-
PROHARDVER!
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
itanczos
senior tag
Milyen alkalmazást használsz? A MiHome-ot, vagy saját szervert?
Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
sbazsi
veterán
válasz itanczos #3449 üzenetére
Az, hogy utána okos izzó, vagy sima led izzó lesz a lámpában, az részletkérdés.
A kérdés az, hogyha felteszek egy fali aqara kapcsolót a jelenlegi helyére, azt andoridon, az értesítési területen is tudom kapcsolni? Tehát felülről lehúzom, és ott egy kapcsoló.
Illetve ugyanezt a kapcsolót vezérelhetek-e egy wireless switch-csel? (Erre sejtem, hogy igen a válasz.) Tehát pl egy - az éjjeli szekrényre rakott kapcsolóval tudom-e kapcsolni.
-
itanczos
senior tag
Csak az egyszerre kapcsolás miatt én nem tennék fel külön kapcsolót...
Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
hoodoo86
tag
Masodik kerdesed: valoszinu igen. Ha a gyari MiHome nem engedi ezt, akkor egy vezerlo szoftverrel szinte biztos, hogy tudod, mert a fali kapcsolo egy aktor.
Az elso kerdesedre a valasz is hasonlo. En ios platformot ismerem. Ott nincs alapbol homekit integracio, de egy vezerlo szoftverrel van.
Vezerlo szoftvernek Home Assistantot hasznalok.
-
Vodike
tag
Bánatomban töröltem a domoticzban az Eventekből az octa lua scriptet és létrehoztam manuálisan a file-t itt a leírtak szerint: ~/domoticz/scripts/lua/script_time_SolarSensor.lua
terminalban, nanoval bemásoltam a scriptet, látszólag ¶m van, de a domoticz logban még mindig Error opening url: http://127.0.0.1:9999/json.htm?type=command¶m=udevice&idx=24&nvalue=0&svalue=100
pedig az adatokat szépen olvassa, minden tök jó, de ezt valamiért nem akarja. Hova ragadhatott be? Hogyan gyomláljam ki?
exTiga
-
enesbcs
tag
válasz itanczos #3450 üzenetére
Akkor már a Sonoff T433 szebb...
-
fecus
őstag
válasz enesbcs #3456 üzenetére
Ezeket mivel kapcsoljátok a rendszerhez?
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
félisten
A szenzoraim tesztelgetésénél járok, és egy érdekes anomáliára lettem figyelmes.
Az AM2302-eseim (=DHT22) permanensen 2 fokkal magasabb hőmérsékletet jeleznek, mint bármelyik más hőmérőm. Szokás szerint összetoltam a létező összes hőmérőmet, olcsót, drágát, digitálist, mutatóst, higanyost, és bő fél C tartományon belül mutatnak, az AM2302-esek viszont egymáshoz képest tizednyi szórással, de két fokkal mutatnak melegebbet a legmagasabb egyéb értéknél is. (Az, hogy páratartalomban meg alulmérnek, szóra sem érdemes...)
Kérdés az, hogy van-e valami bevált trükkje ezek installálásának. Jelenleg NodeMCU-hoz kapcsolódnak 10 kohmos felhúzó ellenállással. Ez tűnik a hivatalos bekötésnek -- a pontosság érdekében.
Köszönettel: MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
itanczos
senior tag
A sonoff basic azért jó, mert komplett! Dobozos, táppal, tokkal, vonóval...
-
itanczos
senior tag
Sonoff-nak van 433MHz-es wifi-rf bridge-e.
-
itanczos
senior tag
Azt tudni kell, hogy a Sonoff Basic-en nincs hivatalos 5v-os kivezetés, készíteni kell rá. A panelen megtalálható.
Ez jó hír, mert nekem is kellene a panel strangban pár hőmérsékletet figyelni.
[ Szerkesztve ]
-
faradit
csendes tag
válasz itanczos #3443 üzenetére
Csak a gw lett ármtalanítva, és fél óra után újra visszadugva a 220-ba, de 10 perc után sem állt fel a rendszer. Csak mikor újra frissítettem a pluginokat.
Milyen időzónában működik a gw, ha kínai régió van beállítva? Csak mert a gw lámpa időzítő kapcsolásnál órákkal később reagál rá, azaz kapcsol be-ki. Ezt furcsának találtam, de nem találkoztam hogy lehetne valahol is állítani az időzónát, vagy akár pontos időt rajt. -
itanczos
senior tag
válasz faradit #3464 üzenetére
A régió beállításával adod meg! Mivel a legtöbb eszköz miatt a "Mainland"-ot (Kína) kell kiválasztani, ezért 6-7 órával előttünk jár. Ezt a MiHome app-ban beállított időzítőknél bele kell kalkulálni! De lehet, hogy már van ezzel kapcsolatban változás, nem használom a MiHome-ot, csak a kamerák figyelésére.
-
Teasüti
nagyúr
Üdv!
Vettem egy sonoff TH16 kapcsolót, mellé a hőmérővel.
Ez lesz az első ilyenem, így még nem egészen tudom pontosan milyen infrastruktúra kell alá.
Amennyiben jól tudom, akkor ezekben egy ESP8266 van, így feltételeznék egy önálló működést is. Bár fogalmam sincs a gyári FW mit csinál rajta.
Szóval új még nekem a Google HA és egyelőre csak telefonon próbálgatom (ami azt illeti nem is tervezek venni külön smart speaker-t - gondolom ez szolgálna szerverként).
Elképzelésem szerint bizonyára van egy app a sonoff-hoz, amivel lehet konfigolni, aztán el lehet felejteni.
Aztán tudnom kell párosítani az Assistant-tal, és itt nyílna lehetőség a kézi vezérlésre.
Aztán kérdésem volna, hogy ha időzíteni szeretném, akkor:
1. Assistant / eWilink tud-e ilyet,
2. kell-e hozzá vmilyen szerver (vagy telefonos app futtatva a háttérben), vagy a mikrovezérlő megoldja magának? (Mondjuk nem hiszem, hogy van benne RTC modul, vagy igen?)
Köszönöm![ Szerkesztve ]
-
itanczos
senior tag
Igen, én is onnan vettem az 5v-ot. Azért nem végtelen tehetbírású, arról ne feledkezzünk el!
A GPIO14-et célszerű erre használni, ami a beforrasztandó tüskesor végén van (fotón legfelül).
Nekem van olyan eszközöm, ahol még a led GPIO-ját is használom.A Tasmota-t annyira nem ismerem, ESPEasy-t használok.
-
itanczos
senior tag
válasz Teasüti #3469 üzenetére
Szerintem az itt levők közül kevesen használják a Sonoff féle EWeLink-et.
Amint kibontom, egyből kerül rá az ESPEasy.Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
itanczos
senior tag
válasz Teasüti #3472 üzenetére
A Google? Mert nekem az assistant a HomeAssistant.
-
Teasüti
nagyúr
válasz itanczos #3473 üzenetére
Nem egészen látom a különbséget.
Android-on fut egy Assistant nevű cucc és amennyire tudom ez ugyanaz a szolgáltatás, ami a smart speaker-eken is fut. Innen nézve nekem úgy tűnik ugyanarról beszélünk.
Nem mélyedtem bele a okos hangszórók (jaj de nem jön a számra ez a kifejezés) lelkivilágába, de talán nem tévedek nagyot, ha azt gondolom ezek szerverként funkcionálnak a vezérelhető berendezésekhez.
Ha egy RPi-re fel lehet telepíteni a HA-t alternatívaként, akkor gondolom a hangszórókban is egy mikro pc lapul.[ Szerkesztve ]
-
itanczos
senior tag
válasz Teasüti #3474 üzenetére
Ok, ok!
Nem egyről beszélünk...Te a Google Assistant-ról beszélsz!
Abban nem tudok segíteni.
-
itanczos
senior tag
válasz faradit #3475 üzenetére
Nálam ez a központ. A MiHome-ot csak arra használtam, hogy beállítsam a xiaomi cuccokat, a GW-el kapcsolódást és az olyan eszközöket, amelyek igénylik, local üzemmódba kapcsoljam.
Utána már nem a MiHome-ban vezérlem őket, hanem a saját szerveremen.
Így akkor is működnek, működtethetőek, ha a GW nem kapcsolódik az internethez.[ Szerkesztve ]
-
Spuri2000
senior tag
válasz enesbcs #3347 üzenetére
Sikerült az MQTT szervert felvenni, nem csináltam semmit és pár nap után minden gond nélkül sikerült. Fogalmam sincs mi lehetett a gond.
Miután beállítottam a Touchban már működött is és azóta is megy gond nélkül.
Azóta azzal szórakozom, hogy a melóhelyről kapcsolgatom a villanyt.Váltókapcsolóra van valakinek megoldása?
-
-
itanczos
senior tag
válasz Spuri2000 #3480 üzenetére
Minek a váltó?
Tegyél be a többi helyre valamilyen okos kapcsolót és kész!Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
itanczos
senior tag
válasz Teasüti #3481 üzenetére
A kérdés jó!
De ne feledkezzünk el arról, hogy a dedikált eszközök nem csak 1 mikrofon meg egy sokol hangszóró...
Legalábbis az igényesekben akár 6-9 mikrofon is lehet, amelyek zajszűrést és mindenféle fzikai és digitális varázslatot alkalmaznak, hogy akár a szoba másik feléből is megértsék a parancsodat.Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
itanczos
senior tag
válasz Spuri2000 #3484 üzenetére
Van egy relés kapcsoló.
A többi csak nyomógomb.
Bármelyiket megnyomod, a központban váltja a kapcsolandó fogyasztó állapotát.Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
lplugo
csendes tag
Sziasztok!
Tegnap este erőt vettem magamon (és bár tudom, hogy rajtam kívűl ez nagyjából senkit nem érdekel ) jedie82&Gh0sT leírásai alapján újra telepítettem a pi-t, Broadlinket...mindent.
Nah most megy, úgy hogy elkezdem felfedezni a domoticz felületét.A BlackBeanControl scriptet meg tudom hívni a python BlackBeanControl.py -c valami paranccsal (ha nincs előre írva a python, akkor nem megy), annyit kell trükközni, hogy elsőnek a telefonon kell nyomnom egy Scan frequency-t a broadlink saját alkalmazásában, ha ott megtalálta, akkor parancssorba parancs a Pi-on és így megjelenik a kód a BlackBeaContorol.ini-ben.
NA és akkor abban kellene nekem egy kis kezdő lökés, hogy a Gh0sT áltaál, utolsó pontban írtakat hogyan kellene alkalmaznom a Raspberry Pi-on?
A Scene fülön felvettem egy "Redony" Group-ot, de ha az on action sorba beírom, hogy script://domoticz/BlackBeanControl/BlackBeanControl.py -c valami, akkor semmi sem történik. -
jedie82
csendes tag
Leírom nekem hogyan működik.
Én a scriptet a domoticz/scripts könyvtárba raktam:
sudo nano /home/pi/domoticz/scripts/nappali_tv_pwr.sh
Ezt írtam bele:
#!/bin/bash
python /home/pi/BlackBeanControl/BlackBeanControl.py -c nappali_tv_power
exit 0Adtam neki futásjogot:
sudo chmod +x /home/pi/domoticz/scripts/nappali_tv_pwr.sh
A domoticzon belül a script elérhetőségét így adtam meg:
script://nappali_tv_pwr.shTehát a lényeg, hogy a scriptet a domoticz scipt könyvtárába tedd. Itt már csinálhatsz neki almappát is.
Hajrá... -
lplugo
csendes tag
Na megvolt a gond, bocs mindenkitől.
Rossz volt a script elérési útEz volt amit bemásoltam:
#!/bin/bash
python /home/pi/BlackBeanControl/BlackBeanControl.py -c teszt3exit 0
és ez kellett:
#!/bin/bash
python /home/pi/domoticz/BlackBeanControl/BlackBeanControl.py -c teszt3
exit 0[ Szerkesztve ]
-
lcdtv
tag
Esetleg Alexa működésre ötlet. A domoticz oldalán leírtak szerint megcsináltam de sajna nem megy. A scenes résznél van már kapcsolóm, elvileg azt már a kereséskor meg kellett volna találnia.
-
fecus
őstag
Én ez alapján csináltam. Meg kell adnod adatokat, így ha félted a hálózatodat akkor nem jó neked.
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
AcCEsS
senior tag
Bocs, csak most volt időm átolvasgatni az új fórumbejegyzéseket (influenza meg ablakcsere van nálunk), de úgy néz ki tényleg működik a Dark Sky időjárás-szolgáltató felhősödési (Octa) infója és a hozzáigazított szkript.
A szkript egyébként tartalmazza az eredeti Ogimet-féle működési elvet is, a Dark Sky használati lehetőségét csak kiegészítésként adtam hozzá, és a WeatherStation nevű változó O vagy D értékével állítható be, hogy O = Ogimet vagy D = Dark Sky legyen az Octa adat szolgáltatója.
A működéshez kell egy Dark Sky API kulcsot igényelned a következő módon: A darksky.net oldalon felül válaszd ki a "Developers" módot, alul meg a Try Now gomra nyomva egy gyors regisztráció után megkapod az API kulcsodat, amit be kell másolnod a szkript dsAPIkey változójának aposztrófjai közé. A lekérdezésre az API elég sok infót ad vissza: pl. UV Index, min/max hőmérséklet, nyomás, időjárás előrejelzés stb., a DEBUG módban meg lehet nézni. A szkript jelenleg 10 percenkénti ütemezéssel fut.
Egyébként a beírásokban a command utáni hülye karakter "json.htm?type=command¶m=udevice&idx=" egy html dekódolási sajátosság, ami lecseréli a "&" utáni "param" nevű tag elejét, én az ilyen hivatkozások paramétertagjainak sorrendjét megfordítottam, és így már jó: "json.htm?param=udevice&type=command&idx="
Egy ideig még tuti tart nálunk az őrület, ha valaki elakadna segíteni fogok, csak kicsit több lesz a válaszidőm...
És a szkript:
--[[
~/domoticz/scripts/lua/script_time_SolarSensor.lua
-- Autors ----------------------------------------------------------------
V1.0 - Sébastien Joly - Great original work
V1.1 - Neutrino - Adaptation to Domoticz
V1.2 - Jmleglise - An acceptable approximation of the lux below 1° altitude for Dawn and dusk + translation + several changes to be more userfriendly.
V1.3 - Jmleglise - No update of the Lux data when <=0 to get the sunset and sunrise with lastUpdate
V1.4 - use the API instead of updateDevice to update the data of the virtual sensor to be able of using devicechanged['Lux'] in our scripts. (Due to a bug in Domoticz that doesn't catch the devicechanged event of the virtual sensor)
]]--
-- Beállítások---------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------
local localhost = '127.0.0.1:8080' -- IP és port
local city = "VÁROSOD" -- Wunderground API-val használt lakhelyed
local countryCode = "HU" -- Országkód Wunderground API-hoz
local idxLux ='szám' -- Lux ID
local idxSolarAzimuth ='szám' -- Azimut ID
local idxSolarAltitude ='szám' -- Nap magasság ID
local idxCloud = 'szám' -- Felhőkitakarás ID
local idxUserVarOcta='szám' -- Az octa változó ID-je
local wuAPIkey = "API" -- Weather Underground API kulcsod
local latitude = LAT -- Otthonod szélességi foka
local longitude = LON -- Otthonod hosszúsági foka
local altitude = szám -- Otthonod tengerszint feletti magassága (ha a debug 1-en van, akkor az első lekérdezésnél meg fog jelenni ez a naplóban és beírhatod ide
local DEBUG = 0 -- 0 nincs, 1 domoticz napló, 2 fájlba írás
local WeatherStation = 'D' -- octa (felhőkitakarás) információk szolgáltatója: O = Ogimet, D = Dark Sky
if ( WeatherStation == "O" ) then
-- Ogimet (https://www.ogimet.com/resynops.phtml.en)
WMOID = 'szám' -- A hozzád legközelebbi SYNOP állomás kódja
else
-- Dark Sky (https://darksky.net)
dsAPIkey='API' -- Dark Sky API kulcsod
coordinates=latitude..','..longitude
end
function leapYear(year)
return year%4==0 and (year%100~=0 or year%400==0)
end
function split(s, delimiter)
result = {};
for match in (s..delimiter):gmatch("(.-)"..delimiter) do
table.insert(result, match);
end
return result;
end
function round(num, dec)
if (num == 0 ) then
return 0
else
local mult = 10^(dec or 0)
return math.floor(num * mult + 0.5) / mult
end
end
function os.capture(cmd, raw)
local f = assert(io.popen(cmd, 'r'))
local s = assert(f:read('*a'))
f:close()
if raw then return s end
s = string.gsub(s, '^%s+', '')
s = string.gsub(s, '%s+$', '')
s = string.gsub(s, '[\n\r]+', ' ')
return s
end
commandArray = {}
time = os.date("*t")
if ( (time.min % 10) == 0 ) then -- Run every 10 minutes. Check the wundergroud API limitation before changing this
json = (loadfile "/home/pi/domoticz/scripts/lua/JSON.lua")() -- For Linux
--json = (loadfile "D:\\Domoticz\\scripts\\lua\\json.lua")() -- For Windows
local arbitraryTwilightLux=6.32 -- W/m² egal 800 Lux (the theoritical value is 4.74 but I have more accurate result with 6.32...)
local constantSolarRadiation = 1361 -- Solar Constant W/m²
if ( uservariables['octa'] == nil ) then
print("Error : Did you create the Uservariable octa ?")
end
-- API Wunderground
local config=assert(io.popen('curl http://api.wunderground.com/api/'..wuAPIkey..'/conditions/q/'..countryCode..'/'..city..'.json'))
local location = config:read('*all')
config:close()
local jsonLocation = json:decode(location)
if ( DEBUG == 1) then
local latitude = jsonLocation.current_observation.display_location.latitude
local longitude = jsonLocation.current_observation.display_location.longitude
local altitude = jsonLocation.current_observation.display_location.elevation
print('Lat: '..latitude..'Long: '..longitude..'Alt: '..altitude)
end
relativePressure = jsonLocation.current_observation.pressure_mb -- if you have an another way to get the Pressure, (local barometer ...) then you may optimize the script and avoid the call to api.wunderground)
local year = os.date("%Y")
local numOfDay = os.date("%j")
if ( leapYear(year) == true ) then
nbDaysInYear = 366 -- How many days in the year ?
else
nbDaysInYear = 365
end
angularSpeed = 360/365.25
local Declinaison = math.deg(math.asin(0.3978 * math.sin(math.rad(angularSpeed) *(numOfDay - (81 - 2 * math.sin((math.rad(angularSpeed) * (numOfDay - 2))))))))
timeDecimal = (os.date("!%H") + os.date("!%M") / 60) -- coordinatesinated Universal Time (UTC)
solarHour = timeDecimal + (4 * longitude / 60 ) -- The solar Hour
hourlyAngle = 15 * ( 12 - solarHour ) -- hourly Angle of the sun
sunAltitude = math.deg(math.asin(math.sin(math.rad(latitude))* math.sin(math.rad(Declinaison)) + math.cos(math.rad(latitude)) * math.cos(math.rad(Declinaison)) * math.cos(math.rad(hourlyAngle)))) -- the height of the sun in degree, compared with the horizon
local azimuth = math.acos((math.sin(math.rad(Declinaison)) - math.sin(math.rad(latitude)) * math.sin(math.rad(sunAltitude))) / (math.cos(math.rad(latitude)) * math.cos(math.rad(sunAltitude) ))) * 180 / math.pi -- deviation of the sun from the North, in degree
local sinAzimuth = (math.cos(math.rad(Declinaison)) * math.sin(math.rad(hourlyAngle))) / math.cos(math.rad(sunAltitude))
if (sinAzimuth<0) then
azimuth=360-azimuth
end
sunstrokeDuration = math.deg(2/15 * math.acos(- math.tan(math.rad(latitude)) * math.tan(math.rad(Declinaison)))) -- duration of sunstroke in the day . Not used in this calculation.
RadiationAtm = constantSolarRadiation * (1 +0.034 * math.cos( math.rad( 360 * numOfDay / nbDaysInYear ))) -- Sun radiation (in W/m²) in the entrance of atmosphere.
-- Coefficient of mitigation M
absolutePressure = relativePressure - round((altitude/ 8.3),1) -- hPa
sinusSunAltitude = math.sin(math.rad(sunAltitude))
M0 = math.sqrt(1229 + math.pow(614 * sinusSunAltitude,2)) - 614 * sinusSunAltitude
M = M0 * relativePressure/absolutePressure
if (DEBUG == 1) then
print('<b style="color:Blue"============== SUN LOG ==================</b>')
print(os.date("%Y-%m-%d %H:%M:%S", os.time()))
print(city .. ", latitude:" .. latitude .. ", longitude:" .. longitude)
print("Home altitude = " .. tostring(altitude) .. " m")
print("number Of Day = " .. numOfDay)
if ( nbDaysInYear == 366 ) then
print(year .." is a leap year !")
else
print(year.." is not a leap year")
end
print("Angular Speed = " .. angularSpeed .. " per day")
print("Declinaison = " .. Declinaison .. "°")
print("Universel coordinatesinated Time (UTC)".. timeDecimal .." H.dd")
print("Solar Hour ".. solarHour .." H.dd")
print("Altitude of the sun = " .. sunAltitude .. "°")
print("Angular hourly = ".. hourlyAngle .. "°")
print("Azimuth of the sun = " .. azimuth .. "°")
print("Duration of the sunstroke of the day = " .. round(sunstrokeDuration,2) .." H.dd") -- not used
print("Radiation max in atmosphere = " .. round(RadiationAtm,2) .. " W/m²")
print("Local relative pressure = " .. relativePressure .. " hPa")
print("Absolute pressure in atmosphere = " .. absolutePressure .. " hPa")
print("Coefficient of mitigation M = " .. M .." M0:"..M0)
end
-------- Ogimet --------
-- Get SYNOP message from Ogimet web site
hourUTCminus1 = os.date("!%H")-1
if ( string.len(hourUTCminus1) == 1 ) then
hourUTCminus1 = "0" .. hourUTCminus1
end
UTC = os.date("%Y%m%d").. hourUTCminus1.."00" -- os.date("!%M")
if ( DEBUG == 1 ) then
local WMOID = jsonLocation.current_observation.display_location.wmo
end
cmd='curl "http://www.ogimet.com/cgi-bin/getsynop?block='..WMOID..'&begin='..UTC..'"'
if ( DEBUG == 1) then
print(cmd)
end
local ogimet=assert(io.popen(cmd))
local synop = ogimet:read('*all')
ogimet:close()
if ( DEBUG == 1) then
print('ogimet:'..synop)
end
if ( string.find(synop,"Status: 500") == nil ) then
rslt = split(synop,",")
CodeStation = rslt[1]
rslt = split(synop, " "..CodeStation.. " ")
Trame = string.gsub(rslt[2], "=", "")
Trame = CodeStation .." ".. Trame
rslt = split(Trame, " ")
Octa = string.sub(rslt[3], 1, 1) -- 3rd char is the cloud layer. 0=no cloud, 1-8=cloudy from 1 to 8 max, 9=Fog, /=no data
if ( Octa == "/" ) then -- not defined ? take the previous value
Octa = uservariables['octa']
elseif ( Octa == "9" ) then
Octa = 8
end
else
end
else
-------- Dark Sky --------
-- Get weather information from Dark Sky web site
cmd='curl -s "https://api.darksky.net/forecast/'..dsAPIkey..'/'..coordinates..'?lang=hu&units=ca&exclude=hourly,flags"'
if ( DEBUG == 1) then
print(cmd)
end
result=os.capture(cmd)
-- Reading values from json
local jsonValeur = json:decode(result)
Octa = jsonValeur.currently.cloudCover*100
if ( Octa < 0 or Octa > 100 ) then -- Ha valami hibás infó jönne, az előző tárolt adattal számol
end
if ( DEBUG == 1) then
val_Patm = jsonValeur.currently.pressure
val_UV = jsonValeur.currently.uvIndex
-- val_Vis = jsonValeur.currently.visibility -- Ezt az infót jelenleg nem adja vissza a json kérés
val_Cloud = jsonValeur.currently.cloudCover*100
val_Tmin = round(jsonValeur.daily.data[1].temperatureLow,1)
val_Tmax = round(jsonValeur.daily.data[1].temperatureHigh,1)
icon = jsonValeur.daily.data[1].icon
summary = jsonValeur.daily.data[1].summary
-- Converting Dark Sky icon into domoticz forecast code
if icon=="clear-day" or icon=="clear-night" then prev=1 --Sunny
elseif icon=="rain" or icon=="snow" or rain=="sleet" then prev=6 --Cloudy/Rain
elseif icon=="wind" or icon=="fog" then prev=0 --Stable
elseif icon=="cloudy" then prev=2 --Cloudy
elseif icon=="partly-cloudy-day" or icon=="partly-cloudy-night" then prev=3 --Unstable
else prev=5 --Unknown
end
forecast=summary.." Min : "..val_Tmin.."°C Max : "..val_Tmax.."°C"
print("Pressure : "..val_Patm)
print("UV Index : "..val_UV)
-- print("Visibility : "..val_Vis) -- Ezt az infót jelenleg nem adja vissza a json kérés
print("Temperature min J+1 : "..val_Tmin)
print("Temperature max J+1 : "..val_Tmax)
print("Icon : "..icon.." "..prev)
print("Summary : "..summary)
print("Previsions : "..forecast)
end
end
commandArray[#commandArray + 1] = {['Variable:octa'] = tostring(Octa)}
if ( WeatherStation == "O" ) then -- Factor of mitigation for the cloud layer
-------- Ogimet --------
Kc=1-0.75*math.pow(Octa/8,3.4)
else
Kc=1-0.75*math.pow(Octa/100,3.4) -- Remélem ez így jó
end
if ( sunAltitude > 1 ) then -- Below 1° of Altitude , the formulae reach their limit of precision.
directRadiation = RadiationAtm * math.pow(0.6,M) * sinusSunAltitude
scatteredRadiation = RadiationAtm * (0.271 - 0.294 * math.pow(0.6,M)) * sinusSunAltitude
totalRadiation = scatteredRadiation + directRadiation
Lux = totalRadiation / 0.0079 -- Radiation in Lux. 1 Lux = 0,0079 W/m²
weightedLux = Lux * Kc -- radiation of the Sun with the cloud layer
elseif ( sunAltitude <= 1 and sunAltitude >= -7 ) then -- apply theoretical Lux of twilight
directRadiation = 0
scatteredRadiation = 0
arbitraryTwilightLux=arbitraryTwilightLux-(1-sunAltitude)/8*arbitraryTwilightLux
totalRadiation = scatteredRadiation + directRadiation + arbitraryTwilightLux
Lux = totalRadiation / 0.0079 -- Radiation in Lux. 1 Lux = 0,0079 W/m²
weightedLux = Lux * Kc -- radiation of the Sun with the cloud layer
elseif ( sunAltitude < -7 ) then -- no management of nautical and astronomical twilight...
directRadiation = 0
scatteredRadiation = 0
totalRadiation = 0
Lux = 0
weightedLux = 0 -- should be around 3,2 Lux for the nautic twilight. Nevertheless.
end
if ( DEBUG == 1 ) then
-------- Ogimet --------
print("Ogimet")
print("Station SYNOP = " .. WMOID)
else
print("Dark Sky")
end
print( Octa .. " Octa")
print("Kc = " .. Kc)
print("Direct Radiation = ".. round(directRadiation,2) .." W/m²")
print("Scattered Radiation = ".. round(scatteredRadiation,2) .." W/m²")
print("Total radiation = " .. round(totalRadiation,2) .." W/m²")
print("Total Radiation in lux = ".. round(Lux,2).." Lux")
print("and at last, Total weighted lux = ".. round(weightedLux,2).." Lux")
end
if ( tonumber(otherdevices_svalues['Lux'])+round(weightedLux,0) > 0 ) then -- No update if Lux is already 0. So lastUpdate of the Lux sensor will keep the time when Lux has reached 0. (Kind of timeofday['SunsetInMinutes'])
commandArray[#commandArray + 1]={['OpenURL']="http://"..localhost.."/json.htm?param=udevice&type=command&idx="..idxLux.."&nvalue=0&svalue="..tostring(round(weightedLux,0)) }
end
commandArray[#commandArray + 1]={['OpenURL']="http://"..localhost.."/json.htm?param=udevice&type=command&idx="..idxSolarAzimuth.."&nvalue=0&svalue="..tostring(round(azimuth,0)) }
commandArray[#commandArray + 1]={['OpenURL']="http://"..localhost.."/json.htm?param=udevice&type=command&idx="..idxSolarAltitude.."&nvalue=0&svalue="..tostring(round(sunAltitude,0)) }
-------- Ogimet --------
commandArray[#commandArray + 1]={['OpenURL']="http://"..localhost.."/json.htm?param=udevice&type=command&idx="..idxCloud.."&nvalue=0&svalue="..tostring(round(Octa*100/8,0)) }
else
commandArray[#commandArray + 1]={['OpenURL']="http://"..localhost.."/json.htm?param=udevice&type=command&idx="..idxCloud.."&nvalue=0&svalue="..tostring(round(Octa,0)) }
end
if ( DEBUG == 2 ) then
logDEBUG=os.date("%Y-%m-%d %H:%M:%S",os.time())
logDEBUG=logDEBUG.." Azimuth:" .. azimuth .. " Height:" .. sunAltitude
logDEBUG=logDEBUG.." Octa:" .. Octa.." KC:".. Kc
logDEBUG=logDEBUG.." Direct:"..directRadiation.." inDirect:"..scatteredRadiation.." TotalRadiation:"..totalRadiation.." LuxCloud:".. round(weightedLux,2)
os.execute('echo '..logDEBUG..' >>logSun.txt') -- compatible Linux & Windows
end
end
return commandArrayAcCEsS (https://www.metalenciklopedia.hu)
-
Graphics
Jómunkásember
Halihó!
Erre még nem jártam, viszont érdekel a téma. Kicsit olvasgatok, utána majd kérdezek is
Eladó HP Prodesk ( i3-6100T/8GB/128GB)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sweet.tv - internetes TV
- Horgász topik
- Máris elérhetőek a WarCraft sorozat első két részének remaster kiadásai
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Politika
- Okos Otthon / Smart Home
- Autós topik
- Bitcoin, Tesla: az egeken a befektetők reményei, Musk a Trump-kormányba kerül
- Windows Insider Program
- Vezetékes FEJhallgatók
- További aktív témák...
- Hikvision kameravezérlő egység 1 TB HDD-vel féláron!!!
- Dreame D10 Plus robotporszívó és nedves feltörlő
- 1000W-os Hátsó Motoros Újszerű Mountain Bike gázkarral
- Elado vegyes IoT eszkozok (sensor,socket,smart speaker) Legrand/Google/Shelly/IKEA/Tuya
- ÓRIÁSI Philips Hue csomag - Hue Go, Iris Black, Play Bar, Light Strip V4 stb...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest