- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Házimozi belépő szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Milyen TV-t vegyek?
-
PROHARDVER!
Milyen SSD-t vegyek? Mielőtt kérdezel, kérünk az összefoglalót olvasd el! Ha ezt végigolvastad, de még mindig nem sikerült dönteni, akkor amikor kérdezel, kérünk, feltétlen tüntesd fel az alábbi adatokat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Emperor_
addikt
válasz MésziGab #44582 üzenetére
A javaslatom a következő:
- oprendszer és programok alá tegyél egy Samsung EVO850-et.
- a vágás munka diskjének meg legyen egy M.2-es, PCIe-es:
Samsung 860 PRO vagy Plextor M8Pe(G)Ezt ajánlom kezdő kiépítésnek. Később érdemes lenne egy másik munka disk is, az alaplapodba 2 db M.2-es, PCIe-es SSD tehető. Nem írtad, hogy hobby szint vagy munkavégzés a videóvágás...
Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30
-
NyxNyxNyx
addikt
Sziasztok,
250 gigás 2280-as NVMe-s SSD-k közül melyik a legolcsóbb, ami még ajánlott? Főként játékra és Inventorra (tervezőprogram) használom, ezért gondolom, hogy a 960 EVO nekem pénzkidobás lenne. Sajnos a laptopomba csak ez a típus rakható (Lenovo Y720).
"I've tried the same thing 8 times and I'm all out of ideas..."
-
kalozhun100
őstag
Black friday alkalmából most van valami jó ajánlat? 27kért láttam 250es 850 evőt.
Xiaomi Mi 11 Ultra
-
csabyka666
veterán
No, akkor mégegyszer, immáron jó helyre posztolva:
Kingston HyperX Fury 120GB SSD, 18.400-ért úgy vélem, jó ajánlat.
Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
ginola
addikt
válasz kalozhun100 #44603 üzenetére
42 e Ft-ért Crucial MX 300 525 GB pl.
-
dugo_
veterán
válasz csabyka666 #44604 üzenetére
Egy gyros árával többért megkapod hazai boltból rendes garanciával is.
-
Eversmann
aktív tag
válasz kalozhun100 #44603 üzenetére
Szerintem ez sem rossz, eredeti ára helytől függően 50-60 szokott lenni
Samsung 850 EVO Solid State Drive (SSD) meghajtó, 2.5", 500GB, SATA III
Life is better with a Titan
-
csabyka666
veterán
Jó drága gyros lehet, én mostanában 23.000 körül láttam ezt a típust. Persze vannak más, kevésbé sikeres szériák, mint az UV400, de az más kategória.
Garanciával mi a gond?
Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
dugo_
veterán
válasz csabyka666 #44610 üzenetére
Román cég, Romániába lehet visszapostázni a terméket ha gond van.
A garanciális szolgáltatásuk messze földön híres, negatív értelemben. Itteni topikokban, Homár blogon is rengeteg problémát lehet olvasni az emaggal kapcsolatban. -
csabyka666
veterán
Tudtommal van magyar supportjuk, legalábbis én anno beszéltem velük telefonon, igaz, garanciális ügyem nem volt még, pedig vettem egy rakás cuccot onnan. Kinek ez, kinek az.
-
Bayla
csendes tag
Sziasztok!
Életem első SSD-jét szeretném megvenni. Kérem a segítségeteket, mert bizonytalan vagyok.
Szempontok:
1. Mennyi az a maximum ár amennyit szánsz rá?
maximum 30 000 Ft
2. Mekkora SSD-re van szükség?
120-250 GB (?)
3. Asztali gép vagy laptop, SATA3 vagy mSata vagy M.2 a csatlakozó?
Asztali gép. (Ha jól túrtam utána, akkor az alábbi alaplap csak SATA3 SSD-t kezel (?) )
4. Pontosan milyen alaplappal lesz használva az SSD? (Pontos linket kérünk a gyártó oldalán)
https://www.gigabyte.com/Motherboard/GA-970A-UD3P-rev-2x#ov
5. Hány év garanciával rendelkezzen az SSD? (3/5/10 ? Kérünk NE azt írd, hogy minél több, hanem döntsd el, mert kapcsolatban van az SSD-re szánt összeggel!)
5 év
6. Átlagos, vagy professzionális felhasználásra kell-e az SSD?
Átlagos, (Ritkán kiadványszerkesztés)Köszönöm a válaszokat.
[ Szerkesztve ]
-
Grg
tag
válasz csabyka666 #44612 üzenetére
Akkor te szerencsés vagy, de lehet utolér még az emag gari Én inkább nem kísértem a sorsot
[ Szerkesztve ]
-
Effen
csendes tag
Sziasztok!
CRUCIAL 525GB MX300 M.2 SATA 2280 CT525MX300SSD4
Első SSD-m lesz, most rendeltem. Valakinek tapasztalata vele? Mire kell esetleg figyelni?
Win 10 menne rá. -
Frawly
veterán
Nekem ilyen van, csak nem M.2-esben, hanem 2,5 colos SATÁ-sban. De a csatolófelületet leszámítva ugyanaz a vezérlő és flashchipek. Semmire nem kell figyelni, a Win10 mindent jól fog beállítani automatikusan. Semmilyen varázslás, kímélő beállítás, firmware-frissítés nem kell. Esetleg, ha nem hibernálsz, akkor azt kapcsold ki, meg ha kevés RAM mellett nagy swapfájlt használnál, akkor fixáld a méretét. A másik topikban 400-4000MB-ot írnak a swapra, de szerintem inkább a RAM mennyiségétől függ.
Egy dolgot tudok még írni róla, elvileg lehet egy halk ciripelő seekhangja ennek az SSD-nek (ahogy sok más típusnak is).
-
AxeDark
tag
Kb. egy hete kértem ajánlást laptopba m.2 ssd-re 250GB körül. Mediából a -10%-os akcióval rendeltem is egy 850EVO-t, ma érkezett meg, járt az 5 év gari, a mirror progi is tette a dolgát, kb. 30 perc "munka" után már süvít is a jól belakott rendszerem.
Köszönöm a segítséget!
-
Frawly
veterán
Abban igazatok van, hogy 1-3 ezer forintért nem éri meg a sz4rt rágni, ha itthon az ember rendesen 5 év garival megkapja, azért csak számít ilyenkor.
Viszont a két MX300-at itt helyben vettem, egyiket Amazonról, másikat eBayről, mindkét esetben angol céges kereskedő postázta angol címre. Csak egyetlen egy év nyomorult garit vállalt rá mindkettő, itt ez a szokás normál boltokban is, nálam a Médiamarkt, mint opció nem játszott. Egyrészt nem vagyok bizalmatlan, nem hinném, hogy 3 év alatt beadná a kulcsot, ha meg igen, akkor ígyjárás. Cserében olcsón vettem. Az SSD olyan műfaj, ami úgyis kicsi, könnyű, bele lehet tenni keménydobozkástól egy buborékfóliás bélésű borítékba, és fel lehet adni levélküldeményként, nem kell drága csomagdíjat fizetni. Plusz SSD-n a garanciális szerviz sem tud fetrengeni, nem lehet javítani, ha jó jó, ha nem jó (SMART hiba, döglött vezérlő), akkor meg úgyis vissza kell vegyék, akár Románia, akár Pakisztán. Laptop az más lenne.
-
NyxNyxNyx
addikt
válasz NyxNyxNyx #44602 üzenetére
Akkor inkább így kérdezem: Ajánlott-e a Western Digital 256GB Black M.2 PCIe SSD ? Vagy az általam írt felhasználásra jobban megéri rádobni 6 ezret egy Samsung 960 evo-ért?
"I've tried the same thing 8 times and I'm all out of ideas..."
-
Emperor_
addikt
válasz NyxNyxNyx #44622 üzenetére
Sajnos a WD SSD-i elég gyengécske TWB-vel rendelkeznek, kb a belépő szintet ütik meg. Fent az Összefoglalóban találsz ajánlott típusokat. Az EVO 960 is ajánlott, arra célra amire Te keresel.
Sajnos a Lenovo laptopokkal többen megjárták, hiába van PCI-E támogatás a noti leírásában, nem mentek a notiban az PCI-E SSD-k .
-
Nova91
tag
Sziasztok! Szeretnék venni egy SSD-t. Böngészve az összefoglalót SX930,SP920 vagy Hyperx Fury.
Kérdésem az lenne főleg, hogy van-e jobb a lenti feltételekkel?
Mindhárom SSD kompatibilis-e a lapommal?
Mivel SX930 nincs nagyon már, SP920 vagy Hyperx ami a lehető legtartósabb?
A kettő közül, az én felhasználásommal melyik nyújtja a legjobb teljesítményt?1. Mennyi az a maximum ár amennyit szánsz rá?
20.000
~120 Gb
Asztali gép: Sata3
4. Pontosan milyen alaplappal lesz használva az SSD? (Pontos linket kérünk a gyártó oldalán)
Asrock Fatal1ty H87 Performance
5. Hány év garanciával rendelkezzen az SSD? (3/5/10 ? Kérünk NE azt írd, hogy minél több, hanem döntsd el, mert kapcsolatban van az SSD-re szánt összeggel!)
3 vagy 5
Általános: Win10+általános programok+1 max 2 multi játék.Válaszokat előre is köszönöm!
-
libesz
csendes tag
Hello!
Lenovo Thinkpad T470-be keszulok masodik SSD-t tenni. Az elsodleges egy NVMe, szoval a 2242 meretu WAN kartya helyere elvileg mehet egy PCI-e/SATA SSD.
Ebben a meretben nem nagy a valasztek sajnos. Az egyetlen szempont hogy nagy kapacitasu legyen, meg persze ne menjen tonkre nagyon hamar. A legjobb aron ezt talaltam:
TEAM GROUP 512GB M.2 SATA 2242 TM4PS5512GMC101
Ez 50 korul mar kaphato, a kovetkezo pont 2x ennyibe kerul, szoval gyanus. Szerintetek vallalhato? Nem ismerem a markat...
Koszi! -
Emperor_
addikt
válasz Nova91 #44625 üzenetére
Ezeket szoktuk ajánlani mostanában, esetleg GoodRAM Iridium PRO-t még nézd meg!
Az Adata 920 tartósabb. Lapoddal mind megy. A mai modern SSDk között nincsen különbség, amikkel gond van, azokat nem is ajánljuk.(#44626) libesz
Biztos jó lesz abban a foglalatba? Az az SSD nem túl ismert.
Inkább Transcend, de látom horror áron vannak a nagyobbak.[ Szerkesztve ]
-
smiti
veterán
Sziasztok!
Ha minden jól megy akkor rövidesen beszerzek egy Lenovo X220 -as notebook-ot. Ezt szeretném majd egy kicsit megpörgetni egy megfelelő SSD-vel.
Win 10 Pro 64bit lenne rajta. Leginkább filmnézés, netezés lenne. Sűrűn előfordulna, hogy nagy mennyiség lenne törölve róla és rámásolva. Ez úgy emlékszem a garihoz fontos, nem szeretném adatkorláttal veszteni a garanciát.A lényeg majdnem lemaradt, 240-256GB körüli kellene min. 3 év garival.
-
Frawly
veterán
X220-am van nekem is. Belemegy sima SATA3-as SSD 7 mm-es magasságig, meg mSATA is. Utóbbi ritkább meg kicsit drágább, amúgy nem jobb semmivel (épp úgy SATA interface van mögötte), csak megtarthatod a gépben a HDD-t is akkor. Válogass az összefoglalóból. Ha tényleg sok az írás, akkor Adata SP920, HyperX Fury, meg esetleg Adata SX930 vagy Goodram Iridium Pro MLC-sek, garanciális limit sincs ezeknél. Viszont sokan azt hiszik, hogy sokat írnak rá, és aztán derül ki, hogy mégse olyan sok az a sok, és bőven megteszi egy TLC-s is, abból a 850 EVO, MX 300 a legjobb vételek. Bármelyik ajánlott modellnél 3 év a gari, de az SP920-ra meg a 850 EVO-ra 5 év van, ez EVO-nál attól is függ hol veszed.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
Á, miket beszélek, ilyet kell venni. Árban kicsit vaskos, de jó SSD, MLC, 10 év gari, de ami a legfőbb, hogy 7200 rpm-es, a részletes leírásban külön ki van hangsúlyozva, hogy spindle speed 7200 rpm. Gondolom valami ventit kell alátenni, és azzal együtt pörög, csak a kábelcsavarodást nem tudom hogyan oldják akkor meg. Chuck Norrisnak is ilyen van, de az 10k rpm-es SAS csatolós, meg DVD-RAM-ot is ír 40×-es sebességgel Nem véletlenül került be itt is az ajánlóba.
[ Szerkesztve ]
-
Grg
tag
válasz Don.Corleone #44634 üzenetére
A 750-es sorozatra van 70TBW a 850 Evo/Pro 300TBW
[ Szerkesztve ]
-
dugo_
veterán
Mérettől függ:
MZ-75E120 (120 GB)
5 Years or 75 TBWMZ-75E250 (250 GB)
5 Years or 75 TBWMZ-75E500 (500 GB)
5 Years or 150 TBWMZ-75E1T0 (1 TB)
5 Years or 150 TBWMZ-75E2T0 (2 TB)
5 Year or 300 TBWMZ-75E4T0 (4 TB)
5 Year or 300 TBW[ Szerkesztve ]
-
Raymond
félisten
válasz Don.Corleone #44637 üzenetére
"Átlagos felhasználás mellett akkor akár 10 évet is bírnia kell(ene)?"
Nem egeszen pontos megfogalmazas - annyi ideig tartana amig az iras mennyisege eler a garantalt limitet atlagos felhasznalas mellett, de a gyakorlatban ezek sokkal tobbet birnak mint ami garantalt igy ha a contoller nem hal meg akkor meg 10 ev mulva 75TB iras utann is mukodnek elmeletileg
[ Szerkesztve ]
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
dugo_
veterán
válasz Don.Corleone #44637 üzenetére
Akár 2PB körüli írást is ki szoktak bírni a hosszútávú tesztek szerint, az nagyon sok év. A vezérlő pedig hol megpusztul, hol nem.
-
NorDezs
senior tag
Sziasztok,
Szülők gépét szeretném gyorsítani egy SSD beszerzésével. Ezek közül melyiket ajánlanátok:
ADATA Premier Pro SP600 128gb
ADATA Ultimate SU800 128gb
ADATA Ultimate SU700 120gb
ADATA Premier SP580 120gb
Ezek mind 17-19k között vannak. Egyébként nem ragaszkodom a márkához, ha mást ajánlotok ilyen árban, azt is meghallgatom. -
Frawly
veterán
Nyugodtan vedd meg. 250 GB és azalatt mindegyik gyártó TLC-s SSD-je hasonló limittel rendelkezik, 50-80 TBW tartományban. Nagyon mellényúlni nem lehet a 850 EVO-val, főleg, ha jó áron találsz valahol 5 év garival.
Átlag felhasználásnál (napi átlag 20 GB-os írással) 10 és fél év, mire eléred a 75 TB-os limitet és még utána sem fognak a cellák kifáradni. Sokkal sanszosabb, hogy vagy a vezérlő döglik meg alatta 6-10 év múlva, vagy maga a 250 GB-os méret és a SATA3 interface avul el teljesen 10 éven belül (mert mondjuk addigra bőven megfizethetőek lesznek az NVMe-s vagy még az annál is fejlettebb SSD-k terás méretekben). A HyperX Fury meg MLC-s, az meg végképp elnyűhetetlen írásügyileg.
Pont ezért morbid ez az SSD kímélős téma, amit még ma is sokan fújnak. Anno is mindenki ettől rettegett, hogy jajj, nehogy sok írást kapjon, tegyünk át mindent a HDD-re, meg mindent tiltsunk le, aztán még a mai napig működőképesek a korai 32-64 gigás SATA2 SSD-k is, már rég lecserélték őket a tárterület szűkössége miatt, ott hevernek valami fiókban, de legalább egy csomó írási lehetőség bennük lett hagyva kihasználatlanul, pedig azok ráadásul SLC-sek meg MLC-sek voltak, óriási írási terhelhetőséggel. Ezért szoktam amondó lenni, ha egyszer már valaki pénzt adott ki rá, akkor használja ki, írja rojtosra, ne kímélje, arra való, hogy minden arról fusson, mindent maximumra felgyorsítson.
-
Kotomicuki
senior tag
Csak azok a tesztek egy valamit nem szimulálnak: a ki-be kapcsolgatást, ami az átlagos felhasználást sűrűn kíséri - nem úgy, mint a teszteket, ahol egy be nem tervezett áramkimaradás az oka a legtöbb elhullásnak... - , így nem tekinthetőek azon, túlzottan szép eredmények mérvadónak.
Mindezektől függetlenül, mezei felhasználásnál illene legalább a garanciaidőt kiszolgálniuk - ami még ezt sem tudja, az már tényleg selejt a tervezésétől fogva!
Ezért fontos a garanciaidő és a garanciális szolgáltatás milyensége: mennyire akarnak kibújni alóla a forgalmazók(/gyártó), ill. kukacoskodnak a végletekig, vagy egyből adják az újat...A regisztrációdat véglegesen kitiltottuk a következő ok miatt: III.10.8 Üdvözlettel: PROHARDVER!
-
korren
aktív tag
Sziasztok!
A következő dolog merült fel bennem, a segítségetek kérném hozzá, mivel teljesen tapasztalatlan vagyok e téren. Ha volt már hasonló kérdés/válasz, elnézéseteket kérem!
Egy régebbi típusú alaplappal rendelkezem, Gigabyte GA-Z68X-UD3-B3.
Nincs benne M.2. PCIe csatoló felület, de szeretném élvezni az ilyen csatolófelületű SSD-k sebességét.
Két lehetőséget látok magam előtt,
1:
Egy PCI Express csatoló felületű PCIe slotba rakható "kártya" formátumú SSD
(pl. [link]),
amit később gép upgrade után viszek magammal.2:
Egy M.2 csatoló felületű SSD,
(pl. [link]), plussz egy I/O bővítőkártya,
(pl. [link]).
Gép upgrade esetén az I/O kártya mehet egy régebbi gépbe vagy eladásra, az M.2-es SSD pedig az új alaplapba.Ugye a fő problémám pedig - a hosszúra nyúlt bevezető után - a fent linkelt MB-ban bootolható-e? Operációs rendszer alá szeretném természetesen.
Előre is köszönöm mindenki segítségét!
[ Szerkesztve ]
-I like the misery. -I like this world!
-
dugo_
veterán
válasz korren #44648 üzenetére
Úgy, hogy a rendszer random olvasással "működik", nem pedig szekvenciális írással, ahol viszont egyelőre nem sikerült nagyságrendi gyorsulást elérni.
Ott jön ki a PCIe interfész előnye, ahol nagyon nagy méretű, egyben lévő fájlokat kell mozgatni. Ilyen pl. a videovágás során keletkezett anyag.
-
FeRRaR1
őstag
Sziasztok, most újítok gépet, de a HDD/SSD-t nem terveztem cserélni Samsung 850 Pro 256GB. Megjelenése napján megvettem, azóta hibátlan, 752 nap 8,5 TB írás. Viszont méretben azért néha szűkös, ha videót vágok, vagy csak a Doom-ot felteszem steamről, 80+GB és ez csak egy játék. Ez önmagában nem lett volna elég, de már asszony is cseszeget, hogy a laptopja nagyon lassú, régi 500GB HDD, úgy hogy így már lesz SSD újítás is.
Asus Crosshair VI HERO érkezik a héten, van rajta Sata 3 és M.2 is. Soha nem volt eddig M.2 SSD-m vagy lapom, naprakész sem vagyok, hogy melyik bootolható melyik nem.
Az új gép miatt átállás lesz OS téren is Win 7 helyett jön a 10.
1. Mennyi az a maximum ár amennyit szánsz rá?
Nem döntöttem el, talán olyan 60 és 100e közé lőném be.
256 GB-nál nagyobb, max 5xx GB
Asztali gép, a fent említett alaplappal, csatlakozó Sata 3 és M.2 van rajta, de mindenképp bootolható és probléma mentes legyen.
4. Pontosan milyen alaplappal lesz használva az SSD?
Fentebb a link
5. Hány év garanciával rendelkezzen az SSD?
Amennyiben lehet, 10 mint a 850 pro, de ha 5 vagy több az már elégséges.
Első sorban OS, munka és játék, ritkán hobbi szinten videó vágás és kép szerkesztés.Támogatás a processzor oldaláról:
AMD Ryzen™ Processors : 1 x M.2 Socket 3, with M key, type 2242/2260/2280/22110 storage devices support (SATA & PCIE 3.0 x 4 mode)Alaplapi vezérlő oldaláról: AMD X370 chipset : 8 x SATA 6Gb/s port(s), Support Raid 0, 1, 10
Ami még felmerült bennem, hogy vehetnék még egy 850 Pro-t, és Raid 0, akkor gyorsul + duplázódik a tár terület is, igaz nő a kockázat, bár a Pro széria elég megbízható. Az asszonynak meg egy olcsóbbat, vagy egy új nekem és neki megy a 850 Pro. Tanácstalan vagyok melyik lenne a jó irány.
Új hozzászólás Aktív témák
-
HARDVERAPRÓD
(rögzített hozzászólás)
Köszönöm a türelmeteket, megszületett egy megoldás. A Flash topik a továbbiakban SSD kibeszélő néven fog tovább futni, így ott szabadabban lehet az SSD-ket kibeszélni, megosztani pozitívumot és negatívumot is.
Itt most elég sok hsz szüleletett, ami jobb lett volna oda. Ezeket már nem bolygatom, maradni fog, de kérek mindenkit, (a topik tisztasága miatt) hogy ezeket oda írjuk be ha lehet, vagy onnan linkeljük ide ha nagyon muszáj.
Köszi
[ Szerkesztve ]
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Milyen SSD-t vegyek?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest