- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
Aktív témák
-
törölt tag
válasz h1ght3chzor #28345 üzenetére
A getdataback az nem megoldas.
Az, hogy nem volt gondod abban nagy a szerencsefaktor is. Egyebkent en szelsoseges esetekrol beszelek, aki altalaban maganak fotozgat annak tobbnyire mindegy, illetve nem is gondol ilyesmikre, hogy esetleges adatvesztes. De pl akinek a fotozas is a munkaja, az nagyon is gondol. A profi vazak mind tobb kartyat kepesek fogadni, es egyszerre ugyanazt az adatot tudjak irni ra. Ezenkivul aki dolgozik az adatokkal szamitogepen is, az mindig keszit backup-ot, mert fel van keszulve egy esetleges hardverhiba miatti adatvesztesre. -
gab.m
senior tag
válasz h1ght3chzor #28352 üzenetére
D3100, raw. 14 megapixel. Nem fotózom jpgben..
-- Eladó cuccok: Világítástechnikai szett, Slik állvány Giottos fejjel, Dell U2312HM IPS monitor --
-
Real_Necro
veterán
válasz #31757056 #28351 üzenetére
Pont azon agyalok, hogy 1 hetes nyaralást miként lenne érdemes rögzítenem. Gondolkoztam azon, hogy mindent raw-ba, vagy raw meg jpg basic-be, viszont egyelőre csak 2db 8GB-os karim van, meg talán kölcsön tudom venni a céges kamerából a 16GB-ost is.
Létezik valami biztos módszer, hogy pl elkerüljem a képvesztést?„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
gab.m
senior tag
válasz Real_Necro #28354 üzenetére
Szerintem ez azért már paranoia, hogy úgy indulsz el nyaralni, hogy ááá el fognak veszni a képek, hogy lehetne erre kitalálni valami ellenszert...
-- Eladó cuccok: Világítástechnikai szett, Slik állvány Giottos fejjel, Dell U2312HM IPS monitor --
-
Kleroo
veterán
8+8+16gb? Nyaralni mész,vagy képeket fosni?
Szerintem ez a legjobb "védekezés" :
Márkás,már bizonyított kártyákból kisebb kapacitást vinni. A 8GB szerintem ideális.Ha pedig valaki paranoiásabb,akkor 4GB-os.Hodor. Hodor? Hodooor!
-
törölt tag
Igen. Pl viszed a laptopod is, es surun mentegetsz ra kifele. Illetve mind a 3 kartyadra mentesz, ugy hogy cserelgeted oket, nem pedig ugy hogy betellik es utana folytatod egy masikra. En ezeket szoktam.
-
Real_Necro
veterán
válasz #31757056 #28357 üzenetére
Köszi, ezt tartom a legelmésebb megoldásnak.
Szerintem nem paranoia a dolog, inkább elővigyázatosság. Tavaly sajnos meghiúsult a nyaralásunk, idén meg nem szeretném, ha a fotózás része hiúsulna meg.„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
flash-
veterán
amugy raw firmatummal nekem csak annyi a bajom hogy pl tartunk nalunk a kertben egy kertipartit csinalunk vagy 200 kepet abból lesz jó mondjuk 50 de még azt az 50 rawot sincs sok kedvem mindet kulon utómunkázni-beallitani rajtuk a dolgokat photoshopban vagy lightroomban.
van olyan megoldasa az adobe programoknak hogy automatikusan az osszes raw kepet javitja?
ha igen hol talalom ezt meg?[ Szerkesztve ]
-
gab.m
senior tag
válasz #31757056 #28361 üzenetére
Az auto-tone szerintem felejtős.. Én legalábbis eddig egyszer sem kaptam rendesen használható "javaslatot". Inkább tanulja meg használni rendesen a programot, és akkor lehet presetelni...
-
spanyoll
addikt
Ha jó képeket csinálsz akkor egy összerakott preset az esetek nagy részében elég. Ha meg lusta vagy utómunkázni, akkor ennyi erővel lusta lehetnél fotózni is. Ez a 21. század, a digitális képeknél már nagyban összefügg a fotózással, legalábbis leggyakrabban.
"Super perfundo on the early eve of your day."
-
balpis
őstag
-
Degeczi
nagyúr
válasz flash- #28359 üzenetére
használj Nikon Capture NX-et: ha azt ráengeded kötegelt módban a teljes sorozatra, akkor ugyanazt az eredményt kapod, mint kamera-JPG-ek esetén (de már vmivel jobb minőségben), és ráérsz az egyedi bánásmódot kívánó képekkel külön foglalkozni
de az is opció lehet, h eleve RAW+JPG-et használsz
-
törölt tag
-
DarknessHope
senior tag
egy kis blog ajálnó nikonosoknak.. akiket érdekel a D400.. és szeretik a találgatásokat.....
pletykákat....szabad véleménynyilvánítás.. ki mit vár... álmodozásnak is helye van
Link: D400 esélylatolgatás
[ Szerkesztve ]
Mások álma akármilyen, Tisztelni kell!
-
törölt tag
Na gyerekek, eladtam a jo oreg D50-et. 100 fontot kaptam erte
-
kulerr
őstag
Sziasztok!
Segítségetek szeretném kérni.
Véleményetek szerint (tudás, felhasználás, etc) szóval általános használatot figyelembe véve mi lenne jelenleg az optimális választás?Nikon D80/D200? (10-20K árkülönbözettel persze a D200 javára)
Nikon D90 a fentiekre nézve +30-50KVegyük azt, h közel azonos expószámból és állapotról beszélünk, mondjuk 10-20K expó között.
Személy szerint a D200-hoz hajlok, de nagyon kíváncsi lennék azoknak a véleményére akiknek van tapasztalata, véleménye pro/kontra.Köszönök minden hsz-t, tanácsot
[ Szerkesztve ]
-
Kleroo
veterán
válasz kulerr #28369 üzenetére
"általános használatot figyelembe véve"
Szerintem: D80 ha spórolunk,és D90,hogyha több pénz van rá. A D90 szerintem eléri azt a szintet,hogy igazából hobby szinten nem kell több.Vagy megunod,vagy tönkremegy. Más miatt nem hiszem,hogy eladja az ember. Esetleg amit a D7000-be beletettek pár plusz feature-t hiányozhat valakinek,de azért távolról sem komoly hiányosság(pl af korrekció)
A D200 egy király gép,de az előnyeit lehet,hogy sosem használnád ki.[ Szerkesztve ]
Hodor. Hodor? Hodooor!
-
DarknessHope
senior tag
D200 AI gyűrűje ha van/ szereted a régi olcsó és jó minőségü manuális obikat.. D90... ha érdekel a videó.
egyéb esetben a legolcsóbb D80 is minden tekintetben elégséges gép..
no mondjuk a sorozat sebessége nem épp a legjobb.. mérsek szerint a gyár 3kép/s sem mindig éri el. pixinfo asszem csak 2,6 körül mért...
D90 már jobb.. D200 meg azthiszem 5kép/s ami azért már nem rosszszerencsére pentaprizma adott mindegyiknél. mint ahogy a 11 AF pont is.
D90 cmos érzékelője elvileg valamivel zajtalanabb.. ez lehet még egy szempont.[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Kérdés, hogy milyen funkciókra/képességekre van szükséged?
Ahogy nézem, ezeknek a vázaknak az erőssége a jó fogás, időjárásállóság, beépített fókuszmotor. A d90-ről pozitívan tudok nyilatkozni, 3 éven keresztül sosem hagyott cserben, pedig rendesen nyúztam. Nekem fontos a jó iso (sokszor telézek), ezért a d90 előtt nem áldoztam komoly összeget dslr-re. d200/300 szintű gépre meg sose volt/lesz szükségem (nem lövök sorozatot).
Mellesleg az én kritériumaim: #1: beépített fókuszmotor/fénymérés régi obikkal, #2: extrajó iso, #3: ne legyen kivéve semmilyen "alapvető" funkció (mint pl bracketing a D3100-ból)30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
Ijk
nagyúr
-
kulerr
őstag
Köszönöm mindenkinek....jó volt tanulni belőle.
Jelenleg egy D80-asom van 7k expóval, és arra gondoltam, hogy egy 16K-s expóval rendelkező D200-asra cserélem.
2 dolog ami miatt gondolkozok rajta:
-időjárás állóság
-a várható élettartam.A tudások általános felhasználásnál ezek szerint nem különbözik sokban...lehet, hogy hülyeség amin gondolkodom?
A D90 lenne a következő alternatíva, igaz árban több lenne.
Mondjuk az ISO érzékenység nagy fegyvertény igaz, de ezzel a D80 is ugyanígy van nem?[ Szerkesztve ]
[ Szerkesztve ]
-
Kleroo
veterán
válasz kulerr #28376 üzenetére
A D200-al kapsz egy brutális(nehéz) tankot,ami olyan masszív építésű,hogy élvezet megfogni. Ennek igazi előnye egy D80-hoz képest mondjuk 400+mm-es telénél van.
Ezen kívül van még rajta jó-pár plusz feature,gomb.De kétlem,hogy átlag felhasználásra hiányoznak.Emellett jó kis sorozatsebességed lenne.Én nem cserélném le a D80-am D200-ra.
De egyébként ha konkrétan nincs bajod a D80-al akkor szerintem butaság egy ilyen jókora gépre váltani.
IJk. Bizony a jó üveg alá is kell az ISO. És az nagyon nem mindegy,hogy 800,avagy 1600 a szépen használható határ.
szerk 2:Egyébként a 7k tényleg nem aggódós kategória. Az még csak be lett járatva. Ha szereted,akkor semmire se cseréld "csak mert miért ne" alapon
[ Szerkesztve ]
Hodor. Hodor? Hodooor!
-
kulerr
őstag
Nagyon nagy köszönet mindenkinek!
Elég egyértelmű a vélemény...ezek szerint nem érdemes cserélni.
Marad a D80.Kösz még egyszer a kijózanítást..
[ Szerkesztve ]
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz kulerr #28376 üzenetére
Áháá, így már más a leányzó fekvése! Amúgy a 7k expó az nem sok, szinte új a gép.
A D90 hivatalosan nem időjárásálló, bár az Antarktiszt elég jól bírja), valszleg a D80-nal se lenne gond Ha zuhogó esőben akarsz fényképezni, akkor úgysem árt neki egy dedikált dslr-esőköpeny, víz alá meg egy profi vízalatti tok (sajos ezutóbbi eszméletlen drága szokott lenni).
#28379: jó döntés, ráérsz váltani majd, ha feltalálnak vmi űrtechnológiát (pl a d7k képességeivel megáldott 400g-os mft váz)
[ Szerkesztve ]
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
flash-
veterán
válasz spanyoll #28363 üzenetére
gondolom egy preset csak olyan képeknél használható fel amik azonos helyen kb azonos időben készültek,tehát nagyjából hasonlóak a fényviszonyok.
pl egy kertipartin.
de ugyanazt a presetet gondolom nem lehet használni akkor amikor délben fotózok mint amikor estefelé egy kertipartin.[ Szerkesztve ]
-
DarknessHope
senior tag
időjárásálló vázról annyit: hogy szart sem ér ha nem veszel hozzá fix hosszúságú belső élesség állítás+ belső zoom.. tehát időjárásálló obikat.... különben nem sokra mész vele, hogy a váz még nem ázott el. miközben az obiban berozsdál a motor....
porral ugyanez kb.
mellesleg a D200 váz árának sokszorosa ha telét makrót és nagy-látó zoomot is ilyen obikba akar az ember beszerezni.Szóval ezért nem érdemes cserélni..
egyébként meg való igaz... jobb pár új lencse.. mint egy új váz.
szabad tudni miket használsz jelenleg? és mire is vágysz?milyen témákat fotózol szívesen?
-
kulerr
őstag
válasz t72killer #28380 üzenetére
Hát igen ...ugyanúgy mint a D80 7K-val
Nem zuhogó esőre gondoltam természetesen, e ha csepereg talán nem kellett volna remegnem, hogy tönkremegy-e a gép, vagy ha porosabb környezetbe tévedek...A D90 tudom, hogy nagyon frankó gép, habár nem volt szerencsém még használni.
DarknessHope: ha nekem szólt köszönöm. szerencsés helyen lakom...(Velem) az irottkő alatt így van bőven téma errefelé...
[ Szerkesztve ]
[ Szerkesztve ]
-
kulerr
őstag
válasz DarknessHope #28382 üzenetére
kifutottam a szerkesztésből...
nikon fix 50 f1,4
18-200 Tami
55-300 Nikon
és 55-135 f2,8 Tokina.Nem vágyból gondoltam, hanem praktikusságból...(tartósság, időjárás állóság, meg azt gondoltam többet is tudna nyújtani)
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz kulerr #28384 üzenetére
A D90 a D80-tol szerintem nem sokkal tud tobbet. Nehany dolog csak, 1 fenyertekkel jobb ISO, nagyobb felbontasu kijelzo, 3D kovetofokusz (ami szerintem legtobbszor felesleges) de egyebkent ugyanaz a 11 pontos AF rendszer, meg nehany szolgaltatas pl, d-lighting es baratai. Ezenkivul vakukat vezerel, amit ha jol tevedek eleg komolyan tud, de ha nem hasznalsz 2-3 vakut studioban akkor nem nyersz ezzel sem semmit. Ha nekem D80 lenne akkor inkabb D7k-ra valtanek rola (persze nem most). En most D50-rol valtok D90-re, arrol egesz biztosan oriasi lepes lesz, de en ugy gondolom D80-rol nem lenne akkora valtas.
-
t72killer
titán
válasz kulerr #28383 üzenetére
Csepergő esővel - illetve vízpermettel (Niagara - de tényleg) sose volt problémám. A vázon nemigen van "bemeneti lehetőség" amin egy vízcsepp normál körülmények közt átmenne. A lencséket viszont annál jobban féltem. fókuszgyűrű, zoomgyűrű, megannyi nyílás...
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
Degeczi
nagyúr
válasz #31757056 #28385 üzenetére
még a vakuvezérlés is közös, azt is ismeri a D80
a D90 jórészt tényleg az új érzékelővel, és annak lehetőségeivel (alacsonyabb zaj, liveview, videó) tud többet, és a lényegesen nagyobb fölbontású kijelzővel
ugyanakkor az alapérzékenység ISO 200-ra változott, miközben a legrövidebb záridő maradt 1/4000, így fényes nappal csak ND szűrővel érdemes f/2.8 rekeszt használni, ami D80-on még épp beleférhetett a szintén 1/4000 melletti ISO 100-ba
-
Degeczi
nagyúr
válasz t72killer #28389 üzenetére
nem: napsütésben pont belefutsz!
már a "sunny 16" szabályból is könnyen le lehet vezetni: az az ökölszabály szép napsütéshez az ISO érzékenység mint zársebesség mellé f/16-ot ad meg első közelítésként, vagyis ha az ISO 200 (és így 1/200), akkor f/11 mellé már 1/400-ra lépünk tovább, f/8-al 1/800-ra - és végül f/2.8-nál már 1/6400 kellene...
(míg ISO 100-ról indulva persze 1 FÉ-vel följebb, 1/3200 tartozik a 2.8-hoz)de ennél fontosabb, h a gyakorlatban kipróbálva is kb. tényleg ez a helyzet: ISO 200-on szép napsütésben f/4 az, ami még biztosan megy, annál tágabb rekesszel már könnyen gond van ha 1/4000 a maximum
[ Szerkesztve ]
-
Kleroo
veterán
válasz Degeczi #28390 üzenetére
Ezt a "szabályt" még nem is hallottam.
Egyébként igen, a 200-as alapérzékenység fényerős optikáknál hamar problémás lehet.
Bár én inkább vállalom ezt a néha előfurdaló problémát azért cserébe,hogy a 200-400-800 között szemrebbenés nélkül válthatok,sőt 1250-1600ig is felmehetek különösebb probléma nélkül.Hodor. Hodor? Hodooor!
-
Degeczi
nagyúr
válasz Kleroo #28392 üzenetére
pedig nagyon régi, és valóban jól használható (sokkal inkább, mint pl. a "reciprokszabály")
-
Throme
veterán
válasz Degeczi #28393 üzenetére
Nekem még a kis régi "vilia" filmes gépemben van hasonló segítség. Ahogy változtatom az f értéket úgy a keresőben egy kis ábra változik, szikrázó napsütéstől a nagyon felhősig.
Igaz zársebességet már nem ajánlott hozzá, de így is segítség volt.
Mivel orosz gépről van szó, ezért nem sunny 16 rule-nak nevezték ...[ Szerkesztve ]
-
-
Throme
veterán
válasz Degeczi #28395 üzenetére
Na az a K100 mestermű volt az én SL 100 ( [link] ) NDK-s gépemhez képest. NDK-ba nem mertem elvinni a fényképezőm (vilia), de ott nagyon kellett és - talán - 25 keletnémet márkából már megoldható volt a dolog. Valami orwo filmet vettem bele. Hát közelébe nem ért a viliának. De kis pénz kis foci...
-
likeaRAINBOW
senior tag
Sziasztok.
D80 vagy D3000?
Ki melyiket és miért?
Aktív témák
Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Milyen RAM-ot vegyek?