Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Coolmat

    őstag

    Üdv!

    Lehet a kérdéseim nem éppen ide illenek, de még ezt a topikot találtam legközelebb a témához. Adott egy 10 szintes kollégium. Ennek a kolinak olyan szerencsétlen a netellátása, hogy 13db 10Mbit-es ADSL vonalon jön a net (a szerződésben ezt 100Mbit-esnek csúfolták összességében, folyik is emiatt egy per, de ez most mellékes), minden szintre egy vonal jut, a maradék három közül egy a portára, egy külön egy gépterembe valamint egy wifi-re megy el. Hardverekben sem állunk túl jól: a legócskább D-Link DSL-360R modemek, és minden szintre jut egy-egy 4 portos D-Link DIR100 router (szintén legócskább kategória), amik után 24 portos switchek vannak a szinteken (ezek osztják osztják a szobákba a hálózatot, viszonylag komoly cuccok [link]), a szobákban pedig egy 5 portos TP-Link switch található végül, amibe már a gépek csatlakoznak. Az állapot tarthatatlan ilyen körülmények mellett, csúcsidőben fél óránként megfagynak a routerek, a modemek állandóan szakadoznak (kiesnek a szinkronból). Optika nincs a környéken, kábelnet szintén nincs, ebből a 13 ADSL vonalból kéne kihozni a legtöbbet.

    Kérdések:

    1. Melyik a legstabilabb ADSL modem? Datanet szolgáltató T-onlineos területen, vagyis ha jól tudom Annex-B-s modemek kellenének.

    2. A DIR100-as routerek helyett valami sokkal komolyabb kéne. Egyszerre 20-25 gépet kell kiszolgálni egy szinten, gigabitet és wifit nem kell tudnia, csak betonstabil legyen. Jó lenne, ha valamilyen p2p korlátozást/blokkolást is tudna. Ezen paraméterek alapján milyen routert ajánlotok?

    3. Megoldható-e valahogy, hogy egy eszköz (valami nagyon komoly router, vagy szerver) kezelje az összes szintet úgy, hogy mind a 13 ADSL vonalat használja egy időben? Pl. ha az 1. vonal már leterhelt, akkor a másodikra küldi a kérést stb. Ha mondjuk szerver gép(ek)el megoldható lenne ez, akkor erre a célra van 6db porosodó Core2 konfigunk.

    A válaszokat előre is köszönöm!

Új hozzászólás Aktív témák