Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Degeczi

    nagyúr

    válasz goldister #16263 üzenetére

    Nem. Opcionálisan lehet retain flaggel ellátott üzenetet is küldeni, amikor az "ottragad" a topikban végleg, így az MQTT szerverre fölcsatlakozó kliens azonnal megkapja (mindig az utolsót, topikonként egyetlen ilyen lehet. Ezért lehet törölni is egy üres retain módú üzenettel helyette)
    Ez egyszerű opció, pl. a HA MQTT Switch alatt retain: true-val kapcsolható be, a mosquitto_pub parancsnál pedig a -r opcióval.

    Gondolj pl. érzékelőkre, ott nagyon hasznos: ha egy nyitásérzékelő csak akkor küld adatot, amikor változás van akkor újraindítás után addig nem lenne infód az aktuális állapotáról, amíg nem nyitják vagy csukják az ajtót... Retain módban beküldött állapot-üzenetekkel viszont mindig ottmarad az utolsó.

    De alapvetően bárminél jól jön, ha azt csak automatizálásból kapcsolod, mert így áramszünet, wifileszakadás vagy bármilyen újraindítás után is az utoljára parancsolt állapotba kerül az eszköz (ha azonban kézzel is, pl. egy mennyezeti lámpát fali kapcsolóval is, ott már kellemetlen, ha a kézzel leoltott lámpa az éjjel fölkapcsol)

Új hozzászólás Aktív témák