-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Saccco
nagyúr
A legfrissebb stabil van rajta. Nem a tegnapi beta (12.30).
10.17-én telepítettem a gépet és már akkor este eldobta magát az első driverek telepítése előtt. (Általam telepített.)
Azóta próbáltam a legújabb stabil firmware-t, most is ez van rajta. Illetve az MSI oldalán illetve a Realtek oldalán lévő legújabb driver-t.Nem hiszem, hogy akik itt jelezték, hogy hiba nélkül megy nekik a LAN azok bármit is bűvészkedtek rajta.
Most töröltem a rendszerből, de megint a 10.045-ös driver-rel tért vissza.
█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █
-
-
atee
őstag
Kérdés 2.0
Ha félretenném a nem alaptalan Asus utálatomat.
Akkor jobb választás e?
ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WI-FI) mint a
MSI MAG B550 Tomahawk?
Wifi nem is érdekel. A hangkártyája elvileg jobb.
Na meg az Intel lan most kevésbé zűrös.
Vrm téren van különbség pl?
Persze több mint 10k a felár. Szóval ér ez ennyit? Az MSI vel szemben?D-day 2002-01-04 01:54
-
magyarc
tag
Sziasztok!
Egy upgrade miatt felszabadult i5-9600K processzorhoz keresnék mATX alaplapot lehetőleg 30eFt alatt. Elfekvő alkatrészekből lenne összerakva a gép, így egyelőre 2133MHz RAM menne bele, ezért B365 chipsetre gondoltam. Overclock nemigen jönne szóba egyébként sem, mivel 24/7-ben számolna a gép így a stabilitás fontos. A linux kompatibilitáson kívül semmi egyéb extra igény nincs. Egyelőre Antec One, később Cooler Master N200 házba lenne szerelve. Bár eddig sose volt dolgom Asrock alaplappal, de a jó VRM design végett az ASRock B365M Pro4, Pro4-F és Phantom Gaming 4 alaplapokat néztem ki eddig.
BUÉK!
magyarc
-
veber0937
tag
Hi
Az alábbi alaplap ASROCK B450 Pro4, menne egy ryzen 3 3100 vagy ryzen 5 3600, milyen ram-ot tegyek bele 16 Gb-ot, vélemény szerint kell a nagyobb proci, nem játszok igazán
-
.:Kristian:.
addikt
Sziasztok!
Butyuta kérdés, de nem tudom rá a választ.
i5 10400F -hez érdemes Z490-es lapot venni, ha az a cél, hogy kihajtsam a 3200mhz-es ramjaim? Vagy a proci korlátos és nem fog menni csak 2666-on? Nem látom át a dolgot, így inkább kérdezek, mielőtt berendelem feleslegesen.
Egyébként GIGABYTE Z490M-t néztem, árban nagyon a plafon így ha nem tudom kihasználni a ramjaimat el is engedem a 490-es chipsetet.
Köszi. -
kolopele
nagyúr
válasz .:Kristian:. #99258 üzenetére
Igen, Z - s lappal menni fog a 3200mhz. B - s esetén lesz a max. 2666.
-
vhw
addikt
válasz .:Kristian:. #99258 üzenetére
Ezt a témát jártam én is körbe - tesztek szerint ennél az i5-nél játékokban olyan ~0-10% jelentkezik fps-ben a gyorsabb memóriával - játéktól függően. Ha egyéb felhasználás (is) a cél, akkor lehet jelentősebb a különbség - ezek engem nem érdekeltek.
Az a Giga lap viszont nem valami combos - neten szinte nincs is róla teszt/vélemény - de komolyabb vrm-mel is hasaltak el Z490-es lapok, ha kicsit nagyobb proci került beléjük. Ez az i5 még valószínűleg elfutna benne, de én nyitva akartam hagyni a lehetőséget, hogy pár év múlva egy kiszolgált i9 is belemehessen - így egy B460-as lett a vége.
"Mi' csinálsz apa? Kapcsold ki a gépet!"
-
addikt
A mostani összerakott konfigurációm szeretném kihajtani maximálisan. Később nem akarok legózni, kompletten veszek új gépet ha kevés lesz. A lapot 42k környéként tudnám megvásárolni, de gondolom ez is mérföldekkel jobb mint amit szántam a 10400F alá, az egy B460M DS3H lett volna.
Nyilván lehetne sokkal jobb lapot is találni, de igazából ennyit sem szántam rá. -
lacus83
senior tag
válasz kolopele #99259 üzenetére
Nem tudom de nekem a gigabyte b460 AC Pro tudta az i3 10100f mellett a g.skill rgb cl16 3000 ramokat 2666on xmpben.
De annak idején a h470 Aorus is tudta a I5 8400 mellett a 2666ot hyper predatorokkal.
Jövő héten ha össze dobom a tomahawkot 10400fel ugyan ilyen gskill ramokkal kíváncsi leszek.[ Szerkesztve ]
MSI B460 Tomahawk,I5 10400F Box,G.Skill Tident Z 2X8 Gb 3000Mhz RGB,Corsair H110i GT,Cooler Master Case,Samsung 860 Evo 256GB ,Toshiba P300 3TB,Focus+ 850W Gold,ASUS ProArt 4060 OC,LG 27GL850B
-
addikt
Gigabyte Z490Mi5 10400F - not support. [link]Wtf?Létezik, hogy egy F-es proci sem támogatott?Benéztem, semmi
[ Szerkesztve ]
-
Noxious007
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni, mivel nagyon nem vagyok képben a lapokkal.
Adott egy R3 3100 (később ez cserés lesz, de még egy ideig marad)
Szeretnék lapot alá. Átlag felhasználásra, később talán kicsi tuning (ha nem is ezt a procit).
3200 ramokkal hajtanám.
A kiválaztott lapok:
Aorus Pro
Steel Legend
ROG Strix f gaming
MSI Tomahawk max
Ha esetleg van ebben az árkategóriában olyan lap amit ajánlanátok az is szuper lenne
Ezek mindegyike b450 lap. Kérem valaki szakértse meg pár mondatban, hogy miért jobb az egyik a másiknál?
Jó nekem a procihoz a b450 vagy másra van szükségem, ha igen miért?
Kinézetre és tudásra a Steel Legend áll hozzám közel.(persze ez másodlagos)
Előre is köszönöm a segítséget.
Üdv[ Szerkesztve ]
Playstation 5
-
kolopele
nagyúr
válasz .:Kristian:. #99264 üzenetére
B - s lap esetében ezt ajánlanám nagyon, ha már 42k a plafon:
[link] -
Ereshkigal
őstag
Üdv!
A napokban meghalt az alaplapom (Z87-A) egyik SATA portja. Szerencsére "csak" az OS halt meg, de lehetett volna sokkal rosszabb is. Ha a közeljövőben cserélném, van ajánlott LGA1150-es lap, amiből újat is lehet kapni?
-
Teaway
veterán
-
SwissAirplan
aktív tag
Sziasztok...
Intel irányba keresnék, emberi árkategóriában 8 RAM slot-os alaplapot!
Nincs semmi extra feladata nincs speciális kihasználtsàga... Szimplán szeretnék egyet...
Ki mit javasolna?
Köszönöm -
palfitom
félisten
válasz Ereshkigal #99271 üzenetére
Szia,
Rég kifutott platform, nincsenek már újonan normális lapok hozzá.
Ha megint meghal benne valami, akkor inkább add el a procit, ramokat, és válts modernebb platformra.Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
zsolt19900
őstag
sziasztok
sok-sok év elteltével úgy néz ki, hogy össze kell állítsak magamnak egy asztali gépet és utána nézegettem már ennek-annak és kezdek világosodni
A kérdésem az lenne, hogy jól értelmezem, ha veszek példának egy K-s procit, ahhoz akkor megfelelő chipsetes alaplap dukál, hogy azt lehessen "tuningolni" (és persze ram és persze táp), de ha nincs ilyesmire igényem, akkor úgymond feleslegesen nézegetek K-s procikat és akkor feleslegesen is vásárolnék tuningalap alaplapot?
IGazság szerint a kiinduló problémám a laptopom ami egy Dell üzleti gép I5-2450M procival, ssdvel és 8gb rammal és azt vettem észre (munkámból adódóan szükséges), hogy ha megnyitok mondjuk úgy, hogy sok weblapot a firefoxban, akkor kampec.... (kérem várjon és vagy zárja be a lapot stb.) azt javasolták, hogy cseréljem le, mert régi az architectura a laptopban és mivel a hordozhatóság most nem szempont, így elkezdtem kutakodni a mostani használt piacon asztali fronton
Cpu összehasonlító oldalakon nézem össze a lapos és a megvásárolni kívánt procikat.... nem kell mondjam, hogy mindegyik gyorsabb nála szóval ha itt egy alap proci összehasonlításnál -ami nem K proci- számomra megfelelő számadatokat látok, akkor nyugodtan vegyem a "sima" nem oc-zhető proci+lap párost, azzal is bőven bőven jobb lesz a helyzetem a problémámmal kapcsolatban?
Elsőre még pluszban 16gb-os modulból tervezek ramot beletenni és a későbbiekben még egy 16gb-os modult, az talán kiszolgál egy időre.... itt is néztem DDR4való már ezekbe a lapokba és a Mhz értékeket figyeltem.... itt is úgy működik a dolog, mint a "régi lecke" ha a proci ill. lap tud xy Mhz értéket maximum és én vásárolok egy nagyobb értékkel bíró ramot, akkor a proci és vagy az alaplap értékein fogja hajtani a ramot?Faragó Szolgáltatóház - Magyarszék - Autóalkatrészek és kiegészítők, Biztosítási alkusz, pénzügyi tanácsadás, számítógép javítás karbantartás, Új műanyag nyílászárók értékesítés, ingatlanközvetítés --HÍVJ VAGY ÍRJ BIZALOMMAL--
-
palfitom
félisten
válasz zsolt19900 #99277 üzenetére
Szia,
Jó helyen vagy az asztali gépesben, ott folytassuk!
Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
Saccco
nagyúr
válasz Saccco #99252 üzenetére
Aki Intel I225-V LAN chip-pel szeretne alaplapot venni, az beépítés előtt ellenőrizze a chip sorozatszámát. Ha már beépítésre került a lap, akkor driver adataiban is látható sorozatszám.
SLN9D vagy SLN9C - B1 - Érintett a hibában.
SLNJX vagy SLNJY - B2 - Érintett a hibában.
SLNMH vagy SLMNG - B3 - Nem érintett a hibában.Érintett lehet egy sor B550 és Z490 Asus alaplap.
A hiba nagyjából egyezik a Realtek 8125B hibájával.
Bővebben: [link]
[ Szerkesztve ]
█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █
-
xact
tag
Sziasztok!
Az MSI Z490-A PRO -n is 2.5 Gb-s LAN van, azzal is van gond?
Még nem vettem meg a lapot.
Köszi. -
magyarc
tag
válasz zsolt19900 #99277 üzenetére
Ha valamit rosszul írnék gondolom majd kijavítanak a tapasztaltabbak.
Intel processzorból csak a K végződésűeket lehet "túlhúzni". Én ezzel ugyan nem szoktam foglalkozni, mégis használok K-s processzort. Például az i5-9600 65W TDP specifikációjú processzor alapfrekvenciája 3,1GHz, míg a 95W-os 9600K 3,7GHz-es.
Praktikusan ha nem Z-s chipset van az alaplapon, akkor a K-s processzort sem lehet tuningolni és a RAM is legfeljebb 2666MHz-en fog futni. De vannak nagyon jó, alacsony késleltetésű 2666MHz-es RAM-ok, amik gyakorlatban pár százalékkel lasabbak csak mint a 3200+ MHz-es tuning RAM-ok. És itt lenne egy megjegyzésem, szerintem nagyon rossz ötlet 1db 16Gb RAM-ot tenni a gépbe, mivel ekkor csak single channel módban fog futni. Mindenképpen párban érdemes venni a RAM-okat. A legeslegolcsóbb lapok kivételével 4 memória foglalat van, így később is lehet még bővíteni a gépet. (Sokan nem foglalkoznak vele, de lehet ún. dual rank modulokat is kapni, amik általában jobban teljesítenek, mint a single rank modulok, a tomshardware.com oldalon található több single/dual rank RAM összehasonlítása.)
Én például egy i5-9600K processzorhoz B365 chipsetes alaplapot akarok venni, így nem lesz se overclock, se 2666+ MHz RAM frekvencia. Egy Z390 chipsetes alaplap bő 10e forinttal drágább lenne és egyelőre régi 2133MHz-s RAM-okkal fogom használni. -
pecccccccca
őstag
válasz magyarc #99284 üzenetére
Szia.
Mivel B365-ről Z370-re váltásnál megtapasztaltam a Z-s lapok előnyeit pont egy 9600K-nál ezért azt mondom, hogy bőven megéri a 10k felár a Z390-re B365 helyett. Ég és föld a különbség, hogy nem 2400-on hanem 3000-en tudnak menni a ramjaim, a proci meg 5,1Ghz-en. Mintha teljesen másik gépet vettem volna. Sokkal direktebb az egész rendszer.
Én az apróról vadásztam egy MSI Z370 Sli Plus kemény 26 ezer forintért az Asrock B365M Phantom Gaming 4 alaplapom leváltására ami a maga nemében egy elég jó lap volt, de korlátolt sajnos. Te is kifoghatsz egyet jó áron, ha bogarászol.
Én a helyedben nem tennék B365-öt egy 9600K alá, mert valószínüleg hamar lecserélnéd.[ Szerkesztve ]
Humorban nincs helye tréfának!
-
pecccccccca
őstag
válasz pecccccccca #99285 üzenetére
Szerk.:
Természetesen nem 2400-on hanem 2666-on jártak a ramok B-s lapban csak egy 9100F volt a 9600K előtt és annak a memória sebességét írtam véletlenül.Humorban nincs helye tréfának!
-
zsolt19900
őstag
válasz magyarc #99284 üzenetére
köszi a tanácsot, helyreigazítottak, hogy s1200as tokozással megkapom a számomra megfelelő értékarányú összeállítást és nem kell használt termékek között bogarásznom
Faragó Szolgáltatóház - Magyarszék - Autóalkatrészek és kiegészítők, Biztosítási alkusz, pénzügyi tanácsadás, számítógép javítás karbantartás, Új műanyag nyílászárók értékesítés, ingatlanközvetítés --HÍVJ VAGY ÍRJ BIZALOMMAL--
-
magyarc
tag
válasz pecccccccca #99285 üzenetére
Köszönöm a segítő szándékot! A helyzet az, hogy a munkámhoz lenne a gép, de mivel a munkahelyemen kizárólag közbeszerzésen keresztül lehet vásárolni, így a processzor kölcsönadása mellett az alaplap árát is zsebből fizetem. Ilyenkor valahogy sporólós üzemmódra kapcsolok. Mivel egyhetes futások lesznek a gépen (régi tapasztalatok alapján) kerülöm a túlhúzást. A régi 2133-as memóriák talán 5-6 százalékkal lehetnek lasabbak, mintha újat vennék 25e forintért. A jelenlegi i7-6700k procis gépem számítási kapacitása így egy alaplap vásárlásával 140%-kal nő meg becslésem szerint. Ha 25 helyett 35eFt-ot költenék a lapra, akkor se lenne több a kapacitás. Ha netán az ITM is úgy akarja, majd lesz egy kétszer gyorsabb gépem úgy 3-6 hónap múlva. Addig viszont jó lesz ez is.
-
Ciccuka
veterán
Ennél van valami jobb vétel jelenleg:
MSI Mag B365M Mortar
Aktív hűtés nem tetszik rajta (mert passzív géphez kellene), meg az se, hogy így megdrágultMSI B365M Pro-VH
Ez lenne rossz talánJó lenne:
Hi-Fi Sound
No OC
Passzív Cooling
MSI Mystic Light[ Szerkesztve ]
Cicák támogatása: www.fos.hu/1176
-
zsolt19900
őstag
még lenne egy utolsó kérdésem alaplapot illetően
ajánlottatok nekem a gépem összeállításában egy alapnak mondható deszkát és ahogy bogarásztam a fórumokat mondták, hogy lehetőség van úgynevezett grafikus biosban állítani pl. a pwm-es ventik fordulatát fix értékekre.... nekem ez nagyon jól jönne, ezt hol tudom megnézni, hogy pl. a kiszemelt lap tudja-e?
LGA1200 tokozású alaplapból melyik az a legolcsóbb, ami ezt tudja?
((az is megoldás, ha a Win felületén van saját progija a lapnak, nem muszáj a Biosos téma, ha így a kör bővül)Faragó Szolgáltatóház - Magyarszék - Autóalkatrészek és kiegészítők, Biztosítási alkusz, pénzügyi tanácsadás, számítógép javítás karbantartás, Új műanyag nyílászárók értékesítés, ingatlanközvetítés --HÍVJ VAGY ÍRJ BIZALOMMAL--
-
zsolt19900
őstag
válasz zsolt19900 #99290 üzenetére
GIGABYTE H410M S2H alaplapban a Gigabyte App centerben van Fan1 és Fan2 grafikusan állítható vezérlés, ez jó lehet nekem erre a célra?
Faragó Szolgáltatóház - Magyarszék - Autóalkatrészek és kiegészítők, Biztosítási alkusz, pénzügyi tanácsadás, számítógép javítás karbantartás, Új műanyag nyílászárók értékesítés, ingatlanközvetítés --HÍVJ VAGY ÍRJ BIZALOMMAL--
-
lacus83
senior tag
válasz zsolt19900 #99292 üzenetére
Igen ,ha kevés a 2 venti teszel venti elosztót,így egy portal tudja egységesen vezérelni a rajta lévő ventiliket.
MSI B460 Tomahawk,I5 10400F Box,G.Skill Tident Z 2X8 Gb 3000Mhz RGB,Corsair H110i GT,Cooler Master Case,Samsung 860 Evo 256GB ,Toshiba P300 3TB,Focus+ 850W Gold,ASUS ProArt 4060 OC,LG 27GL850B
-
oroszLajos
aktív tag
1. Mennyit szánsz az alaplapra? 50-60 ezer
2. Milyen hardverek alá szeretnéd? I5 10400, 16bg 3000mhz rám.
3. Milyen méretű lapot szeretnél? Atx-mATX
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...). Semmi extra.
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ? DVGA-T, de azért tartaléknak IGP is legyen :)
6. Szeretnél tuningolni vagy nem? Egyáltalán nem.
7. Használt, vagy új alaplap? Új :)
8. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...) Igen, nyitott házba kerül. Szín az mindegy :)
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége? Igen, egy két éven belül.Pixel 7 Pro Hazel
-
Saccco
nagyúr
Visszaküldtem az alaplapot garanciáztatni, az SSD alig jutott eszembe, hogy ki kellene szedni...
Milyen más alaplap egyenértékű ezzel?
MSI B550 Gaming Carbon WIFI
Mindenképpen 2.5G LAN és Wifi.Lehet, hogy csere lesz nem azonos típusra!
-
Zalaym
tag
Sziasztok!
Egy i7 10700K + GTX 3060Ti kártyához mit ajánlanátok? Játékra használnám, Keret 50K körül, nem tudom kellene-e drágábban gondolkodnom? Nem tudom ATX-ben gondolkodnék a bővíthetőség miatt. Hely van bőven. Memóriát ehhez vennék.
[ Szerkesztve ]
-
magyarc
tag
válasz zsolt19900 #99292 üzenetére
Ha netán tényleg több ventilátor kell, akkor az Arctic PWM PST ventilátoraiban van beépített elosztó: https://www.arctic.de/en/F12-PWM-PST/AFACO-120P0-GBA01
De ha fix fordulatszám kell, lehet, hogy az Artic Silent ventilátorai jók lennének.
https://www.arctic.de/en/F12-Silent/ACFAN00027A
https://www.arctic.de/en/P12-Silent/ACFAN00130A
A H410M S2H egyébként azon olcsóbb alaplapok egyike, amin csak 2 memória foglalat van. A kétcsatornás mód miatt javasolt két modullal így betelik, később nem lesz bővíthető. Persze ha 2db 8Gb modul kerül bele, akkor valószínűleg nem is kell majd bővíteni. De egy Gigabyte B460M DS3H alaplap 3-4e forinttal lenne csak drágább. -
goodfejke
csendes tag
Sziasztok! Adott egy ilyen alaplap:
https://ipon.hu/shop/termek/msi-z370-a-pro/1605961
Ezen nincs RGB Csatlakozó . Hogyan tudok rákötni egy ilyen https://bit.ly/358eA0T
vízhűtést rákötni, hogy világítson?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest