Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Simid

    senior tag

    válasz Petykemano #20563 üzenetére

    "Emlékszel még a Carrizo megjelenésének környékén abu az egekbe istenítette a HDL-t. Akkor az volt a buzzword és azt hittük, hogy az AMD megtalálta a gyártástechnológia szent grálját."

    Igen, ez többször eszembe jutott most hogy előjött a téma. Ezt is sikerült úgy marketingelnie, mintha valami világmegváltó csoda lenne, pedig inkább kényszerű döntés volt. Korábban az APU-knál talán nem, de a Ryzen esetében szerintem egyből HPL-re mentek volna a GloFu-nál is, ha saját fejlesztés lett volna a 14nm.
    Persze nem rossz dolog a HDL, de valószínűleg CPU-k esetében nem igaz az amit Abu állított, hogy többet nyernek a tranzisztorsűrűség növelésével, mint amit elvesztenek órajelben. Ha jól emlékszem, még az is előjött, hogy a ZEN-nel megcélzott órajeleket úgyis el lehet érni HDL-lel is, akkor minek a HPL. Persze utólag könnyű okosnak lenni, de gyanús, hogy (desktop termékek esetén!) nem így van és menne az feljebb is a mostaninál.
    Szóval e tekintetben igazad van! Biztos nem szarakodnának a 12nanóval, ha nem lenne érdemi előrelépés valamilyen téren. És valószínű, hogy azért nem építenek rá szerver terméket, mert ez az előrelépés elsősorban a max órajelekben fog megmutatkozni, amivel nem sokra mennek az EPYC esetében.
    De továbbra is úgy gondolom, hogy az újabb szériák esetében is messze lesz az XFR érték attól, hogy a TDP limitálja. Ahogy mondtad, majd meglátjuk.

    Ehhez kapcsolódóan: Szerintetek várható PR alapú Threadripper? Mert a kiszivárgott roadmapeken EPYC nem szerepel. Márpedig több utalás is volt rá, hogy a Threadripper igazából az EPYC platform mellékterméke.

Új hozzászólás Aktív témák