- Home server / házi szerver építése
- Unigine Superposition Benchmark
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Amazon Kindle
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
Új hozzászólás Aktív témák
-
aginor
veterán
Abban, hogy 8mm-ről indul. A 8 és 12 között ég és föld a különbség, csak próbáld ki, meglátod. Bármilyen rendszerről is beszélünk, a fizikai 8mm nem egyszerű móka. Ha mondjuk emellé jönne még egy 8mm-es Pro fix 250k-ért (vagy nem Pro, de szigetelt), akkor már a nagylátó lefedettség is alakulna (ha meg ne adj' Isten felujítanák a 9-18-at, változatlan árral, akkor már tényleg jól is állnánk). Amúgy ha irányadónak megnézed a Leica 8-18-at (kb. 400k), akkor már nagyjából láthatod, hogy mire számíthatsz, árban, méretben.
[ Szerkesztve ]
Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
aginor
veterán
válasz jaanoo89 #97387 üzenetére
Igazad van, nem is azt mondtam, hogy jelenleg nincs túlárazva a rendszer, csak azt, hogy a jelenlegi árak mellett 250k egy álom egy ilyen zoomárt.
"A 8mm pro fix 250-ért is csupán álom" - attól tartok igen, Igazából a Laowa 7,5-höz áraztam, és nem mondtam, hogy racionálisan is sikerült.
A Sony lassan elnyom magakörül mindenkit, de a vázaik még mindig nem az igaziak, ugyanakkor a PRO Oly-val szemben racionális alternatíva, ha valaki nem munkára szánja. A munkára, de megbarátkozik az egy kártyafoglalattal (ahogyan azt sokan teszik), akkor oda is. Üvegek adottak rá.vond #97388: ok, legyen, nézzük ahhoz (bár szerintem nem egy kategória a kettő). A Pana 7-14 350k, ehhez képest a 400k nincs is olyan messze, pláne egy új, szigetelt "változatért". Viszont így is messze van ez már a 700dodotól. Félre ne érts, szerintem a 7-14 borzasztóan túl van árazva (ahogy az összes uwa a rendszerben), de sajnos ez is tovább erősíti, hogy az új "változat" sem várható túlzottan olcsón.
Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
aginor
veterán
válasz MrChris #97391 üzenetére
Jól látod, én van olyan típus, aminél 20% körüli difit látok emlékezet alapján. Mondjuk tavaly volt az Usában hivatalos áremelés is.. Ennyit arról, hogy majd jóárasítják a rendszert.
topikk #97392: mert a 190-200k a reális árra annak a típusnak. Amúgy korábban mennyiért árultad, amíg eljutották a 200k-ig? De ettől függetlenül az biztos, hogy a top eladásokat nem uwa fronton fogják bonyolítani (egyik rendszerben sem). Amúgy ha kicsi az igény rájuk, akkor az szerintem az árazás miatt lehet végső soron.
CharlieFirpo #97393: Oly 100-400? Gyújtótávot nem írtál de 40-150 Pro+14tc? Amúgy az 50-200 pont nem drága a 40-150-hez viszonyítva kukkants rá, esetleg olcsóbban a 100-300 mk2.
totálkezdő #97400: már többször láttam ezt a srácot megemlítve, de miért is kell szeretnünk (a kérdés komoly)? De ha már ilyen influencer dolog. Alapvetően kedvelem Robin Wonggot, de mióta megy a cirkusz az eladás körül, azóta egyre elborultabb dolgai vannak:
"Micro Four Thirds was the best selling system format in Japan for 2020, yet some “photography YouTubers” claimed doom and gloom, saying Micro Four Thirds is dead, and full frame will be taking over. I disagree. I think Micro Four Thirds is the best balanced system format moving forward, being truly small and compact in size and delivering high quality images. Also, camera sales (regardless of brands and formats) have been drastically declining over the years. It is not difficult to predict that the camera making business will not be sustainable, and the only way to move forward and survive this, is for the camera manufacturers to co-exist with smartphones to continue to drive sales to the industry. In order to evolve to work alongside smartphones, Micro Four Thirds makes more sense and I believe this is the future of photography, not full frame format."
A nagy részével egyetértek ugyan, de hogy az m43 lenne a fényképezés jövője, azt azért erős túlzásnak tartom. Pláne mióta minden korábbinál divatosabb lett a FF (és nem mellesleg a középformátum is fellendülőben lehet) és minden gyártó menekül ebbe az irányba (bár itt lehet egy nagy adag piacformálás, részben tolómarketing formájában is a részükről). Mindegy, egyelőre nem azt látom, hogy az m43 bármit is "legyőzne", de remélem tévedek.Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
aginor
veterán
válasz totálkezdő #97403 üzenetére
A kérdés tényleg komoly volt, mert már többször is lett hivatkozva, mint komoly vélemény, ezért lettem volna kíváncsi, hogy mit kell róla tudni.
topikk #97404: az mondjuk indulóárnak nem volt rossz, de komolyan mondtam, hogy úgy látom, hogy ezek a lencsék jellemzően 200k alatt mennek el. Ami azért vicces, mert közben a 9-18-ért simán megadják a 110-et, a Pana 7-14-ért pedig a 170-180k-t. Ki érti ezt..
Amúgy miért adtad el, mi volt vele a bajod?Throme #97405: Nem tudtam, hogy ennyire nyitott mostanában, ezekről az infókról lemaradtam, látszik nem vagyok egy nagy influencer fogyasztó. Amúgy attól, hogy már nem nagykövet, attól még lehet szemellenzős, és ő az m43 tekintetében kicsit az is szerintem. Korábban ez nem zavart annyira, mert őszinte lelkesedésnek, és jó értelemben vett szeretetnek látszott, de mostanában van egy két számomra kissé erőltetettnek tűnő megjegyzése. Kicsit mintha magával is el akarná hitetni, hogy minden rendben, nincs itt semmi látnivaló. Aztán persze lehet, hogy csak én látom hülyén a dolgot.
-
aginor
veterán
válasz topikk #97407 üzenetére
Értem. Nincs kedved egyszer írni egy kicsit hosszabb lélegzetvételű szösszenetet a két rendszer összehasonlításáról? Szerintem a mostani bizonytalan időkben sokaknak segíthetne, akik bizonytalanok, hogy mit kezdjenek magukkal.
-
aginor
veterán
válasz topikk #97418 üzenetére
Azért ez elég nagy megmagyarázásnak hangzik. A frászt nincs szükség ilyen funkciókra. Szerintem a csillagAf, a pro capture, 4/6k photo sorozatok, live composit, bracketing/stack, intelligans Af a világ legjobb dolgai..
Nekik nincs ilyen, nem is tartják fontosnak ok, nincs ezzel baj, de azért azt mondani, hogy ezekre egyáltalán nincs igény, hááát..Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
aginor
veterán
válasz Hi!King #97426 üzenetére
A Soc fejlesztése valóban nem magas, de az ára már inkább, viszont amit még inkább szem előtt kell tartani, az a melegedés és fogyasztás. Bármekkora számítási kapacitás beépíthető lényegében egy gyufás skatulyába is, csak győzd hűteni és etetni. Ettől függetlenül szerintem is a számítási kapacitás növelése az egyik fontos alapköve a fejlődésnek, mert az nyitja meg az utat a jobb, komplexebb szoftveres megoldások előtt. Lásd Z6 vs Z6mk2, vagy e-m1mk2 vs e-m1x.
A szoftverben szerintem azért nincs feltétlenül igazad, mert mert programnyelvtől és a hardveres implementációtól is nagyban függ, hogy egy adott külső kódot hogyan lehet beépíteni. Gyakran látunk olyat, hogy már rövid távon is célravezetőbb csinálni egy saját verziót, mintsem külső hülyeségekkel bajlódni. Ettől függetlenül biztos vagyok benne, hogy a jövőben a hardveres fejlesztésekről inkább a szoftveresek felé fog eltolódni a mérleg, ez már most jól látható. Aki ezzel szembemegy, az tökönlövi magát."A szenzorméretet fordítva látom, inkább a kis szenzorméretet kompenzálják túltolt feldolgozással" - ebben van valami, és a helyükben te is ezt tennéd, mert más irányban jóval kevesebb mozgástered van, és az is jóval drágább. Egy jól balanszolt szoftveres megoldás egy nagyobb szenzorral természetesen jobb eredményt produkálhat, érdemes lesz a fényképezőgép gyártóknak is dolgozniuk ezeken a megoldásokon. Amúgy döbbenetes, hogy milyen ütemben fejlődnek és mennyi fejlesztés van a telefonok szenzorával kapcsolatban. Bárcsak a felét megkapnánk a fényképezőgépeknél, már tökre nem itt állna az ipar..
-
aginor
veterán
Fotós OKJ-ről tudnék mesélni, de sajnos ez a legegyszerűbb út a legális munkavégzéshez, bár olyan ez is, mint a jogsi, nem itt fogsz megtanulni fényképezni..
-
aginor
veterán
Ezek szerint a vezetésnél a vizsgabiztos mondja meg, hogy te mennyire jól vezetsz.
Komolyra fordítva a művészet szubjektív, és valamilyen szempontból minden "alkotás" szép és értékes, legfeljebb nem egyezik a közízléssel.Úgy veszem ki a hozzászólásaidból, hogy te már végeztél. Mi a véleményed a képzésről, a vizsgáról, tananyagról, ezek használhatóságáról az életben? Amúgy Dolgozol is a szakmában azóta?
Profi fotós: ne itt azt gondolom, hogy ahhoz, hogy valaki tisztességes profi fotós legyen, még csak az sem kell, hogy különösebben tehetséges, vagy kreatív legyen (bár ez a szakterülettől is függ). Legalább ilyen fontos a megbízhatóság, rugalmasság, kompromisszumkészség, konstans színvonal, igényesség, kommunikáció. Ahhoz pedig, hogy el tudja magát adni (ami ma talán a legfontosabb ebben az iparban) ezek közül egyik sem kell.
-
aginor
veterán
válasz csaabz #97635 üzenetére
És az a vicc, hogy pörögnek a cuccok így is. Ha valaki meghirdet egy 12-40-et 200k-ért használtan, azt kb. két nap alatt elviszik..
Ellenben egyes cuccok (jellemzően vázak) meg beálltak, mint a gerely..kovsol #97640: ja, egy igai fos az az 1.2-ő..
más: meg vagyunk mentve!
[ Szerkesztve ]
-
aginor
veterán
válasz lugosi #97644 üzenetére
Most vagy tudnak valamit, amit nem mondhatnak el, és így akarnak rá célozgatni, vagy csak védik a mundért, esetleg álmodoznak. Mondjuk a Pana kijelentése, hogy különleges lencsékkel készülnek, kissé felvillanyozott. Hirtelen elképzeltem egy 12-35-öt fix 1.7 vagy F2-es fényerővel, esetleg valami uwa cuccokat, makrót, korrekt 1.4-es fix sort, ilyesmit..
Korábban összeírtam, hogy szerintem min lehetne változtatni az Oly részéről, és úgy látom, hogy több pontban egyetértünk Robinnal.
-
aginor
veterán
válasz peppe79 #97646 üzenetére
Ezt könnyen ki tudjuk deríteni. Én tudok adni egy Leica 25-öt, ha hoz hozzá valaki egy 1.2-őt, akkor ugyanabban a szituációban megnézzük és legalább azt meglátjuk, hogy azonos-e fényáteresztési képességük azonos rekeszen ill. teljesen nyitva.
Amúgy a Leica nyitva nem a legélesebb kés a fiókban, ellenben karaktere van, ami az Olynak nincs és fele annyiba kerül. Viszont az Olynak penge rajza van minden rekeszen és tárgytávon és jobb használni, jobb megfogni, jobb a szigetelése is.[ Szerkesztve ]
-
aginor
veterán
válasz CharlieFirpo #97648 üzenetére
Szerintem a nagyja pedig helytálló, de szívesen meghallgatom, hogy szerinted miben kellene fejlődnie a rendszernek. Tényleg érdekel.
"egyenmantra, amit lassan minden Oly teszt végén viszont látunk." - nem lehet, hogy ez azért van, mert igaz?Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
aginor
veterán
válasz CharlieFirpo #97652 üzenetére
1: Kell az új szenzor, ez szerintem nem képezheti vita tárgyát, mivel a rendszer nagyon lemaradt a konkurenciától, és a lehetőségektől. Kell-e nagyobb felbontás? Egyértelműen nem, de jobb dinamika és jel/zaj arány mindenképpen. Ugyanakkor ha 8k-ban gondolkodunk, akkor előbb utóbb megjön majd a nagyobb felbontás is, annak minden előnyével és hátrányával.
2: kell az új lencse is, mert ezzel tudod elnyerni a fogyasztók bizalmát a mostani helyzetben, nem beszélve arról, hogy lenne is mit fejleszteni még a kínálaton. Olvass vissza mire gondolok, itt most nem fejtem ki bővebben.
3: Háát, én ugyan elégedett vagyok alapvetően a mostani szinttel is, de tény, hogy itt is lemaradás van, és van hova fejlődni, pláne ha komolyan gondolják a madarazást. Pl. exponálás alatt is folyamatos keresőkép, szinte nulla késleltetés, stb.
4: Ez nem feltétlen, de tény, hogy lehetne rajta optimalizálni. Ugyan nálam nem elsődleges probléma, de attól még megvan, és néha bosszantott is a keszekusza, kiismerhetetlen menü.
5: Ehhez én sem nagyon, de tény, hogy egy komoly, és nagy vásárlóerejű rétegről van szó, így profitábilis lehet őket is kicsit megsimogatni.
6: Ide értendő az AF is szerintem, mivel ma egy AF rendszer sebességét alapvetően a rendelkezésre álló számítási kapacitás és az alkalmazott algoritmus határozza meg, nem a hardver. Lásd m1 vs m1x, vagy hogy az m1 és g9 mennyit gyorsultak csak szoftveres trükkökkel.
7: Ehhez nem tudok hozzászólni, mert nálunk pl. pont példaértékű a Mintabolt tevékenysége, így ezt a hiányt én nem érzékelem, de más piaconkon vagy globális szinten ettől még lehet baj.
8: Ez szerintem a minimum lenne. Ne egymás ellen harcoljanak már az Istenért, elvileg egy csónakban eveznek, vajon mikor sikerül végre felismerni?! Oly vázon nem működik a Pana rekeszgyűrű, Pana vázon csak a G90-től fölfelé működik a lencse programozható gombja (de legalább végre megy), képstab nem működik keresztben..
10. Hallgassanak meg minden ötletet, aztán csinálják meg azokat, amikben látnak rációt és kivitelezhető, pl. fókusz gyűrű af alatt legyen átprogramozható rekeszvezérlésre vagy iso/záridő/expókompenzációra tetszés szerint, ha már amúgy is csak elektromos a kapcsolat. Legyen a teljes billentyűkiosztás szabadon programozható (pár alap gomb kivételével) és még sorolhatnám.Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
aginor
veterán
válasz hibavissza #97660 üzenetére
Ez nem kirohanás, de kifejtenéd, hogy a 6600 miben jobb, mint egy E-M1X?
-
aginor
veterán
válasz hibavissza #97662 üzenetére
Természetesen komoly volt a kérdés, már csak azért is, mert a 6600-at nem ismerem és kíváncsi voltam.
"AF, Dinamika, Zaj." - ok, ezt a részét értem
"adapterezhetőség" - ez elég rétegigény és még nem is biztos, hogy igaz..
"videó minőség" - ehhez nem tudok hozzászólni
"ár. Ja, és méret" - ár ok, de talán ennek az is lehet az oka, mert nagyon nem egy ligában játszanak, kisebb a méret pedig nem feltétlen előny, ezt embere válogatjaNagyon leegyszerűsíted ezt a kérdést, szándékosan azokat a paramétereket helyezve előtérbe, amiben jobb, elhallgatva azt, amiben nem. Mi van a nagyobb keresővel, forgatható lcd, jobb ergonómia, hi-res, jobb képstab, jobb zár, vakkucsalakozó, két kártyafoglalat, vélhetően jobb szigetelés, jobb szoftveres fícsörök..
"Ez most nem az Olympus ekézéséről szól az ügye megvan? Arról folyik a polemizálás, hogy mit kéne tennie az új tulajnak, hogy ne essen ki rövid távon a nemzetközi piacról." - pedig nálad nagyon sokszor ezt érzi az ember. Ha kissé kötekedősebb lennék, akkor megkérdezném, hogy miért nem mész ff-re, ha mindenben annyival jobb, de az a magánügyed és nem tartozik rám.
[ Szerkesztve ]
-
aginor
veterán
válasz hibavissza #97666 üzenetére
A tények nem zavarnak egyáltalán, de a ferdítések annál inkább. Nem zavar az sem, ha ekézed a rendszert - én is teszem - , de ne mondvacsinált indokokkal, és ismerjük el azt is, ami jó. Szerintem.
A táblázat Dxo, amire nemrég etalonként lett utalva, de számomra pont azt mutatja, hogy azért nem ég és föld a különbség (ja, és ebben csak a mark2-es van, nem is az X, ami hajszálnyival jobb), persze ettől még te láthatod máshogyan..Nagy általánosságban elég leereszkedő és fölényes a kommunikációd, tele személyeskedéssel, nem ok nélkül nem szoktam reagálni a kinyilatkozásaidra, de már ezt is megbántam. Szerintem is zárjuk le és mindenki maradjon meg a saját hitében..
-
aginor
veterán
válasz CharlieFirpo #97658 üzenetére
Ha engem kérdezel, akkor nincs itt semmiféle tervezés. Kérnek polcról egy m43 méretű valamit, már csak az a kérdés, hogy továbbra is az eddig látott technológiákkal álmodnak, vagy végre nem az alsó polcról rendelnek be valami vackot, aminek csupán a felbontása nagyobb. Ehhez nem is kell igazán koncepció, az szerintem inkább a vázak konkrét kialakításához, és az objektívpark fejlesztéséhez valamint a szoftveres megoldásokhoz kellenének inkább, de valóban nem nagy baj, ha amúgy van ilyen.
"A fogyasztók bizalmát alaposan átgondolt és megfelelően árazott új objektívekkel lehet megnyerni. Félek, hogy ebből nem sok minden lesz igaz. A kínálaton meg úgy is lehetne javítani, hogy a meglévő obiparkot feljavítják." - igaz, ezt én is írtam korábban.
"Az EVF ugyanaz a kérdés, mint a szenzor. Ha átgondolt stratégia része, jöjjön." - mondjuk itt tök nem értem, hogy mit kellene átgondolni. A csúcsvázba jöjjön a non plus ultra, a kisebbekbe arányosan butítva, de mivel a konkurencia is elszáll ilyen téren, így itt is kicsi a mozgástér, ha nem akarnak lemaradni. Amúgy hangsúlyozom, hogy a legtöbb feladatra a mostani is teljesen rendben van.
"Az AF nagy szívfájdalmam, de ott is lehet taktikázni. Nem tudnak top AF sebességet összehozni, mert nincs tudás, szabadalom, pénz hozzá?" - ezt sem húzhatják sokáig, pláne ha szeretnének komoly madarász rendszer hírében állni.
"Oké, javítsanak a kiolvasási sebességen, legyenek gyorsabb sorozatok AF-fel, bármi, amiben a kis szenzor elvileg előnyt jelent és ki lehet használni." - jaja, ez tök igaz, de azért részben már ez is megvalósult (pl: 60fps-es sorozat), de egy global záras szenzor nagyot szólhatna.
"A Pana miért segítene pont most? " - elvileg egy rendszerben vannak, ha az egyiknek megy a szekér, az minimum közvetve a másiknak is jó. Amúgy, ha igazán lenne eszük, akkor létrehoznának egy közös fejlesztőközpontot, aminek a hasznát mindketten élveznék a saját szájuk íze szerint, de az egyes új technológiák fejlesztési költsége feleződhetne. Lehet csak vita lenne belőle, ismerve a Panasonicot, a fene se tudja.
-
aginor
veterán
válasz lugosi #97670 üzenetére
Néha igen, néha nem. Elég sok olyan cikk született már, ami a témát feszegeti és eléggé vegyesek a tapasztalatok. Nem mindegy, hogy milyen objektívet, nem mindegy, hogy milyen vázra, nem mindegy, hogy milyen adapterrel és az sem mindegy hogy a gépváznak és/vagy adapternek milyen a szoftvere. Elég sok változó van a kérdésben. Volt olyan cikk, ami eléggé leszólta az A7km2 fókuszrendszerét, aztán kiderült, hogy adapterezett Canon lencsékkel próbálta a csóka, és amint váltott natív darabokra, azonnal helyreállt a rend.
Nem azt mondom, hogy nem jelentős az adapterezhetőség ténye, és még csak azt sem, hogy adott esetben nem ad natív élmény. Inkább csak arra próbálok rávilágítani, hogy azért annyira nem univerzális és nem is annyira hétköznapi dolog. Előnynek előny lehet adott esetben, de azért ne tekintsünk rá megváltóként sem.
Mondjuk kíváncsi lennék, hogy E-M1-en egy Metabones mit tud a valóságban.CharlieFirpo: kicsit fordítva ülsz a lovon, amellett, hogy tök sok dologban igazad van. A jelenlegi objektívparkot nagyon nem lehet fejleszteni hardveres beavatkozás nélkül. A váz persze már más kérdés, és nekem is nagy fájdalmam, hogy lényegi fejlesztéseket csak a csúcsvázak kapnak, és azok is sokszor elég korlátozott formában. Sajnos jelenleg a meglévő gépvázak szoftveres utógondozását veszélyesnek tartja minden gyártó az új eladásokra. Ez mondjuk részben igaz, de ugyanakkor erősíti a márkahűséget is, és meglátásom szerint kaszálni nem a vázakon lehet (kell) igazán, hanem az objektíveken, abból úgyis mindenki többet tart egyszerre, mint vázból. Működhetne valahogy úgy is a dolog, mint a nyomtatóknál, hogy a kelléken akarnak keresni, nem az alapgépen. Ez ugyan a belépő kategóriában nem működne, de afelett elképzelhető (bár látom a megoldás gyenge pontjait is).
Nézd, egyelőre (értsd. rövid távon) biztosan nem lesz egyedi tervezésű lapka. Valamit rendelni fognak a Sonytól, ami már készen van, csak az igényekhez kell igazítani. A jelen helyzetben ez egyelőre nem baj, mert van honnan fejlődni, tehát bármilyen univerzális megoldás előrelépést jelentene. A termékek eldrágulása reális veszély, de azzal a rendszert tökönlövik, és szintén zsákutca. Már most is jelentős az elvándorlás, a további áremelkedés katalizálhatja ezt a folyamatot. Akkor csak a régi tulajokban reménykedhetnek, aki a kiépített objektívparkot nem akarják elbukni ezért maradnak, de azért én erre nem alapoznék egy vállalkozást. Lehet egy olyan út is, hogy hipszter rendszerré fejlesztik az m43-at, de akkor fel kell vállalni, hogy lényegében új belépőként az erős bástyákkal rendelkező Fujit kezded el ostromolni a csőd széléről..[ Szerkesztve ]
-
aginor
veterán
válasz CharlieFirpo #97676 üzenetére
"A fixek nagy részét lecserélni WR változatra" - ez fejlesztés. Egy eleve nem szigetelt rendszert kellő minőségben lezárni nagy meló. Persze, ha csak tessék lássék módon csinálják (aka. Pana 25 1.4) akkor megoldható, de akkor valahogy differenciálni kellene, mert sok anyázás lesz a beázott darabokból. A már megjelent lencsék most is ugyanolyan jók (vagy éppen rosszak), mint a megjelenéskor, így szerintem továbbra is piacképesek. Ugyanakkor mivel már biztosan visszahozta a nagy részük a fejlesztési költségét, lehetne próbálkozni árkorrekcióval, azt biztosan értékelnék a népek (pláne, hogy az FF lencsék elkezdtek a fejükre nőni).
"őskövület" szenzoros gépekből kihozni a maximumot" - gondolom itt szoftveres fejlesztésekre gondolsz, és olyanokra, amik az újabb gépekben már megvannak, tehát nem kell réjuk fejleszteni. Ha igen, akkor egyetértek, ellenben ha fejleszteni kell, arra senki nem fog áldozni sajnos.
"Ha hipszter rendszerben gondolkodnak (utal erre amúgy vmi?), akkor meg fölöslegesen tépjük itt a szánkat és kezdhetünk barátkozni egy másik rendszerrel." - igazából nem, csak ötletelés szintén került elő nálam, mint a profitmaximalizálás egyik módja. Nyilatkozatok szerint a Pro szegmenst célozzák, de ott viszont az FF ajánlatokkal kell harcolnia, egy olyan rendszernek, amibe valódi PRO objektívet nem tudsz olcsón készíteni, mert kell a nagy fényerő a szenzor miatt, és a rendkívüli feloldóképesség és precizitás a kis pixelméret miatt. Mindezt úgy, hogy sok esetben nem tud annyival kisebb lenni a rendszer, ami ellensúlyozza a gyengébb képminőséget és a magasabb fajlagos (és néha tényleges) árat.Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
aginor
veterán
válasz CharlieFirpo #97685 üzenetére
Nagyjából leírtam korábban, hogy SZERINTEM mit várhatunk el reálisan, de persze ez egyáltalán nem biztos, hogy annak van bármi alapja is.
Lesz valami új szenzor, az útitervet tartani fogják (amúgy állítólag 17-én lesz valami komoly bejelenés). Én jelenleg max. ennyit mernék biztosnak mondani, minden más csak spekuláció.
"M5 III. alig néhány hónappal korábban jelent meg, mint a Z5 és egy világ választja el a kettő tervezési koncepcióját" - ez igaz, csak nem úgy, ahogy te gondoltad. Ugyanazt csinálod most, mint Hibavissza. Kiragadsz három paramétert és azzal megmagyarázod, hogy az alma mennyivel finomabb, mint a körte. A Z5 számtalan "hibától" szenved. Pl: 5fps, csak dönthető kijelző, gyengébb képstab (ez részben csak spekuláció részemről), nincs af targeting pad, kisebb puffer, nincs teljesen elektronikus zár, nincs live composit, nincs csillagaf, általánosan lassabb működés, dög lassú kiolvasású szenzor (yello), stb. Ettől még persze jó gép, de nem mondanám egyértelműen rá, hogy jobb. Ha csak a képminőséget nézzük, akkor persze igen, ez vitán felül áll, de lehet másnak más fontos és jobban jár az Em5-el (ráadásul a Z rendszerszinten sem kicsi).
Abban tök egyetértünk, hogy ami az m43-ban most árazás szinten folyik, az elmebeteg, és ha nem változtatnak rajta, akkor könnyen a rendszer halálát is okozhatja. Az m5mk3 annyiba kerül mint az M1km2? Mivan?! Na ezt a két gépet valóban egy világ választja el egymástól és méretben sincs köztük igazán nagy difi. Nem tudok elképzelni olyan helyzetet, hogy azonos áron a M5-öt hozzam el. Véleményem szerint mind az M5mk3, mind az M1mk3 nagyjából 150k-val túl van árazva. Ha ennyivel korrigálnák az árakat, akkor viszont nagyon jó vétel lenne mindkettő, utóbbi még jópár profinak is.jaanoo89:
"A Z5 szenzora (nem néztem utána, de szerintem) 3+FE-vel jobb" - bennem az maradt meg, hogy kb. 2fényérték a jobb ff gépek előnye. Bizonyos szituációkban, ha az ff gépet rekeszelni kell, akkor ez az előny lényegében könnyen el is olvadhat. Az ff-nek én akkor látom nagy előnyét, ha azonos érzékenységen tudod tartani mint az m43 gépet, vagy kell a kisebb mélységélesség.Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
aginor
veterán
Ezt nem vitatom, csak arra akartam rávilágítani, hogy van olyan szituáció, ahol az FF képminőségbeli előnye nem olyan számottevő. Az m43 rugalmassága a mérteében tud megmutatkozni egyes esetekben (volt a kezemben Nikon 300/4, hidd el, nem akarod te azt cipelni).
lugosi: van igazságod, de jópár dologban nem egy liga a két váz (és itt most az M1 javára mondom). Azt gondolom, hogy 500k körül az M1 egy potens munkagép lehet a kezdőbb és/vagy csóróbb fotósok kezébe, esetleg azokéba amiknek kiemelten fontos pl. a gyorsaság, szigetelés, hi-res. Én látom a rendszer munka potenciáját (ahogy jópár profi fotós is), de csak erre alapozni szerintem szimplán butaság.
Amúgy én is kacsingatok az FF felé, de látom azt, hogy bármelyik rendszerről is legyen szó, ennyi pénzből nem tudom a jelenlegi potenciált kiépíteni olyan minőségben mint itt, és ez kissé elbizonytalanít a rendszerváltás nyűgjével egyetemben. Nálam két rendszer lenne ideális. Egy FF általános célra, portréra, lowlight-re, meg egy m43 tájképre, makróra. Jelenleg ezt nem tudom kitermelni, de gondolkodom rajta, hogy elpasszolom a 12-40-et, kipótlom és veszek kíváncsiságból egy használt A7mk2-öt a 28-70-es kitobival.Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
aginor
veterán
Azok a Canon lencsék nekem nagyon nem tetszenek, és minőségükben meg sem közelítik az Oly 300-ast.
CharlieFirpo: Persze, hogy máshogy, elvileg a Z5 a becsalogató váza a rendszernek, és mondjuk annak nagyon jó.
topikk: nem, közel másfél kiló. Kevered a PF-el, ami valóban zseniálisan kicsi, viszont a képminősége sokak szerint véleményes és nem is olcsó.
-
aginor
veterán
Újpesttől nem messze ismertek jó helyet hóvirág vagy kökörcsinre?
-
aginor
veterán
válasz yle_greg #97817 üzenetére
Nekem is van viszonylag olcsó UV szűrőm. Élességben nem ront semmit, kontraszton sem alapesetben, de ha lapos szögben esik be fény az objektívbe, akkor katasztrofális is lehet a végeredmény, olyan mértékben szét tuja csapni a képet. Ultra nagylátónál már az is elég lehet, ha nincs fent a napellenző és slégan van a nap a képben.
Amúgy az igazán drága előtétlencsék is rontják a becsillanást és szellemképet eredményezhetnek, csak kisebb mértékben, ettől drágábbak. Beltérben, ha nincs erős fényforrás, akkor nem fognak problémát okozni, de sajnos nem mindig használhatók kompromisszumok nélkül.Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
aginor
veterán
válasz jjeahh #97821 üzenetére
Ha eddig Pana vázaid voltak, akkor célszerű lehet annál maradni. Egy G90 vaqy G9 szerintem kiszolgál ameddig el nem kopik és a menüje, működési logikája is ismerős lesz. Objektívből nem nagyon volt változás ebben a tartományban. Talán a Sigma 56mm 1,4 lehet elgondolkodtató, ha nem túl rövid. Ha hosszabb kell, akkor pedig a Pana 35-100 2.8 (esetleg kicsit drágábban az Oly 40-150 2,8), ha nem túl sötét már neked.
-
aginor
veterán
válasz jjeahh #97832 üzenetére
Nincs nagyon más, de már rendszerre se nagyon van szerintem olyan 100mm körüli minimum F2-es ami olcsó és jó. A fényerőt sajnos mindenhol meg kell fizetni.
Olyból esetleg egy E-M5mk2 vagy ha használt is szóba jöhet, akkor akár egy M1mk2 is jó lehet neked. Amúgy a Pana színeivel már nincs nagy gond, a G80 környékén rendbe tették (G7 még problémás volt). A G80 élkiemelését kipróbálhatod valamikor Pesten, ha gondolod.Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
aginor
veterán
válasz peppe79 #97872 üzenetére
Nem látom értelmét APSC-re is fejleszteni, több okból sem:
- kisebb szenzornak egyelőre ott van az m43 kiforrott objektívparkkal, már létező felhasználói bázissal
- egyelőre alig van L üveg, ha még dedikált APSC-t is fejleszteni kellene mellé, az már azért elég nagy befektetés lenne a Pana részéről, és nem is biztos, hogy van rá egyáltalán elég erőforrása
- fenti ok csak vázakkal
- amint bejelentik az APSC szenzort, azonnal mindenki temetni kezdi az m43-at, aminek következtében az eladások beleállnának a talajba, mint a gerely (igen, a nemrég bejelentett GH6-é is)
-
aginor
veterán
válasz Hi!King #97880 üzenetére
HA beborul az m43, akkor persze logikus lépés lenne egy L bajonettes APSC rendszer, de amíg ez nem történik meg, és az FF objektívpark is ennyire ergya, addig fölösleges lenne terhelni a k&f-et még APSC-vel is (és a Sony ellátási hajlandóságát még nem is ismerjük).
-
aginor
veterán
Ennek több oka is lehet, többek között pénzügyi mahinációk, de állítólag komolyan gondolják a fényképezőgépgyártást, bár való igaz, hogy a szájtépésen kívül eddig nem mutattak semmit az ügyben, de azért én még bízok benne, hogy nem engedik ez a rendszer kezét (hamár van egy viszonylag jól kiépített objektívparkom).
-
aginor
veterán
Japán cégről beszélünk, és ott a hatályos munkajog miatt vannak a már szükségtelen részlegek "gazdaságos" felszámolására szakosodott cégek (pl: JIP). Ugyanakkor én azért remélem, hogy itt nem ez lesz, és nem is a VAIO sztori ismétlődik majd, mert egyikkel sem járunk jobban.
Amit egyelőre az új tulajtól hallottunk, az hétköznapi ember számára nem igazán biztató (prémium szegmens, mint cél) és a gyakorlatban még semmi igazán látványos nem történt a részükről, még a sokak által várt (elvárt) árkorrekciók sem.Allien #97906:
"Viszont, az Oly-t kínai vette meg" - szerintem nem.Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
aginor
veterán
Tessék, a Canon megcsinálta, ilyesmi makrókra lenne szüksége ennek a rendszernek is..
-
aginor
veterán
válasz trlala #97931 üzenetére
De az sem fasza af-et, sem "nagyítani" nem tud. Amúgy időjárás álló egyébként?
forceberg: Pereld, én nem tartóztatlak. Részemről a lényeg nem a marketing bullsit-en volt, hanem a fícsőrlistán, ami azért eléggé rendben van, mondjuk cserébe nem is olcsó egy jószág, de itt még talán reálisnak is érzem valamennyire (amúgy meg nehogy azt higgyük, hogy az Oly 100mm pro olcsóbb lesz, ha valaha megjelenik).
-
aginor
veterán
válasz trlala #97940 üzenetére
1:2-es leképzéssel ez nem pont ugyanaz, mint a linkelt Canon Sőt, igazából még csak valódi makrónak sem nevezném. Portréra mondjuk lehet nem olyan rossz, de oda viszont a 2-es rekesz nem teszi bajnokká, szerintem. Amúgy nagyon szokták dicsérni ezt az 50-est mások is.
-
aginor
veterán
válasz Lokarson #97952 üzenetére
Én mondjuk pont eladtam a 60-ast, amikor kellett a lé, mert a 40-150 PRO+ közgyűrű kiváltotta.
Allien: nem te ígértél beszámolót arról a lencséről?
-
aginor
veterán
válasz nozs23 #97983 üzenetére
Mondjuk én is ezt gondolom, pláne, hogy a Magyar Olymusosok is azt nyilatkozták nemrég, hogy júniusban várhatók objektív és váz bejelentések. Aztán tudja a fene..
-
aginor
veterán
válasz Ironizer #98009 üzenetére
Ez egyrészt igaz, de azért van benne nem kevés alibizés is szerintem (lásd Laowa 7,5/10mm, vagy Canon 10-18). Ha egy Canon tud vállalható 10-18-as lencsét csinálni 70-ért, akkor az Oly/Pana miért nem? Miért van az, hogy a gyújtótávolságban majdnem azonos 9-18 háromszor annyiba kerül?
-
aginor
veterán
válasz yle_greg #98029 üzenetére
"Ez alapjan, ha a FF 50 az megegyezo latoszoget ad mint az MFT 25, akkor a FF 14-28 felel meg az MFT -s Pana 7-14 -nek, es ez alapjan MFT - ben 4.5 mm lenne rairva egy ugyanolyan latoszoggel rendelkezo objektivre, amit FF erzekelore gyartottak, es 9 mm-ert irtak ra." - Nem teljesen. Ha egy FF képkörre tervezett 9mm-es optikát m43-ra teszel, akkor az úgy fog viselkedni, mint egy natív 9mm-es darab. DE az olyan látószövet fog eredményezni, mint egy FF18mm-es lencse egy FF vázon. A látószög akkor nőne, ha speedboosterrel adaptálnád (mondjuk amúgy szoktak olyat). Remélem így már kicsit tisztább a dolog. Abban igazad van, hogy egy FF9mm-es optikával azonos látószöget m43-on 4,5mm fizikai gyújtótáv adna.
[ Szerkesztve ]
-
aginor
veterán
válasz MrChris #98074 üzenetére
Részletesebb infók nélkül ezt nehéz megmondani, de a kereső nem az abszolút csúcs, viszont ettől még csinálhat a gép bitang videót. Majd meglátjuk, de ennél azért szerintem sokan többre számítottak, de mint írtam, a lényeg a részletekben lesz (amúgy nem véletlenül GH5 MK2 és nem GH6 van a cikkben). Mondjuk ettől még lehet, hogy jön vmikor a közeljövőben egy GH6 is, ki tudja.
Azért remélem ennél nagyobb dobások is lesznek idén a rendszerben.Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
aginor
veterán
válasz Throme #98076 üzenetére
F1 lencsesor nem rossz ötlet, de az Oly 1.2-es sorból kiindulva nagy és drága lenne, én helyette sokkal szívesebben látnék egy tiszteességes 1.4-es fix sort a 25/1.4 szellemiségében (értsd. méterben, árban). Nagy fényerőben viszont egy 12-40 körüli 1.7-1.8 nagyon jó lenne, de fix f2-es zoomokkal is lehetne mit kezdeni, persze nem aranyárban, mint a Pana 10-25..
Sulanto: ez vajon a saját döntése volt, vagy már a Pana is elkezdte felszámolni a nagyköveteit?Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
aginor
veterán
válasz Hi!King #98081 üzenetére
Nekem sem ezek vannak a kívánság listám elején. Továbbra is azt gondolom, hogy:
- 1-2 új váz új a képminőségen tényleg lendítő szenzorral (egy közép és egy felső kategória)
- 1.4 es fix sor és/vagy a meglévő 1.8-asok felújítása
- valóban nagy fényerejű alapzoom
- további makró és tele opciók
- rendbetett uwa kínálat
- korrigált árképzésThrome: remélem ez már nem a hattyúdal..
#98084: nem rosszak azok a Sigmák, de azért nem egy kategória sem az Oly pro-kkal, sem aPana Leica-kal (igaz árban sem ). Ugyanakkor hiányzik a sima fixek és a pro fixek közötti átmenet azok számára, akik nem akarnak/tudnak a pro felhozatalból válogatni, de a sima 1.8-as sor valamilyen értelemben már kevés nekik (pl: fényerő/dof, szigetelés hiánya).[ Szerkesztve ]
-
aginor
veterán
válasz CharlieFirpo #98095 üzenetére
Nekem nem a PRO vonallal van magában bajom, hanem az árazásukkal és azzal a ténnyel -amit egyébként te is említettél- hogy minden azon kívül le van ejtve. Ami már piacon van, azt még gyártják, de nem sok fejlesztés van abban az irányban. Mondom ezt úgy, hogy már átálltam pro és Leica cuccokra és igen, tapasztalom a termékvonal előnyeit (és bárcsak más gyártók pro cuccai is ilynek lennének), de az árazássukkal akkor sem tudok megbékélni. Teljesen vicces, hogy egy Tamron 28-75 2.8 FF lencse 290k, míg egy kisebb képkört rajzoló -és emiatt elvileg olcsóbb- Oly 12-40 2.8 akció nélkül 350. Ez 20% difi, amit nehéz megindokolni a fém kivitellel (a Tami is szigetelt ugye, csak műanyag a tubus).
Ezzel van itt baja sokaknak. Azzal, hogy még a süllyedő hajón ülve se vizsgálják felül az árazást. Lassan ott tartunk, hogy egy teljes FF rendszert hasonló fényerővel nagyságrendekkel olcsóbban lehet kihozni, ami valljuk be, vicc.Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest