Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Multibit

    veterán

    válasz devil-k #90349 üzenetére

    Nem írtál semmit a költségvetésről. Mennyire gondolod komolyan ;] Mennyire tervezel hosszú távra? Benne vannak a terveidben a 10 Gbps switch(ek), a 10 Gbps hálózati elemek?

  • Dr V

    őstag

    Sziasztok!

    Mobil routerre lenne szükségem korlátlan mobilnet mellé. Kb 10 eszközt tudjon kiszolgálni és ami még fontos, az a nagy akkumlátor.
    Tudnátok ilyen eszközt ajánlani? Egyelőre még nem találtam.

  • devil-k

    nagyúr

    válasz Multibit #90351 üzenetére

    dkess és Multibit! Köszönöm a választ! :R

    Igen, jobban átgondolva kérdést még sem olyan egyszerű a dolog. Nyilván az ember fia előre gondolkozik (általában), de itt, ebben a kérdésben nem lehet még szerintem, mivel a 10 Gbps switchek elég durva áron mennek még. Jól gondolom? Így, tök mindegy, hogy a routerem átnyomná magán a 2 Gbps sebességet, ha a switch nem képes erre, ő lenne a szűk keresztmetszet. Jól gondolom?

    Egyébként a MikroTik RB4011iGS+RM vasat ajánlották a szaktopokban is (aminek az ára még emészthető is, efölé nem akarok menni otthoni környezetben...) :) Amit néztem switchet (TP-LINK TL-SG3428) azon is van 4 db SFP port.

    DecoM4-ben gondolkoztam, mint Mesh rendszer. Ezeken csak mobilok és 1 db laptop lógna, minden más kábelen keresztül csatlakozik majd a hálózatra.

    [ Szerkesztve ]

    - mozi bolondéria -

  • SafE84

    tag

    válasz dkess #90259 üzenetére

    Beüzemeltem az új AX58U - t és hát bizony sokkal, de sokkal jobb lett a hálózatom! Nem kell az extender sehová sem, mindenhol gyors és stabil lett a kapcsolat. Kicsit megszenvedtem a Digi-vel, mire összeállt, de a nap végére meg lett minden (a router konfigurálása gyorsan ment, az IPTV-vel voltak gondok).
    Köszönöm még egyszer a segítséget neked és @Gubek-Einste -nek is!

  • dkess

    őstag

    válasz devil-k #90353 üzenetére

    Az a gond, hogy most sem azt fejtegeted, hogy mire lenne szükséged - mik az igényeid. Pedzegettem, hogy mi alapján hozhatnáél döntéseket - pl.:

    - elég egy 2.5 Gbps WAN/LAN port a gigabitesek mellett? Nyilván ez a legolcsóbb vonal, de akkor kizárólag a gigabit -es LAN portokon tudnád valamennyire szaturálni (több párhuzamosan aktív kliensel) a 2/1 -es internetet. Ez különösen azért érdekes, mert a router WiFi -je (ha van) egyáltalán nem játszik, mert a WiFi -dért a LAN portokra csatlakozó mesh WiFi rendszer felelne ...

    - a MikroTik RB4011iGS+RM is az előző csoportba tartozik ahogy írtam. Annyi specialitással, hogy 1 db 10 Gbe SFP+ portja van, Azaz pl. kellene multigigabit -et is támogató transceiver - pl. QSFPTEK 10GBASE-T SFP+. Ez mindjárt 50-60 EUR plussz költség. Ezt is beleszámoltad? Az már apróság, hogy a 2 db 5*gigabit -es blokk mögött 2*2,5 Gbe backplane van ... E mögé SFP+ uplink -es switch -et csak akkor van értelme kötni, ha gigabit -es interneted van (!!). A TP-LINK TL-SG3428 switvh -nél bár írod, hogy 4 db SFP portja van, de az előző mondat mellett valószínűleg elkerülte a figyelmedet, hogy nem SFP+ (annak a plussz jelnek komoly jelentősége van). Azaz az a SFP port gigabit -es - ilyenformán ezen a switch -en az összes SFP és RJ45 port gigabit -es. Ennek a Te esetedben semmi értelme ...

    - aztán az olyan router esetén amin több multigigabit/10 Gbe port van. Kérdés, hogy pl. elég-e a gigabit -es portok száma (persze említettem olyan modelleket is amin sok van)? Azaz, ha pl. egy olyan kliensed van ami multigigabit/10 Gbe (LAN -nál is jól jöhet - pl. NAS/háziszerver) és minden más csak gigabit, akkor adott esetben nem is kell semmilyen switch. Aztán lehet csak 2,5 Gbps switch -ekben is gondolkodni - van pl. 5 portos, 8 portos egész jó árban. Aztán vannak olyanok, ahol e mellé vannak 10 Gbe uplink -ek is (SFP+ és/vagy RJ45). Akár buta switch -ben is (olcsóbb). Mi kell Neked? Semmi nem derül ki ...

    - Ugye az előző bekezdésben említett routerek esetében is vannak olyanok, ahol pl.:

    - mindkét 10 Gbe port SFP+,
    - egyik 10 Gbe port SFP+ - a másik multigigabit/10 Gbe port RJ45,
    - mindkét multigigabit/10 Gbe port RJ45.

    Melyik forgatókönyv érdekel? Adott esetben ide is kellhet a fentebb emlegetett transceiver.

    Tényleg hány vezetékes kliensed van? Milyen eloszlásban? Deco M4 - hány egységes kiszerelés? Ezek hogy oszlanak meg - milyen ingatlanban stb.? Speckó igények? VLAN (inter-VLAN routing, static routing, IGMP snooping/proxy érdekel - vagy az IPTV -t az ONT -tól direktben el tudod vezetni az STB -khez)? VPN Mesh? DPI? Egyebek?

    @SafE84, #90354

    Nagyon szívesen.

  • DNReNTi

    őstag

    Szevasztok,
    A heten / jovo heten koltozunk at egy uj hazba ahol optikai halozat van (bar csak 100Mbit - lol), gondoltam ra hogy cserelem az ezer eves TP 1043-at. A jeloltnek le kellene fednie egy 130-140nm-es 2 szintes hazat, es az sem lenne baj, ha meg a kertben is mukodne a haz korul. 30k-nal tobbet nem szivesen szannek ra. Nem tervezem custom fw-vel hasznalni, nem akarok hattertarat csatlakoztatni, csak stabil vezetek nelkuli internetet szeretnek. Mik a lehetosegeim? Kosz! :R

    Amit en neztem:
    [ASUS RT-AX55]

    but without you, my life is incomplete, my days are absolutely gray

  • blakey

    titán

    válasz DNReNTi #90356 üzenetére

    140nm és kert? Ott minimum 2 routerben (Meshben) gondolkodj, és lehet, hogy emelni kéne az ársávot. AX55 nagyon gyenge ahhoz a mutatványhoz.

    *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***

  • 4Grider

    nagyúr

    válasz Dr V #90352 üzenetére

    Biztos, hogy 10 eszköz kiszolgálásához akkumulátorost akarsz venni? Annyihoz inkább egy normális asztali 4G router... Vagy ha a hordozhatóság fontos szempont, akkor egy olyan eszköz, ami elmegy power bankról is. Pl. Zyxel LTE4506-M606...

  • Lali-213

    senior tag

    Sziasztok,

    Jelenleg egy TP-Link Archer C2 AC750 routerem van egy Digi FTTH 1000/300-as optikai net mellé. Vezetéken elég jó eredményeket hoz, de wifin nem valami nagy a hatótáv és a sebesség sem. A hatótáv növelésére van egy TP-Link RE450-esem.
    Viszont elgondolkodtam, hogy valami komolyabb router esetleg wifin is jobbat tudna. TP-Link AC2300 és AX50 típusokkal van tapasztalat? Melyik lenne a jobb választás? Egyelőre nincs AX szabványt támogató eszközöm, de talán egyszer majd lesz.

  • Dr V

    őstag

    válasz 4Grider #90358 üzenetére

    Alapból 1-2 eszköz lenne rajta és mindenképpen hordozható kell. A 10 extrém eset, a reális rövid ideig 5-6 egyidejű csatlakozás.
    Rendes asztali routerem van, az hibátlanul üzemel sim kártyával.

  • 4Grider

    nagyúr

    válasz Dr V #90360 üzenetére

    Amit írtam, az terhelve elmegy 24-30 óráig egy 20000 mAh-s powerbankról. Táskában (hátizsákban) is elfér, de természetesen nem néz ki szépen. Ami szépen néz ki, az meg max. 6-8 órát bír terhelve...

  • dkess

    őstag

    válasz Lali-213 #90359 üzenetére

    Szia,

    30K HUF -ért egy TP-Link AC2300 -as 5 GHz -en 3x3 -as vagy egy AX3000 -es 5 GHz -en 2x2 -es router? Ráadásul egy olyan repeater mellé ami 5 GHz -en 3x3 AC -s (ugyanakkor OneMesh -t nem tud sajnos)?

    Az router és a repeater közötti kapcsolatot melyik sávra (2,4 vagy 5 GHz) tervezed illetve használod jelenleg is?

    Amennyiben 5 GHz -re (ahol kellene a sok spatial stream) akkor pláne, de egyébként általánosságban mondjuk kicsit többért egy AX5400 -as 5 GHz -en 4x4 -es router - AX73? Ennek olyan lefedettsége van, hogy lehet a repeater se kellene. Persze környezetről, kliensekről meg alapvetően semmiről sem írtál ... Persze adott esetben azt a repeatert érdemes lenne kábelvégre kapni és AP módba konfigurálni ...

  • Lali-213

    senior tag

    válasz dkess #90362 üzenetére

    Szia,

    A repeater 2.4 GHz-en továbbít, az 5 GHz-hez már egy kicsit messze van a routertől (légvonalban 6-7m és 2 fal távolságra), úgy vélem. A lakás nagyjából 60 m² és téglából épült. Egy laptop kábelen (wifin csak 2.4 GHz-t tud), egy másik wifin (AC szabványos) és 2 mobiltelefon (szintén AC szabványos) wifin csatlakozik. Egyelőre több állandó eszköz nincs.

    [ Szerkesztve ]

  • DNReNTi

    őstag

    válasz blakey #90357 üzenetére

    A kert kisebb, mint a haz. :D
    Mit javasolsz egyebkent ha az AX55 nem megfelelo?

    but without you, my life is incomplete, my days are absolutely gray

  • Gubek-Einste

    Topikgazda

    válasz DNReNTi #90365 üzenetére

    Az AX55 megfelelő lehet de kettő kellene, szintenként 1-1 darab.
    Optimálisabb megoldás volt az AX56U vagy AX58U, természetesen ez is párosával.

    Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

  • devil-k

    nagyúr

    válasz dkess #90355 üzenetére

    Három szintes a ház. A legalsó szinten lesz a rack szekrény, illetve vezetékes végpont minden emeleten és a mesh. 230 m2-ről van szó.

    Kábelen az alábbi eszközök fognak lógni:

    - Mesh1
    - Mesh2
    - Mesh3
    - vetítő
    - erősítő
    - házimozi erősítő
    - PS5
    - PC (szerverként)
    - Mac mini
    - Apple TV1
    - Apple TV2
    - Apple TV3
    - TV1
    - TV2
    - Telekom box1
    - Telekom box2
    - Kamerarendszer

    Kapásból most ezek jutottak eszembe.
    Ha tudnám, hogy 100%-ig melyik megoldás lenne a jó, akkor nem kérdeznék itt, tőletek. Semmi "extra" dologra nem vágyom, csak hogy normálisan legyen kiépítve a hálózatom. Azért Telekom és azért 2.000-es net, mert ár-érték arányban ez éri meg a legjobban jelen pillanatban nekem. 1.700 Ft a különbség a Vodafone 1.000-es net és a 2.000-es Telekom net között, több TV csatornával.
    A DecomM4-ben, hármas csomagban gondolkoztam, szintenként egy. A Telekom is ezt írja a 2.000-es netéről. [link]
    Úgy gondolom, hogy most még nem érdemes annyi pénzt költeni a 2.5 Gbps eszközökre, mert marhára drága. Más lesz a helyzet pár év múlva, amikor már jellemzően 2.5 Gbps-es portokkal szerelik fel a PC-ket, stb. Őszintén. Szóval nem azért lesz 2.000-es netem, mert minden eszközöm ilyen vagy most fogok ilyenre fejleszteni. Ettől függetlenül a sok vezetékes eszköz miatt szükséges egy switch, nem? Vagy ha van olyan router, amin van 24 port... akkor nyilván nem kell switch, egyetértek ezzel. Szóval ezért vagyok kicsit tanácstalan. De ha mondjuk lesz 2.5 Gbps WAN/LAN port a routeren, akkor biztos, hogy a torrentezésre szánt PC-be is veszek egy ilyen interfészt. A többi eszköz nem igényli ezt a fejlesztést jelen pillanatban.

    - mozi bolondéria -

  • blakey

    titán

    válasz DNReNTi #90365 üzenetére

    Egyedüliként nem megfelelő, veszel kettőt akkor már elég lehet. De ez is csak a helyszínen derül ki.

    #90367 devil-k
    Azon a szinten ahol még elfogadható a Wifi de sok vezetékes eszköz van akkor oda switch-et tennék.

    *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***

  • devil-k

    nagyúr

    válasz blakey #90368 üzenetére

    A fali végpontok azok 100%, hogy lesznek. Arra törekszek, hogy csak a legszükségesebb eszközök lógjanak wifin. Mobiltelefonok és 1 db laptop, ami a feleségemé. Nem szeretnék emeletenként switchet nézni a házban. Egy helyen akarok tudni mindent, lent az első szinten a rack szekrényben.

    [ Szerkesztve ]

    - mozi bolondéria -

  • dkess

    őstag

    válasz devil-k #90367 üzenetére

    Mindenekelőtt a T -s linken leírt három bekezdésből egy szól a jelenlegi 4 gigabit + 1 2.5 Gbps RJ45 mellett AX -es WiFi -vel operáló ONT esetéről és kettő a régi csak 4 gigabit portos + AC -s WiFi -s egységről. Ma már esélyed sincs az utóbbit kapni 2/1 -es internet mellé - ilyenformán mérsékelten releváns ... Azért annyiból érdekes dolog van benne, hogy amennyiben olyan routert teszel mögé ami LAN oldalon csak gigabit -es porttal rendelkezik (és mögé egy sok portos gigabit switch -et), akkor olyanformán érdemes gondolkozni, hogy gigabit -es portokra kötött kliensekkel (AP -kat is vegyük ide az egyszerűség kedvéért) szaturáljuk a 2/1 -es internetet. Azaz hiába lesz a PC -dben 2.5 Gbps LAN port - értelemszerűen csak gigabit sebesség lesz elérhető maximum, pont mint a többi kliensen is.

    Az, hogy LAN oldalra kell-e multigigabit ezt nem tudom eldönteni helyetted. Egy személyes példa - nálam a LAN fontosabb. Párhuzamosan van gigabit és 2.5 Gbps LAN is. Azon eszközökön ahol utóbbi is van - ott eszem ágában sem lenne visszaváltani gigabit -re ... Holott az internetem gigabit csak (pár hónapja elérhető a 2/1 is, de nem éreztem ingerenciát váltani) - pedig két idegen háztartásból is egy raklap eszköz szinkronizál NAS -ra, médiát fogyasztanak TV -ken, PC/laptop/tableteken ... Sőt, hogy tovább fájdítsam a szívedet - úgy hogy a routeremen 2 db 10 Gbe RJ45 (multigigabit -et is támogatnak) port is van. És mégsem érdekel jelenleg a gigabit feletti internet annyira ...

    Router - 24 LAN porttal = felejtsd el, ilyen nincs ... :)

    Hát az írásod végén olyan érdekes kérdéseket feszegetsz, ahol már a pontos topológia ismerete - hovatovább alaprajzokkal, jövőbeni tervekkel válna izgalmassá.

    Persze első körben - főleg amennyiben komolyabb drágább routert veszel - akkor működhet a mögé kötött akár több gigabit -es switch és a routerre dugott AP -k. Aztán hosszabb távon egy olyan koncepció, hogy külön egy switch a gyors eszközöknek (2.5 Gbps portokkal és 10 Gbe uplink -el) valamint egy sok portos gigabit switch a lassú eszközöknek. Például:

    USW-Enterprise-8-PoE ( [link] ) OK, ez még csak Early Access (még nem kapható), de egyfelől jövőidőben beszélünk - másfelől ebben lesz PoE is ami pl. AP -knál jól jöhet. Másfelől jó árban lesz várhatóan nagyon. 8 db 2.5 Gbps PoE port + 2 db 10 Gbe (ebből egy uplink - egy másik akár kliens is lehet), menedzselt. Ez a gyors eszközöknek:

    - Mesh1 (a 3 mesh a gyors uplink miatt került ide - innen legtöbbször internet felé megyünk ki vagy éppen a szintén ide kötött szervert érjük el leggyakrabban)
    - Mesh2
    - Mesh3
    - PC (szerverként - akár a második 10 Gbe portba dugva 10 Gbe NIC -el)
    - Mac mini (nem tudom, hogy a gigabit -es vagy a 10 Gbe verzió)
    - PS5 (esetleg - elfér itt)
    - maradt még 3 db 2.5 Gbps helyünk ahova jöhet további gyors eszköz vagy olyan ami üzemszerűen a többi ide kötött klienssel van leggyakrabban kapcsolatban.

    16-24 portos akár menedzselt gigabit switch (PoE nem kell)

    - vetítő
    - erősítő
    - házimozi erősítő
    - Apple TV1
    - Apple TV2
    - Apple TV3
    - TV1
    - TV2
    - Telekom box1
    - Telekom box2
    - Kamerarendszer (kérdéses, hogy akarjuk-e ezt külön VLAN -ra tenni, vagy hány kamerás stb.)
    - (akár UTP -s lézernyomtató, okoseszközök stb. stb.)

    Vegyük észre, hogy az ide kötött lassú eszközök javarésze eleve 100 Mbps LAN csatlakozóval van vagy ennél nagyobb hálózati forgalmat nem generál. Valamint ezek közül a legtöbb egyszerre nem terhel a hálózatra. Pl. egy TV + rákötött Apple TV + rákötött Telekom box -ot egyidőben biztosan nem terhel a hálózatra ... Azaz hiába vannak sokan - bőven elegendő a gigabit -es uplink is az internet és/vagy a másik switch -en logó kliensek felé ...

    Első körben gondolatébresztőnek ennyi elég. Valamiért van egy olyan érzésem, hogy amennyiben elkezdenélek az AX -es, esetleg több spatial strem -el is rendelkező valamint adott esetben PoE -t is támogató AP -k irányában akkor kb. most "tennéd le a láncot" ... :)

    Szerk.: fentebbi példában persze mindkét switch a routerre lenne dugva ...

    [ Szerkesztve ]

  • devil-k

    nagyúr

    válasz dkess #90370 üzenetére

    Igen, megértettem az első bekezdésed, teljesen logikus. Jelenleg 1 db eszközben oldható meg a 2.5 Gbps LAN port és az a PC. A Mac mini is "csak" gigabites LAN csatolóval van nekem. Annyira engem sem hoz lázba a 2 Gbps internet, DE ez éri meg nálunk a legjobban.

    "Router - 24 LAN porttal = felejtsd el, ilyen nincs ..."
    Haha! Sejtettem, ezért is kérdeztem. ;]

    "USW-Enterprise-8-PoE ( [link] ) OK, ez még csak Early Access (még nem kapható), de egyfelől jövőidőben beszélünk - másfelől ebben lesz PoE is ami pl. AP -knál jól jöhet. Másfelől jó árban lesz várhatóan nagyon. 8 db 2.5 Gbps PoE port + 2 db 10 Gbe (ebből egy uplink - egy másik akár kliens is lehet), menedzselt. Ez a gyors eszközöknek:"

    Ez mondjuk tényleg szuper szimpatikus megoldás, de erről dönthetek később is és berakom a rack szekrénybe. Nálam megoldást kb. 2 héten belül kell találni, hogy miből épül fel a jelenlegi hálózat.

    "Első körben gondolatébresztőnek ennyi elég. Valamiért van egy olyan érzésem, hogy amennyiben elkezdenélek az AX -es, esetleg több spatial strem -el is rendelkező valamint adott esetben PoE -t is támogató AP -k irányában akkor kb. most "tennéd le a láncot" .."

    Jól látod! :DDD

    - mozi bolondéria -

  • BB9000

    senior tag

    válasz devil-k #90371 üzenetére

    Az otthoni hálózatod későbbi bővíthetősége szempontjából másodlagos, hogy most milyen aktív eszközt veszel. Azt később bármikor könnyen ki tudod cserélni az éppen aktuális technológiára épülő legjobb eszközre. Amit viszont nem ilyen könnyű cserélni az a falban futó vezetékek. Ma a réz alapon a Cat7 és a Cat 8 tűnik előremutatónak, de lehet, hogy az optikáé lesz a jövő. Most a GB hálózat elég az eszközöknek mindenre. Ma nincs arányban a 2,5 GB -ot tudó aktív eszközök teljesítménytöbblete annak felárával. Magyarul sokkal többe kerülnek, mint amennyit hoznak. Kábelezés terén már megérheti, mert annak használati ideje jóval több, mint az aktív eszközöké. Egy aktív eszközt 3-5-7 évre veszel, a kábelezés 10-20-30 évre szól.
    A központi kábelezés elképzeléseddel egyetértek. Jó, ha minden egy helyre fut be.
    Szerintem amit kinéztél aktív eszközt (Mikrotik) annál van olyan, ami jobb lenne neked: Cisco SG110-24-EU . Hasonló árban van, de 24 portos. POE nincs benne, de a kamerarendszer biztonsági okokból sokkal jobb, ha fizikailag is el van különítve az internettől. Arra külön hálózatot javaslok kialakítani, céleszközökkel. Annak elég az olcsóbb Cat5e kábelezés is és a kamerákhoz a fix telepítési pontok miatt nem kell aljzatot tenni, magába a kamerába mehet a csati.

    [ Szerkesztve ]

  • dkess

    őstag

    válasz devil-k #90371 üzenetére

    Igen,

    Bár nem írtál olyan igényeket, hogy mennyire kellenek "fejlett" funkciók - avagy elegendő lenne-e SOHO megoldás is. Írok mindkettőre példát (mindkettőt emlegettem korábban):

    - Asus AX89X (10 Gbe SFP+ és multigigabit -et is tudó 10 Gbe RJ45; 1 gigabit RJ45 WAN + 8 gigabit LAN)
    - Netgate 7100 DT (pfSense, 2 db 10 Gbe SFP+ és 8 db gigabit RJ45), ez esetben induláshoz is kellene már az emlegetett transceiver ...

    Persze lehetne akár QNAP QHora-301W (2 db multigigabit -et is tudó 10 Gbe RJ45 és 4 db gigabit RJ45 - kevés a gigabit port) is, de ebben az esetben az STB -ket (Telekom box) az ONT -ra kellene mindenképpen kötni (IGMP Snooping/Proxy -t nem támogat). Mondjuk ez lehetne így mindegyik forgatókönyv esetén és akkor az IPTV nem lenne keresztülhajtva a saját routeren. Mondjuk ehhez két feltételnek kellene teljesülnie:

    - mind a kettő STB -hez megy dedikált kábel,
    - nem akarod mondjuk Parental Control keretein belül szabályozni vagy akár külön VLAN -ba tenni vagy ilyesmi ...

    Én személy szerint a Netgate -et támogatnám, de ebben az esetben el kellene merülnöd a pfSense -ben ... :)

    Akkor első körben (a 10 Gbe uplinkekkel és 8 db 2.5 Gbe portokkal rendelkező switch nélkül) lehetne valami olyasmi, hogy:

    16-24 portos akár menedzselt gigabit switch (PoE nem kell) - routerre kötve

    Ez alá mehetnek amik fentebb voltak írva. Akár a 3 AP is - vagy a három AP egy külön olcsó routerre kötött 5 portos gigabit switch -re.

    A router maradék portjaira meg mehetnek a "gyors eszközök" gigabit -es kapcsolattal - illetve mondjuk egy multigigabit/10 Gbe is lehet (mert az ajánlott routerek 2 db gigabit -nél gyorsabb port -al rendelkeznek és a WAN csak egyet visz belőlük ... pl. PC szerver) ...

    Aztán, ha lesz cash meg akarat, akkor jöhet a komolyabb switch a gyors eszközöknek. Ezekből is sokfajta konfiguráció létezik:

    - SFP+ uplinkekkel,
    - RJ45 uplinkekkel,
    - akár vegyesen (combo port -okkal),
    - és a fentebbi kombinációk akár 4 db 10 Gbe uplink -el (az uplink -en felül maradóak használhatóak - célszerűen 10 Gbe NIC -el rendelkező - vezetékes kliensekre is),
    - PoE -vel vagy anélkül. Akár rack -be szerelhető kivitelben. Menedzselt vagy buta switch. stb.

    A MAC Mini -re utólag is lehet 10 Gbe NIC -et rakni TB -n keresztül - nem? Persze úgy éri meg, ha eleve azzal kéri az ember ...

    UDM-Pro -t csak akkor ajánlanék, ha UAP -k lennének leginkább illetve mondjuk a NVR része is érdekelne (abből ugye már van saját megoldásod ...). Egyébként érdemes lenne megvárni az UDM-Pro SE -t (Special Edition - [link] ). Ezen lesz dedikált 2.5 Gbe RJ45 WAN port (a két SFP+ mellett), valamint pl. a gigabit portok PoE -sek ...

  • dkess

    őstag

    válasz dkess #90373 üzenetére

    Majd esetleg jöhetnek visszajelzések, hogy milyen forgatókönyvek tetszenek illetve konkrétabb igények a routerrel szemben.

    Eszembe jutott még valami. Amennyiben router kapcsán a SOHO -sabb vonal is megfelelő lehetne Neked, akkor lehetne pl. az említett AX89X. Ezt oly módon, hogy a nappaliban keresnénk neki valami jó/diszkrét helyet. Ide egy UTP (Cat6A legalább) és egy optikai kábel jöjjön a rack szekrényből. Az ONT 2.5 Gbe portjából UTP -n mehetne az AX89X 10 Gbe RJ45 portjába (ez lenne a WAN). A 10 Gbe SFP+ -ból pedig mehetne vissza az optika a rackszekrényben levő switch uplink -jébe. Ekkor célszerűen olyan sok portos gigabit switch -et válasszunk aminek SFP+ 10 Gbe uplink portjai vannak ... Egyébként a PC házi szerverbe veszel egy 10 Gbe SFP+ kártyát és mehet a switch másik SFP+ portjába (minden más akkor gigabit).

    A koncepció az lenne, hogy ilyenformán ki tudnánk használni pl. a AX89X brutál WiFI -jét is: Dual-Band AX, 2.4 GHz -en 4x4 (!!), 5 GHz -en pedig 8x8 (!!! ; 80 MHz csatornaszélesség esetén). Ez brutálisan sok spatial stream - rengeteg WiFi kliensel elbír és . Különösen az elementáris erejű SOC illetve 1 GB RAM miatt is.

    Aztán a rackszekrényben levő switch -re mehetnéne kettő további AiMesh képes router/ZenWiFI egység. Persze ezeknek nem kell annyira komolynak lennie. Elég lehetne akár egy XD4 Duo pack például. Persze XD6 Duo jobb (meg drágább) lenne, de jelenleg csak külföldön kapható.

    Extrém esetben akár elég lehetne egy node is a kettő helyett - sőt akár még így is jobb lehetne mint egy három egységes Deco M5 (ami Dual-Band AC1300 -s, ami 2x2 spatial stream sávonként).

    [ Szerkesztve ]

  • jaja1981

    addikt

    Sziasztok,

    Lehet haldoklig a jelenlegi routerem, bár már 6 éves.
    Egy ASUS RT-N18U.

    Mit tudtok ajánlani?
    A következőkre kell:
    - net 1000Mbps Digi
    - helyi hálózat LAN is 1000-es
    - WIFI-ből jó lenne az A/C, de nem minden eszköz 5Ghz-es
    - FTP szervert tudjon
    - hálózati meghajtót USB-n (3.0)
    - torrent szerver
    - következők lennének rákötve:
    +1db asztali PC játékra
    +1db házi szerver
    +1db TV/media box kábelen
    +3db telefon
    +3db IP kamera
    +2db laptop
    +3db WIFI kapcsoló

    Árat nem írok, mert nem tudom mibe férnek bele az elvárásaim.
    Persze a lényeg, hogy legyen stabil.

    Köszönöm.

  • devil-k

    nagyúr

    válasz dkess #90374 üzenetére

    Köszönöm szépen a hosszú választ és az eddigi segítséget is! Ismételten! :R

    Őszinte leszek: 155.000 Ft-ot kiadni egy routerért… számomra ez too much, főleg annak a függvényében, hogy nem is biztos, hogy le tudja fedni az egész házat (ez azért köztudott). Ehhez még hozzá jönnek a Cat7 S/FTP kábelek (amiből kell 350 méter!), keystone aljzatok, rack szekrény, switch, patch panel, szünetmentes, mesh, patch panel keystone… stb.

    És ezt mind azért, hogy elmondhassam, hogy rendelkezek ax szabványú wifivel és a PC-mben van egy 2.5 Gbe interface.’Félreértés ne essék, én nem ezeket a technológiákat vonom kétségbe és állítom, hogy szar, mert ez nem igaz. De amennyibe kerül ez a beruházás most 2021-ben, ahhoz képest ez egy abszolút felesleges dolog számomra, nem éri meg fiskálisan kiépíteni. A legújabb iPhoneom van (12 Pro Max) és Mac Mini 2020, mind a két eszköz tudja már az AX wifi szabványt, de csak ezért a két eszközért nem építenének ki ilyen hálózatot. Amiket letöltök filmeket, kb 100 GB-osak, nagyon hamar lepötyögtek eddig is a 1 Gbps neten. Nem mozgatok itthon több terrabyte adatot se LAN-on, se WAN-on. Nincs értelme, átalakulóban vannak ezek a szokások is. Ha mondjuk olyan piri pénzért lehetne hozzájutni ezekhez az eszközökhöz, mint most az AC vasakhoz, egy percet nem gondolkoznék az ez irányú fejlesztésen, had szóljon. De még a Netflix sem tol magából tömörítetlen tartalmakat, hogy kelljen oda a brutál eszközpark.

    És abban is biztos vagyok, hogy valakinek ezek a dolgok elengedhetetlenek pl. a munka miatt, de nekem nem szerencsére.

    BB9000
    Erről van szó.

    - mozi bolondéria -

  • Alex91

    félisten

    válasz devil-k #90376 üzenetére

    [link] , mondjuk en ezen elgondolkoznek a helyedben….

    Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

  • Gubek-Einste

    Topikgazda

    válasz jaja1981 #90375 üzenetére

    Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?

    - hálózati meghajtót USB-n (3.0)
    - torrent szerver
    - következők lennének rákötve:
    +1db házi szerver

    Ha már van egy dedikált szerver gép akkor miért akarod a jóval gyengébb router-re bízni ezt a feladatot?

    Ajánlott eszközök:
    20-30k: Asus AC65P, TP-Link Archer AX10/AX20
    30k felett: Asus AX55/AX56U/AX58U/AX82U/AX86U/AX89X/AX92U, TP-Link Archer AX50/AX73

    Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

  • Multibit

    veterán

    válasz devil-k #90376 üzenetére

    155.000 Ft-ot kiadni egy routerért… számomra ez too much, főleg annak a függvényében, hogy nem is biztos, hogy le tudja fedni az egész házat
    Nem gondolod Te ezt komolyan ;] Most is ugyanazt az utat járod végig, mint anno a mediaplayeres topikban :)
    A 155 papír egy igazán jó routerért nem sok. Persze az nem fed le semmit, mivel "csak" router. Az a dolga, hogy routoljon, NAT-oljon, működjön benne egy jó tűzfal, esetleg - ha elég erős - gondoskodjon a biztonságról különböző okos módszerek és alkalmazások segítségével. Amúgy, ha van minimális hálózati ismereted és némi affinitásod az "csináldmagad" (DIY) megoldásokhoz, akkor olcsóbban is megúszhatod a router kérdést. Persze, a konyhakész megoldásokra áldozni kell. Főleg ha hosszútávú elképzeléseid vannak. Alap - szerintem - a funkciók szétválasztása. Egy jó router és a szükséges számú switch képezze a hálózatod alapját! Az éppen aktuális divat szerinti wifi-t lehet - de nem szükséges - sűrűbben cserélgetni ;]

  • devil-k

    nagyúr

    válasz Multibit #90380 üzenetére

    Ott is megjártam a hadak útját, aztán elengedtem a dolgot és megtaláltam amit szerettem volna. A Popcorn A400 után HTPC-ztem évekig, aztán Apple TV4K. Totálisan elégedett voltam, vagyok. Én már nem akarom magam “üldözni” gyerek/gyerekek mellett, csak amikor van időm, élvezni a dolgokat. Kicsit olyan ez, mint a 8K TV. Jó, szuper, de még sokba kerül.

    Ugyanez vonatkozik a hálózat dologra. Egyszer akarom rendbe tenni az új házban és nem akarok vele b@szakodni, majd akkor, ha esetleg hardvert cserélek. :) DE nem akarok olyan dologba beruházni aminek most még nincs prioritása.

    Egy jó router és a szükséges számú switch képezze a hálózatod alapját! Az éppen aktuális divat szerinti wifi-t lehet - de nem szükséges - sűrűbben cserélgetni
    Pontosan.

    [ Szerkesztve ]

    - mozi bolondéria -

  • Multibit

    veterán

    válasz devil-k #90381 üzenetére

    Popcorn A400
    Hú, az mekkora zsákutca volt. Nem neked, mindenkinek :P

  • dkess

    őstag

    válasz devil-k #90376 üzenetére

    Nagyon szívesen. Igen, az ilyen kicsit "provokatív" ötleteléssel próbálom kihúzni belőled az igényeidet illetve lehetőségeidet - beleértve pl. az anyagi keretet is.

    Azt mindjárt az elején érdemes leszögezni, hogy egy rackszekrénybe tett (azaz WiFi -ért nem felelő) olyan router, mely mögé egy gigabit switch -et teszünk azzal sehogy nem használod ki a 2/1 Gbps internetedet ...

    Néhány dolog az utolsó javaslatommal kapcsolatban. Vegyük észre, hogy pl. egy a nappaliba tett AX89X -el a WiFi -s szekció jelentős részét is képes lenne megoldani. A 12 db spatial stream -jével kb. reggelire eszi meg a Deco M5 hármas pakk -ot (együttesen) és nemcsak azért, mert az utóbbi csak AC -s. Egyébként a XD4 hármas pakkal is hasonló a szituáció ...

    Azaz ezt is számoljuk bele, hogy igaz, hogy drága, de WiFi -ért is felelne (!!). Azt nem gondolnám, hogy ahová hármas pakkal számoltál korábban ott egyetlen router is elég lehet. Ugyanakkor lehet, hogy mondjuk ahogy írtam az emeletre elég lenne egy másik AiMesh képes egység és ennyi ... Pl.:

    - XD4 Solo: [link] ,
    - vagy, ha mindenképpen három egységet akarunk, akkor (az pl. AX89X mellett): XD4 Duo: [link] (ugye ezt az előző hsz -emben is írtam) .

    Ami mellett esetleg még átsiklottál, hogy ezen router pl. WAN és LAN oldalon is képes 10 Gbe -re. Azaz nemcsak a 2/1 -es intenetedhez lesz jó, hanem akár a 4/2 vagy 9/5 -öshöz is (ezzel a jövőállóságra próbáltam meg utalni). Igen ez a router képes 9,6 Gbps -el NAT -olni ...

    Úgy egyébként apró nyalánkság, hogy ez a USB3 -as portjaira kötött külső SSD -vel (HDD -vel értelemszerűen nem) képes másolás tekintetében kipasszírozni az USB3 elméleti maximumát. Röhögve ...

    Avagy csinálhatjuk úgy is, hogy leírod az elképzelésedet - akár konkrét router és switch típusokkal - és a topik lakóival közösen "megköpködjük" (azaz véleményezzük) ...

  • Alex91

    félisten

    válasz devil-k #90381 üzenetére

    Wifi-bol is erdemes egy normalis halot csinalni. Majd latod, hogy egyre tobb cucc mar csak wifi-t fog hasznalni, es egyszerubb is igy kesobb boviteni a kütyük szamat. Okos otthon nem lesz esetleg…? :)

    [ Szerkesztve ]

    Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

  • Alex91

    félisten

    válasz devil-k #90381 üzenetére

    Ahogy kiveszem a szavaidbol, neked most eleg lesz egy gigabites vezetekes halozat. Termeszetesen, ahogy mar valaki irta a kabelbol erdemes lesz jo minosegut behuzni, egyszer hatha…
    Mondjuk azt nem teljesen ertem, hogy miert gondolod, hogy egy kozponti switch eleg lesz? Vagy tudod, hogy sose lesz uj eszkozod, vagy egy kis funkcionalis atrendezes a hazon belul? Szerintem a szobakban legyen 1-2 vegpont, ez menjen egy switchbe. Ha szobaban tobb eszkoz lesz, akkor oda kulon switch kell. Mert mondjuk a nappaliba 4 vegpontot teszel, mert annyi eszkozod van, aztan mi lesz, ha jon egy otodik…?

    Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

  • dkess

    őstag

    válasz Alex91 #90385 üzenetére

    Az egyáltalán nem ördögtől való ötlet, hogy egy szobába több hálózati kábel is menjen. Pláne, ha előbb-utóbb a már most multigigabit -es internet mellé szeretnénk adott esetben LAN oldalon is akár csak néhány eszközzel multigigabit -es LAN -t. Nem beszélve arról, hogy az AP -k forgalma is kábelre terhelne. Azaz az egy gigabit -es kábelen keresztül menjen a minden is az lehet kontraproduktív lenne.

    Namost persze, ha egy TV -nél a TV-Apple TV-Telekom box (STB)(-AVR ilyesmi) egy gigabit -es switch -re kerül az nem katasztrófa - mivel együttesen sem lesz gigabit igény - másfelől ezeket egyidőben úgysem használjuk (ez a nappalis példádra a válasz). Persze erről is írtam.

    Azaz ne essünk át a ló másik oldalára. A 2/1 -es internet mellé így is gigabit -es LAN -al tervezünk. Azaz ne összesen mondjuk 3-4 kábellel akarjunk mindent megoldani amire ráadásul a WiFi is terhelne ...

    Azaz menjen annyi kábel amennyi csak lehet - utólag itt nehezebb "meggondolni" magunkat ...

    [ Szerkesztve ]

  • MaCS_70

    félisten

    válasz Dr V #90352 üzenetére

    Az Aprón van egy Mikrotik LTE wAP.

    Nincs benne akku, ellenben közvetlenül táplálható autóakkuról.

    MaCS

    Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

  • jaja1981

    addikt

    válasz Gubek-Einste #90379 üzenetére

    Szia ,köszönöm.

    Próbáltam megszüntetni a szerver gépet, de valóban sokkal gyorsabb, mint a router.
    Falakat tekintve a legtávolabbi WIFI pont egy kamera, 2 beltéri 10cm tégla fal és 1 főfal 30cm tégla. Van jel jelenleg is, egy stabil közepes.

    Köszönöm.

  • devil-k

    nagyúr

    válasz dkess #90383 üzenetére

    "Azt mindjárt az elején érdemes leszögezni, hogy egy rackszekrénybe tett (azaz WiFi -ért nem felelő) olyan router, mely mögé egy gigabit switch -et teszünk azzal sehogy nem használod ki a 2/1 Gbps internetedet ..."

    Igen, ez teljesen így van, hiszen az lesz a leggyengébb láncszem a hálózatban. Viszont 500 Ft a különbség az 1 Gbps-es és a 2 Gbps net között. Nincs min gondolkozni. Viszont ugyanez a kevés árkülönbség nem mondható el az 1 Gbps-es és a 10 Gbps-es hardverek kialakítása kapcsán. Jelen pillanatban nem igénylem ezt az ráfordítást, mert nem hozna semmivel sem többet.

    "Néhány dolog az utolsó javaslatommal kapcsolatban. Vegyük észre, hogy pl. egy a nappaliba tett AX89X -el a WiFi -s szekció jelentős részét is képes lenne megoldani. A 12 db spatial stream -jével kb. reggelire eszi meg a Deco M5 hármas pakk -ot (együttesen) és nemcsak azért, mert az utóbbi csak AC -s. Egyébként a XD4 hármas pakkal is hasonló a szituáció .."

    Ez egyébként elgondolkoztató, de ennek az az ára, hogy ezt a "pókot" valahova tenni kell... Hát... Nem valami diszkrét a megjelenése. Akkor inkább már megemelem a tétet és akkor 3 jobb Mesht vennék. Vagy ez nem működik? Vagy annyira jó lenne ez a router nekem, hogy ...?

    "Ami mellett esetleg még átsiklottál, hogy ezen router pl. WAN és LAN oldalon is képes 10 Gbe -re. Azaz nemcsak a 2/1 -es intenetedhez lesz jó, hanem akár a 4/2 vagy 9/5 -öshöz is (ezzel a jövőállóságra próbáltam meg utalni). Igen ez a router képes 9,6 Gbps -el NAT -olni ..."
    Mennyire tudnám ezt most kihasználni a gyakorlatban?

    #90384Alex91
    Arra törekszem, hogy a legjobb legyen.
    "Fullos" okos otthon nem lesz (mert én borzasztó feleslegesnek tartom), de lesznek azért eszközök igen, ezért is lesz 3 db Apple TV, mert lehet központnak is használni, de hálózati lejátszóként sem utolsó. Én elégedett vagyok vele nagyon.

    Ilyen okos otthon dolgok lesznek: ajtónyitás érzékelő, füstérzékelő, kb. 3-4 eszköznél okos fali aljzat (pl. kazán, szivattyú... stb.) , termosztát szabályozó. És szinte ki is fújt a repertoár.

    #90384Alex91
    Pontosan. Jól látod a dolgot. Abszolút nem látnám azt, hogy most a nagyobb fejlesztést (10Gbe) hol használnám ki a gyakorlatban. De lehet, hogy nem látom a fától az erdőt... Egyébként mire lejár a jótállása majd a jövőben vásárolt switchnek (kb. 3-5 év), akkor azután fogok egy fejlesztést megejteni, akkor az árak sem így fognak alakulni, mint most.

    "Mondjuk azt nem teljesen ertem, hogy miert gondolod, hogy egy kozponti switch eleg lesz? Vagy tudod, hogy sose lesz uj eszkozod, vagy egy kis funkcionalis atrendezes a hazon belul? Szerintem a szobakban legyen 1-2 vegpont, ez menjen egy switchbe. Ha szobaban tobb eszkoz lesz, akkor oda kulon switch kell. Mert mondjuk a nappaliba 4 vegpontot teszel, mert annyi eszkozod van, aztan mi lesz, ha jon egy otodik…?"

    - a falakba Cat6a S/FTP vagy Cat7 S/FTP kábelt fogok behúzni
    - ezen felül be lesz húzva koax kábel is és elő lesz készítve a hely az optikának
    - azokban a szobákban, ahol lesz fali végpont, ott duplán lesz, vagy triplán... stb., nem egy darab lesz sehol sem, annak semmi értelme

    - pl. nappali: 1 db végpont az IPTV-nek, 1 db a lejátszónak (nálunk a nagy filmezés a moziszobában van)

    - a nappaliban a TV és minden más wifin keresztül fog csatlakozni a hálózathoz. S hogy miért? Mert mi nem a TV applikációit használjuk Netflixre, HBO GO-ra, hanem az Apple TV-t. De ha annyira nagyon bele lennék ebbe bolondulva, bármikor berakhatok oda egy a "buta" switchet. De nem ez a terv. Azért ha megfigyeljük a mai tendenciát, a legtöbb eszköz már vezeték nélkül fog működni, s ez így van jól, DE ettől függetlenül vannak eszközök amiket mindenképp kábelen kell rácsatlakoztatni az otthoni hálózatra, nincs mese (pl. lejátszók, erősítő... stb.)

    Az én lányom (aki 4 éves), mire tinédzser lesz, körbe fog röhögni, hogy kábelen használnék valamit. Ő már nem fog vezetékes eszközöket használni. Én pl. ki nem állhatom a laptopot. Mivel a munkámból adódóan nem kell használni, nincs rá szükségem, nekem nincs is. A feleségem pedig fordítva. Neki nincs asztali gépe, ide-oda ül a laptopjával, böngészik, néha letölt és kész.

    24 switches portból így is lesz szabad port szerencsére, nem arról van szó, hogy mind ki lenne használva. Ha így lenne, evidens, hogy nyitott vagyok a 48 portos verzióra.

    - mozi bolondéria -

  • BB9000

    senior tag

    válasz devil-k #90390 üzenetére

    A 2GB-os Telekomos internet elérés csak a nevében 2 GB-os! A kisbetűs részben van a lényeg: 300/50 MBps a garantált sávszél, tehát a valós forgalom esetén nem a Gigabites switch jelenti a szűk keresztmetszetet. A Digi 1000 csomagnál pl. 300/75 MBps a garantált sávszél. A torrent le/feltöltés során soha nem fog a garantált sávszél értékek fölé menni a mért érték! Ez biztos! Saját tapasztalat szerint a garantáltat általában ki lehet hozni belőle.

    A Telekom saját oldaláról:
    Letöltés:
    Maximális 2000 Mbit/s, Rendes körülmények között elérhető letöltési sebesség: 1100 Mbit/s, Minimális letöltési sebesség: 300 Mbit/s;
    Feltöltés:
    Maximális 1000 Mbit/s, Rendes körülmények között elérhető feltöltési sebesség: 550 Mbit/s, Minimális feltöltési sebesség: 50 Mbit/s.

  • devil-k

    nagyúr

    válasz dkess #90386 üzenetére

    És most jön az, amire én gondoltam, ami lehet jó, lehet baromság. De ezért vagyok itt, hogy segítséget kérjek tőletek:

    - router: Mikrotik RB4011iGS+RM ( [link] )
    - router variáció: ???
    - switch:
    variáció 1.: Netgear GC728X-100EUS
    variáció 2..: TP-LINK TL-SG3428
    variáció 3.: ????
    - kábelek: Cat6a SFTP vagy Cat7 SFTP
    - mesh rendszer: most már végképp nem tudom milyen...

    Természetesen minden módosítható, semmi sincs kőbe vésve... Sőt...

    #90391BB9000
    Ezért sem vagyok erre a témára annyira "ráizgulva", mert mást jelent a garantált sávszélesség és a névleges sávszélesség. :D

    [ Szerkesztve ]

    - mozi bolondéria -

  • dkess

    őstag

    válasz devil-k #90390 üzenetére

    Ugye legutóbb olyan forgatókönyv volt felvázolva, ahol - takarékossági okokból - 10 Gbe csak a router és a switch közötti uplink lett volna. Mivel az ilyen switch -eken általában egynél több (pl. 2 vagy 4) 10 Gbe port is van - ezért a fennmaradóakat klinsekre is fel lehet használni (a PC szerverrel példálóztam a legtöbbet e tekintetben). Nem mellesleg ezzel a felállással - igaz több kliens együtt - már ténylegesen szaturálni tudná a 2/1 Gbps internetedet. Mosta az ilyen jövőállósággal meg nagyon jó WiFi -vel egyebekkel nem is jövök.

    Viszont, amennyiben valahol legmélyen az körvonalazódik benned, hogy a 2/1 -et nem tudnád a gyakorlatban felhasználni, akkor javaslom most mégis inkább maradj a gigabit -es internet kapcsolatnál hiába csak 500 Ft/hónap -al olcsóbb (ugyanakkor ez is megtakarítás). Nincs ebben semmi - ahogy írtam nálam is gigabit van, még annak ellenére is, hogy LAN oldalon túlléptem ezen szintnél. Akkor például vehetnéd a legolcsóbb gigabit -es routert ami megfelel és switch -ből is elegendő lenne most csak gigabit -es portokkal rendelkező. Persze a kábelezés most lehet az ajánlott (akár a javasolt optikai link is), hogy később ezzel kapcsolatban ne legyen kérdőjel.

    Aztán az itt megtakarított pénzt félrerakva illetve pár év múlva az igényeket jól átgondolva lehet beleugrani majd a nagyobb internetbe, komolyabb routerbe és switch -be illetve akár a WiFi -n tupírozni.

    A WiFi -vel kapcsolatban is merült fel kérdésed: "Akkor inkább már megemelem a tétet és akkor 3 jobb Mesht vennék. ".

    A "jobb Mesh" -el érdemes vigyázni. Ugyanis most ugye a AX89X plussz 1 vagy 2 db XD4 egység alternatívájaként keresnénk a jobb (vagy legalább kvázi egyenértékű) wifi mesh megoldást. Nos ez valahol 2 vagy 3 db XT8 környékén kezdődne. Nézz majd esetleg rá az árára. Úgy gondolom, hogy e (az ár) tekintetében nem lennénk sokkal beljebb és akkor e mellett még a router kérdés is nyitott maradna (azaz annak árával - legyen az bármi - nem is számoltunk).

    Az "ezt a "pókot" valahova tenni kell" - igen ez felmerül. Kezdhetném a klasszikus "valamit-valamiért" elv ecsetelésével, de inkább nem teszem. Ugyanakkor számos jó és diszkrét megoldás lehetséges - akár a fantáziát is szabadon lehet ereszteni. Tudod: nincs lehetetlen - csak tehetetlen.

    "Az én lányom (aki 4 éves), mire tinédzser lesz, körbe fog röhögni, hogy kábelen használnék valamit. ..."

    Számoljunk nagyságrendileg 10 évvel. Inkább akkor fog "körberöhögni", ha akadni fog a stream -je vagy éppen a játékkonzolon egy napig fog tartani a kedvenc játékának aktuális frissítésének a letöltése. Ugyanis az van, hogy a jó WiFi alapja az átgondoltan megtervezett és kivitelezett kábeles hálózat. Ez mindig is így volt - és egyre inkább így lesz. Nem véletlenül terjednek már most a mesh WiFi -k ennyire - de még az amúgy az esetek elsöprő többségében "semmirenemvaló" repeaterek is. Ez a jövőben méginkább így lesz. Például a használd frekvenciatartományok sajátosságai miatt (WiFi 6E már most 6 GHz -en - vagy éppen a 2016 -os WiGig 60 GHz -e vagy a hamarosan terjedő WiGig 2 szintén ennyin) és sokminden egyéb okok miatt is. Könnyen lehet 10 év múlva, hogy amennyiben az akkori szinten normális sebességeket meg lefedettséget akarunk, akkor bizony "egyszobás" WiFi -kkel kell majd bíbelődni ...

    Úgy egyébként érdemes azt az alapelvet követni, hogy a rögzített illetve fix helyű klinsek - kábelen; a mobileszközök meg WiFi. Ezzel is jobb WiFi -t érhetünk el már önmagában.

    Javaslom a hivatkozott hozzászólásom utolsó mondata ("Avagy csinálhatjuk úgy is, hogy leírod az elképzelésedet - akár konkrét router és switch típusokkal - és a topik lakóival közösen "megköpködjük" (azaz véleményezzük) ...") alapján induljunk el. Azaz írd le, hogy az eddigiek alapján konkrétan milyen eszközök körvonalazódnak tervként Nálad ...

    @devil-k, #90392

    Hűha - a két switch (amit írtál) ára között van egy 2,5 -szörös szorzó. Esetleg írsz egy-egy mondatot, hogy miért pont ezek a típusok? A Netgear -ben van pl. SFP+ meg PoE is ...

    A TP-Link helyett kicsivel drágábbért inkább ennek a 4 db SFP+ (10 Gbe) rendelkező változatát nézném: TP-Link TL-SG3428X ( [link] ). Van ennek PoE -s változata (az a TL-SG3428XMP) is, ha az kellene ... Vegyük észre, hogy a 4 db SFP+ (10 Gbe) felhasználható (gyors) kliensekre, ha mégis igény lenne - meg persze uplink -re is a router felé.

    Így pl. gigabit -es internet esetén a Mikrotik RB4011iGS+RM SFP+ portjával összekötött DAC kábellel. Ennek alapból túl sok értelme nem lenne - csak amennyiben a Mikrotik gigabit -es RJ45 portjain is lennének kliensek (ekkor esetleg elég lehetne kevesebb portos fő switch).

    Értelemszerűen a 2/1 internet kihasználása problémás. Pl. mindjárt kellene a korábban emlegetett transceiver (ez plussz majd 60 EUR - ezzel számoltál?). Aztán a másik oldalon mondjuk az AP -kat közvetlenül erre dugod rá. Meg a kicsit is fontosabb vezetékes klienseket. Aztán gigabit -es switch -(ek)en pedig leginkább csak a lassú eszközök. Így van valamennyi esély, hogy szaturáljuk az internet sebességet. Mondjuk akkor elég kisebb/olcsóbb gigabit -es switch is ... E mellé mondjuk WiFi -re egy XD4 Trio. Nem lesz olyan jó, mint az általam emlegetett, de e mellé ez illik.

    Azt mondjuk nem tudom, hogy a "Mikrotik űrhajós" vizsgád megvan? Készen állsz a holtig való aktív tanulásra? Mármint úgy értem, hogy jó a szoftvere, de nem az a tipikus "első alkalommal bekapcsolom - oszt megy" típusú dolog ... :)

    [ Szerkesztve ]

  • devil-k

    nagyúr

    válasz dkess #90393 üzenetére

    Rendben.
    Akkor nézzük máshogy a dolgot. Építsük fel az egészet az elejétől. Számoljunk most 1 Gbps internettel vagy 2 Gbps internettel SFP+ csatlakozás nélkül.

    - router
    - switch
    - mesh

    És tényleg vevő vagyok mindenre. Nézhetjük az általad említett AX89X felállást is.
    :R

    [ Szerkesztve ]

    - mozi bolondéria -

  • Alex91

    félisten

    válasz devil-k #90394 üzenetére

    Nem tudom, de a szolgaltatoi ONT nem lenne eleg, mint router is? Mert akkor nem kellene routert venni. Eleg lenne egy olyan switch, amin van gigabit feletti port is, meg ugye gigabites is. Egy patch tabla, abba a megfelelo szamu vezetek. Es aztan a frekventalt helyekre mehet a wifi mesh…

    Azert par okosizzo nem lesz? :) Esetleg konnektor…

    Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

  • devil-k

    nagyúr

    válasz Alex91 #90395 üzenetére

    Dehogynem, írtam is az aljzatról! :)
    "Ilyen okos otthon dolgok lesznek: ajtónyitás érzékelő, füstérzékelő, kb. 3-4 eszköznél okos fali aljzat (pl. kazán, szivattyú... stb.) , termosztát szabályozó. És szinte ki is fújt a repertoár."

    "Nem tudom, de a szolgaltatoi ONT nem lenne eleg, mint router is?"
    Bevallom őszintén, annak a sebezhetőségétől kissé tartok...

    - mozi bolondéria -

  • dkess

    őstag

    válasz devil-k #90394 üzenetére

    1/1 internet:

    - router: Mikrotik RB4011iGS+RM (1 Gbps RJ45 WAN - LAN 10 Gbe SFP+ switch -be)
    - switch: TP-Link TL-SG3428X (SFP+ DAC kábellel összekötve a switch -el, ugyanilyen DAC kábellel a gyors kliensek, a lassúak gigabit RJ45 -ön)
    - mesh: XD4 Trio pakk

    (a router és a switch ugyanabban a rack szekrényben - így a DAC nem gond)

    A Mikrotik -el akár VLAM -ok esetén Inter-VLAN routing -ot meg egyéb nyalánkságokat is lehet csinálni.

    A routernél kérdéses lehet a rendszere. Nézz utána az előző hsz -em utolsó bekezdésének ... Azaz lehet akár olcsóbb router is, ha nem kell semmi "extraság" - akár switch -ből is lehetne az olcsóbb TP-Link TL-SG3428, de mondjuk ezen már nem biztos, hogy spórolnék ...

    2/1 internet:

    Azzal kezdeném, hogy amennyiben egy Mikrotik -et bevállalnál, akkor gondolom a pfSense is menne csuklóból (Netgate 7100 DT) ... Ugyanakkor valamiért úgy érzem, hogy a végefele pedzegetett megoldás jó lehet Neked.

    - router: Asus AX89X (10 Gbps RJ45 WAN - LAN 10Gbe SFP+ switch -be) - nappaliba
    - switch: TP-Link TL-SG3428X (SFP+ fali optikai kábellel összekötve a switch -el, switch -ről a rack szekrényben DAC kábellel a gyors kliensek - esetleg mehet máshova is fali optikai avagy esetleg a transceiver -es móka, a lassúak gigabit RJ45 -ön)
    - mesh: XD4 Solo/Duo pakk (ugye a AX89X WiFi -je mellé - az egyéb helyekre)

    Szerk.: Megjegyzés - amit spórolunk a "mesh" árán a második opciónál - azt raknánk ugye a routerbe plusszban ...

    [ Szerkesztve ]

  • Dragon3000

    veterán

    válasz BB9000 #90391 üzenetére

    Azért ezt ne terjeszd, ez mindig hely függő, ahol minden rendben és nincs túlterhelve a hálózat megy a maximális sebességgel is a net, elég sok tapasztalatot lehet olvasni a bittorrent topikban. Nekem is mindig maximális sebességgel megy a digi1000-res net. Vicces is lenne ha a garantált lenne csak meg, mert azzal több szempontból is magukkal basznának ki a szolgáltatók, mert akkor nem hirdethetné 1000-resnek meg 2000-resnek az adott csomagot. Az új törvény miatt most már a fontosabb sebesség a rendes körülmények között, illetve kínált sebesség melyik szolgáltató hogy nevezi, az esetek 90%-ban rendelkezésre kell állnia, ez is szerepel benne. Innen kezdve nem lehet mindig csak a garantált sebesség, ez annyit jelent, hogy a maradék időben ennél kevesebb nem lehet. Természetesen ügye ha valami hiba van, akkor arra mindig van 72 óra javítási idejük a bejelentéstől számolva.

    [ Szerkesztve ]

  • Alex91

    félisten

    válasz devil-k #90396 üzenetére

    En a switchre, a vezetekes halora es a mesh-re koncentralnek elso korben. Ha az ONT routerkent nem ok, akkor kesobb is beteheto oda egy router…

    Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

  • devil-k

    nagyúr

    válasz dkess #90397 üzenetére

    "Azzal kezdeném, hogy amennyiben egy Mikrotik -et bevállalnál, akkor gondolom a pfSense is menne csuklóból (Netgate 7100 DT) ... Ugyanakkor valamiért úgy érzem, hogy a végefele pedzegetett megoldás jó lehet Neked."

    Haha. Teljesen szűz Mikrotikes lennék, sosem volt még ilyen eszközöm. :B

    #90399Alex91
    Ez is egy opció, ezt sem vetem el. Sőt.

    [ Szerkesztve ]

    - mozi bolondéria -

Új hozzászólás Aktív témák