-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
PROTRON
addikt
válasz ricsip #61300 üzenetére
Miért kéne?
Az hogy megmelegíti a vezetéket és ezáltal megnő annak az ellenállása, amit hibának érzékel az alaplap az még nem jelenti azt hogy elérte az adott gumianyag olvadás pontját a hőmérséklet...Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Dißnäëß
nagyúr
Sziasztok,
mennyi az a fesz, amit egy RAM modul (bordák nélküli) egy jól szellőző házban biztonságosan sokáig elbír ?
Van 2x Samsung DDR4 ECC UDIMM-em, szokásos zöld motyó, rajta a chip-ekkel, 2400MHz alap órajel. Viszont B-Die ...... alapfeszen simán mennek 3000-ig, ha meg emelem, 3200, tovább nem mertem adni nekik, valszeg tudnák, nem tudom.
Szóval mi lehet ezeknél a hűtőbordamentes RAM-oknál a biztonságos max. DDR feszültség ?
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz fudi2002 #61304 üzenetére
Igen, a hőmérséklet végett kérdezem én is a feszt
Az a "baj", hogy ECC RAM, ami a Ryzen alatt működik is, így mikor kevés hibázásba viszem az értékeit ECC=OFF módban, majd rákapcsolom, hibátlanra javít mindent. Ha tovább feszítem a húrt, behibázik már ECC-vel is, de ez normális is.Jó, akkor lehet ECC OFF mellett tesztelgetem kicsit, azért a Ryzen-hez a 3200-t jó lenne elérni (1600-as alap FCLK-hoz).
Egyébként az M391A2K43BB1-CRC modellek. Nem akarnám túlfűteni őket így pucéron. (Gyári default 2400 mellé 1.2).
Na picit megpiszkálom, köszönöm az infót. Nincs lézeres hőmérőm, lehet megtapogatom.
[ Szerkesztve ]
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz fudi2002 #61306 üzenetére
Mekkora ötlet..
1.35V, 3200 épp, fut a Memtest86+
Langyos sincs 1-2 chipje a moduloknak, megtapizva.Lehet így hagyom, kicsit szigorítok még a latency-ken finoman (most full auto, tök béna sztem) és így meredt.
-
fudi2002
Topikgazda
-
lecchoo
csendes tag
Sziasztok!
Adott egy:
Alaplap:ASUS ROG STRIX B660-F
Ram:KF560C40BBAK2-32
TÁP:ASUS ROG-STRIX-1000G
Proci:Intel Core i9-13900KF
Vga:ASUS GeForce RTX 3090
SSD:Samsung 1000GB NVMe 1.3c M.2 2280 980 PROA problémám,hogy a memoria modulok csak 4800"basic" orajelen futnak és ha biosba bekapcsolom az xmp profilt ujrainditás után nincs kép. A memoria modulok A2 és B2 vannak
behelyezve és a gépet ujra stabilan csak a gépház hátulján bios reset gomb után tudom életre kelteni.Erre tudnátok egy nem hozzáértőnek segítséget adni,hogy belehessen állítani stabilra a memoria modulokat (6000mhz lenne a cél elvileg ennyit tudniuk is kellene)
[ Szerkesztve ]
-
fudi2002
Topikgazda
válasz spleenszuru #61312 üzenetére
Mondhatni eléggé durva és célzottan memteszter. Egy picit is instabil rendszer a legtöbb teszten át szokott menni hibamentesen, ezen tuti fennakad. Volt olyan stabilnak hitt túlhúzásom, hogy a 1usmus féle tm5-el ment 2 órát, betöltöttem az anta777 configot aztán az első 5 percben már hibákat nézegettem.
Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
spleenszuru
őstag
válasz fudi2002 #61313 üzenetére
Köszönöm.
Volt egy korábbi esetem, ami azóta ugyan nem történt meg, de tesztelnék egyet, biztos ami biztos.
Közben a kollégák már kiképeztek, az XMP is OC esetemben.Van valami konkrét javaslatod, mit válasszak majd ki az appban, mielőtt elindítom?
Gondolom itt is lehet választani teszt típusokat, cycle hosszok, stb.Malaka!
-
fudi2002
Topikgazda
válasz spleenszuru #61315 üzenetére
Amit korábban linkeltem asszem az 3 cycle, 32gb esetén kb 1,5 óra. Ha az lefut hibamentesen, akkor már eléggé rendben van. Max confban átírod magasabb értékre és hosszabb időt lefuttatsz vele, annyi hogy a módosítás után a progi elindítást követően rá kell menni külön a load conf and exit és újra elindítani.
-
lecchoo
csendes tag
pcx től bios frissitéssel együtt rendeltem összeszereléssel,hogy annak kell lennie.Az utolsó mondat kicsit kinai nem tudom miket és hol kellene állítani és mire.
-
Czimby
addikt
Sziasztok!
A világ legnagyobb hülyéjeként kérnék segítséget!
Eladtam a Ballsitix 3200 CL16 2x8 moduljaimat...
Vettem helyette Kingston 3600 CL16 2x16Gb kit-et.
Már ott nem volt szimpi a dolog, hogy gyári profillal a Ballistix igaz minimálisan de jobb eredményket hozott a tesztekben.
Viszont ami már tényleg zavar, hogy a Kingston már produkált crash-t két különböző programban is. Így futtattam, egy Memtest 86+ ami 14óra alatt 2x ment le és hibátlan lett. Viszont a prime 95 large FFT már 30 perc után hibázott 2 szálon!
Erősen gondolkodok, hogy elálljak a Kingstonoktól és vegyek valami drágábbat, jobbat.
Teszteljek valami mással is?
Esetleg valami ajánlás mit vegyek helyette?Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.
-
Czimby
addikt
válasz fudi2002 #61320 üzenetére
A lap egy ASUS TUF B550 PRO
A processzor egy Ryzen 5 5600
Sajnos nem találtam itthon olyan memória modult ami a QVL-ben szerepel és kapható is...
A 3600Mhz-es DOCP-t próbáltam, lehet megnézem majd a 3000-est hátha.Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz Czimby #61321 üzenetére
Asus... Volt már gondom velük hasonlóan. Biosz friss?
Amdn msi lapjaim voltak, sose volt memóriagondom. 1 napra lett egy asus, még aznap csomagoltam és küldtem vissza.
Dobj egy hwinfo képet. Feszeket muti. Proci van piszkálva?[ Szerkesztve ]
-
Czimby
addikt
válasz fudi2002 #61322 üzenetére
BIOS legfrissebb emlékeim szerint de majd megnézem de csak reggel tudom, most jöttem be melóba.
Küldök majd hw infót-t is.
Nincs piszkálva semmi, vettem volna msi b550 tomahawkot ha lehetett volna kapniHa szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.
-
FingR86
őstag
nálam is ugyan ez a ram van 15 napja
és mivel egyetlen crash sem volt eddig én nem is futtattam teszteket eddig
de most hogy olvastam a kolléga posztját és is lefuttattam "volna" a tm5-öt meg a large fft-t is, de mindkettő szinte azonnal hibára fut.nálam 5800x3D és b550 toma
másik topicban tanácsoltak 1.25V vsoc-ot próbára: semmi változás[ Szerkesztve ]
-
fudi2002
Topikgazda
válasz FingR86 #61324 üzenetére
Uram atyám, melyik agyal@gyult javasolt ilyet??!
1.2v fölé tilos menni! Amúgy 1.1v elég szokott lenni, de nálam pl az if1900 tehát 3800mhzes ramhoz kellett 1.0625v 5900xen. 1ccdseknél még kevesebb fesz kell.
Xmp?
Amit elsőre látok, hogy a procodt szemtelenül alacsony. 48 ohm körül próbálkoznék illetve a cadok is 24-24-24-24ben próba. Cmdt geardown moderól tedd át fix 1tre. Vdimmet emeld kézzel 1.4vra.[ Szerkesztve ]
-
FingR86
őstag
-
fudi2002
Topikgazda
válasz FingR86 #61326 üzenetére
Gratulálok az embernek. Jó, hogy ilyeneket javasolnak ott. Pont az imc amit a legkönnyebb megölni ezeknél a prociknál....
B550 tománál az utsó bioszoknál frissítés után kell kézzel cmos clear. Vmiért nem csinálja meg a frissítéskor és galibákat okoz.[link] látom a régi gárdából maradt még hozzáértő.
[ Szerkesztve ]
-
FingR86
őstag
válasz fudi2002 #61327 üzenetére
nyomtam újra egy zen-t, és ahogy látom, most egy érték más mint akkor amikor a hibát produkálta. (bios frissítés előtt)
a tWRRD most 4
meg a VDDP-t kicsit magasabbra rakta a rendszer automat.
soha nem piszkáltam a memória időzítéseit, hogy ment az az egy érték el ?[ Szerkesztve ]
-
fudi2002
Topikgazda
-
Czimby
addikt
Megnéztem a BIOS a legfrissebb 2806 verzó.
SPD 2400Mhz-en, hiba nélkül lefut a Tm5
XMP 3000Mhz Cl15 el sem indul a gép.
XMP 3600Mhz Cl16 ról pedig íme a képek,(remélem a hwinfo megfelelő része)
Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.
-
veterán
Sziasztok
Van egy ilyen konig (holnap lesz összerakva)
Alaplap:ASUS TUF GAMING B550M-PLUS WIFI II
hűtő: ARCTIC Freezer A35 AMD (ACFRE00112A)
Processzor: AMD Ryzen 5 5600 6-Core 3.5GHz AM4 Box Processzor
Ram: Kingston FURY Beast 16GB (2x8GB) DDR4 3600MHz KF436C17BBK2/16 SDD: Apacer 1TB M.2 PCIe (AP1TBAS2280P4-1)
VGA:SAPPHIRE Radeon PULSE RX 6700 XT 12GB (11306-09-20G)
Ház: Deepcool Matrexx 55 Mesh (DP-ATX-MATREXX55-MESH_VZ)
Táp: Corsair RM650x (2018)
Ház venti: Arctic P12 PWM PST Value Pack
A kérdésem az lenne, hogy mennyire javítana/rontana a teljesítményen, ha a másik 2x8 gb ram nem ugyan az a márka/sebesség/késletetés?
Érdemes bele ugyan azt a típust tenni konkrétan?
Az alaplapnak mi a jobb 2x16, vagy 4x8?
Mennyit javítana a teljesítményen leginkább játékok alatt és virtualizációban, ha 32 gb lenne benne, nem 16? Lehet, hogy egy 20-ast még elő tudok venni a 32-re, de csak ha van értelme.
Segítséget előre is köszi. -
Czimby
addikt
válasz INGJOKE #61332 üzenetére
AMD-nel erősen ajánlott a 2db memória modul!
Szóval a 4*8 felejtős.Multis játékok alatt a min FPS nőne észrevehetően, single alatt kevésbe vennéd észre, egyelőre.
Aztán pár év múlva már lehet más lesz a helyzet.Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.
-
FingR86
őstag
válasz spleenszuru #61335 üzenetére
igen, az
de hálistennek megoldódott, vagy a friss bios vagy pedig a friss biossal járó teljes resetelődés megoldotta. -
ssgk
aktív tag
Hello notis topikba írtam ezt ki de itt lenne igázaból a helyén
Ramot szeretnék bővíteni. (jelenleg 16 van 32 lenne a cél)
Most egy db 16GB-os (Samsung 16GB DDR4 2666MHZ M471A2K43DB1-CTD) van a laptopba
Mi érné meg jobban?
Ezt eladni és venni bele egy kittet pl egy (Kingston FURY Impact 32GB (2x16GB) DDR4 3200MHz KF432S20IBK2/32)
Vagy keresni egy ilyet és azzal bővíteni ?
Pontosan ilyet nem találtam csak M471A2K43CB1-CTD -t ezek között van bármi különbség ? Datasheet teljesen megegyezik az egyik októberi a másik májusi ennyi a különbség amit én találtam. Ez 14 körül lenne.(egy MSI GP76 11UG ről van szó 3200-ig támogat ramot)
(Esetleg ha van más ajánlat ramra írjátok meg szerintetek mit éri megvenni most)Köszi a válaszokat!
-
Czimby
addikt
válasz FingR86 #61337 üzenetére
Most már lefut a sima 10 perces Tm5, de a Prime 95 Large ugyanúgy hibázik.
A VSOC 1.1V a BIOS-ban, itt mégiscsak 1.07-08-at szokot mutatni.
A VDDG feszültségek 1V-ra állítása javított a helyzeten valószínűleg.
Nem látszik de a VDIMM 1.375V bár 1.35-ön is ugyanígy működött.(10perces TM5 OK)Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.
-
Czimby
addikt
válasz spleenszuru #61339 üzenetére
Tudnál berakni ZenTimings képet neked miket állít be a lap?
Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DDR4 RAM BAZÁR - minőségi, 0KM es 4GB 3200 Mhz-s notebook RAM-ok számlával, garanciával!
- BONTATLAN! Corsair Vengeance DDR5 KIT 64GB (asztali) 6000MHz FEHÉR
- G.SKILL FlareX 2x8GB DDR4 3200MHz F4-3200C14D (CL14-es időzítésű memória Ryzen-hez!!!)
- 2 GB / 800 MHz DDR2 RAM, Több db, 1 év Garancia + Számla!!!
- Eladó új bontatlan 16GB-s Kingmax ramok
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest