- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen TV-t vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- Gaming notebook topik
- Videós, mozgóképes topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Apple notebookok
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- CPU léghűtés kibeszélő
-
PROHARDVER!
Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.
A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).
Kínai olcsó projektorok kapcsán: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vhiktor
veterán
válasz achilleuss #57400 üzenetére
A végfelhasználás helyén, a nézési körülményeknek megfelelően (végeleges fal szín, stb) műszerrel a vásznon mérve.
ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi tesztelés: youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A█Jeti Specbos 2501 hires 2nm
-
zseko
veterán
Fényes vagy matt felület jobb vetítéshez? Gondoltam berendelek olyan lycra anyagot, bár egy tízes alatt az se nagyon úszható meg ahogy látom.
HR24.hu
-
achilleuss
tag
válasz Vhiktor #57401 üzenetére
Ha nem megfelelő a mérési eredmény az adott projektorral vagy vászonnal, akkor javaslatot tesznek a megfelelő vászon vagy projektor cseréjére? kb mennyibe kerül egy ilyen kalibrálás?
zseko: ez jó kérdés. szerintem jobb a matt, de ha azt nézzük, hogy a lycra az egyik legjobb a DIY vásznak közt/ami inkább fényes szerintem, mint matt/, akkor ez kérdőjel
az én napvitorla szürke vásznam-nak/100%-os poliészter/ is van fénye/mint a lycra-nak/
[ Szerkesztve ]
-
BIGi75
senior tag
válasz achilleuss #57403 üzenetére
A megfelelő projektor, vászon típus egyszerű számítással megállapítható a kívánt vetítési mérethez, ahhoz nem kell kalibráció. A kalibració célja az eredeti anyagnak megfelelő színek, gamma beállítása, a világos és sötét képrészletek megtartása mellett. Hogy ne legye a főhősödnek pl. piros vagy sárgás feje, a fű természetes zöld legyen, az ég kék a felhők rajzolatával..stb.
-
achilleuss
tag
válasz BIGi75 #57404 üzenetére
"A megfelelő projektor, vászon típus egyszerű számítással megállapítható a kívánt vetítési mérethez..." mire gondolsz konkrétan a számítások alatt?
Akkor voltaképpen ez egy kalibrálás?
"Amint a szürkeskálán látható, a TX300 a piros felé hajlik. Néhányan értékelni fogják ezt a melegebb megjelenítést, de ez nem a mi ízlésünknek felel meg. Ezért igyekeztünk csökkenteni ezt a hatást, hogy a tónusokat semlegesebbé tegyük. A beállítások elvégzéséhez hozzáfértünk a színhőmérséklet-változásokhoz. A testreszabás megváltoztatja az árnyékok, a középtónusok és a csúcsfények zöld, kék és piros összetevőit.
Végül a következő beállításokhoz érkeztünk: alacsony: R -32, G -32, B -32; intermedier: R -15, G -2, B -7; tiszta: K -11, G +5, B -9. A renderelés további javítása érdekében javasoljuk, hogy aktiválja a „fekete” funkciót az 1. szinten, hogy elmélyítse a feketéket, ami nem luxus. Másrészt nem ajánljuk a 2-es szintet, amely még ha még mélyebb feketét is ad, túlságosan látható fényerő-ingadozásokat hoz a világostól a sötétig terjedő felvételeken." -
viperabácsi
addikt
Hali srácok !
Eljött a nap , ma megyek megnézni a BenQ W1110 -et .
Vhiktor fórum társunkal már konzultáltam pm -ben .
Ő ezt ezeket nézzem meg :
"Be kell tenni teljesen fekete képet, akkor egy 20%-os szürkét, meg egy fehéret.
Ne legyen sehol sem pöttyös a kép ez nagyon fontos.
Ha nem látni a vetített képen hibát akkor valószínűleg rendben van a gép.
Ezek a dlpk sokat elmennek "
Viszek laptopot , rajta filmek , azzal is ránézek az alap egyszínű hátterek után.
Valaki kiegészítené még valamivel esetleg ?
Előre is köszi a segítséget.[ Szerkesztve ]
Az Űr veszélyes hely , főleg , ha a két füled között van !
-
m3ss
veterán
10m kabelhossznal is lehetnek gondok hdmi 2.0 kabelekkel? vetito es erolkodo koze egy ilyen 15m-est tervezek. viszont kellene egy 10m-es is a pc meg az erosito koze. nem igazan szeretnek arra is huszonezreket kolteni. egy ilyen olcsobb kabel vajon hasznalhato? van rengeteg fele 5-10e kozott.
https://www.instagram.com/jozsef.beko/
-
m3ss
veterán
válasz viperabácsi #57408 üzenetére
2m-es hosszon valszeg egyik kabellel se lesz problema.
https://www.instagram.com/jozsef.beko/
-
cinemazealot
addikt
válasz viperabácsi #57406 üzenetére
Van az EIZO-nak egy online (böngészőben futó) képernyő tesztje (teli színek, szürke skálák, gamma stb.): https://www.eizo.be/monitor-test/
Elindítva, teljes képernyőre váltva meg kell nyomni a szóközt, hogy eltűnjenek a kezelőszervek. Pár hónapja ezzel szúrtam ki egy frissen kicsomagolt gamer monitornak egy kiégett alpixelét. Szegény tulaj (12 éves srác) dúlt-fúlt is miatta.
-
viperabácsi
addikt
válasz cinemazealot #57410 üzenetére
Köszi , meglesem.
-
Vhiktor
veterán
Minden valamire való projektort lehet kalibrálni vászontól függetlenül. Kalibralaskor magán a projektoron van állítva a szinkezelés, stb annak érdekében hogy szabvány szerint jelenítse meg a szineket, ilyen a D65 szinhomerseklet(hogy a feher es arnyalatai a teljes szurkeskalat tekintve feher legyen, tehat ne sárgás fehér vagy zöldes kékes fehér, stb), a helyes szinvisszaadás(hogy a zöld az zöld legyen és ne neon zöld), hogy milyen ütemben vilagosodjon a kép a teljesen feketéből a teljesen fehérbe, illetve, hogy biztosítva legyen, hogy ne vesszen el semmilyen részlet.
Csak kalibralassal lehet az biztosítani, hogy úgy lásd a filmet ahogy azt a rendező megálmodta. Stúdióban állítják be, hogy adott jelentenel mi legyen látható és mi nem, minek milyen színe legyen, stb. Pl a grading során beállítjak, hogy a köd színe szürkés kék legyen, és ha ezt egy nem kalibrált kijelzőn nézed akkor lehet, hogy a köd színe Nálad rózsaszínes lesz.
Azért fontos, hogy a vásznon legyen mérve a szinhelyesség, mert a vászon színe és gain értéke beleszól a mért értékekbe, valamint a fal színe is ugyanis onnan már színezett fény verödik vissza a vászonra amit kompenzálni kell.
ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi tesztelés: youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A█Jeti Specbos 2501 hires 2nm
-
Vhiktor
veterán
válasz achilleuss #57405 üzenetére
Itt kalibraltak egy konkrét modelt és megoszottak annak a beállításait, de az esetek 99,9999%ban ezek a beallitasok nem fognak kalilbralt képet adni egy másik ugyanolyan modellel sem.
-
zseko
veterán
Mivel lehet venni fényes és matt változatban is, ezért lennék kíváncsi melyikkel lenne érdemesebb
Abszolút kíváncsiságból kérdem, ez vajon mit nyújthat ennyi pénzért?
[link][ Szerkesztve ]
HR24.hu
-
péjé
őstag
Egy alkalomra szóló, hátulról megvetíthető anyagot keresek...esetleg van vkinek ilyen tapasztalat? köszi
-
cinemazealot
addikt
Az elmúlt napokban a lycra (fürdőruha/spandex) anyagtól volt hangos a topic, amiről videó is került fel valakitől arról, milyen jól szerepel hátsó megvilágítás esetén. Nyilván egyéni döntés kérdése, hogy csupán egy alkalomra érdemes-e beruházni ilyesmire... hacsak nincs szabász ismerősöd, akinek aztán továbbadhatod, hogy testhez álló női topot varrjon belőle.
-
Vhiktor
veterán
válasz viperabácsi #57406 üzenetére
Teljesen fekete képet is érdemes betenni azon könnyen látható, hogy mennyire poros a készülék. Úgy jelenik meg a képen mintha megszáradt tejes folt lenne.
Illetve DLP esetében figyelni kell a hangra, hogy csak a ventillátorok zaját halljad, ne sivítson, fütyöljön, zúgjon, ciceregjen, stb.
-
cinemazealot
addikt
-
ctrlaltdel13
őstag
válasz cinemazealot #57420 üzenetére
És ha eddig nem volt?
Izzó csere után lettem figyelmes rá. -
makkmarce
őstag
válasz ctrlaltdel13 #57421 üzenetére
hát, akkor sajnos vagy csapágyas venti, vagy csapágyas színkerék. Kérdés, ha eco-ba kapcsolod, akkor változik e a hangja. Ha igen, akkor ventillátor, ha nem, akkor színkerék.
A színkereket még úgy is be tudod azonosítani, ha váltasz képfrekvencia közt, mert más hangon szól 24hz-en , 50hz-en, 60hz-en, és ha tud 3d-t a projector akkor 144hz-en is.okoskodom, tehát vagyok
-
viperabácsi
addikt
Köszi mindenkinek a segítséget itthon van a gép !
-
viperabácsi
addikt
Jövök még a kérdésekkel biztosan , és ezt vehetitek fenyegetésnek is !
[ Szerkesztve ]
-
BIGi75
senior tag
válasz achilleuss #57405 üzenetére
Adott a hitachi projektorod, tudod a max. fényerejét (sajnos még nem tudod a kalibrált fényerőt, mert az kevesebb), kiszámítható hogy mekkora méretben tudsz vetíteni, és milyen vászonra hogy elég legyen a fényerő. Az ideális 16-25fL olyan helyiségben, amit rendesen be lehet sötétíteni (de ez egyénfüggő is, van akinek 20fL kevés, van akinek meg már majdnem sok). Nem is kell neked ezzel bajlódni, mert kiszámítja helyetted a projectorcentral:link Szerinte (és szerintem is) neked a 280x158cm-es mérethez bizony kellene egy erősített vászon a Hitachihoz. Normál fehér 1.0 gaines vászon, vagy lycra anyagnál én megállnék 110"-nál.
Kalibrálni meg majd akkor kell (ha akarod), amikor kicsréltetted az izzót, bejárattad 80-100 órával és megvan a végleges vásznad. -
achilleuss
tag
válasz BIGi75 #57426 üzenetére
Mi az az fL? A projektor kalkulátornál nit van megadva. 264x148 , 3.39m-ről, 1 gain vászon, teljes zoom, 65 nit. Ez is elég nagy képfelület. A 65 nit pedig megfelelő fényerő. 65-81-ig az ajánlás. Ezt szerintem fehér vászonnal, vagy a lycra-val el lehet érni. fehér vásznak, amik kiadják a 280x158-as méretet. [link] [link] [link]
-
BIGi75
senior tag
-
zseko
veterán
Egy Epson EB-W04 jelenleg mennyit érhet? Lámpát cserélni kellene. Tudom hogy csak 720p, de lehet nagyon olcsón hoznák (ingyen csak azért nem, mert valamennyit mindenképp kell érte fizetni)
HR24.hu
-
péjé
őstag
Ez egy irodai gép, állapottól függően 40-45eft lehet az ára de akkor még a lámpának elég fiatalnak kell lennie.
kb 25-30eft egy gyári minőségű lámpa okosban, így kalkulálj. Azt nézd meg hogy a vetített fehér kép ne legyen foltos...ha még takarítani is kell akkor pont 0 ft-ot ér...:-) -
zseko
veterán
Irodai volt, már nem garanciális, lámpa nem működik - állítólag, csak pislákol -, cserélni kellene, ezért leselejtezték. Én nem mehetek be, mert nem ott dolgozom (még), kihozni meg csak úgy simán nem lehet, kipróbálni. Így pedig én se gondoltam tízesnél többet érte.
HR24.hu
-
Bikkrom
senior tag
Maradj a minimum w1070-1090-2000 vonalon. Vagy jobb gépeknél. Pláne a full HD és a kontraszt miatt. Sokkal jobban jársz. Olyan gépet keress amivel pár évig elvagy. Ez nem olyan.
Ahogy péjé is írta nem éri meg. Max ha fizetnek neked. Tuti kell takaríttatni, új izzó... Nettó államcsőd.
Sic vis pacem, para bellum! - Ha békét akarsz, készülj a háborúra!
-
BIGi75
senior tag
válasz viperabácsi #57424 üzenetére
Gratulálok, üdv a klubban
Részemről várom az élménybeszámolót -
BIGi75
senior tag
válasz viperabácsi #57435 üzenetére
Ja, akkor még csak próbavetítés volt falra? Mégis, mik az első benyomások?
-
makkmarce
őstag
ha ingyen adják, és veszel hozzá 5-8ezerért egy valamilyen kínai ócska lámpát akkor ha eltekintesz a képminőségtől, de egy kipróbálást lehet megér, hogy hogy tudsz egy projectort elhelyezni, kábelezni, etc. Ha még működik, elajándékozhatod utána valami kis civil szervezetnek, néha jól jön nekik ilyesmi.
okoskodom, tehát vagyok
-
viperabácsi
addikt
válasz BIGi75 #57436 üzenetére
Nekem elsőre bejön.
A W1110 - W2000 - W3000 hasonlítják össze EBBEN a cikkben.
Még lámpa csere lesz mert 40 óra körül van most benne eco-ban.
A falam halvány pasztel zöld , ha átfordítom a mennyezetre ( fehér ) élénkebbnek látom a színeket , de így is magával ragadó a 120" képméret.Hála istennek nem látja senki a családból a szivárványosodást . Szerintem ezeknél 6 szegmenses színkerék 6 szoros sebességgel nem is igazán látható már , aki nem érzékeny rá .
Kérdés : vászonból fehér vs szürke legyen ?[ Szerkesztve ]
-
szepi0808
senior tag
-
BIGi75
senior tag
válasz viperabácsi #57438 üzenetére
Na az jó hír, hogy nem látjátok a szivárványt.
2db szürke és 1 db fehér vásznam van. Nekem az a véleményem, hogy ha nem dedikált szobában van a projektor és nincs lehetőség a falak és a mennyezet lefüggönyözésére akkor határozottan jobb a kép a szürke vásznon. Sötétebb a fekete, ami ad a képnek egyfajta mélységet, kevésbé csökkenti a kontrasztot a falakról visszaverődő fény. Viszont megeszi a fényerő egy részét. Ezek a vásznak semleges szürkék, a színeket és a fehéret látható módon nem befolyásolják, és műszeresen a 100% fehér szín is tökéletesen beállítható. Javaslom próbáld ki valami mintával (akár egy festett kartonnal), hogy a fehér mennyezethez képes milyen változást látsz a megjelenítésben. -
Teasüti
nagyúr
válasz viperabácsi #57438 üzenetére
Hála istennek nem látja senki a családból a szivárványosodást .
Elsőre én se láttam. Mióta tudom mire kell figyelni, azóta meg nem tudom nem látni.
Feliratos filmet nem szabad nézni, meg számítógépet nem szabad rákötni, mert a fehér kurzoron is azonnal meglátszik. -
Vhiktor
veterán
-
Vhiktor
veterán
válasz BIGi75 #57448 üzenetére
Dehogy kell
Sima 2.0-n is átmegy a Dolby Vision és a HDR10+ is.
Sőt még 1.4-es kábellel is lehet HDR-t nézni YUV 422 mellett 4k 24 Hz esetén.Ott van a táblázatban x-el jelölve a HDR.
2.1 csak 4K 120Hz-ez kell.
-
BIGi75
senior tag
válasz Vhiktor #57449 üzenetére
Én korábban több helyen azt olvastam, hogy a Dynamic HDR-hez kell a 2.1 HDMI, ha 2.0-án keresztül nézed csak static HDR-t látsz (pl. Dolby Vison és HDR10+ esetében csak HDR-t). A HDR adatok akkor csak egyszer, a film elejen mennek át, nem képkockánként. HDR-nek HDR, csak nem dinamikus. A táblázatban is csak HDR megnevezés van feltüntetve.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Call of Duty: Black Ops 6
- Bíró: Zuckerberg nem felelős azért, amit a közösségi média a gyerekekkel tesz
- Discord
- PlayStation 5
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen TV-t vegyek?
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Házimozi haladó szinten
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.