- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
Aktív témák
-
Degeczi
nagyúr
válasz forceberg #21702 üzenetére
ha a kérdés egyáltalán fölmerül, sRGB-t
(ha Adobe-ra van szükséged, akkor már nem kérdezed, mert tudatosan olyan eszközöket szereztél be)de ennek a zajossághoz semmi köze, az egy másik, sokkal fontosabb téma: a monitorkalibráció...
a sötét közeli tónusokat másként adja vissza a CRT, amin nézted, mint az LCD-k (ahol típustól függően még a nézési szög is befolyásolhatja ezt)
ha nincs kalibráló eszköz, legalább monitortesztábrákat érdemes nézni, ott is kiemelten a szürkeskálafokozatok széleit, mennyire különböztethetőek meg egymástól a szomszédos sávok
-
-
Real_Necro
veterán
válasz madgie #21705 üzenetére
Értsem úgy, hogy cseréljem le a sulinetes LG 1730B-t, különben nem azt a színvilágot adja vissza, mint akinek HD csilivili szélesvásznú van? Mi van akkor, ha mellette egy 72cm-es Panasonic CRT tv-m van? Igaz, nekem a céges LED- háttérfényes monitor is furcsa volt elsőre.
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
Frigetrus
aktív tag
válasz Real_Necro #21707 üzenetére
Nem, értsd úgy, hogy a megfelelő színek visszaadásához egy jól beállított, azaz kalibrált, megfelelő paneltechnológiájú monitorra van szükség, főleg, ha az ember komolyan gondolja a dolgot. A HD csillivili csodák önmagukban abszolút nem szólnak arról, hogy azok jól mutatnák a színeket. Főleg, hogy legjobban a HD csodákban is a TN panel van elterjedve (ezidáig sajnos, bár már egyre inkább jelennek meg a jó panelok), amik alapból sem a jó színvisszaadásról híresek. Igazán jó panel a *VA/IPS panelok közül kerül ki (egyéb technológiát nem említenék még). Egyébként ilyen panellal szerelt monitorokat már lehet kapni 50 ezer ft környékén, ami már nem rossz ár értük, és bár nem olyan jók, mint a 100+ ezres moncsik, de fényévekkel jobbak mint a TN-es társaik, pláne bekalibrálva.
[ Szerkesztve ]
-
Real_Necro
veterán
válasz Frigetrus #21708 üzenetére
Köszi az infót. A monitorom egyelőre marad, a gép elvitte az árát, meg egyre közelebb a lagzi. Talán mire elérek odáig, hogy már szép képeket is tudjak készíteni (2-3 év), összejön egy új monitorra való is.
Van ON kérdésem is. Holnap megyek megint fotózgatni, ezúttal egy szabadtéri múzeumba (remélem szép időnk lesz). Beszélgettünk múltkor itt képarányokról is. A nagy kérdésem, hogy a képarány beállítására egy D90 esetében van lehetőség és csak az én figyelmem kerülte el a használati útmutatóban, vagy vágással lövitek be megfelelőre? Egyúttal beállítási tanácsokat is elfogadok, mire érdemes figyelnem, ha dombtetőről szándékozom tájat fényképezni, valamint a nap folyamán (harci) járművek, épületek is fókuszpontba esnek?
Előre is köszönöm.
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
Degeczi
nagyúr
válasz Real_Necro #21707 üzenetére
nem a színvilág a legnagyobb baj!
hanem ha képfeldolgozást végzel (akár csak fényesség, kontraszt állítást), és azt egy rossz monitoron teszed, akkor jobb esetben (RAW feldolgozás) is csak hiábavaló a munkád, de rosszabb esetben (JPG szerkesztés) akár visszavonhatatlanul is elronthatod a képeket
a TN panelos monitorok ráadásul egyszerűen bekalibrálhatatlanok: uis ha csak pár centivel lejjebb vagy föntebb emeled a fejed, már teljesen más kontrasztot látsz...
gyakorlatilag nyakmerevítővel, szigorúan csak egyetlen pozícióból lehetne használni azokat ilyenkor...
képarányt a legtöbb DSLR-en nincs értelme állítani (többnyire nem is lehet), mert az optikai kereső egy-két csúcsmodell kivételével nem maszkolja le a látványt olyanra - és akkor honnan tudnád mi lesz rajta?
tehát otthon érdemes végleges arányra vágni, ha az nem 3:2[ Szerkesztve ]
-
Real_Necro
veterán
válasz Degeczi #21710 üzenetére
Értem, így már számomra is világos.
Ma megvicceltem magam, múltkorában lőttem pár képet a közelgő "viharról" és átállítottam manuál fókuszra a vázat. Ma meg fél órán keresztül izzadtam, hogy elromlott a gépem és azért nem tudom átállítani a fókuszálás mikéntjét. Aztán rájöttem...„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
turmix1997
csendes tag
Hello!
Nekem van egy Nikon f70-esem és ahhoz van egy Nikkor af 18-80 mm-es objektív és azt kérdezném, hogy a Nikon d50-eshez vagy a Nikon d40-es gépekhez jó-e?
Válaszokat előre köszönöm! -
turmix1997
csendes tag
válasz turmix1997 #21712 üzenetére
*Nikkor af 28-80 mm-es az obi
-
madgie
titán
válasz Real_Necro #21711 üzenetére
Az ilyen előfordul, én egy autóvezetős, halszemes videót qrtam el a múltkor, mert a manuálkókusz valami 20 centin állt
-
DJ Reinhardt
tag
válasz turmix1997 #21712 üzenetére
D50-en minden megy vele.
D40-en minden, kivéve autofókusz. -
madgie
titán
Nekem sem világos, mit akarsz az ügyből kihozni. Küldjenek vissza Belaggio-ba? Annyit tudsz elérni, hogy kicseréljék a kártyát egy másikra, semmi másra nem kötelezhetőek. Tönkrement az SD? Gáz, de a képek nem vita tárgya. Ha annyira fontos és nélkülözhetetlen az anyag, akkor olyan gépet kell venni, ami képes párhuzamosan két adathordozóra írni. A számítógépednél is az van ,hogy ha bedöglik a vinyó, és a fontos adataidat csak azon az egy HDD-n tartottad, akkor így jártál: erre találták ki a RAID-et (vagy csak másold át egy másik vinyóra időnként)
-
szeva000
addikt
Én csak a saját tapasztalataimat tudom elmondani.Mióta nem használok kingstont nem is ért baj kártya téren.De pl.nekem a mentett képeim úszatk el egy külső HDD-n..akkor meg miről is beszélünk...pedig az nem 8 meg 16GB volt.
A képeidet meg gyakorlatilag felejtsd el,amit vissza tudtál menteni annak örülj és ennyi.[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
nem ítélkezés: sokak, régi tapasztalata az a két szempont (most már a magadé is. Egyébként nyilván nem véletlen, h a Nikon kézikönyvek sem említik ajánlott márkák közt a Kingstont, pedig az egyik legnagyobb gyártó)
lehet vele szembemenni, hátha nem lesz gond (végülis sokaknak nincs) - de jobb előre elkerülni, és nem saját káron tanulni
most pedig már tényleg nem tudsz mit tenni, legjobb esetben is kapsz egy másik kártyát, vagy a pénzt vissza
[ Szerkesztve ]
-
Kleroo
veterán
Leírok egy kis sztorit,szerintem hasznos, a vakuk szempontjából.
Régesrég vettem egy uniross töltő+elem szettet.(2100mah)
Vettem egy SB800at, és elhatároztam,hogy a legjobb elemet pakolom beléjük.
Beruháztam egy Sanyo XX 2500-ba. Cimbi meg is kérdőjelezte,hogy miért nem Vartát hisz az a legjobb elem...)
Azonban mivel a uniross töltő már nem vmi jó,és csak 2300mah-ig van skálázva,még egyszer erőt vettem magamon,és vettem egy ipc-1l töltőt. Le is mértem vele,hogy mit tudnak a hozzá adott Conrados elemek 1 kisütés-töltés után. (1880mah)
Majd most beraktam ugyanerre a szuper-sanyokat. végeredményt megnézve bekakkantottam. Ezt az elemet azért vettem,mert alacsony önkisülése van,és emellett versenyképes kapacitása is. De erre nem számítottam. Nézzétek meg
[link]Jöhet bármilyen varta,ezt nem űbereli. A z önkisülési technológiáról nem is beszélve.
Most beraktam a sima eneloopjaimat is,kíváncsi vagyok hozzák e még a 2k mah-t mert a régi uniross eléggé labilisan töltögette őket.
szerk: A képek közepes méretben, 6400as isoval,bekapcsolt zajszűréssel készültek-csak hogy több köze legyen a nikonhoz
[ Szerkesztve ]
Hodor. Hodor? Hodooor!
-
Degeczi
nagyúr
válasz Kleroo #21723 üzenetére
- Varta elemben tényleg jó, még hagyományos akkuban is - de ceruzaakkuban már korántsem... (nekik is van alacsony önkisülésű sorozatuk, a Ready2Use - de közel nem olyan jó, mint a Sanyo vagy a Panasonic. És nem kapacitásban, hanem egyéb, fontos jellemzőkben, mint az áramleadási képesség, vagy a hidegtűrés)
- az IPC1L töltés után nem a kapacitást mutatja, hanem az akkuba tolt energiamennyiséget, ami értelemszerűen sokkal több (kb. a negyedével - de ahogy romlik az akku, egyre többel... vagyis ha később növekszik az érték, az csak rosszat jelent). A teszt mód való a kapacitás lemérésére
[ Szerkesztve ]
-
Kleroo
veterán
válasz Degeczi #21724 üzenetére
Hupsz Köszönöm a korrekciót.
Pedig már új alsót kellett felvennemIgen a varta tényleg király,ez igaz,de a Cimbi a ceruzaelemre gondolt(mert egy fotós haverja arra esküszik...)
Áramleadás alatt mire gondolsz? Hogy erős terhelés alatt mennyire marad stabil a feszültség?Hodor. Hodor? Hodooor!
-
andorra
őstag
Én évek óta tölthető GP elemeket használok vakukba is, tökéletesen beváltak. Szerintem túl nagy jelentőséget nem érdemes az elemeknek tulajdonítani.
-
Degeczi
nagyúr
válasz Kleroo #21725 üzenetére
nem feszültség (az a határokon belül mindegy), hanem az áram leadása - amit itt (Ohm törvénye szerint) az akku belső ellenállása korlátoz: minél kisebb az akku belső ellenállása, annál nagyobb áramerősséget tud leadni
az Eneloopoknak pedig átlag alatti az ellenállása, ezért jók ebből a szempontból
alaposan újratervezett technológiáról van szó, más anyagokat használtak föl - míg a Varta akkuk alapvetően hagyományos NiMh cellák, csak jobb szigeteléssel, ezért alacsonyabb önkisüléssel
ennek igazán pl. vakuban van szerepe, mert különösen azok vesznek föl hirtelen nagyon nagy energiát egy-egy nagy villanás után
-
iwu
addikt
Hogy mit akarok elérni. Én sem tudom.
De talán azt, hogy ne paraszt lekezelő módon beszéljen velem az a forgalmazó, akinél ott hagyok 300K-t. Ne mondja azt, hogy hülye vagyok, mert megvettem azt amit ajánlott. Meg különben is, húzzak a fenébe és ne tartsam fel.
Letojom a fotókat, ott voltam, az emlék örök...
Sokkal jobban bosszant az, amit fentebb leírtam, az anti korrekt üzleti magatartás, amit mindenhol tapasztalok.
Én kérek elnézést, hogy próbálok élni a jogaimmal. Ében köszönöm, nem s ha bizonyítani is tudom az igazam, úgy könnyebb.
Tehát kérném, aki tud, az válaszoljon már arra, amit kérdeztem, egyéb eset köszönöm az észrevételeket...
Mint írtam az első hszemben, minden képről volt mentés, az adott nap kivételével...ajándék ló nem látja a fától a szódás a lovát...
-
DJ Reinhardt
tag
Az összes Nikon kézikönyv felsorolja a tesztelt márkákat és típusokat.
Sandisk, Lexar, Toshiba, Pana.
Itt is leírták nem egyszer. Kb 100 kommentben egyszer mindig előfordul.
Sandisk, Lexar, Toshiba, Pana.
A négy fenti márka gyakorlatilag problémamentes, zűrös Nikon-Kingston párost viszont nem kell sokáig keresni.
Akkor miért Kingston???
Asszem, ebből nem lesz forradalom...[ Szerkesztve ]
-
iwu
addikt
válasz DJ Reinhardt #21729 üzenetére
Nah, akkor még egyszer leírom.
Azért kingston, mert a boltban is ezt ajánlották, és a nikon kft!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! -nél is mondták, Ezt azért elolvasta már valaki, vagy csak mondjátok, hogy én miért nem olvastam el...
Meg ezt is leírom még egyszer, leszarom, hogy eltűntek a képek, azt nem szarom le, hogy a bolt, akitől vettem, leszarja a garanciális igényem a kártyacsere kapcsán...
De tudjátok mit, köszönöm a hsz-eket, bár egyiktől sem lettem beljebb.
Kérlek benneteket, ne reagáljatok többet ebben a témában...
köszi,
iwuajándék ló nem látja a fától a szódás a lovát...
-
StLui
veterán
Lehet még egyszer meg kellett volna fogalmaznod a kérdést, mert tényleg én is visszaolvastam már, és nem jöttem rá mit szeretnél amikor újra kérdezted, hogy tudunk-e valamit arra a hsz-edre, az első ezzel kapcsolatos beírásodig visszamentem ha jól gondolom
Könyvelőirodába önállóan dolgozni tudó könyvelőt, bérszámfejtőt keresek Dunakeszire
-
Karima
őstag
válasz Frigetrus #21708 üzenetére
Én most épp monitorcsere előtt állok, nézegettem a nem túl drága ips monitorokat, és úgy néz ki, hogyerre esik a választásom. Első sorban fotóutómunkára, illetve kiadványszerkesztésre kellene. Mi a véleményed erről a monitorról?
-
Kleroo
veterán
válasz Karima #21732 üzenetére
Jó felvetés. Én is szívesen venném mások tapasztalatát,hogy milyen monitor számít jónak,mert eléggé fel van kavarodva a piac:
Nekem egy régi 931BF-em van,de imádom,és amikor vettem még megfizethetetlen volt egy nem TN-es monitor. Idővel énis beújítok egy színűbbre,mert egyre többször megkívánja 1-2 felkérés(plakát,kidavány,ect)Hodor. Hodor? Hodooor!
-
szeva000
addikt
Én egy ilyen HP LP2475W-t gyilkolok már 3éve.Nagyon jó moncsi,mondjuk nem is olcsó még ma sem.De kalibrálva tényleg kitűnő értékek hozhatók ki belőle.
Kalibrátornak egy spyder 3 Elite-t használok.
Igazából az IPS,PVA panelest csak akkor vegyétek,ha be is kalibráltatjátok,másképpen a sávosodás megmarad,színhűség is nulla lesz[ Szerkesztve ]
-
Frigetrus
aktív tag
Nem a legjobb embertől kérdezed, igazából meg kéne nézni, de az IPS panel miatt garantáltan sokkal jobb mint egy TN-es.
Viszont amint látom nem lehet porté állásba tenni az általad linkelt monitort, márpedig, én például tuti olyat vennék ha már komolyabb monitort, komolyabb panellel szeretnék. De ez igazából részletkérdés, ugyanakkor biztosan van az LG-nek portré állást támogató monitora, sokkal komolyabb kinézettel. (mármint úgy értem nem ilyen "dizájnolt kávával".)
Persze panel ide vagy oda, de sokat számít a monitorban lévő technika is, hogy mit tud kihozni a panelből.
Továbbá érdemes még megnézni néhány Dell monitort, ha IPS panelos moncsit akarsz, mert azok szoktak még hasonló áron nyitni.
A monitor által lefedett színtér legyen a lehető legnagyobb, bemenet legyen legalább DVI (bár ez már alap tudtommal) színkezelés lehetőleg legyen a legtöbb bites, stb-stb, de a nagyobb szakik erről bővebben tudnak mesélni.
Plusz ami még jó dolog, ha nem 16:9 hanem 16:10 a képarány (mert több hely van függőlegesen), de ez sajnos nem túl gyakori.
De persze mindezeket meghatározza az anyagi keret.Igazából vannak nálam sokkal hozzáértőbb egyének, ők többet tudnának mondani. De azt én is garantálni tudom, hogy sokkal jobb lesz bármilyen IPS, mint a TN-es.
Nekem is kellene egy jó IPS-es monitor, mert ezidáig egy TN-es LG-m van, és egy IPS-es LG tv-m. A tv klasszisokkal jobb mindenben mint a monitor. Jobbak a színek, kontraszt magasabb, látószög ugye szintén klasszisokkal jobb. És a tv-n mindenféle szoftveres "buzera" ki van kapcsolva, és tesztábrákkal az is nagyjából be van lőve.
Amúgy a monitoromat is ezidáig csak tesztábrákkal állítgattam be, és nagyjából sikerült olyan eredményt elérni, hogy a nyomtatott képre is azt tudom mondani, hogy elégedett vagyok az eredménnyel, persze mindez itthoni felhasználásra elegendő. Nyilván ha pénzt keresnék a dologgal, akkor elengedhetetlen lenne a jobb monitor+kalibrálás. -
iwu
addikt
itt írtam: "Sikerült visszaállítanom pár képet. pont azt is, amelyik a hiba előtt készült.Ki lehet-e valahogy nyerni az eredeti filenevet a képből (expo, minden látszik, de a filenév nem - most recover1xxx a neve), " bár a kérdőjel lemaradt...sry.
[ Szerkesztve ]
ajándék ló nem látja a fától a szódás a lovát...
-
A Zéé
addikt
válasz szeva000 #21734 üzenetére
A kalibrálóval mennyire vagy megelégedve? Én is nézegettem már a Spyder3-at, mert olcsóbb, mint az xrite display pro, de állítólag sokkal pontatlanabbul kalibrál.
Nekem egy Samsung P2270HD monitorom van illetve a laptop LG panelje, mindkettő TN-es, és ezeket lenne jó belőni. A Samu képe egész tűrhető, de a laptopé valami csapnivaló. Életlenek a színek, és nagyon sárgás az egész.[ Szerkesztve ]
Just a simple Lineman...
-
Kleroo
veterán
-
szeva000
addikt
Én a BasICColor display szoftverrel használom,azzal semmi gond nincs.A gyári szoftvere tényleg sosem volt jó...vagy én voltam hozzá hülye
Laptopokból még én sem láttam normálisat.Node van aki szemre kalibrál,persze az semmire nem jó
Egyébként tn panelesnél bizta nem tudsz nagyon jó feketét kihozni,de volt egy samu tn-es régebben amiből egész jó értékeket ki lehetett hozni.Persze ezeknél nagy a szórás az ár és a panelminőség miatt.
Az én HP-m símán kalibrálható 0,5-ös Delta E érték alá.Talán ott már el lehet mondani,hogy jó egy monitor.Igaz,még én is szerettem volna egy kis feketét,de nem nagyon sikerült többet kihoznom belőle.A gyári beállításokkal tuti 15körüli delta értéked lesz...vagy több.[ Szerkesztve ]
-
metron
tag
Nekem ez az LG IPS236 van. De semennyire nem vagyok profi felhasznalo. (Hasznalom ugyan melora, de ott k. mindegy a szinek ) A foto csak hobbi, egyeb grafikai munkam meg nincs es nem is lesz Erre nekem viszont nagyon jo!
Ez meg a Kleroo altal ajanlott Dell volt a 2 olcsobb "best buy" IPS. Az LG hatranya, hogy nincs portre allas, de van HDMI bemenet.
Egyelore ez sincs kalibralva, csak tesztabrakkal mokoltam valamit, de nem tokeletes. Venni kellene meg 1 kalibratort, de meg nem volt idom utana olvasni a temanak.[ Szerkesztve ]
-
madgie
titán
Használtan kell venni egy display pro-t (én is azt tettem anno), vagy a spyder-nél sem full automata módban rábízni a kalibrálást (tehát a monitorodon azt a módot kell választani, ahol hozzáférsz az RGB csúszkákhoz, aztán a kívánt fekete- és feherszint hardveres, pontos belövése után ugyanolyan pontosan belőheted a kívánt fehéregyensúlyt is... ezek után már könnyebb dolga van az olcsóbb kalibrálónak is)
-
L4mie
veterán
válasz madgie #21744 üzenetére
Laikus kérdés, és ha már off megy erről megkérdezem:
Samsung 22" osokat kéne szépen beállítani, mert elég igénytelenek a gyári beállítások, eddig játékhoz, webhez nekem nem nagyon hiányzott a színhűség, de most már kezd. :[
Ezt csak ilyen kalibráló műszerkütyüvel lehet vagy, pl. ipon-on szoktam látni monitor tesztekben, hogy szépen kalibrálják, és utána kiírják az értékeket, mire kalibráltak.
Elég nekem előkaparni a típus tesztjét és az alapján belőni, vagy a kalibráció apró részletei függhetnek a típuson belüli szériától, gyártósortól etc. ?Dolgok amiket utálok: 1. fórumaláírások, 2. irónia, 3. listák
-
madgie
titán
Utóbbi. Két ugyanolyan típusú monitor sem ad ugyanolyan képet, sőt, idővel a saját példányt is utána kell kalibrálni. Sőt, igazából videokártya-függő is a dolog, hiába DVI/HDMI/DP a kimenet, attól még nVidia és AMD kártya között lehet (és általában van is) különbség. Alapvetően akkor biztos a dolog, ha a saját hardveredhez kalibrálják a monitorod, és időnként le is csekkolják, jó-e a profil (vagy venni egy saját kalibrálót és akkor meg van oldva a probléma).
Ugyanolyan típusú monitorokat egyébként hellyel-közzel be lehet ugyanolyanra lőni, de az van, hogy egy 800:1-es natív kontrasztú TN+Film meg egy 1000:1-es e-IPS kerül egymás mellé, akkor soha nem lesz teljesen azonos képük.
-
szeva000
addikt
ezt felejtsd el.Gyakorlatilag minden monitor más és főleg a VGA-hoz kell kalibrálni mindenféleképp.Ezért nem is lehet csak monitort kalibrálni külön,mert nem lesz belőle semmi,csakis a te gépedben levő VGA-val szabad megoldani.
A máshol beállított értékek megint nem igazán sokatmondók,ez függ a csövek öregedésétől...paneltől.A kalibrátorral is,még hardveres belövés után is egy ICC profilt kell csinálni. -
Octopus21
aktív tag
Sziasztok.
Visszatérnék egy kérdéssel Nikon DSLR vásárlással kapcsolatban. Bizonyára emlékesztek, hogy kezdő fotós vagyok és szeretnék egy tükrös gépet. Azóta láttam ilyen gépet közelebbről és nagyon megtetszett, szeretnék vele foglalkozni. D5100 és D3100 között gondolkozom, de nagyon a D3100 felé kezdtem húzni, mivel nem vagyok milliomos és nem látok már akkor különbséget a kettő közt, amit ki is tudnék használni. Bár a kihajtható LCD az birizgálja a csőröm, de annyit nem ér meg. Továbbá a mikrofon bemenetről is le tudok mondani, ugyanis nem ebben a szakmában dolgozok, csak hobbi szinten kell, így nem fogok interjút készíteni egy tv-nek. Meg valószínű hogy nem fogok mikrofonra költeni, azon inkább objektívet vagy vakut vennék. A D5100 nagyon drága és ugye ahoz a kiegészítők is kellenek majd. Lényeg a lényegen, szerintetek nekem melyik variáció felelne meg jobban annak tudatában, hogy most ki tudnék rá adni 150 körüli összeget, és megvehetném az október 6. utazásom előtt a D3100-at 18-105-el vagy várnék még sokat és egy D5100?
Összegezve:
D3100 + 18-105 + táska + (kicsit később egy széles látószögű, nagy fényerejű obi) és ezt most venném, vagy
D5100 + 18-105, de ezt csak fél év múlva kb., a kiegészítőket meg nem is tudom mikor.
Érdemes várni ennyit és megéri az az árkülönbség egy kezdő fotósnak?
Köszi a válaszokat előre is.
UI: Ha a D3100-ast mondjátok, akkor légyszi azt is írjátok meg, hogy érdemes venni ahol olcsó és NIKON 3év gari van rá.
[ Szerkesztve ]
Aktív témák
Hirdetés
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Milyen alaplapot vegyek?
- Milyen SSD-t vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- 180 Hz-es VA panellel jön az MSI 34 hüvelykes kijelzője
- PlayStation 5 Pro teszt
- Megjelent a Silent Hill 2 Remake