- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Androidos tablet topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Milyen monitort vegyek?
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Milyen videókártyát?
- Projektor topic
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Őstermelő
csendes újonc
válasz Biluxzsolt #4648 üzenetére
Ilyenek,októberben kb 46.000 ft bruttó áron.
https://www.gmsolar.nl/longi-solar-mono-320-falf-cut-perc.html -
Blamazs
senior tag
-
Laki0103
újonc
Sziasztok!
100% laikusként kerültem erre az oldalra és kicsit kínai amiket itt olvasok azért szeretnélek megkérdezni benneteket mit szóltok ehhez az ajánlathoz? Pályázat keretében lenne megvalósítva, az inverterre 5 év garancia van. A háztartásunk kb. 12000Ft áramot használ el havonta és 3 fázisunk van, úgyhogy azt még pontosítani kell majd. Előre is köszönöm a türelmeteket és válaszotokat!!! !Nagy segítség lenne !
3,14 KW
AC-DC oldali védelmek 1,00 72 525 Ft
AC-DC oldali csatlakozó kábelek és szerelvényeik 1,00 23 218 Ft
Járulékos anyagok /csavarok, tiplik,jelző és figyelmeztető piktrogammok/1,00 7 450 Ft
Napelem tip.:Luxor Solar Eco Line 285Wp polikristályos 11,00 39070fT 429 771 Ft
Optimalizáló Optimalizáló P404 0 0FT
Inverter tip.:SAJ Sununo Plus 3K-M 1,00 204 336 Ft
SAJ wifi 0
Szerelés technikai anyagok 92 667 Ft
Tervezési és egyéb munkálatok 65 000 Ft
Kivitelezés 162 700 FtÖsszes Bruttó 1343000 Ft
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Geresics #4666 üzenetére
köszi!
Kissé aggaszt, hogy Június 9 a határidő a cégnél aki csinálni akarja úgy hogy márciusban már megkapták a pénzt és a pályázatíró szerint valószínűleg ki is használják a határidőt mert nem tudják behoznia paneleket .
Ez átlagos várakozási idő vagy sok szerinted?[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
Geresics
Topikgazda
hát... én már ritkán foglalkozom lakossággal, így nem mérvadó a szavam ebben, de én csodálkozom, hogy a napelemek beszállítására akarják testálni a késést. Aki olyan nagy, hogy maga importál, annak kell legyen raktárkészlete. Szerintem kizárt, hogy aki ilyen szintre eljutott, az nem ismeri az ütemezés fogalmát. Aki pedig olyan pici, hogy nem tart raktárkészletet (de ettől még lehet tök jó, sőt!), az simán megveheti az egyik nagykertől, akad több is az országban...
Ha jól emlékszem, Nálad azért az elmúlt időben volt sokminden, végül mi lett a műszaki tartalom?*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
félisten
válasz Geresics #4668 üzenetére
Igazad lehet mert szerintem megint a pályázatíró cégem kever. Nem nyíltak velem sajnos és a Tisztaenergiák a kivitelezőm, de velük még egyszer sem beszéltem, a cégen át tartom velüka kapcsolatot.
Mivela TE ről csak jót halottam eddig meg egy nagykerről beszélünk, úgy gondolom megint a pályázatíró cég kever valamit.....Ezt is ez a pályázatíró cég mondta hogy június 9 és ilyen gondokkal küzdenek.
Tegnap volt velük egy komolyabb összetűzésem, kiosztottam kb mindenkit náluk.( sokadszor)
Végül bocsánatot kértek azt mondták fél órán belül szólnak mi van. Utána azt a választ kaptam, hogy ütemezve van a projektem , június 9 határidővel, de hogy valószínű ez be is fog tartani addig mert Kínából nincs napelem.A hitel lehívása megtörtént március elején,ugye erről értesített a bank engem.
Aztán elejtettek egy olyan mondatot hogy majd a cég közli velem az alternatívákat mit akarnak. Na ezen kiakadtam elkezdtem megnézni a tiszta energiák honlapját és az a napelem amit végül választottam a pályázatban igazából már nincs náluk forgalomba.
Amire beadtam a pályázatot az egy 8,5 kW rendszer Suntech maxim SMART perc, poli mellett döntöttem 275 wattos panelekkel. ez volt az : [link]
Ma már nincs fent ez fajta panel náluk, gondolom erre kínálnak majd alternatívát de most náluk csak ezt látom. [link]
Szerinted ez is azt tudja mint az ami volt ezelőtt náluk? optimalizált 3 soros, okos panel? mert itt nem látom már ,hogy ezt reklámoznák velem hogy az árnyék hatására 24 cellánként akár leszabályoz vagy ilyesmi, mint annál volt a reklám szöveg.
Mondjuk azt sem tudom mi az a félcellás...[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
gyeniko
őstag
Elolvastam az összefoglalót, óriási respect és köszönet érte!!!
Nem tehetünk meg mindig mindent, amit kellene, de azt mindig meg kellene tenni, amit lehet!
-
don_peter
senior tag
Srácok lenne egy érdekes kérdésem.
Most lett telepítve egy 3.6kWh-s rendszer és szeretném használni szigetüzemben, de nem tárolva az energiát. Tehát ha van termelés rögtön elhasználnám, nagy teljesítményű töltésre vagy fűtésre. A mostani helyzet miatt nem tudom mikor válik lehetségessé a hálózatba történő vissza töltés és az órák felrakása, cseréje.
A kérdésem az, hogy van e mód visszatöltés nélkül, tehát a kinti hálózat nélkül járatni a rendszerem, úgy hogy nem töltök vissza, hanem elhasználom ami bejön?
A rendszer úgy lett kialakítva, hogy le tudom választani a fő hálóról és külön hozzáférhetnék, ha be tudom indítani egy valamilyen belső hálózat szimulátorral, mondjuk egy UPS-el.
ABB inverter van felszerelve.1. Tehát az első kérdésem az lenne, hogy a fentebb leírtak szerint tudnám én ezt a rendszert szigetüzemben valahogy használni?
2. ha a rendszert rá kapcsolom a fő hálózatra a villany óra észreveszi, hogy ki áram van. Kérdésem az, hogy fizetek azért amiért ki megy az áram az utcára? A villanyóra erősen villog ha a napelemek termelnek. Pont úgy mikor hegesztek vagy nagyfogyasztó van használatban.
Köszi előre is a válaszokat.
[ Szerkesztve ]
----== Neo Geo és Arcade Fórum : www.neo-geo.hu ==----
-
tévelygő
aktív tag
Sziasztok!
Sikerült beállítani a PvOutput regisztrációt is, küldi is az adatokat a Solarweb.
Az lenne a problémám, hogy nem találom a Pvladder listán a rendszerem illetve térképen megjelenítve "no output recorded" bejegyzés olvasható.
Live Outputs listán szerepel a rendszer.
Már tegnap óta böngészem a beállításokat de nem találom hol nyomhattam el, mert ha jól emlékszem regisztráció után azaz a push indítása után úgy rémlik szerepelt a Pvladder listán a rendszer.Sony RX 10
-
Geresics
Topikgazda
válasz stickermajom #4673 üzenetére
...és előre vettek?
(#4671) don_peter
A szigetüzem nem játék. Ha áramütést szenvedsz, koránt sem biztos, hogy minden lekapcsol, és onnantól csak abban bízhatsz, hogy úgy dőlsz, hogy megszakítod az áramkört...
2 - ez az órádtól függ. Kell csinálni egy próbaüzemet, hogy hogy viselkedik az óra. Erről korábban írtam: klikk ide(#4669) b.
Ha a TE-ról csak jót hallottál, akkor velem még nem beszélgettél
Okosak, ügyesek, szépek, jók... Értékesítők... Simán képesek valótlant állítani egy eladás érdekében...
A helyedben én hétfőn beszélnék velük, hogy mi a franc van, mert a pályázatíró úgy fest eléggé sunnyog, és lehet nem is tudnak róla. Persze illúzióid ne legyenek, mivel együtt dolgoznak, ki fognak állni értük (nem szarnak oda, ahol esznek), ezért én úgy kérdezném őket, hogy mondják el mi van, hogy egy szóval sem utalnék arra, amit a pályázatíró mondott. Ha a meséjük egybevág, még nem biztos, hogy igazat mondanak! Mindig mondtam, attól, hogy valaki jobbra indexel, még koránt sem biztos, hogy balra fog menni!*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
törölt tag
válasz Blamazs #4661 üzenetére
Ezt csak azt jelenti, hogy distributor is.
Viszont az inverter 3kW-os, a rendszer 3,7kW, ha nem akarsz többet telepíteni akár jó is lehet, de ha igen, az kevés lesz. Ha viszont lesznek olyan jó körülmények, akkor a D-i tető, közel ideális szöggel, termelhet többet is az, mint az inverter elbír.
Tehát mivel folyamatosan azt mondtad, hogy tervben lesz a bővítés, ennél nagyobbra kérj ajánlatot, azt is megjelölve, hogy mi lesz a terv. Ezt a kettőt kell nekik összhangba hozni.
Panelek esetében pedig érdemes nézni, hogy mennyi a gari idő 10 vagy 12 esetleg ennél is több év. Alapvetően nincs közöttük egetverő eltérés. -
don_peter
senior tag
válasz Geresics #4675 üzenetére
Minden be van kötve, ha nem csavarhúzóval megy neki az ember nem ütheti meg az áram. Pont annyi esélye van az áramütésnek mint a lakásban az elhelyezett konnektoroknak. Szigetüzemnél arra gondoltam, hogy a leválasztott magánhálózatomban indítanám el az invertert valahogy (mondjuk egy szünetmentessel, ha egyáltalán lehetséges, ez egy kérdés is volt egyébként) és amit ad áramot azt elhasználnám így a visszatáplálással nem kellene foglalkoznom.
"- az órád nem néz áramirányt, csak áramerősséget, tehát a visszatáplálást is fogyasztásnak nézi. Ez utóbbi helyzet már odafigyelést igényel,"
Az enyém egy nyíllal jelzi a visszáramot. Ez a típus van felszerelve: [link]
Nem tudom ez az óra hogy viselkedik visszáram esetén, van esetleg tapasztalat?
Ha nem számolna akkor, mikor nagyfogyasztót kapcsolok be és jól termel a napelem, rákapcsolnám a hálózatra.----== Neo Geo és Arcade Fórum : www.neo-geo.hu ==----
-
biker
nagyúr
válasz Geresics #4675 üzenetére
Semmit nem kell kipróbálni, minden órán egyértelmű rajzjelek vannak.
[link]
Itt van egy cikk, két képpel, tévesen mintának használva advesz órákhoz.
A felső kép egy ad-vesz hmke óra, amin a bal also részen a kettős szigetelés rajzjele mellett van egy oda és egy vissza mutató nyíl, amik függetlenek. ez jelzi a két regiszter meglétét
Az alsó képen meg egy nem ad-vesz óra ahol fent van a kettős szigetelés és a csillagpontos üzem képe, és egy önmagába visszaforduló nyíl. ez az óra abszolút értékes, vagyis mind a vételezést (+) mind a visszatáplálást (-) összesítve abszolút értéken fogyasztásnak számolja.Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
don_peter
senior tag
Ha jól értelmezem amit mondtál, akkor a fentebb linkelt órám is [link] a 2. kategória, tehát mind a be mind pedig a kimenő áramot fogyasztásnak számolja. Ez amúgy nem a legjobb hír, és továbbra is fent áll a fentebb kérdezett 1.-es kérdésem, a szigetüzemmel kapcsolatban, ekkor nem kellene betáplálnom.
-
Blamazs
senior tag
válasz #32577792 #4677 üzenetére
Számításaim szerint 4kwp bőven elegendő lenne bővitve is. A kérdés az , hogy SE rendszer 10 panel Dk felé, és ha kel bővítés mehet fel Dny-ra a bővítés. Ehhez elegendő lenne egy SH4000 inverter, vagy 3680 akár? 10 panel+optimalizáló és ha szükséges a bővítés ezek mellé menne a + elem és optimalizáló másik tetőre. Jó ez az elgondolás?
[ Szerkesztve ]
-
don_peter
senior tag
válasz Geresics #4680 üzenetére
Lassan egy órája nézem és számolgatom az impulzusokat is. Ebben a szomorkás időben 1.7kWh volt az iménti termelés, és 10mp alatt 3-mat villant. Vagy is majd 1.1kWh ment kifelé. Most kicsit mérséklődni látszik most csak 600-700Wh termel ennek nagyobbik részét nyilván elhasználjuk mert nagyban csökkent a villogás.
1161-ről 30perc elteltével 1162-re váltott az óra, ami nyilván most pontatlan mert a törtrészt nem látni az órán. Várok még egy órát és ha azon belül vált, akkor valószínűleg a tesztel bebizonyosodott, hogy kifelé is számol a pimasz, így csak akkor használhatom, ha el is fogyasztom, vagy duplán fizetek amit persze nem akarok.----== Neo Geo és Arcade Fórum : www.neo-geo.hu ==----
-
Laki0103
újonc
válasz stickermajom #4676 üzenetére
Váltó áramnál áram ütésnél fog bárki dőlni ?
-
törölt tag
válasz Blamazs #4682 üzenetére
Napáramból és Inverterből sosem elég :-)
Idővel tipikusan megjön az étvágy és nő az áramigény is ...
A 3680 és 4000 között 20-25 eFt árkülönbség van csak >> akkor már a 4000-es.
Hisz sok évre előre ésszerű nézni és a 4000-es elbírhat ~20 napelemmel is nálad.
A tető engedi is pakolni a napelemeket 18-19 darabig simán, sőt akár 24-25 napelemig is.
A DK-i tetőre 10 vagy 11 napelem rakható fel elrendezéstől függően.
Ami úgy 4000 illetve 4400 kWh/év napáram erről a tetőről.
Ezeket célszerű is felrakni egy menetben, mert később már aligha szerezhető be majd azonos kinézetű napelem.
Mivel MFB pénzből készül a rendszer így a költségvetés sem vészes.
Épp ezért magamnak tuti felraknám az utcai oldalra mind a 11 napelemet.
Készen van, nem kér enni, csak a törlesztő lesz magasabb egy kicsivel.
Sőt magamnak hozzácsapnék még 4 napelemet a DNY oldalra is már most.
Azért a cirka +1700 Ft/hó törlesztőért ami úgyis elértéktelenedik-inflálódik.
A 11+4 napelem árama úgyis is elfogy idővel alapon.
Addig meg legrosszabb esetben kifizeti az EON önköltségi áron azt ami épp nem fogy el.
Legalább másnak is jut zöldáram :-) -
törölt tag
válasz don_peter #4687 üzenetére
A solaredge 4000H alaprendszer magában úgy 850-900 eFt környéke.
Napelem+Tartóváz+Optimalizáló+Apróságok
A napelemtől és a tetőtől függően (85)-90-95-(100) eFt/napelem.
Az MFB kölcsönös ügymenetről és költségekről lásd a keresőbe írva, hogy: MFB
Íme https://prohardver.hu/tema/napelem_de_csak_finoman/keres.php?stext=MFB&suser=&srtouser=&stext_none= -
Napelemes
újonc
válasz #44448768 #4686 üzenetére
Csak némi kérdésem lehet?
Megskubiztam a tag írásait, 2800kWh az éves felhasználása!
MFB hitelt akar.
Ugye tisztában vagy a szabályokkal? 2800+20%=??
Mennyit is fizet vissza a szolgáltató ha túltermelés van?
Mennyi is kell fizetni ugyanazért, ha vételezel?
1.800.000Ft a mostani ajánlata ami még így is picit több, mint MFB kiírásá szerint mehet.
9000Ft/hó a számlája havonta ha jól emlékszem, ami éves szinten: cca 110.000Ft/év
1.800.000/110.000=16 év
Szóval? -
rsf
senior tag
válasz don_peter #4678 üzenetére
Ha a villanyóra alatti elműs kismegszakítót(kat) lenyomod akkor nem mehet kifelé semmi az elműs hálózatra az óra sem játszik ebben az esetben. Ha ilyenkor bent csinálsz 3x240V-ot akkor az inverter el fog indulni.
De ez nem a klasszikus sziget üzem, mert ott akkukat tölt ilyen esetben az inverter.
Én is gondolkoztam 1 hónapja(03.31.) ezen amikor is tökéletes felhőmentes idő volt és hálózati karbantartás miatt 8.30-16.30 között nem volt áram otthon én meg otthon home-okoztam..
De mivel nincs stabil puffer ezért nem nagyon éri meg foglalkozni vele..[ Szerkesztve ]
“Az a baj a világgal, hogy a buták mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.“
-
don_peter
senior tag
Ment privi..Mert ez már lehet sok lenne ide, illetve elrugaszkodik a témától. Nem akarom tárolni az energiát csak elhasználni és betáplálás nélkül. Ahogy nézem és számolom, ilyen borongós időben is megtermeli a rendszer a napi szükségletet. (~400Wh)
-
Blamazs
senior tag
válasz Napelemes #4689 üzenetére
Reagálnék a felvetésedre, ami teljesen igaz amiket írtál. Ahogy dranga fórumtárs is írta a déli oldal termelhet 4000kwh körül. Ez nekem bőven elegendő lenne az elkövetkező években. Ezt egy 3,3-as rendszer megtermeli ha jól tudom. Arra van 1.6 körüli ajánlatom. Ez nekem bőven elegendő lenne indulásnak.Csak hagynék tartalékot a rendszerben, a későbbiekre ki tudja mi lesz 5-10-15 év múlva. Ennek a rendszernek a megtérülése mai árakkal számolva kb 12 év lenne. Ezért gondolkodom továbbra is a megvalósításban, mivel én is úgy gondolom hogy az energia ár nem ennyi fog maradni. A tetőm adottságai miatt pedig SE rendszerben gondolkodom ami tudom magasabb bekerülési összeg, de nálam benne lehet a rendszer által a bővíthetőség is hosszabb távon.
-
-
Napelemes
újonc
válasz Blamazs #4692 üzenetére
5 év múlva szaldó sem lesz a jelen állás szerint.
Ahogy én látom, nálad kettő dolog van ami problémás:
- kicsi a fogyasztásod (ez már önmagában kétségessé teszi a megtérülési rátát)
- MFB konstrukció ( ez nem lenne probléma, ha több lenne fogyasztásod)
DE nyilván, ha cél az, hogy zöld legyél, akkor bele kell vágni
Csak egy kérdés: a házad szigetelése, fűtése korszerűsített?Olyan mértékű áresés volt évek alatt, hogy mi lesz 1-2 év múlva... Gondolom nem emelkedni fognak az árak.
-
Blamazs
senior tag
válasz Napelemes #4694 üzenetére
Én úgy tudom 10 év múlva és csak az újaknak. De nyitott vagyok újabb információkra
Jelenleg kicsi a fogyasztás, de az E autó kitűzött cél. MFB konstrukció kifizeti a jelenlegi +20%-ot.
A ház szigetelt a fűtés normál gázfűtés.
Az árak hogy milyen irányba mennek energia terén azt tényleg nem tudni, de én nem nagyon hiszek abban hogy 15ft lesz 1kwh elektromos energia a későbbiekben.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem