- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen nyomtatót vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- OLED TV topic
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Fujifilm X
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Lenovo Tab M10 Plus (3. generáció) - érdemes belenézni
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
-
PROHARDVER!
OLVASD VÉGIG ALAPOSAN MIELŐTT ÚJ HOZZÁSZÓLÁST ÍRNÁL!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Thrawn
félisten
-
-
fLeSs
nagyúr
A HT szorzóját lehet állítani, K8-nál 1 és 5x között azaz 200 és 1 GHz között. A K10 a HT 3.0-t támogatja, aminek maximálisan 2,6 GHz az órajele (gondolom 13x-os szorzóval). Hogy a Phenom mekkora szorzókat támogat, azt nemtom, eszerint katt 1,8 GHz-et, tehát max 9-es szorzó, bár nemtom honnan tudja az oldal készítője, mind1.
Hogy ebben a tesztben miért vették vissza a HT-t azt nemtom, de ebből jól látszik, hogy egy single socket 4magos rendszerben nem a HT órajele a szűk keresztmetszet (legalábbis Crysis alatt). A HT igazából a szervereknél fontos.[ Szerkesztve ]
"I press keys on a keyboard all day and click a mouse in front of a glowing rectangle. Somehow that turns into food and shelter."
-
Thrawn
félisten
Beleolvastam, már ott bukott a dolog mikor azt írja, hogy a 10h nem támogatja a DDR3-at. Elkezdtem ezt böngészni úgy vettem észre XS-en is innen szemezgetnek infókat. A DDR3 támogatás benne van a prociban
Arra viszont még nem bukkantam rá, hogy a memosztó hogy működikSzerk: a HT és a Northbridge szorzó külön állítható Link
[ Szerkesztve ]
Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł D4BAD łłł WoT: s_thrawn łłł
-
Ragnar_
addikt
Teljesítményteszt nincs még ?
Ryzen R5 1600X - ASUS PIRME-B350 PLUS - 2x8Gb G.Skill Aegis 3GHz - Gigabyte 1070 G1 Gaming
-
fLeSs
nagyúr
Végülis azt írja, hogy "Az elsként megjelenő processzorok még nem fogják támogatni a DDR3-at, " ami annyiban igaz, hogy tényleg DDR2-esek lesznek az első procik. Bár a memvezérlő elvileg már kezeli, nem lesz DDR3-as alaplap.
Utána írja, hogy "A DDR3-at támogató modellek foglalata a Socket AM3 lesz." Szóval tud róla, hogy a DDR3 támogatva lesz később."I press keys on a keyboard all day and click a mouse in front of a glowing rectangle. Somehow that turns into food and shelter."
-
Thrawn
félisten
Fogalmazhatott volna úgy is, hogy "Igaz hogy a beépített memóriavezérlő támogatja a DDR3-at, de először DDR2-t támogató alaplapok kerülnek piacra AM2 és AM2+ foglalattal, a DDR3-as alaplapokon AM3 foglalat lesz" mert úgy járnak mint én
Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł D4BAD łłł WoT: s_thrawn łłł
-
fLeSs
nagyúr
Itt nem írt vmit rosszul?
DDR 400 = NB Multiplier
DDR 466 = NB Multiplier - 1
DDR 533 = NB Multiplier - 2
DDR 667 = NB Multiplier - 3
DDR 1066 = NB Multiplier - 4esetleg 400/533/667/800/1066-os sorrendet akart, nem?
"I press keys on a keyboard all day and click a mouse in front of a glowing rectangle. Somehow that turns into food and shelter."
-
dokar
addikt
egy nagyon hasznos link:
extra - SEXRay
-
Thrawn
félisten
Jó kérdés, ő sem biztos benne. Az 1600-as NB freki még aránylag jó de 1800-as NB frekivel számolva az eredmények igencsak elmaradnak a névlegestől, és feles szorzóval (ha létezik egyáltalán) sem jobb a helyzet
szerk: az NB szorzót már kiderítették hogy működik Link
[ Szerkesztve ]
-
VinoRosso
veterán
nem tom hogy hogy jön ide az alapfreki? Én azt irtam hogy a magonkénti dinamikus órajelszabályozás szép meg jó, és hogy kiváncsi vagyok arra, hogy ez mennyire fog hozzájárulni a hőtermelés redukálásához. Te azt irtad hogy tökmind1 hogy milyen a szorzó szerintem meg nem. Erről csak akkor lesz értelme vitázni, ha már kinnt lesznek a cpu-k és lehet majd teszelni őket.
-
m4rc!
őstag
We are analog players in a digital world
-
hunnylander
őstag
válasz VinoRosso #2717 üzenetére
Én azt is olvastam valahol (ott ahol a screenshot-ot mutatták az AMD prociszabályozó szoftveréről), hogy ez a magonkénti órajelállítás csak a csúcsprocik privilégiuma lesz, nem a 200-300 dolcsis most induló Phenom-oké.
Úgyhogy még ne éljétek bele magatokat!
www.HunnyF1.com
-
dezz
nagyúr
Akkor már ezt se hagyjuk ki:
Memory clock = NB Speed / memory divider
Szal akkor mégis így megy!
VinoRosso: "Te azt irtad hogy tökmind1 hogy milyen a szorzó szerintem meg nem."
Ugyan, dehogy is, már hogy írtam volna ilyen hülyeséget!? Próbáld meg jobban értelmezni, amit írtam (immár 3x), és akkor megérted, hogy jön ide az alapfreki.hunnylander: Rosszul olvastad. Lefelé biztos lehet majd állítani bármelyiknél, csak felfelé nem. Azt csak az FX-eknél és a Black Editionöknél.
[ Szerkesztve ]
-
dezz
nagyúr
VinoRosso: Na, akkor még1x, hogy tisztázzuk: azonos alapórajelnél természetesen nem mindegy a szorzó, hiszen attól függ az adott mag órajele, ami (és a hozzá tartozó fesz) befolyásolja a hőtermelést. Ezt nem vitatja senki.
Olyankor mindegy a szorzó, ha az alapfreki is más, és így az eredményül kapott freki megegyezik! Pl. 200x15 = 300x10 = 3000.
És mivel semmi sem jár az alapfrekin a prociban, hanem felszorzott órajeleken, az AMD-nek semmi oka sem volt emelni az alapfrekit.
Nos, ezek után van valami észérved, hogy miért kellett volna inkább az alapfrekit emelniük, és nem csak a szorzókat?
(#2722) VaniliásRönk: Hát, látod...
fLeSs: Oké, lehet. De az tuti, hogy itt már nem a magok órajeléből osztják! Hiszen asszinkronban megy az NB (aminek az IMC, vagy új nevén MCT a része) a magoktól...
[ Szerkesztve ]
-
Thrawn
félisten
-
hunnylander
őstag
válasz VaniliásRönk #2722 üzenetére
Először a tuninggal kapcsolatban említette, és szó sem esett ott arról, hogy vajon konkrétan mely Phenom modellekben lesz engedélyezve a magonkénti órajelállítás. Ne gondold, hogy nem figyelek.
www.HunnyF1.com
-
dezz
nagyúr
válasz hunnylander #2726 üzenetére
Bárhogyan is, de lefelé biztos lehet majd állítani, mert ez a C'n'Q alapvető fícsörje. Azt is tudjuk, hogy egyes Phenokonok külön-külön lehet, volt róla shot. Tehát minden magnak megvan a maga órajelgenerátora. És mivel a kisebb Phenonok ugyanazok a chipek, alapvetően tudják ezt a fícsört. Nos, mi értelme lenne ezek után letiltaniuk?
VinoRosso: Közben látom, hol értettük félre egymást. Remélem, te is.
[ Szerkesztve ]
-
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz hunnylander #2728 üzenetére
Én is azt kérdezem hogy miért tiltaná ezt le az AMD?
1. Nem Intel, hogy "mér' ne" alapon szivassa a usereket.
2. Ezzel emelkedne az átlagos fogyasztás, ami marketing szempontból nem túl előnyös, miért szúrnának ki magukkal is?"Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former." (Albert Einstein)
-
dezz
nagyúr
válasz hunnylander #2728 üzenetére
Igen, értem, hogy a külön-külön, v. függetlenített beállításról beszélsz.
Itt "egyes" = amit eddig láttunk. Szal nem láttunk még olyat, ahol nem így volt. -
fLeSs
nagyúr
A K10 minden egyes magja önnálló órajel-disztribúcióval és energiavezérléssel rendelkezik, ez a D.I.C.E. része, szóval a magonkénti független órajel- és feszültségbeállításnak benne kell lennie a Phenomban is.
-
P.H.
senior tag
A BIOS and Kernel Developer's Guide-ot böngészem pár napja, nem tudok egyértelmű álláspontra jutni a memória kérdésében, de a lényeg talán a következő:
1.: 185. oldal: F2x[1,0]94 DRAM Configuration High Register (a MEMCLK a szabványhoz igazodik, akárhonnan is származzon?)
[bit 3] MemClkFreqVal: memory clock frequency valid. Read-write. System BIOS should set this bit after setting up F2x[1, 0]94[MemClkFreq] to the proper value. This indicates to the DRAM controller that it may start driving MEMCLK at the proper frequency. BIOS should poll FreqChgInProg to determine when the DRAM-interface clocks are stable. Note: this bit should not be set if the DCT is disabled. BIOS must change each DCT’s operating frequency in order. See section 2.8.7.5.
[bit 2:0] MemClkFreq: memory clock frequency. Read-write. This field specifies the frequency of the DRAM interface (MEMCLK). The definiton varies with the DDR type, F2x[1, 0]94[Ddr3Mode].
Bits - DDR2 Definition - DDR3 Definition
000b - 200 MHz - Reserved
001b - 266 MHz - Reserved
010b - 333 MHz - Reserved
011b - 400 MHz - 400 MHz
100b - 533 MHz - 533 MHz
101b - Reserved - 667 MHz
110b - Reserved - 800 MHz
111b - Reserved - Reserved2.: 98. oldal: 2.8.7.8.4 Calculating MaxRdLatency (a memória a North Bridge clock-hoz (egész pontosan az MTC-éhez) »igazodik«? Így lenne logikus, lásd köv. bekezdés)
The MaxRdLatency value determines when the node's memory controller can receive incoming data from the DCTs. Calculating MaxRdLatency consists of summing all the synchronous and asynchronous delays in the path from the processor to the DRAM and back at a given MEMCLK frequency. BIOS incrementally calculates the MaxRdLatency and then finally programs the value into F2x[1, 0]78[MaxRdLatency].
The following steps describe the algorithm used to compute F2x[1, 0]78[MaxRdLatency] used for DRAM training. K is used as a temporary placeholder for the incrementally summed value.
1. Multiply the CAS Latency (in MEMCLKs) by 2 to get the number of 1/2 MEMCLKs units for Tcl and store into K.
• K = 2 * CL; See F2x[1, 0]88[Tcl].
2. If registered DIMMs are used then add 2 to the incremental sub-total K.
• If F2x[1, 0]90[UnbuffDimm]=0 then K = K + 2
3. If the all coarse prelaunch setup delays are 1/2 MEMCLK then add 1, else add 2 to the sub-total K.
• If (F2x[1, 0]9C_x04[AddrCmdSetup] and F2x[1, 0]9C_x04[CsOdtSetup] and F2x[1,0]9C_x04[CkeSetup] = 0) then K = K + 1
• If (F2x[1, 0]9C_x04[AddrCmdSetup] or F2x[1, 0]9C_x04[CsOdtSetup] or F2x[1, 0]9C_x04[CkeSetup] = 1) then K = K + 2
4. If the F2x[1, 0]78[RdPtrInit] field is 4, 5, or 6, then add 4, 3, or 2, respectively, to the sub-total K.
• K = K + (8 - F2x[1, 0]78[RdPtrInit])
5. Add the maximum (worst case) delay value of F2x[1, 0]9C_x[2B:10][DqsRcvEnGrossDelay] that exists across all DIMMs and byte lanes.
• K = K + (Maximum F2x[1, 0]9C_x[2B:10][DqsRcvEnGrossDelay])
6. Add 5.5 to the sub-total K. 5.5 represents part of the processor specific constant delay value in the DRAM clock domain.
• K = K + 5.5
7. Convert the sub-total value K (in 1/2 MEMCLKs) to Northbridge clocks (NCLKs) normalized to 200 MHz clk (multiplying before dividing avoids rounding errors):
• K = K * 200 * (F3xD4[NbFid] + 4); see F3xD4[NbFid] for more information on the state of NbFid.
• K = K /(current memory clock frequency); see F2x[1, 0]88[MemClkFreq]
• K = K / 2; removes the 1/2 MEMCLK component
8. Add 5 NCLKs to the sub-total. 5 represents part of the processor specific constant delay value in the Northbridge clock domain.
• K = K + 5
9. Program the final MaxRdLatency with the total delay value (in NCLKs):
• F2x[1, 0]78[MaxRdLatency] = RoundUp(K)Note: if F2x110[DctGangEn] = 1, BIOS sets both DCT’s F2x[1,0]78[MaxRdLatency] to the maximum of either channel's computed MaxRdLatency value.
3. 50. oldal: 2.6.1 Northbridge (NB) Architecture
Major NB blocks are: System Request Interface (SRI), Memory Controller (MCT), DRAM Controllers (DCTs), L3 cache, and Cross Bar (XBAR). SRI interfaces with the CPU core(s). MCT maintains cache coherency and interfaces with the DCTs; MCT maintains a queue of incoming requests called MCQ. XBAR is a switch that routes packets between SRI, MCT, and the links.
A fentiek a magoktól független, de azonos órajelen és feszülségen működnek - ez az ötödik frequency és a második voltage plain, betartva a következőket (hozzátéve, hogy
COF = Current Operational Frequency
P-state = operational performance states (states in which the processor is executing instructions, running software) characterized by a unique frequency and voltage)4. 33. oldal: 2.4.2.3 P-state Bandwidth Requirements
• The frequency relationship of (core COF / NB COF) <= 2 must be maintained for all supported P-state combinations. E.g., a core P0 COF of 2.4 GHz could not be combined with a NB P0 COF of 1.0 GHz; the NB P0 COF would have to be 1.2 GHz or greater; if the NB P0 COF is 1.2 GHz, then the NB P1 COF of 0.6 GHz may only be supported if the corresponding core P-state specify a COF of 1.2 GHz or less.
• All core P-states are required to be defined such that (NB COF/core COF) <= 32, for all NB/core P-state combinations. E.g., if the NB COF is 4.8 GHz then the core COF must be no less than 150 MHz.
• All core P-states must be defined such that:
• CPU COF >= 400Mhz.(Azt nem találom sehol, hogy eddig C'n'Q által levett magórajel mellett K8 esetében a memória órajele is leesett-e, de itt 'DRAM clock domain'-t említenek, saját 'clock domain'-nel rendelkezik az összes mag és az NB is.)
Arguing on the Internet is like running in the Special Olympics. Even if you win, you are still ... ˙˙˙ Real Eyes Realize Real Lies ˙˙˙
-
hunnylander
őstag
válasz VaniliásRönk #2729 üzenetére
Azért az AMD-nél is a csúcsmodelleknek vannak prémium ficsőreik. Bár, ha az AMD kelendővé akarja tenni a Phenom-ot, jó lenne ha engedélyezné ezt a funkciót a legkisebbekben is, de mért ne gondolkozhatna úgy, hogy ha akarod ezt a királyságot, fizess többet kérlek.
De egyébként az AM2-es régebbi alaplapokban is működni fog ez a külön-külön állítás?
www.HunnyF1.com
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz hunnylander #2733 üzenetére
Milyen extra fícsörei vannak a prémiumkategóriás AMD CPU-knak a felfelé való szorzóállításon kívül? (ami egyébként tök felesleges, aki tuningol azt nem fogja meghatni hogy emelni kell az HC-t)
"Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former." (Albert Einstein)
-
fLeSs
nagyúr
válasz hunnylander #2733 üzenetére
nem.
-
Raymond
félisten
válasz shabbarulez #2736 üzenetére
Pontosan. Csak ket power plan van. Egy az NB-nek egy pedig a magoknak.
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
hunnylander
őstag
válasz VaniliásRönk #2734 üzenetére
Magasabb alapórajel, magasabb elérhető maximális órajel, fekete dobozos csomagolás...
www.HunnyF1.com
-
fLeSs
nagyúr
válasz shabbarulez #2736 üzenetére
Igaz, a fesz nem magonként független, hanem a chipsettől független.
Érdekes egyébként, hogy nekem van egy rakat slide-om, de amit most linkeltél az még nincs meg. Nekem csak 2006-osok vannak. Ha tucc olyan helyről, ahol vannak újabbak, akkor lécci szóljál. Az AMD nem ad segítséget.[ Szerkesztve ]
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz hunnylander #2739 üzenetére
Hát izé, ez így gyengusz.
[ Szerkesztve ]
"Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former." (Albert Einstein)
-
Thrawn
félisten
válasz hunnylander #2739 üzenetére
Magasabb alapórajel, magasabb elérhető maximális órajel és szorzó lock nélkül a fekete dobozos csomagolás...
-
FireGL
aktív tag
"Azt nem találom sehol, hogy eddig C'n'Q által levett magórajel mellett K8 esetében a memória órajele is leesett-e"
K8 esetén változik a memória órajele is a C'n'Q miatt.
Saját konfigom:
X2 4000+ alap 2100MHz mag / 700MHz ram - dual ch.
C'n'Q 1000MHz / 400MHz - single ch.Az embert a gondolkodás tette állattá...
-
dezz
nagyúr
Miért ne? Szerintem megy. Csak mivel nem tud külön feszt adni az alaplap a magoknak (együtt) és az NB-nek, esetleg a tuningolhatóság némileg korlátozottabb, de ez más kérdés.
hunnylander: "Magasabb alapórajel"
Nem, az összes K8 alapú procinak 200MHz az alapórajele. És úgy tűnik, ez a K10-nél sem változik.fLeSs: "Igaz, a fesz nem magonként független, hanem a chipsettől független."
Izé, a "chipset" kifejezést inkább csak a különálló chipekre használják, nem?P.H.: Az én s.754-esemnél 2500MHz-nél CPU/14-re áll be a ram-osztó, így 179(*2) MHz lesz, 1100MHz-nél viszont CPU/6-ra, és így 186(*2) MHz-re, szóval igyekszik tartani ugyanazt. Ehhez természetesen meg kell változtatnia az osztót. De a K10 szempontjából ez irreleváns.
-
Thrawn
félisten
szerk: Szerintem sem lehet majd sima AM2-ben állítgatni. Azaz talán ha lehetséges ilyen BIOS-t írni akkor talán. De akkor ki venne AM2+-t?
[ Szerkesztve ]
-
P.H.
senior tag
válasz Raymond #2737 üzenetére
Nem olyan 'olvasmányos', mint a legutóbbi K8-Guide-ok, az biztos
De engem zavar az még mindig, hogy nem találom benne egyértelműen, hogy OS-initated core vagy NB P-state (ha utóbbit egyáltalán tudja az OS befolyásolni) váltások esetén is kell-e újra RAM-training és -felprogramozás, vagy nem. Mert (javíts ki, ha tévedek)
- ha kell, akkor a North Bridge órajelétől nem függ a DRAM-órajel
- ha nem kell, akkor viszont függ.Dezz #2245: Ez nem egyértelmű (számomra) most sem, hogy a 10h-k tartják, vagy nem. (És ha tartják, milyen módon)
[ Szerkesztve ]
Arguing on the Internet is like running in the Special Olympics. Even if you win, you are still ... ˙˙˙ Real Eyes Realize Real Lies ˙˙˙
-
dezz
nagyúr
A socket F-es Barcelonákon is lehet (tudtommal ott sincs split power planes), akkor AM2-n miért ne lehetne? A BIOS-nak ismernie kell rendesen a procit, és többek között szépen beállítani az összes mag szorzóját - de nem is a BIOS-on múlik, hogy Win alól tudod-e majd állítani, a utilok közvetlenül is írják a proci regjeit, ha muszály (különben meg a FID/VID rendszerben megy a dolog, amihez már talán van köze a BIOS-nak is).
P.H.: Végülis ha az AM2-es filozófiát követik, és nem a s.754/939-eset, akkor leveszik. De eléggé bizonyos, hogy ez itt a magoktól függetlenül történik.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Az ide nem illő hozzászólások topikja:[link]
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva.
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- BestBuy ruhás topik
- PlayStation 5
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- Milyen TV-t vegyek?
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Sweet.tv - internetes TV
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Mortal Kombat 1: Khaos Reigns - Így harcol Ghostface
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest