Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kommy

    veterán

    Gondolkodok napelemes rendszerben.

    Jelenleg egy kisebb elektromos autó van (14kWh/100km fogyasztással) olyan ~360kWh a havi fogyasztás(az autóval együtt), de tervben lenne egy fűtés korszerűsítés, ami hőszivattyú lenne.

    Jelenleg az áram 1x16A (A1) és 3x25A (B) van itt csak egy bojler van. A fogyasztásnál összeadtam a kettő fogyasztását.
    Fa villanyóra szerényünk van, és nem most lett elkészítve. Gondolom ha szeretném a teljesítményt átrakatni az A1 tarifásra akkor szabványosítani kell. villanyóra
    A tető a következőképpen néz ki: google

    Van egy kutyaól ami tud takarni és egy kémény ami tud egy kis árnyékot vetíteni.
    Ha jól számoltam 12 cserép van a kutyaól aljáig és onnan felfelé még 15 cserép (terrán rundo betoncserép , ~30cm a cserép fedetlen része). ~35º-os a tető dőlésszöge. A tájolás pedig úgyis látszik a google-ben.

    Az autótól a kutyaól végéig beépített a felső szint, a tetőablaknál padlás van.
    Még amit nem tudok , hogy hova lenne érdemes rakni az invertert, gondlom a villanyóra szekrény fölé kellene rakni ott árnyék van egész nap.

    Ami még egy kis problémát okozhat, hogy ez egy 'társasház', 4 ház van egybe építve, közös betáppal, a betáplálás 4x25mm2-es kábelen jön, gondolom ez jó.
    Ez lejön egy elosztóba, ahonnan 2-2 részere osztódik. Tehát a szomszéddal aki a google képen látszik vele vagyunk 1 kábelen innentől, a kábel a gázcső és a tető között megy.

    Mekkora rendszer lehet az optimális, és mennyi lenne a maximális amit fel lehetne rakni?
    Napelemre én Maxim típusú cellasor optimalizáltra gondoltam az árnyék miatt. Inverter márkát nem tudok. Én ilyen 5kWp körül gondolkodtam 3 fázison.
    A későbbiekre gondolva hagynák szívesen bővítési lehetőséget.

    Olvasgattam egy keveset már a témában, de azért sokminden van ami homályos az egészből. Elnézést a hosszú leírás miatt, de szerettem volna minél több adatot megadni.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák