Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • gootibi

    csendes tag

    válasz Geresics #7269 üzenetére

    Köszönöm a válaszodat! Akkor maradok a nagyobb méretű Sharp (2*1 m) napelemnél, sajnos helyhiány miatt, ezt tudom jobban kihasználni, ha a termelésben és hatékonyságban nem jelent különbséget a kisebb normál napelemekhez képest. Aludtam a 2 sztringre egyet és úgy döntöttem előző hozzászólásokból, hogy egy sztring lesz az egész, nyilván az 5-s egység kevés egy sztringre sajnos. Talán berakok majd arra a különálló 5-s egységre külön külön egy-egy TIGO-t. A másik 8-s egység pedig marad szabadon.
    Egyébként a Sharp napelemekre 15 év gari van, illetve 25 év teljesítmény gari. A TIGO-ra 25 év gari van, gondolom ezek rendbe vannak.
    Kérdés egy sztringe az egész működőképes lehet? Tudom nem ideális a két panel árnyékhatása miatt délután 4 után és a két különböző tető szög miatt, de nagyon nem szeretnék a kiállított keret fölé menni, nekem az a 400 - 500 ezer sok sajnos. Nyilván hatékonyságban nem lesz olyan mint egy teljesen optimalizált rendszer, de nem is tudom ekkora felárnál ezt az összeget amit ráfordítanék mikor hozná vissza. Kaptam számításokat mindkét rendszerre, hogy mennyi energiát termelne egy év alatt különböző negatív hatások figyelembevételével. 150 kWh a különbség éves szinten a MAXIM rendszer javára. Nekem ez elhanyagolhatónak tűnik. De mondjátok, ha rosszul gondolom, szerintem még csak a felszínt se kapargatom a témával kapcsolatban :D

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák