- Lenovo Legion 5i 15 notebook: légiós fegyverzetben
- Milyen monitort vegyek?
- Apple notebookok
- TCL LCD és LED TV-k
- Dell notebook topic
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- OLED TV topic
Aktív témák
-
molnarcs
tag
Hát, a több mint egy éves tomshardware cikkre reagálva: pontosan erről beszélek. Mindkét panel S-IPS és kiderül hogy ditheringet használnak. A tesztelők pont abból hogy a kép nem nyugodt következtettek arra, hogy valami nem stimmel azzal a 24 bittel. Bár az egyiknél elvileg 8 bitről tízre javít a dithering. És akkor lássuk a prohardver tesztjét egy 12ms tn monitorról, vg712b: Bővebben: link Azt írják: A zajmérés kellemes eredményt hozott: a Viewsonic képe tökéletesen nyugodt. A 12 ms-os képfrissítésnek köszönhetően szintetikus utánhúzást mérő tesztünkben és a Quake 3 alatt is jelesen vizsgázott a VG712b. Nem beszélve arról, hogy (tomshw) : ''A két új panel renderelési képességei nem túlságosan meggyõzõek a színek terén sem.'' Persze nem tudom hogy a PH elvégezte-e a mérést mozgóképeknél is, mert a thw-n is akkor jelentkezett inkább a vibráció, bár mondjuk ők szabad szemmel is jól látták.
Szóval csak visszajutunk oda ahonnan kiindultam: paneltípus alapján nehéz következtetni arra 100as bizonyossággal, hogy milyen tulajdonságai (hány bites, milyen a színhűség, egyedül a sebesség lehet mérvadó talán, de asszem az angol tomshardware, vagy valamelyik másik nagy site mutatott olyan eredményeket, ahol a 20ms hydis lenyomja a 16os tn+filmet sebességben, nembeszélve az egon által belinkelt xbitlabs cikkről). Ez nem azt jelenti, hogy nem hasznos tudni - különben nem csinálnánk táblázatot. Viszont hasznossága szerintem abban rejlik, hogy pl. azt látjuk hogy két különböző monitorban ugyanaz a panel van, csak mondjuk van köztük egy 50 ezres különbség, akkor gondoljuk át hogy milyen plusz szolgáltatásokat kapunk azért a +50-ért és hogy megéri-e (mert nagyon nem lesz különbség képminőségben). Meg látjuk azt is, hogy azonos panel mellett melyik gyártó próbál nagyobbat lódítani. Ez önmagában nem vezet még objektív igazsághoz, de egy nagyon hasznos dologhoz igen: a gyanúhoz. Ez a gyanú kell szerintem ahhoz, hogy jó döntést hozzon az ember. Táblázat alapján ki lehet zárni néhány típust, le lehet szűkíteni a kört pár darabra, de végsősoron csak alapos kipróbálás után érdemes hazavinni (persze ha másnak is akkora érvágás az a 100+e mint nekem).
Bocsi egyébként a samsungos példáért, nem olvastam el elég figyelmesen az előbbi hozzászólásodat, különben nem hoztam volna föl.
Szerintem nekünk szemantikai problémánk van - mire mondjuk azt hogy tény és mire azt, hogy közhiedelem. Én a közhiedelmet semmiképp sem pejoratíve értem. Egy elég alapos agyalás és vita során eljutottunk egy következtetésig: tn panelek 6 bitesek. De akármilyen okosan érveltünk vagy agyaltunk, ahhoz hogy ezt mint tényt fogadjam el (és nem mint a közhiedelmet, akár az én közhiedelmemet) azért ennél (nekem) egy kicsit több kell, de lehet ezzel csak én vagyok így. És még mindig fontos kérdés az, hogy ez mennyire észrevehető manapság, tehát hogy fontos-e a bitszám, vagy csak riogatjuk az újoncokat azzal, hogy az nem lesz jó mert .. miért is? Egyetlen tesztet sem olvastam ahol pl. a vx912-nél észrevett volna valaki valamit ami kisebb színskálára utal, vagy ilyen szempontból zavaró lett volna. Ketten pedig a három tesztből amit belinkeltem, nem első tft monitorosok. Ez most nem azt jelenti hogy vx912 hűdejó - jó ár/érték aránynak tűnik egyelőre -, hanem csupán azt, hogy hajlamosak vagyunk túlértékelni a biteket. Szerintem.
Aktív témák
- 100% sRGB - Dell UltraSharp U2415 / AH-iPS / 1920x1200 ! FHD+ / pivot talp / számla / garancia 1 év
- Samsung Odyssey G9 Monitor ( OLED / 49" / 240Hz / 0.03ms válaszidő )
- - 38% LG 25UM57-P - 25" 21:9 ultrawide / IPS / 99% sRGB / Flicker Save / Dual Link +GARANCIA +SZLA
- Samsung Ívelt LED monitor, 24", Full HD 6Hó jótállás + Áfás Számla!
- Lenovo ThinkVision T24i FHD IPS 60Hz monitor garanciával hibátlan működésse
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest