőket szedtem össze: normális páka (innen volt az ötlet), az ajánlott usb-soros átalakító (ch340), usb toldó kábel, sonoff 4ch pro r2 és sonoff th10 + a külső érzékelő. És vettem egy adag kábelt + egy négyes "tüskesort".
Szerezzek akkor még kondit is?
-
Chal
addikt
Előbb próbáld ki, hátha elég neki a usb-ttl eszköztől érkező táp is. De esélyes hogy nem fog menni, ezek nagyon kevés áramot tudnak leadni. Illetve adhatsz neki máshonnét, ha van 3.3V-od valahol, de gondolom nincs. Ez esetben kell a kondi.
A fenti módszerrel semmiképpen se csináld, hiba volt elmondanom
Ha modi olvasná: lehet hogy az lenne a legjobb ha törölné. Én továbbra is bízom magamban, szerintem rutin dolog egy gyakorlott/képzett kéznek. De nem szeretném hogy nem hozzáértő olvassa, és bármi baja legyen belőle.
-
BullZeye
veterán
HA-hoz csinált már valaki hangerőszabályzó slidert ami működik is? Még jobb, ha Onkyo-hoz van.
Eladó Yuka 1000 robotfűnyíró + sweeper!
-
itanczos
senior tag
Az USB hosszabítóval csak óvatosan!
Némelyik drasztikusan le tudja redukálni az áramot, vagyis azon keresztül nem indul a kütyü, vagy rossz a kommunikáció!
Ha teheted, "vastag" kábelt használj, és minél kevesebb toldást!Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
itanczos
senior tag
-
BullZeye
veterán
válasz itanczos #5289 üzenetére
De tökéletesen, ezt szeretném könnyen elérhető formában megcsinálni ehhez hasonlóan.
De annyira összetett a dolog, és annyira nincs dokumentáció róla, hogy nem jutok egyről a kettőre.
Ez pl legalább megmutatja, hogy hány%on van a hangerő, de azt is rosszul 50en pl 75-t mutat.
- platform: template
sensors:
onkyo_volume:
value_template: >
{% if is_state(' media_player.onkyo_txnr676e', 'on') %}
{% set n = states. media_player.onkyo_txnr676e.attributes.volume_level | float %}
{{ '%.1f'%( n*100.0|round(0.0) ) }}
{% else %}
"0"
{% endif %}
friendly_name: Reciever Volume Level
unit_of_measurement: "%"
icon_template: mdi:volume-medium[ Szerkesztve ]
Eladó Yuka 1000 robotfűnyíró + sweeper!
-
Predator2
addikt
Helló
Ilyen vagy ehez nagyon hasonló fali kapcsoló létezik olyan amit lehet wifin stb... is vezérelni.
Ami nekem kellene.
- Háttérvilágítás jelezze a ki vagy bekapcsolt állapotot.
- Ha van rá mód valahogy bt, wifi, stb...lehessen vezérelni.THX
>> Ha érdekel valami, vagy nem tudok valamit, akkor Kérdezek << >>McLaren Forever.<< >> Az első és legfontosabb a megbízhatóság, minden más csak sokadik tényező!<<
-
AtusPTC
csendes újonc
Sziasztok,
EspEasy-vel használok több ds18b20 szenzort. Thingspeakra küldi az adatokat 20sec késleltetéssel minden szenzornál. Meg is jelenik minden adat, frankón működik. Viszont olyat szeretnék, hogy minden órában egyszer vagy kétszer küldje. NTP-vel óra be van állítva az "advanced" fülön. Konkrétan hogyan kell a "szabályt" megírni? Valaki egy mintával kisegítene?
Köszi. -
Dalee
aktív tag
Sziasztok,
Vettem egy Sonoff TH10 hőmérséklet mérővel egybeépített 1 csatornás wifi kapcsolót.Két kérdésem van:
1. Mennyire stabilan működik? Visszaolvasva a fórumot van aki arra panaszkodik, hogy 10-20 táp ki-be kapcsolás után elvesztette a wifit
2. Sikerült feléleszteni, vezérelni is tudom hőmérsékletre, illetve az időzített be-ki kapcsolás is működik, de nekem fútés vezérlés úgy kellene, hogy a nap egy adott szakaszában (időzítés) vezérelné a fútést hőmérséklet mérésének megfelelően. Meg lehet ezt csinbálni valahogy? -
itanczos
senior tag
válasz Predator2 #5291 üzenetére
Keress rá itt a fórumon a Sonoff Touch-ra!
-
nimfas
addikt
válasz Predator2 #5291 üzenetére
Sonoff kapcsoló 1db-ot rendeltem próbából, de eddig bevállt. 11.59 USD volt.
-
tbs
addikt
válasz AtusPTC #5292 üzenetére
Allitsd be 1800sec-re a riport time-ot minden eszkoznel. Ekkor kb. felorankent fog jelentkezni egyszer. (Kiveve ha epp nem sikerul kiolvasnia. 10perc (600sec) jobban hangzik, ott ha teved, akkor is lesz adatod az adott oraban.)
Pontos idozitesre sztem nincs igazan lehetoseg.
Esetleg az mqtt input modullal tudsz triggerelni egy mqtt push-t... Vagy direkbe irsz egy event rule-t, amit a gyujtogeprol pullolsz amikor kell hogy kuldjon adatot... Dummybol.
-
itanczos
senior tag
fo_di (#5125):
Sikerült a flash arduino-val?Nekem sajna nem! Próbáltam Arduino Nano-val és egy Wemos D1 mini-vel is...
-
freemanone
addikt
Pár hónapos tapasztalatom van csak velük, de sosem veszítette el a jelet eddig. (panelben, 1 falon át)
A második kérdésre pedig..... milyen fűtés rendszert tervezel te sonoffal vezérelni? Smart fűtést még nem csináltam, de van egy olyan érzésem, hogy ez nem biztos, hogy a legjobb megoldás arra amit szeretnél.(#5300) Monkey: igazából itt annyi fog történni legrosszabb esetben, hogy nem kapcsol be... szóval nyugodtan próbáld ki kondi nélkül, baj nem lesz belőle
Én egy CP2102-M-et használtam és arról simán ment kondi nélkül és mind a 14db sonoff vígan muzsikál.(#5282) Chal: a nem véletlenül van ott-azt arra értettem, hogy pont nekünk találták ki, semmi extra nem volt mögötte apum nekem is sok mindent megcsinál, amihez én hozzá se mernék nyúlni, de neki is van róla papírja... elnézést, ha félreérthető volt.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest