- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Androidos fejegységek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Apple notebookok
- Samsung LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Imre986
csendes tag
Jelenleg lenne egy Huawei SUN2000 5KTL M1 inverterem es 14 darab longi lr4-60hph-375 napelemem. Masfel eve van meg, szepen müködik, jelenleg egy stringen. Tetön hely lenne, illetve közben lett egy nem tervezett fogyaszto is, igy bövitenem a dolgot. Megkerestem a telepitö ceget, de nem igazan akarnak foglalkozni velem, nyilvan ez jelenleg nem egy nagy profit szamukra, feldobni meg 6-8 elemet. Söt kiderült, ez a 375ös mar nincs is naluk keszleten. Mit lenne erdemes csinalni? neten megkeresni ezt a napelemet aztan megrendelni, amig van? aztan elöbb utobb csak lesz valaki, aki beköti? vagy van barmi ami azellen szol, hogy ne azzal csinaltassam a bövitest, aki az alapot csinalta? elveszitek igy barmilyen garanciat? Ha jol tudom, a telepitö nem sok dologra vallal garanciat amugy sem.
Max PV Power 10 000Wp az 5KTL leirasaban, jelenleg 5.25kwp van rajta. Ha van helyem, akkor ezek szerint mehetek 10 kwpig?
Mivel az inverter ugyanaz, gondolom szolgaltatoval semmi dolgom nem lenne?!
köszönöm elöre is a segitsegeteket. -
kardkovacsi
senior tag
válasz Imre986 #34351 üzenetére
Egy irányba néznének vagy kettőbe? Ha egybe akkor max 30% amivel érdemes túlnapelemezni, két irány esetén, főleg ha mondjuk 90 fok van köztük akkor mehet az 50% is. Azaz kb. ~7 és 8 kWp, mert a Huaweinek talán van 10% ráhagyása.
Az 10 kWp azt jelenti ennyi a max amit rátehetsz, ettől még 5-nél többet nem fog magából kiengedni, tehát hiába raksz fel jó sok napelemet ettől még azoknak a termelése nem fog lejönni onnan mert nem tud. 5 a korlát.
-
asdf_
veterán
válasz leslieke #34350 üzenetére
De, utólag. De jelenleg még előleget sem sikerült lehívnia senkinek, ha jól tudom. Valamiből pedig azért kéne finanszírozni az anyagot, nyílászárónál pedig egészen biztos nem kerül gyártásba semmi addig, amíg pénz nincs, ott ugye egyedi méret minden, így ha valakin rajta marad egy ablak, nem tud vele mit kezdeni a későbbiekben.
[ Szerkesztve ]
-
313313
addikt
-
7Heads Drago
veterán
válasz leslieke #34343 üzenetére
Több mint 1 éve használjuk 3 klímával.
Maradt plussz 200 kwh és most kapott +20 % napelemet még. Ez kb 15% plusszt jelent még ami már elég lenne az elektromos autó fogyasztásának a felére. A másik felét meg amúgy se otthon tölteném jó eséllyel.Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.
-
Erwinke
aktív tag
Sziasztok!
Ha oda vissza ora van felhelyezve az ugy mukodik,h:
3 kabel megy bele. Az egyik jon a halozatrol a masik megy a hazba a harmadik az inverterrol jon?V vlki tudna nekem egy bekotesi rajzot kuldeni,h pontosan,h is nez ki?
Mert nekem ez az elkepzelesem, leg is ugy olvastam,h az ora donti el,h az inverter mindig visszataplal csak ha van fogyasztas a hazban akkor egybol megy is vissza es nem a halozatba kuldi be.
Es meri a betapot es a fogyasztast majd a 2 kulonbozetebol jon ki a fogyasztas.Es gondolom ez nem kivitelezheto,h a benti szekrenybe huzott(5x10 cyky) jon is meg megy is a kakao. Mivel ugye ott akk 2 kulon fazis talalkozna.
Igy en ugy gondolom,h az advesz orahoz 2 fokabel szukseges 🤔
Bar mint villanyszerelo nem emlekszem,h barmelyik hazhoz kertek volna plusz kabelezest a szekrenytol napelemnek. Pedig volt mar par ahova tudtak,h lesz az is.
Vlki volna szives segiteni ketelyeim megszunteteseben?
Koszonom!
Tisztelettel Ervin -
7Heads Drago
veterán
válasz kardkovacsi #34346 üzenetére
Mondjuk az tényleg szinte semmi.
Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.
-
leslieke
Jómunkásember
válasz 7Heads Drago #34359 üzenetére
Magamból indultam ki. Elsőre nekünk is 4kw-os rendszer került fel, csak az első évben volt elég a termelése, ezért ment fel még egy 5 kw-is is. Így most szinte 100%-ban otthon fogom tölteni az e-autót, és megyek vele évi kb. 35000 km-t.[ Szerkesztve ]
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
313313
addikt
válasz Erwinke #34360 üzenetére
Rá kell kötni valahol a 4/5 érre. 3 fázis, PEN vagy 3 fázis, PE és Null.
Az óra figyeli az áram irányt, ha kisebb a fogyasztása a háznak, mint az inverter termelése, az áram "kifelé folyik". Ezt fázisonként figyeli az óra. 180-ba méri a fogyasztást, 280-ba méri a felesleget a termelésből(amit az inverter megtermel, de a ház nem fogyasztja el)Az órába egyébként 7/8 vezetéket kell kötni, attól függően melyik szolgáltatási terület. Méretlen, szolgáltatós kismegszakító, villanyóra betáp oldal. Mellette lévő helyről lakás elosztó. 2 fázis 6 luk(bejövő,elmenő,bejövő,elmenő,bejövő, elmenő) 7. Lyuk PEN, ha olyan a terület, csak az óra kapja, 8-ba semmit nem kötsz, ha olyan a terület, 8. lyukba az elmenő PEN. 1 bejövő R fázis
3 elmenő R fázis
4 bejövő S fázis
6 elenő S fázis
7 bejövő T fázis
9 elenő T fázis
10 bejövő PEN
12 elmenő PEN[ Szerkesztve ]
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
7Heads Drago
veterán
Kérdés: SAJ inverter lenne a szüleimnél. Mi van ha nincs állandó netje? Menti az adatokat? Nincs náluk internet és ha elmegyek mobilról osztanák rá netet. Vagy van más megoldás is?
A legolcsóbb net is 2000 ft. Mobil stickes voda net. De csak ez miatt előfizetni rá nem valami gazdaságos buli.Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.
-
313313
addikt
válasz Erwinke #34366 üzenetére
"A hálózat segíti ki a házat, ha az inverter nem termel annyit, amennyi éppen kell." Az óra csak mér az áramírányok figyelésével a megfelelő helyre/obis kódra.
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
SaGa59
őstag
válasz Erwinke #34366 üzenetére
Fogd fel úgy, hogy az inverter be van kötve egy elágazásként a mérőóra és a Fi relé közé (ha van Fi reléd, ha nincs, akkor a kismegszakítókat tartalmazó szekrényed elé). Amikor többet termelsz egy adott fázison, mint fogyasztasz, a többlet áram a mérőórán át elmegy a hálózat felé. Amikor többet fogyasztasz, mint a termelésed, akkor a hiányzó mennyiség a hálózatból jön a fogyasztóid felé.
STALKER modok: https://drive.google.com/folderview?id=0B_PtTRL86S2UQllOam9MUWZ1ak0&usp=sharing
-
asdf_
veterán
válasz 7Heads Drago #34365 üzenetére
Pár napnál többet szerintem nem tárol egyik sem. Domino maraton és naponta egyszer bekapcsolják fél órára?
[ Szerkesztve ]
-
Oldmobil
aktív tag
Nekem a régebbi, szögletes dobozos van, Suntrio Plus, annak nem kell net, belül naplóz, a kijelzőjén és a webfelületen is éves, havi, napi bontásban ott az adat visszamenőleg.
-
Marengo
csendes tag
Up.
Marengo
-
leslieke
Jómunkásember
válasz 7Heads Drago #34363 üzenetére
Napi 80 km munka. A többi család, kirándulás, nyaraló.
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
Sleeper987
csendes tag
Én úgy vettem észre hogy ha naponta nem tud csatlakozni a nethez akkor az aznapi adatok elvesznek.
-
cOxeR
Ármester
válasz leslieke #34362 üzenetére
Én is 5kw-al számolok inkább auto töltésre, ha valaki közlekedik relatív napi szinten, ezt fel tudja élni.
Első nap, mikor bekukkantottunk 100 kWh termelés fölé.
A görbén nagyon látszik, hogy ez a hónap már nem az erősebbek köze tartozik, rövid idő áll rendelkezésre a csúcsidőből. (ráadásul ma pont ott volt felhős a nap) Szerintem azért jóban leszek ezzel a rendszerrel.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz 7Heads Drago #34361 üzenetére
Én is csak azután tudtam meg, hogy már megvolt a 8-as (pontosabban 8.2-es), pont itt a fórumon . Mondjuk nekem a 6-os is elég lett volna szóval van még hely rendesen.
-
madgie
titán
válasz Oldmobil #34371 üzenetére
Az újabb R sorozat már nem, öt napos nyaralás elején hülye fejjel a nappaliban lenyomtam a routert is, az inverternek nem volt mivel kommunikálnia, nincs is sok értelmes adat abból az időszakból (valamelyik napot nullára mutatja, de mindegyiket nagyon kevésnek, miközben hétágra sütött a nap).
-
313313
addikt
válasz madgie #34384 üzenetére
Ovatosan az ilyen elveszem a netet az invertertől, a héten voltun egy helyen 5kaw-os inverter tavaly decembertől állt, 1 hete indult be, persze nem volt a netes hozzáférés beaktiválva az invertert nem nézegették, rögtön kaptak is éves elszámolásba majd 300.000ft-s villanyszámlát....
-
Gyuc
aktív tag
Tegnap kiment a levél minden EONosnak,hogy az inverter hiányra adnak egy alternatívát mert Fronius csak decemberben lesz.(helyette Sungrow).
Aki nem fogadja el annak visszatérítik az előleget és 100e Ft kártalanítást adnak.
Mi a szart csináljak tartsak még ki?Vagy hagyjam az egészet a fenébe?
Elvileg már csak kivitelezésre várok és novemberben jár le a 180 napos határidő. -
313313
addikt
Egyszer találkoztam ilyennel is.
Igazából azért kell a net, hogy ha kiáll az inverter hibára, küldjön üzit, ne 6-7-10 hónap múlva vedd észre, hogy nem is termel....
-
313313
addikt
Beállítás függvénye, egyszer találkoztam olyan inverterrel, ami nem indult el, még nem kapott netet.
Net elvileg a távfelügyelethez kell, anélkül is megy, csak jobb ha van, és ránézel néha dolgozik-e...HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
robi-k
őstag
A baj az, hogy azóta nagyon megszaladtak a kiépítési díjak, így új szerződésnél új kivitelezővel 1000% a valószínűsége, hogy drágább lesz ugyan az a teljesítményű rendszer.
A Fronius drágább, mint a Sungrow, a két ár közti differenciát nem kompenzálják, ha elfogadod a Sungrow telepítését?, -
Gyuc
aktív tag
válasz robi-k #34391 üzenetére
Igen ,én is így gondolom mert nekem 2,8m árat adtak Fronius 7 és 16 JA 410-re.Ez most már tuti nem annyi és nem is lesz már.
Sajnos a szerződésben az szerepel,hogy ha ugyanolyan vagy jobb teljesítményűt ad helyette akkor nincs kompenzáció.
Nagyon f*ok,hogy kifutok az OFT idejéből és akkor mire megtérülne addigra cserélni is kell a rendszert -
Oldmobil
aktív tag
válasz 313313 #34390 üzenetére
Azért az elég meredek, hogy net nélkül nem indul el...
A termelés nézegetése egy hobbi (én is szeretem látni persze), de azért az átlagembert az első három hónap után már nem nagyon érdekli, hogy mennyi, csak az, hogy működjön. A lényeget úgyis látja a villanyórán. Szerintem nem kell olyan komolyan venni ezt a net dolgot, nem az termeli az áramot :-)
A hibajelzés persze más, annak van haszna, ha nem nézek rá pl. hetente, akkor legyen neten és értesítsen! -
313313
addikt
válasz Oldmobil #34394 üzenetére
Igen jól mondod, ahol voltunk,ott nem törődtek a rendszerrel, 9 hónap után vették észre,hogy áll,mert megkapták az elszámoló számlát...
Én mindig azt mondom,hetente,de legalább havonta érdemes ránézni,minden rendben van-e. A net elérés ebben hatalmas segítség, pláne kijelző nélküli invertereknél.HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
DNReNTi
őstag
Szinte ugyan olyan szituban vagyok, mint te is. Annyi, hogy nekunk mar eleve a Sungrow SG8.0RT inverter volt az ajanlatban es 16 db JA Solar 410, de nekunk is 2.8M a 6.5kWp-s rendszer. A 180 napos kivitelezes meg bele kellene ferjen iden. De ha nem fer be, es kifut az OFT az oltari szopo... 1.4M eloleg be van fizetve, a 3 fazisra upgrade benne van kozel 400-ba. Alapbol nem izgatna hogy most 1-2-3 honap ide vagy oda.. De a palyazat miatt azert lever a viz.
but without you, my life is incomplete, my days are absolutely gray
-
-
chungey9
tag
Amit itt láttam, hogy a rezsihatár 2500kWh feletti visszatermelés kb. 37Ft-al lesz fizetve, az valós, valaki a gyakorlatban kapott már kifizetést ez alapján?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Horgász topik
- Androidos fejegységek
- DIGI kábel TV
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- Ukrajnai háború
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hálózati / IP kamera
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest