- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
WiZARD
addikt
válasz stickermajom #4300 üzenetére
Köszi a válaszokat.
Elektromos autó töltés - ennek kapásból kell 1 fázison 32A.
Fűtés is elektromos (hőszivattyú), ennek most próbálok utána nézni hogy kb mennyi kellhet.
Lapos tető, gépészeti helyiség kb a ház közepén lesz.Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
Geresics
Topikgazda
lapos tetőnél figyelni kell a terhelhetőségre, mert napelemeket jellemzően súlyozásos megoldással szoktak lapostetőre telepíteni. Vagy, ha ennyire előre tudsz gondolkodni, akkor megteheted, hogy még a szigetelés előtt csinálsz kiállásokat, amire a napelemek mennek majd, így nem kell extra teher a tetőre!
*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
WiZARD
addikt
válasz Geresics #4302 üzenetére
Tudsz erről pontosabban írni, hogy mit és hogy érdemes előre megcsináltatni? Milyen kiállásokat, milyen elhelyezéssel?
Most készülnek a tervek, így még meg tudok oldani bármit.
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
törölt tag
2x20+1x32 Amper kezdésnek, elég lesz a leírt háznak vélhetően.
Ami így 3x20x230/1000=13,8 kW-os invertert enged meg max
Avagy 15-18000 kWh napáram igényig elég lesz a 20 Amperes inverter limit.
Az e-autó töltés is mehet róla alapban ~3x16 Amperrel >> ~11 kW (3x20 >> ~14 kW)
Vagy 1x32 Amperrel >> ~7,5 kW
---
Ha netán később kevésnek bizonyul a ház számára
- már a villamos tervezés alapján
vagy
- később a használat során
vagy
- a nagyobb napáram >>inverter igény okán
Akkor lehet emelni a tétet 3x32 Amperig.
(e fölé menni nem kell általában és fölötte kicsi mások szabályok is) -
Geresics
Topikgazda
Nem igazán.
Ezt a tervezőnek, statikusnak kellene kialakítania, ők ismerik a szerkezetet. A lényeg annyi volna, hogy ki kell találni, hogy milyen napelemek (poli/mono, és méret) lesznek, milyen dőlésszöggel, és akkor ennek kell egy tartószerkezetet méretezni, amihez "lábakat" csináljanak még szigetelés előtt.
Mondok egy példát: a Visimpex tetején utólag lett kialakítva a rendszer, és utólag kellett szigetelni is. Ők menetes szárral álltak ki a tetőből, és arra alakították ki a tartószerkezetet. Ha előre tudták volna, akkor a szigeteléssel nem lett volna extra munka. Képeket találsz a katalógusukban a 2. oldalon.*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
válasz Geresics #4305 üzenetére
Apró érdekesség: a katalógus 5. oldalán található Solar TR pl. az én javaslataim alapján jött létre! Ezzel nem magam akarom fényezni, hanem őket, mert mennyire jó már, hogy ha egy vevőnek van egy ötlete, akkor idővel bevezetik a terméklistájukba, és már lehet kapni?
-
WiZARD
addikt
válasz #44448768 #4304 üzenetére
thx, valami hasonlóban gondolkodtam.
A napelemek mennyiségét a 60nm körüli tető korlátozza. (illetve lehetne tenni még a garázs tetejére, de első körben azzal nem tervezek)
(#4305) geresics - köszi, akkor majd jelzem a (statikai) tervezésnél, hogy számoljanak ezzel.
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
gyáliSanyi
őstag
Sziasztok!
Ehhez milyen töltésvezérlő kéne, ha egy darab 12V100Ah akksit szeretnék tölteni vele és 12V a fogyasztó is?
[kép]Live poor, die rich.
-
törölt tag
Csövezés/csatornázás a napelemeknek+eph-nak a tetőtől az inverterig.
(előre-látatlanban 2 db 32-es cső elég lesz a vélhetően 2 sztringhez is
nagy ívek és behúzószál célszerű bele, ha gégecső)
Csövezés az inverternek az invertertől a mérő utáni első főleosztó szekrényig/dobozig.
(előre-látatlanban célszerű 5x6 kábelre és egy 16-os eph-ra számítani
nagy ívek és behúzószál célszerű bele, ha gégecső)
Az inverter legjobb helye egy hűvös-száraz és PORMENTES rész.
Lehetőleg
- nagyon közel a napelemekhez a tűzvédelmi kapcsoló nevű agyatlanság+kockázat elkerülésére
és
- ha lehet közel a mérő utáni első főelosztóhoz is
----
HA a (csatlakozás+)mérőhely távol van/lesz az épülettől.
Akkor JÓ VASTAG bekötő kábel a mérőhelytől az első főlesztóig.
(pl. amikor a csatlakozás+mérés a telekhatáron van
és az épület+elsőfőelosztó meg onnan messze,
bent a telken akár 20-30-sok méterrel odébb készül) -
axioma
veterán
Nem, barmilyen regi bekotesnel a bovites szumma 32-ig jar, felette fizetos, mind1 hogy hany fazison kered, mi 1x32-rol tertunk at 3x25-re es fizettuk a 75-32-t. Raadasul 3x16 felett mar nem lehet tudtommal barmit kerni (mig a 32 oszthato akar 10+10+12 -re is), csak a 3x20, 3x25, 3x32 van.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
A 60 m2 az cirka 60/~1,75=33-35 napelemhez elég hely a szokvány méretből.
normál méretből (~ 100x170 cm) 320-330 Watt egy napelem
amivel 12-14000 kWh év napáram körül alakulhat a termelés
himo méretből (110x185 cm) 360-370 Watt egy napelem
amivel 13-15000 kWh év napáram körül alakulhat a termelés
Célszerű a tetőt úgy méretezni, hogy elférjenek rajta
- fekvő elrendezésben
- a himo méretű (~185 x110 cm helyigény) napelemek IS
- úgy, hogy azért körben maradjon egy szabad tetősáv is, ami
ha nem készül villámhárító rendszer,
a megközelíthetőség okán akkor is lehetőleg
legalább 30 cm legyen szabadon mindenhol körben
(és akkor néz ki jól + kényelmes a tető, ha több marad szabadon körben, főleg alul és felül
rálátás esetén pedig fontos lehet a látvány is, ugyebár amihez szinten ésszerű a szabad sáv)
ha netán készül villámhárító rendszer is
akkor pedig célszerűen az úgynevezett "s" védőtávolságnál
több legyen a szabad sáv mindenhol (egyszerűbb az élet úgy) -
agyarka
aktív tag
válasz stickermajom #4315 üzenetére
A fekvő ellenőrzés 2 esetben lehet előnyös, ha több panel fér el, vagy hó esetén ( különösen Maxim optimalizált paneleknél).
A fekvő elrendezés esetén a megfelelő stabilitáshoz duplán kell sinezni ( vízszintes a tetőhöz, majd keresztbe a panelekhez) , vagy a panel hosszabbik oldalával párhuzamosan, ami értelemszerűen szintén több anyagszükséglettel jár. A 3 lehetőség megfelelő szarufatávolság esetén a fekvő panelek rövidebb oldalának 1 szarufára rögzítése ( sinnel vagy kampóval) ami kevésbé stabil szerkezetet eredményez, mert a rögzítések nem kötik össze a szarufákat.
Mivel télen eleve kisebb a termelés, ezért általában a beruházónak előnyösebb az álló elrendezés. -
-
axioma
veterán
válasz #44448768 #4314 üzenetére
Hat akkor nekem hulyeseget mondtak... [vagy csak nem altalaban, hanem mar a 3f inverter tudataban mondta]. Vegulis mind1 mert a visszataplalas miatt ehhez az inverterhez kell a 3x25. Eddig nem latszik a 32 helyett 25 van csak egy fazison hatranykent semmiben. Mondjuk a rendszeresen hasznalt, 6A ill. 10A toltok mellett gondoltam h baj lehet de atmeneti ido utan mar nem a hazrol hanem az oratol kulon vannak bekotve, es a 10A idozitve ejfel utanra.
[ Szerkesztve ]
-
-
Badi82
tag
-
törölt tag
válasz agyarka #4316 üzenetére
Nomeg, amikor nem is kell alásínezni.
Mert olyan a tetőfedés, hogy elég pl. a "minisín"-es rögzítés.
Amihez viszont a fekvő elrendezés passzol.A szóban forgó lapos tetőnél elég valószínű ilyesmi fedés is.
Bár nem derült még ki a fedés konkrét módja eddig (asszem).[ Szerkesztve ]
-
Zizi123
senior tag
Volt valakinek olyan problemaja, hogy tulfeszultseg miatt folyamatosan leallt az inverter?
A szolgaltato napkozben 240-242V-ot szolgaltat, amit az inverter kapasbol feltornazik 250+V-ra, es leall. Pontosabban az egyik forumtars segitsegevel sikerult megoldani, hogy legalabb ne induljon ujra, csak moderalja magat 253V-ra.
A lakasban multimeterrel merve siman 253-255V van a konnektorokban, ennel feljebb mar nagyon nem szeretnem ha menne, mar ez is rohadt sok.
A +12-15V allitolag normalis.
A problema, hogy a kivitelezo szerint amit O csinalt rendben van, a szolgaltato szerint O is benne van a tureshatarban, igy mindenki szerint minden rendben, csak en szivok.
Ha az invertert beallitolm, hogy 253V-nal vegye lejjeb a faszultseget, akkor 2800-3000W korul moderalja magat, es igy nem nyomja 253V-nal feljebb a feszultseget, csakhat akkor miert is 5kW-os rendszert epittettem, es fizettem?Nagy problema, hogy napkozben 240-242V jon, de este ez mar tobbszor csak 210-220V, tehat ha meg ha sikerulne is a szolgaltatoval lejjebb vetetni, akkor este ez mar nagyon keves lesz.
Esetleg valakinek valami otlete, hogy mit tudnek meg csinalni, hova tudok fordulni? -
Geresics
Topikgazda
válasz Zizi123 #4325 üzenetére
Hát, a korábban leírtakon kívül, csak egy valamit tehetsz: beszállsz a #NEmaradjOTTHON kampányba (ha nincs ilyen, akkor indítasz)! Az van ugyanis, hogy hideg van, süt a nap, és a levegő is sokkal tisztább a szokásosnál, ezért minden napelem termel ezerrel! Viszont mindenki #maradjotthon van, nincs, aki elfogyassza ezt a sok energiát, mert az üzemek (a nagyfogyasztók) állnak, és mivel állnak, a levegő is tisztul...
-
Őstermelő
csendes újonc
Nálam nem volt ennyi leállás de én is "moderáltattam" az invertert azóta nem állt le,napi egyszer kb. "moderál"
A kivitelező mit tudna tenni?
Nálad baj van a hálózattal ,valószínűleg túl terhelt vékony a drót. Amit csak teljes felújítással tud a szolgáltató megoldani valószínűleg. Az meg nem egy két nap,nekem másfél évembe került. Viszont azóta a feszültség ingadozás nincs akkora 24 órás nézettségben. -
axioma
veterán
Na igen, ha nagy az ingadozas, az az alapveto baj, lehet hogy nalunk is azert van tul alacsony, mert itt meg nem engedik tul magasra a tetejet... kerdes, hogy az ingadozas mennyire normalis, elvben es gyakorlatban.
Azt egeszen pontosan meg tudom mondani, hogy elvben mi a normalis, mert benne van a jegyzokonyvunkben:
a 10 perces atlagolt ertekek 95%-anak kell 248.4-213.9 kozott kell lennie, de a maradek 10 perces atlagoknak is 253-207 koze. Az 1 perces atlagoknak viszont mar csak 264.5-184 tartomanyba kell esnie. [Tehat az hogy a konnektorban lattunk 201V-ot, az nem csak a konnektoros meres miatt nem jelent semmit, hanem azert se mert 184 felett van.]
Szoval szivunk.Keresztkerdes: van-e itt valaki aki tudja, milyen ez a szolgaltatok altal hasznalt, vagy annak felteteleit teljesito merokeszulek? En ugy latnek mar egy bejovo gorbet... hatha tudnek valahonnan kolcsonbe szerezni.
-
törölt tag
A szolgáltatóhoz tudsz fordulni.
Kérsz mérést a csatlakozásodon, hivatkozva a túl magas "utcai feszültség"-re.
Amit az inverter L1 feszültség grafikonjával és a hibaüzeneteivel dokumentálsz.
Arra figyelj, hogy úgy legyen beállítva a dokumentálás és a mérés idejére, hogy:
Az utcán ne tudjanak 253 Voltnál érdemben többet mérni semmiképpen.
(addig a hivatalos 253 Volt limit és mellé 250 Volt a leszabályozás kezdetének)
Mivel az utcai mérés 7-10 napig tart majd.
Ezért az inverter a mérés alatt (kis szerencsével) többször is tartósan feltolja az utcai feszültséget.
Így a szolgáltató is tapasztalni fogja a hálózatán az "időnként nem megfelelő" hálózati feszültséget és kénytelen lesz lépni rá valamit az utcai rendszerében. -
axioma
veterán
válasz #44448768 #4329 üzenetére
Ilyet csinaltak nalam. Egy darab adat nincs a kiertekelesben, leirtak hogy MSZ EN50160 ill. GSZ szerint, es minden adathoz annyit, hogy Megfelel. (MSZ-hez delta U per U, U aszimm, U Plt, THD U, es GSZ szerinti delta U per U, 3f es fazisonkent ahol ertelmes). Igazabol meg lennek lepodve, ha nem szabvanylevel lenne 1 es 3 fazishoz...
-
gyáliSanyi
őstag
-
csemberlen
őstag
Ma reggel bekötötték az ad/vesz órát . Telepités után 2 héttel ELMŰ.
Hja kérem az élet nem egy habostorta
-
Badi82
tag
válasz csemberlen #4332 üzenetére
Szuper! Mekkora rendszered van? Nekem pénteken jár le a 2 hét, de senki nem hívott eddig időpont miatt,már nyilván nem is fog.Eon..
Nec Arte Nec Marte
-
félisten
Az ELMÜ nem függesztette fel az óracserét ha jól tudom, az EON igen, és most egy hete indították el megint.
Gondolom az előtte lévő 2-3 hét elmaradásait pótolják először.[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
törölt tag
Ha a mérés előtt nem állítod át az invetert a "leállás mentes" üzemmódra) akkor jellemzően csak RÖVIDKE "túl magas feszültség" tüskék lesznek mérhetők az utcán, mert 253 Voltnál RÖGTÖN le is kapcsol az invertered :-(
E miatt esélyes, hogy még belefér a mért átlag a tűrésbe és >> minden OKÉ lesz a mérés alapján.
Nade! a mérés előtt okosan átállítva az invertert az tovább fog dolgozni szépen-tartósan 253 Volton is termel tovább. A mérőcucc pedig így már tudja regisztrálni a TARTÓSAN előforduló magas feszültség eseteket is, megmelve a mért átlagot :-)
Célba is értünk.... alighanem.Arra kell csak figyelni, hogy az utcára ne küldj ki 253 Voltnál többet semmiképpen az állítgatással sem (mivel az szerződés szegés).
-
axioma
veterán
-
Badi82
tag
-
Geryson
addikt
Sziasztok Mesterek! Úúúúúúgy örülök, hogy ilyen fórumot is találtam. Van egy 16 paneles rendszerünk egy Fronius inverterrel, szinte napra pontosan 1 éves használattal.
Próbálta a telepítéskor a srác összerakni, hogy lássam tableten az adatokat, természetesen nem sikerült. Egyszer, hónapokkal később kihívtam egy szerelőt saját pénzből, ő sem tudta összetenni. Ezek után írtam egy panaszkodós levelet az EON-nak (nem szoktam), akik felhívtak és megígérték, hogy a telepítő ki fog jönni. Nem jött. Most meg találtam egy Napelem Szövetség nevű Facebook csoportot, akik nagyon aranyosan adtak egy leírást, ami viszont nem működik. Egyszerűen nálam nem úgy jelennek meg a dolgok, tehát nem tudom használni.
Tud nekem segíteni valaki, hogy összerakjuk a rendszert? Addig eljutok, hogy a Wi-Fit aktiválom az inverteren és a megadott IP-címmel bejutok pl. a tableten (miután a Fronius inverter saját hálózatához csatlakozom). Látok egy grafikont, hogy mit termel a gép és innentől sehova tovább. Életemben nem láttam összesített grafikont, összehasonlítást, semmit. Annyit tudok, hogy kimegyek az órához és leolvasom a 2 értéket és nagyon örülök. Nevetséges, tudom.
Rinderkennzeichnungsfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz
-
Geresics
Topikgazda
válasz Janusz001 #4342 üzenetére
Bizony ott lesz a pont! Chrome-ban akkor működik sajnos csak jól, ha angolra van állítva. Valamiért nem bírja az angoltól eltérő karaktereket (se magyar, se görög, stb). Telefonról explorerrel (edge-el) is jó
[ Szerkesztve ]
-
Geresics
Topikgazda
válasz csemberlen #4344 üzenetére
Az igen, csak a felkonfigurálás nem
-
Geryson
addikt
válasz Janusz001 #4342 üzenetére
Rendben, nekifutok még egyszer. Van arra lehetőség, hogy valami gyári beállítást visszahozzak? Merthogy én már próbáltam egy Access Pointot is létrehozni és ugyanígy a solar web WLAN-on keresztül opciót is. Hálózatot neveztem el, jelszavakat adtam meg, stb. Felírtam mindent, de nem lenne tisztább egy clean install?
Bocsánat, még valami: kell nekem az Access Pointon kívül még valami? Merthogy nekem bőven elég, hogy otthonról egy konyhati tableten keresztül rá tudok nézni. A munkahelyemről soha nem fogok.
Nagyon köszönöm!
[ Szerkesztve ]
Rinderkennzeichnungsfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz
-
Atkaa80
csendes tag
Sziasztok.
Ötletet szeretnék kérni tőletek.
A miskolci otpnél lett intézve az mfb hitelem. Van szerződésem ami közjegyző előtt is meg lett már erősítve. A maradék önerő befizetésére már volt időpontom. Ezt visszamondták, hogy az igazgató felfüggesztette az mfb hitel intézését, bizonytalan időre. Megteheti ezt? Fű alatt halottam az ügyintézőmtől, hogy nem a vírus miatt történt ez hanem a sima lakáshitel nagyon a háttérbe szorúlt és azért.
Lehet tenni ellene? Hívjam az mfb-t?
Köszi a válaszokat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?