Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #31733248

    törölt tag

    válasz sakal83 #32207 üzenetére

    Nem veszed észre, hogy olyan kijelentésekkel vitatkozol, ami el sem hangzott itt? Senki nem csodálkozott azon, hogy a forint árfolyamának dollárhoz mért romlása miatt emelkednek forintban az árak. A háborús infláció kifejezést sem hangzott el. Nem mellesleg a gazdasági szakirodalom egyáltalán nem vitatja, hogy a háborúnak és a szankcióknak inflációt gerjesztő hatása van. A QE-t túlpörgetését sem vitatja senki, ezen a téren is a lehető legrosszabb irányban ment az EU és az USA is.

    Szankció nem csak akkor van, ha formálisan is kivetik, ezt is meg kellene végre érteni. Ha erős gazdaságú országok nagyobb csoportja politikai okokból úgy dönt, hogy nem vásárol (vagy jóval kevesebbet vásárol) egy adott országtól, az is szankció, függetlenül attól, volt-e róla formális közösségi döntés. Nem csak akkor lesz szankció valami, ha azt már Brückner is leírja a Telexen. :N

    Az energiahordozók ára alapvetően azért emelkedik, mert az EU (és általában véve a Nyugat) szankcionálni próbálja a világ egyik legnagyobb nyersanyag exportőrét. A gáz szűkös hozzáférésű és mivel az európai vevők kemény árversenyt folytatnak az ázsiai vevőkkel a szűkösen rendelkezésre álló LNG-ért, emiatt az árak az egekben vannak. A szankciók éppen azt biztosítják, hogy ez sok évig maradjon is így. Ugyanígy a Nyugaton kívüli világ számára elérhető az olcsó orosz kőolaj - Európának nem, mert önként lemond róla. Önmagában már az is fájdalmas, ha megugrik az energiahordozók ára és az a veszély fenyeget, hogy a korlátozott hozzáférés miatt gazdasági leállások lesznek. De a legrosszabb, hogy a nyugati szankciók sok évre konzerválják a magas energiaárakat és az EU-nak versenyhátrányt jelentenek a világ többi részéhez képest - miközben az európai gazdaság már évtizedek óta folyamatosan veszít a világgazdasági részesedéséből. A szankciók nem fogják Putyint térdre kényszeríteni, de arra jók lesznek, hogy az európai jólétet elkezdjük lerombolni.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák