-
PROHARDVER!
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Degeczi
nagyúr
válasz sugarforce #5700 üzenetére
A Xiaomi érzéeklőknél sajnos nem látom, h lenne ilyen lehetőség.
Viszont létezik egy ún. template sensor, ami az értékét egy value_template sorból szedi, és eképpen beállítva:
sensor:
- platform: template
sensors:
padlas_allitott:
friendly_name: "Padlas allitott"
unit_of_measurement: '°C'
value_template: >-
{{ states.sensor.temperature_158d0001f3687f.state | float + 50 }}már meg is jelenik a normál mellett egy 50 fokkal eltolt új szenzor!
Szóval így működőképes egy fix eltolás
[ Szerkesztve ]
-
fo_di
őstag
megérkezett a Secure SRT322 Z-wave termosztát, egyelőre a hőmérős részét próbálgattam, mert az elemes, a relét be kell kötni a kazán rendszerére, azt meg majd a kazános emberre bízom, úgyis kijön 1-2 hét múlva kitakarítani a kazánt a fűtési szezon előtt
ami eddig látszik: a termosztáton magán végzett beállítás azonnal átmegy HA felé, ha a HA felől állítom a setpontot, akkor pedig 2-5 perc az átfutási idő (jelenleg 5 perces wake-up time-ot adtam meg neki, elvileg 4 perc a minimum), de ahhoz, hogy programozzam idő alapján, elég lesz
elvileg a cucc képes arra, hogy közvetlen kapcsolgassam a relét HA-ból, illetve arra is, hogy a setpont toligálásával inkább a saját automatikájára bízzam a kapcsolgatást (elvileg TPI rendszere van)egyébként a Z-wave.me sticket használom (ZMEEUZB1) Dockerben futó hassioval Ubuntu Server 18.04 LTS alatt, simán felismerte a rendszer a sticket miután a súgóban megjelölt dependenciát felraktam a hoston (sudo apt-get install libudev-dev)
-
killerjohn
addikt
Sziasztok! SmartThings itthon nem kapható?
-
Cool Face
aktív tag
válasz killerjohn #5704 üzenetére
Sajnos nem. Én is szemezgetek vele. Hivatalos forrásból amazon.co.uk a legegyszerűbb. A Samsung oldalán csak UK kiszállítás van. Ebay-ről is lehet rendelni, de ott viszont figyelni kell, hogy ne US model legyen mert annak más a Z-Wave frekvenciája így az EU-s vezérlőkkel nem lesz kompatibilis (868,4 MHz EU; 908,4 MHz US). Bár mondjuk az US modelt féláron megkapod. Ha wifi nem létszükség akkor én a V2 modelt venném a helyedben. A V3-ban fele olyan gyors hardver van és akkumulátor opció sincs benne.
V3 - 528 MHz ARM Cortex-A7, 256MB DDR RAM, and 4GB FLASH.
V2- 1GHz ARM Cortex-A9, 512MB DDR3 RAM, and 4GB FLASHSzerk:
Viszont a V3-mal együtt megérkezett új érzékelők sokkal jobbak. Azokból az újakat éri meg megvenni.[ Szerkesztve ]
-
Monkey
tag
Degeczi, sugarforce: köszönöm az infókat, nagyon hasznosak! Megnyugtatóan hangzik, teszek egy próbát a Xiaomi szenzorokkal. Egy dolgot nem döntöttem még el: ConBee vagy zigbee2mqtt.
-
Degeczi
nagyúr
Tudja esetleg vki fejből, h a Sonoff cuccok (konkrétan egy S20 konnektor, de nyilván mind hasonló) gyári állapotban igényelnek-e netet az időzített ki-be kapcsoláshoz?
(történetesen pont a routert kellene újraindítsam hajnalra időzített egy percnyi áramtalanítással, de ha a szerver vezérli ezt is, akkor vissza már nem kapcsolna a net hiányában... emiatt ezt a konnektort nem fogom átflashelni, így ha csak nettel működik, akkor inkább egy buta időzítős konnektorral oldom meg)
-
Degeczi
nagyúr
Még megnyugtatóbb, h azóta figyelve a gyanúsnak tűnt szenzor is csak max 2 tized eltérést mutat egy mellérakott másikhoz képest - és az is főként azért, mert nem pont ugyanakkor jelentik le az állapotukat (ezzel mondjuk legyél tisztában, h csak 15-20 percenként küldenek adatot, ami nem süríthető. Helyiségmonitorozásra persze tökéletesen elég így, és cserébe valószínűleg helytálló az egy éves elemélettartam - de mondjuk fűtés/hűtésvezérlésre persze nem lennének alkalmasak)
-
sugarforce
addikt
válasz Degeczi #5708 üzenetére
Ahogy tapasztaltam, akkor küld magáról adatot, ha változik az érzékelt hőfok az előzőhöz képest. Próbaképp nekiálltam (jobb híján) rálehelgetni 10 perc "tétlenség" után, 2-3 mp után változott is a küldött adat, utána ahogy folyamatosan csökkent vissza a mért hőfok, ilyen 30-40 másodpercenként jelentett folyamatosan a gatewaynek. Utána különböző idle time-oknál újrapróbálkoztam és változás után egyből jelentette is. Azért a grafikonodon is látszik, hogy a felmenő ágnál, 8:00 után jóval több mintája van óránként, mint 3-4.
[ Szerkesztve ]
-
Monkey
tag
válasz sugarforce #5711 üzenetére
Azt esetleg nem tapasztaltad ki, hogy mekkora eltérés esetén jelentett?
-
Monkey
tag
válasz sugarforce #5713 üzenetére
Értem, köszönöm! Monitorozol vagy vezérelsz velük?
-
Chal
addikt
válasz sugarforce #5711 üzenetére
Ezt én is próbáltam már, ugyanerre jutottam (a kerek és a négyzetes változat is ugyanígy viselkedik), illetve a hass communitys topicokban is ezt írják.
-
Degeczi
nagyúr
Arra alkalmatlan. Ráguglizva azt találni, h 6% páratartalom vagy 0.5C hőfokeltérés okoz azonnali jelentést az időzítetten kívül, ez magyarázza a rálehellésre gyors reagálást, de fűtésvezérlésre nem jó (max segédinformációként)
Rajtad (ill. persze a fűtésrendszeren is) múlik, mekkora ingadozást tartasz elfogadhatónak, szerintem ez könnyen túl megy az elfogadhatón, én biztosan nem bíznám ezekre. De kipróbálni semmiből nem tart, max nem használod erre, ha nem válik be.
[ Szerkesztve ]
-
Monkey
tag
Akkor most összehívnék egy konzíliumot.
Rábízhatom a házam helyiségenkénti fűtésvezérlését legalább átmenetileg a Xiaomi szenzorokra? Amennyiben igen, akkor pedig inkább melyik típust vegyem meg?
-
Monkey
tag
Degeczi válaszolt, amit köszönök. Kíván valaki opponálni?
-
sugarforce
addikt
Nekem az a véleményem, hogy simán rábízható. Persze ízlések és pofonok. Tegyük fel, hogy tényleg 0.5 fokra reagál csak egyből, ha az az eldöntendő kérdés, hogy menjen e a fűtés, vagy sem, akkor szerintem ez a határ még elfogadható, pláne ha nem alternatíva a vezetékezés. A hétvégén csinálok egy kicsit kontrolláltabb tesztet, hogy biztos ne legyen 6% páratartalom változás, illetve 0.5 fok eltérés és úgy mit és hogy jelent. Az eddigi tapasztalatok azok, hogy teljesen random jelenti a hőfokot, van hogy 2-3 percenként, ahogy változás van, de van, hogy 40-50 percig semmi(HA alapján), de nem is volt változás a hőfokban.
-
freemanone
addikt
Hát csak ajánlani tudok mást esetleg.
A Philips Hue multi sensorok (presence, lightlevel, temperature) 0,2 fok változásnál, avagy 5 percenként reportálnak. Két ceruzaelemmel 1 évig bírják elvileg. Az ár már más kérdés. Viszont a későbbi világításhoz a hub és a mozgásérzékelők már adottak lesznek.The `presence` value is reported every 5 minutes, and when the motion sensor value changes (from motion to no motion or from no motion to motion);
The `lightlevel` value is updated every 5 minutes, and when the motion sensor value changes by 2000 or more;
The `temperature` value is reported every 5 minutes, or when the motion sensor value changes by 20 (0.2 degrees) or more.(#5720) nyirzoz: hmm..... fura, akkor nálam nemtudom mi lehetett, de amikor próbáltam nem kapcsolt.
[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
válasz nyirzoz #5720 üzenetére
Köszi, ebben bíztam! Végülis logikus, a saját órája teljesen elég erre (max időnkénti NTP szinkronnal persze, h nagyon ne csússzon el)
Huawei B525 meg monnyonle: ha egy ideig (2 hét már jó esély a hibára) nem volt újraindítva, egyszercsak elérhetetlen lesz pár eszköz rajta... ezért időzítek majd be ilyenm heti áramtalanítást
[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
válasz freemanone #5722 üzenetére
Könnyen lehet, h firmwarefüggő is, esetleg még régivel próbáltad. A mostani Sonoff firmware-ek már ismernek helyi hálózatos működést is, amikor a telefonod wifin- és nem internetes szerveren keresztül vezérli a relét, ez is csak pár hónapja jelent meg.
-
tfelleg
csendes tag
Csak nehogy így járjunk.
[ Szerkesztve ]
-
sambenez
addikt
-
Monkey
tag
sugarforce: nagyon érdekelne a teszted eredménye, ha kedvező a kimenetele, akkor berendelek néhány szenzort és bevállalom velük a vezérlést.
freemanone: jópofa ez a Phillips eszköz, sokat is tud, viszont nekem szükségem lenne a páratartalom adatra is, mert az alapján szoktuk átszellőztetni a házat. Mindenesetre köszönöm a javaslatot!
-
S.Milan
csendes tag
Sziasztok,
Domoticzban létrehoztam egy Dumy Text szenzort. A problémám az lenne, hogy Blocky-ban nem tudok feltételt hozzá adni ehhez a Text szenzorhoz.
A célom csak ennyi lenne hogy ha a text szenzor egy bizonyos szövegre változik akkor egy üzenetet küldjön ki a Domoticz.
Van valakinek tapasztalata ilyen téren, hogyan lehet ezt megoldani?
Előre is köszi
-
Monkey
tag
Most vettem észre, hogy letérdelt a Sonoff TH10-em. Tasmota 6.2.0 van rajta, momentán nem kapcsolok vele, csak hőmérséklet mérésre használom a gyári szenzorával.
Hibajelenség: kék led villog másodpercenként, a webes felületen keresztül nem elérhető, újraindítás nem segít, kapcsolóra sincs reakció.
HA szenzor historyból látom, hogy tegnap reggel 9 körül frissített utoljára állapotot.
Lehet, hogy meg kéne nézni a nyákot, a forrasztásokat, esetleg áthőlégfúvózni az egészet.
Amúgy ettől függetlenül korábban is gondoltam már arra, hogy ki kéne váltanom a sonoffjaimat lanon elérhető relé bordokkal. A mostani tapasztalatom nem helyezett távolabb ettől a vágyamtól...
Az üggyel kapcsolatos másik tapasztalat viszont az, hogy pimpelnem kéne a HA konfogon, hogy olyan ne fordulhasson elő, hogy egy eszköz eltűnik és nekem kell észrevennem majdnem 24 órával később.
Van ötletetek?
-
enesbcs
tag
válasz S.Milan #5730 üzenetére
A Blocky nagyon szép és jó, de a korlátait a Domoticz feltelepítése után kb 30 perccel elértem, azóta nem használtam. Egyszerű dolgokra jó, de én elég hosszan szoktam fűzni a feltételeket. De ha tudod hogyan kell "svalue"-t vizsgálni Blocky-ban, akkor úgy.
Egyébként LUA-ban egy Device típusú eseményben pl így oldom meg a fentit: (az Olvaso_kartya TEXT típusú)
for deviceName,deviceValue in pairs(devicechanged) do
if (deviceName=='Olvaso_kartya') then -- ha az Olvaso_kartya nevu eszkoz allapota valtozott
if (otherdevices_svalues['Olvaso_kartya'] == '24e07693e7fdc2fa5c281e154095a6887a867431') then -- ha a
commandArray['SendNotification']='Érvényes kártya'
end
end
end -
addikt
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani 230 dugalj átalakítót a xiaomi plug eszközömhöz lenne rá szükségem, de amit kaptam mellé filléreset, az leégett.
1200W-os infrás melegít kapcsoltam róla sokáig, ennyit tutira bír az eszköz (nem is lett baja), viszont megbízható átalakítóra lenne szükségem.
A kicsire nem adunk... a nagyot meg leszarjuk!
-
tbs
addikt
-
sambenez
addikt
válasz kleinguru #5733 üzenetére
Ez megbízható. Csak nem olcsó.
-
hoodoo86
tag
"Az üggyel kapcsolatos másik tapasztalat viszont az, hogy pimpelnem kéne a HA konfogon, hogy olyan ne fordulhasson elő, hogy egy eszköz eltűnik és nekem kell észrevennem majdnem 24 órával később.
Van ötletetek?"
Erre a következőt csináltam:
van egy automatizálás, ami az összes nem vezetékes eszközömön végigmegy és megnézi az utolsó frissítés időpontját. Ha az utolsó frissítés régebben volt, mint az általam UI-n megadott idő, akkor küld egy notifikációt arról, hogy mely eszközök nem válaszoltak a megadott idő óta. Ha minden eszköz válaszolt, akkor nem küld notifikációt.Ez tökéletes megoldás olyan eszközökhöz, aminek rendszeresen kéne frissítést küldenie (pl. hőmérséklet szenzor). Viszont nem tökéletes megoldás azokhoz az eszközökhöz, amik csak akkor küldenek jelet, ha valami történik (mozgás szenzor, ajtó contact szenzor, víz szivárgás szenzor).
-
Monkey
tag
Xiaomira (és másra is) nem megoldás mqtt-n rendszeres időközönként kiadott force-update parancs?
Szerk.: ja, és amúgy a sonoff ügyéről mi a véleményetek? Mit tegyek vele? Átnézi a nyákot és/vagy refless, esetleg van valami kézenfekvő megoldás?
[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
Nem, hiszen nem is MQTT-t használ.
Másrészt mivel zárt szoftverű eszköz, a jó ég tudja, a Gateway egyáltalán érzékeli-e a(z állapotjelentés nélküli) szenzorok meglétét. Elméletileg nincs akadálya, hiszen a Zigbee hálózaton is létezik broadcast. De pont ezzel játszhatsz el majd, ha nem a Xiaomi Gatewayt használod, hanem más hubot, saját szoftverrel.Monkey: én másik verziót flashelnék rá, mert gondolom (de nem Tasmotát használok) ez nem stable, így simán előfordulhat fagyás hardverhiba nélkül is. Átforrasztgatás ettől még persze nem árt
[ Szerkesztve ]
-
vampire17
addikt
Sziasztok!
Tudtok ajanlani valami olyan smart home megoldast, ami egyszeruen mukodik, nem kell yaml fajlokat irni (full osszekattintos) es kezeli a Xiaomi Smart Home-ot es a Tado-t? (elso korben ezt a ket rendszert szeretnem osszehazasitani)
A cel amugy nagyon egyszeru lenne, ha a Xiaomi ablaknyitas erzekelo nyitott ablakot erzekel, allitson be egy manualis futesi erteket (pl 5 fok) ha minden ablak csukva van, akkor allitsa vissza automatikus vezerlesre.
[ Szerkesztve ]
-
Chal
addikt
válasz hoodoo86 #5739 üzenetére
Én lehet hogy a HA sqlite db-jéből próbálnám kinyerni a monitoringhoz az adatokat. Ha benne van, hogy ki mikor küldött utoljára (és benne kell lennie, hiszen ez a lényege, de még nem néztem közelebbről), akkor egy egyszerű scripttel bármilyen monitoring rendszernek lehet adni innét inputot.
Egyébként az mqtt is egy jó input, meg a Zigbee/Z-Wave sniffer is, meg a direkt IP kapcsolat is, meg lehetne még sorolni, de ha elég a HA db-jével interfészelni mindezek helyett, akkor talán az a legkényelmesebb megoldás.
[ Szerkesztve ]
-
vampire17
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- Politika
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Samsung LCD és LED TV-k
- Opel topik
- ZIDOO médialejátszók
- Asztalos klub
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Discord
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest