Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Abu85

    HÁZIGAZDA

    válasz Petykemano #27887 üzenetére

    Nem éri meg. Az a baj, hogy nem 100 millió dollár, hanem ennyire modern node-okon inkább 300-400 millió. Tehát egy lapka dual sourcingja összesen 700 millió dolláros fejlesztési kiadás lenne. Egyetlen egy GPU ezt egyszerűen nem hozza vissza az életciklusán belül.

    Egyszerűen miért lenne az NVIDIA-nak nézeteltérése a TSMC-vel? Miben nem érthetnek egyet? A TSMC egy szolgáltatást kínál, aminek megvan az ára. Ez kell vagy nem alapon működik. Attól, hogy a bőrkabátos elkezdi leordítani C. C. Wei fejét, még semmit sem fog változtatni a TSMC. És ezt egyébként tudja a bőrkabátos is, ha olcsóbban akarnak gyártani, akkor el kell menni a Samsunghoz. Tehát tök felesleges lenne egymás arcába köpködni, ahogy azt a média beállítja, mert egyrészt az NVIDIA szerintem nem ennyire amatőr cég, másrészt a TSMC-t nem fogja érdekelni, ha az NV-nek nem tetszik valami, van elég megrendelőjük a gyártósorokra. Ha az NV nem akar rendelni, akkor annyi történik csak, hogy nekik nem építenek ki gyártósort. De ha akarnak rendelni, akkor leadják az elején, hogy mennyire van igényük, és a TSMC kiépíti, mert ez a bérgyártónak is üzlet. Ha van megrendelő, akkor persze, hogy építenek nekik kapacitást. Ez a TSMC-nek befektetés, minél több a megrendelő, minél több kapacitást építenek ki, annál hamarabb megtérül az adott node-ba ölt sok-sok tízmilliárd dollár.

    A 8 nm-es node nem fog olyan jó eredményeket elérni, mint a 7 nm-es node, már csak azért sem, mert nem full node, hanem a 10 nm half node-ja. De ezért olcsóbb! És ezzel mindenki tisztában van, amikor a 8 nm-t választják. Ha nem, akkor megint egy rém amatőr húzás lenne, de nem ennyire amatőrök ezek a cégek, mint ahogy a média beállítja. Most úgy festik le az NV-t, mintha a világ balfaszai dolgoznának ott, pedig itt jó előre kiszámolják, hogy mi éri meg, és az alapján döntenek.

    Az pedig egyértelműen látszik, hogy ugyanazon a node-on mennyit lehet javulni pár kör alatt. Elég megnézni, hogy mennyire nő a 7 nm-es Radeonok órajele, miközben a relatív fogyasztásuk csökken. Ez nem azért van, mert jobb gyártástechnológiát kapnak, hanem egyszerűen idő kell, amíg elkezdik a meglévőt jól használni. Legalább egy, de inkább két generációnyi teszt kell, mire egy modern node megérhető. Majd hamarosan megnézheted, hogy egy asztali Renoir milyen alapórajelet pakol 30 wattos fogyasztásba (35 wattot ugye elvisz az IGP és a többi komponens), miközben erre egy Matisse-nek 60 wattra van szüksége. Egyszerűen jobban megértik már a 7 nm-es node-ot, és hasonló teljesítményt már feleakkora fogyasztásba is bele tudnak rakni, mint egy éve. Ugyanezt el lehet érni bármelyik modern node-on, akár a 8 nm-en is, de ehhez szükség van egy első, kvázi tesztgenerációra, hogy elkezdjék megérteni az adott gyártási eljárást. Mint írtam, legközelebb a GAAFET lesz ingyen ebéd, amikor minden elsőre működni fog.

    [ Szerkesztve ]

    Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

Új hozzászólás Aktív témák