- Melyik tápegységet vegyem?
- Mostantól biztosan nem kaphat modernebb AI lapkákat Kína a TSMC-től
- Projektor topic
- Milyen TV-t vegyek?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Gaming notebook topik
- PLC programozás
- Steam Deck
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ficanka
csendes tag
válasz ficanka #31796 üzenetére
Látom nemigen reagálnak pedig vannak topiktársak akik kenik vágják a témát.Nekem SE4kwHD 4.95kw panel DK-100fok 35fok tető 2019.08.04.-ei indítás.Meg próbálok a magam módján tanácsot adni habár nem vok guru de annak idején kiműveltem cseppet magam és rengeteget kérdeztem én is még GERESICS kolléga/tpikgazda/aktív idején.Habár lehet hogy megbánom mert majd kapok hideget meleget ha vmi félreérthetőt írok.1.A panelekről beírt adtok labor körülményekre vonatkoznak ami a tetőd viszonyaival köszönő viszonyba sincsenek amit majd az optik megoldanak. 2.El kell döntened a jövőben mi a max bővítési terved/inverter választás kilőve/ + 30%-al túlnapelemezhető és az ár megalkuvás kérdése.3.Van elég hely a max bővítéshez szüks.panelszám elhelyezésére? 4.Tájolás.-tető dőlésszög.-tagoltság figyelembevétele.Hogy képbe legyél.-Nekem ugye DK-100fok ami nem nevezhető ideálisnak dél körül elkezd beesni a termelés és nem éri el a 4kw-os vágási határértéket a magas hőmérséklet miatt/hideg napokon előfordul/vmint 16óra körül már csak 0.5-1kw körül termel.Most raknak majd fel 90fokra kb 800w-ot /panelfüggő/mert 50%-ig bővíthető az inv.gari vesztés nélkül.A jelenlegi 4.95kw panel Dk-100fok 35fok tetővel 2019 tört év 3.75MWh.-2020 5.67MWh.-2021 5.86 MWh.-2022 4.16MWh-val ajándékozott meg.Az SE monitoring szvsz a leg tutibb. Mivel teljes hozzáférésem van minden adathoz.-hibajelzéshez/amit megírsz az SE izraeli központnak és azonnal ránéznek,volt már esetem/grafikonokat generálhatok teljesítmény.-feszültség.-hatásfok stb akár panelonkénti bontásban évekre visszamenőleg is.Van még 1 nagy előnye az SE-nek amiről kevés emlités van.Mivel a panelok teljesítménye gyárilag is szór és nem egyformán öregszenek mindíg a maxot fogja lehozni és nem a leggyengébb panel fogja behatárolni a teljesítményt.Remélem segítettem!
-
gorbep
senior tag
válasz mjani1172 #31800 üzenetére
1 fázisú betáplálás esetén 230V 3 fázisú betáplálás esetén 230V fázis /400V vonali feszültségen vételező. Aki nem ezen vételez, az középfeszültségen vételez, csak 3 fázisú csatlakozással 1kV-35 kV feszültségen. Ebben az esetben a KÖF-KIF trafó a vételezőnél van, "házon" belül... ez igazán nagy fogyasztóknál/termelőknél van. Jellemzően 100kW- MW teljesítmény tartományban...
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
mjani1172
addikt
Köszönöm mindkettőtöknek.
-
313313
addikt
0,4kVolt a KIF. Van aki KÖF-ön vételez 11-22kVolton, vannak akik NAF-on vételeznek 120kVolt.
KÖFön álralában akkor veteleznek, ha fázisonként nagyobb, mint 1000A kell, vagy az az előírás(pl: napelem parkok), vagy mert KÖF-ös vételezésnél olcsóbban kapja a villanyt.[ Szerkesztve ]
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
senki68
senior tag
válasz JarrekStar #31785 üzenetére
Az, hogy hány panel fér el, nem a tervező progi fogja megmondani, hanem fogni kell egy mérőszalagot és meg kell mérni.
SE17K jobb lehet mint az SE10K, már csak azért is, mert ezekre már lehet dupla optit tenni, tehát felteszel 50 panelt és "csak" 25 opti kell hozzá.
Viszont a 17K inverterre kell a 3X25 amper. -
senki68
senior tag
válasz JarrekStar #31795 üzenetére
Nagykerben igen.
-
JarrekStar
tag
válasz senki68 #31807 üzenetére
Nyilván igen. Úgy értettem hogy a Google légi/műholdas felvételére ráhúzott 3d tető modellre fért el ennyi panel. A méretek pedig amit ír a modellhez az megfelel kb a valóságnak (legalábbis a ház műszaki rajza alapján)
A nagyker ár infót köszi, kíváncsi vagyok a telepítő mit mond rá..
3x32A van, azzal nincs gond
[ Szerkesztve ]
-
Winne
nagyúr
válasz gabor9991 #31797 üzenetére
Igen, most abban gondolkodom, hogy mivel van néhány hónapnyi adat, azt "elemezve" érdemes-e szólnom neki, hogy márpedig szia légyszi pakold át, ahogy kértem, mert azzal többet termelnék, mint így.
Nehéz méregetni, mert az első év végéig még csak tapogatózás megy, ha jól gondolom, akkor az appban azt látom, hogy mennyit termelnek a napelemek, de azt nem látom sehol, hogy mennyi ment fel a hálózatra. A villanyórán ami van két érték, abból a kisebb gondolom ezt jelöli. Mennyire pontos az?
Az ízlésem a lehető legegyszerűbb. Mindenből beérem a legjobbal...
-
nimfas
addikt
Látom Google ne ma barátod
"Kisfeszültség
Az 1kV-nál nem nagyobb feszültségszint. (50-1000V)
Lakott területeken húzódó villamos hálózat feszültség szintje. Lakossági fogyasztók, vállalkozások, közintézmények ellátására alkalmas feszültség szint.Középfeszültség
Az 1kV-nál nagyobb, de 35kV-nál nem nagyobb feszültségszint.
Lakossági fogyasztók középfeszültségű vezetékre közvetlenül nem kapcsolódhatnak. Középfeszültségű hálózatra való csatlakozás esetén Önnek saját transzformátorállomást kell létesíteni. Kérjük, vegye figyelembe, hogy ebben az esetben a transzformátorállomást Önnek kell üzemeltetnie és karbantartania!Nagyfeszültség
A 35 kV-nál nagyobb feszültségszint.
Nagyfeszültségű hálózatra való csatlakozás esetén Önnek saját transzformátorállomást kell létesíteni. Kérjük, vegye figyelembe, hogy ebben az esetben a transzformátorállomást Önnek
kell üzemeltetnie és karbantartania!"Forrás:
[link] -
rebb
tag
válasz MrZed001 #23578 üzenetére
Szia,
"De amúgy láttam példát olyanra is nemzetközi fórumon, hogy Párizsban (Eiffel toronyra néző nagypolgári) lakásba LiFePO4 aksi került telepítésre hálózatos szigetüzemű inverterrel, két célzattal:
1, UPS - szünetmentes legyen
2, olcsó esti áram eltárolása, nappal felhasználása.
Napelem nélkül."
És olyan kivitelezhető lenne, hogy megfordítanám az elvet és az aksikat csak akkor tölteném áramról, ha süt a nap, este meg visszavenném az aksikból?
Mert akkor egy ilyet építenék a meglévő rendszerem után.
Lehet olcsóbb lenne, minta a huawei inverterhez aksipakkot meg töltésvezérlőt venni.
És a szünetmentesség is adva lenne. -
GIJoe
addikt
Sziasztok, van egy inverterem Huawei SUN2000L-4KTL cserélném a régi panelt új Trina (405W) panelekre, kérdezném hogy a szeretné e egymást a kettő (Amperek,feszültségek,MPPT) összenézné nekem valaki az értékeket, köszönöm!
Ha valaki tud eladó Trina panelt, vagy készleten lévő forrást, ossza meg velem, indulok holnap érte!
-
törölt tag
"Késő bánat, ebgondolat" mondja a nép ajka.
Amikor átvetted a rendszert ÚGY (elfogadtad a teljesítést) ahogy volt/van.
Akkor a korábbi megállapodás/ígéret/kérés hatályát vesztette.
Jogszerűen azokra többé nem tud hivatkozni egyik fél sem.
Hisz létrejött egy végső szerződés módosítás az átvétellel.
Másként névze ...
Miért is építéné át ingyen, ha utólag mégis mást szeretnél?
Az ügy lezárult, az új igény alapban >> új költség.
Persze nem tilos megoldani amit kérsz, akár gratis is.
De követelni utólag nem lehet a teljesítés elfogadás után a korábbi elvárást..
Avagy, tetszett volna nem átvenni, ha nem "szerződésszerű" lett a teljesítés. -
gabor9991
őstag
Kalkulátor szerint déli tájolással 20% többlet elérhető a nyugatihoz képest nagyjából.
6db 400w körüli panel esetén ez 480kWh évente.
Ha ez túltermelés lenne akkor 3000 forintot ér Ha hiányozna év végén akkor jelenleg 35000 forint lenne amit ki kellene érte fizetni.
Az inverter termelése és a betáplált mennyiség különbözete amit elhasználtál.
Aránylag pontos a mérő. -
MrZed001
tag
Erről szól a hálózatos szigetüzem
Lásd fent összefoglalóban Hibrid rendszerek leírása.
Meg sziget üzemű FB csoportbanNapelem termelés aksiba betárazás, este kitermelés.
Prioritások: SBU, SUB, USB (U-hálózat, S-szolár, B-aksi).
Első elem ha nem elég, kipótolja másodikkal. Ha az sincs, átváltás harmadikra (fixen, azaz ekkor már nem összeadódik és kipótlás).
Továbbá Peak Shaving funkció (SUB prioritásnál), azaz amennyit termel napelem, annyival csökken hálózati fogyasztás. -
rebb
tag
válasz MrZed001 #31818 üzenetére
Akkor bocsánat, félreérthető voltam.
Vagy Én nem értem.
Meglévő napelemrendszerem van (3fázis), de mivel a huawei csak egy fázison tudna akkumulátoros visszatáplálást (és különben is horror lenne kiépíteni akksi+töltésvezérlő+backup)
Engem a fenti mondatod fogott meg: hogy van aki úgy használja az invertert, hogy az éjszakai olcsó áramot betárolja, nappal kiveszi. (napelemek nélkül)Én erre azon kezdtem gondolkodni, hogy akkor én is a huawei "mögé" tennék egy másik invertert, ami nincs a napelemekre kötve, (és erre tenném a lifepo akksikat) és mikor süt a nap, akksiba tárolna, mikor meg nem süt (pl éjszaka vagy felhős) akkor meg kivenne az aksikból, annyit, mint amennyire a háznak szüksége van.
Honnan tudja a "második inverter", hogy a bejövő áram az a hálózatból jön vagy az "első inverter termeli" (pl:nappal van, így most lehet aksiba tölteni) ?
És honnan tudja, hogy éjszaka vagy felhős nap van és most lehet az aksikat meríteni?
Ezek ennyire jól vezérelhetőek? (pl:Raspberry?)[ Szerkesztve ]
-
MrZed001
tag
Aham, RasPi-vel monitorozható és vezérelhetőek.
RS485(to USB adapterrel) kommunikáció, github-on több project is van fent vele
pl: https://github.com/jblance/mpp-solarSzóval ha Huawei-t is monitorozod, nem egy bonyolult program ami annak termelt kW (/3) alapján állítja inverter aksi töltő Amper erősséget.
1 inverter 1 fázisos ... 3db 3 fázisos működést tud.[ Szerkesztve ]
-
Blamazs
senior tag
-
ssarosi
tag
Üdv.
2 éves SE5000H 18x320W + 18xP300 rendszeremet szeretném maximálisra bővíteni.
Ennek a tájolása dél+65 fok, a max. DC 5760W. Elvétve limitál az inverter 5000W-nál.
Ebben a hónapban építtetek egy elő tetőt dél-25 fok irányba, ide pont elfér még 6 napelem, amelyet tegnap sikeresen beszereztem. 6 x 340W = 2040W.
Így az össz DC a katalógus szerinti 7750W helyett 7800W lesz, remélem az inverter "tolerálja" majd a + 50 W-ot.
A szívás része, hogy egyenlőre nem tudtam optimalizálót venni, mert nincs.
Tud valaki ajánlani olyan helyet, ahol beszerezhető?
Szóba jöhet: P350, P370 vagy P401. 6 db kellene. -
félisten
Sziasztok! Már van időpontom mikor jönnek megnézni a terepet nálam.
Ettől függetlenül lenne néhány kérdésem. Mennyit süti nektek a nap a paneleket? Nekem a mostani állapot szerint kb 8-tól du 4-ig ha a két oldalát nézem. Ez után kezdi árnyékolni a szomszédos fa azt az oldalt ami a problémásabb, azaz amit később kezdi kedvezőbb szögben érni a nap, hívjuk ezt a kevésbé nyerő oldalnak. Fél 5 körül már ez az oldal harmada árnyékos. Ez mellé vannak méreteiem. A két tető 210*685cm tisztán (/oldal) kihasználható felület. A dőlését nem tudom megítélni, de nem mondanám hegyesnek a dolgot. [kép]
Ide kb mi fér fel? Kb.
Köszi ha valaki ír.[ Szerkesztve ]
2db APC BE-700GR szünetmentes tápegység eladó.
-
GIJoe
addikt
válasz kardkovacsi #31830 üzenetére
köszönöm, akkor modernebb kompakt panelek kilőve400W felett, mind magasabb sajnos mint 11A sajnos túl osztott a tető, keresek tovább...
[ Szerkesztve ]
-
rebb
tag
válasz MrZed001 #31820 üzenetére
Köszi a választ.
A huawei-t monitorozom (van smart meter is)
Egyenlőre 1 fázis "levédésén" gondolkodom kb:10kw lifepo-val (hosszabb áramszünet esetére), de később mind a 3fázis is lehet aktuális lesz.
Azért jó olvasni, hogy van valamilyen megoldás, ha esetleg beüt a bruttó vagy ha esetleg lesznek hosszabb áramszünetek. -
tennis
tag
válasz kardkovacsi #31830 üzenetére
Szia! Ez a Solaredge inverterekre is igaz? 7 kw Solaredge inverterhez raknának Ja solar 410w paneleket, aminek 13 A fölött van a maximuma. Köszönöm!
-
törölt tag
Az inverter csak max 11 Amperrel fogja/tudja terhelni a 11,77 Amperes napelemet.
Vagyis amikor éppen nagyon süt a Nap elfodulhat, hogy nem lesz kihasználva teljesen a napelem.
0,77/11,77=6,5% is elmaradhat időnként a lehetségesből.
Hidegben 42-43 Volt lesz a feszültsége.
600/~43=13,9 >> 14 darab, de inkább csak 12 mehet egy sztringe belőle.
4 darab kell a biztos elinduláshoz
210-480 Volt között tud maxon pörögni, ami úgy 6-14 napelem -
Dolphine
addikt
Sziasztok!
Tegnap óta én is sikeresen használom a napelemet hála az óracserének!
Nagyon sok kérdésem van és még lesz is!
Első kérdésem, hogy akinek Huawei invertere és optimalizálója dongle egysége van, frissített már firmwaret? Amikor a kivitelező felszerelte, akkor áprilisban volt egy frissítés, csak nem tudom, hogy azóta van-e újabb firmware? Érdemes-e frissíteni, illetve hogyan kell?Nem egyenlőre, hanem egyelőre! Nem ez miatt, hanem emiatt, vagy ez által!
-
GIJoe
addikt
válasz #71496704 #31834 üzenetére
Köszönöm a részletes magyarázatot!
Úgy néz ki a Hyundai HiE-S400VG (10,97A) panelja megfelelőbb lenne akkor, csak kérdés hogy egy túlméretezett, talán jobb tulajdonságokkal bíró Trina lenne gyakorlatban a megfelelőbb, vagy a Hyundai kicentizve. -
-
Andras6800
senior tag
válasz tothbe #31838 üzenetére
Most egy kicsit elbizonytalanodtam. Nekem Hyundai HiE-S480VI panelek vannak fent.
Adatlap szerint ezeknek a max árama (lmpp) 12,37 A.Eredetileg Wagenr a paneleked egy SE4000H-val szállította, ahol a 11,5 A a maximum DC oldalon. Ez ugye le lett cserélve egy SE7K-ra. itt valamivel jobb, mert 12 A a max DC oldalon.
Eddig az volt a terv, hogy a maradék 4 panelt ami még felfére a tetőre majd nagyobb teljesítményű Hyundai panellel oldom meg. A legnagyobb ameddig nem lesz méretnövekedés. Most tán 490 Wp-nél járnak. Viszont a 490-esnek már 12,6A az lmpp-je. Így akkor nincs is értelme nagyobb panelre várnom?
Illetve így akkor folyamat "vesztek" a panel teljesítményéből és ezért nem láttam még soha 480W-ot lejönni? P505-ös optik vannak fent amúgy.
A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!
-
hunace
tag
Sziasztok, egyszerre több cégnél is elindítható az engedélyezési procedúra párhuzamosan, aki a gyorsabb az nyer alapon ?
-
HunChris
senior tag
válasz Andras6800 #31840 üzenetére
Solaredge-nél az optik megoldják (konvertálnak), fix névleges DC 750V -ra * 12 A (max) bemenet = 9000VA.
-
Khaosz55
addikt
Sikeres volt a bővítés.
Solaredge 7-es inverter viszi a 9.46kWp-s rendszert. 4 tetősík, 2 tájolás, 2 féle dőlésszögben, össze vissza árnyékok. Idáig csa 1-2 alkalommal mentem limitbe. Jelenleg 3005KW túltermelésben vagyok és nincs vége még a termelési szezonnak.
Télen fullra járatom a klímát fűtésre. Illetve a szaunázásra is lesz elegendő emergia.
Viszont gondolom nagyobb inverterteren, ki tudja mit hoz a jövő, lehet tovább kell bővíteni és a teljes fűttést villanyra átállítani. -
Samott
addikt
válasz hodostamas #31848 üzenetére
De amit o megtermel nyaron, es a szomszedai felhasznalnak, ahhoz nyaron nem kell gazt egetni. Szoval de, o nyaron betorleszti a kozosbe, amit telen visszakap onnet.
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem