Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ojb

    tag

    válasz tboy72 #25669 üzenetére

    " (Pedig azt írják, hogy ez űberfrankó)"
    Szereztem némi tapasztalatot a kérdéses modullal (CC2538 + CC2592 PA)
    Mielőtt valakiknek túlzott elvárásaik lennének megosztanék néhány tényt:
    Nagy előny, hogy olcsó. Viszont, ahhoz hogy használható legyen kell még rá költeni.
    (PCB; kiegészítő alkatrészek a soros vagy USB-s panelhez ; doboz stb) ami még néhány ezer Ft költséget jelent. Ez alól kivétel, ha router-ként van használva, mert ebben az esetben csak egy 3.3V-os tápegység kell hozzá.
    Előny: "Lórugásnyi" kimenő teljesítmény +20 - 22dBm (Ez min 10 szerese az általánosan elterjedt modulok adó teljesítményének)
    Sok leírás szerint ez 800m áthidalható távolságot jelent szabad téren, ami valljuk meg valóban tekintélyes távolság ZigBee esetében. Azt viszont elfelejtik megemlíteni, hogy ez csak, akkor eredményez használható kapcsolatot, ha a "másik" oldalon is hasonló teljesítménnyel adó eszközzel tud kommunikálni. Lefordítva... Hiába építek a CC2538-ból coordinátort az áthidalható távolságot a szenzorok (adóteljesítménye) fogja meghatározni és nem a coordinátoré. Az általánosan elterjedt ZigBee szenzorok kimenő teljesítménye töredéke a CC2538-énak. Tehát a CC2538 hiába kiabál el 800m-re, ha csak a 20m-re levő szenzorokat hallja meg, mert sajnos süket, mint az ágyú. (Jelentősen érzékenyebb eszközök is vannak a piacon)
    Akkor mire is jó??? P2P (peer to peer) kapcsolatok kialakítására.
    Egyet pl Routernek flash-elve összegyűjteni az emeleten, udvarban, pincében stb az eszközök jeleit és nagy teljesítménnyel biztonságosan messziről elküldeni a coordinátor-nak ill. a coordinátor nagy teljesítménnyel adott jelét képes stabilan venni és továbbítani a szenzorok irányába.
    Tehát a ZigBee hálózatot nagy területre ki lehet terjeszteni, úgy hogy elkerülhető a többszörös routolás.
    Bocs kicsit hosszú lett... :B

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák