Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Fritz Teufel

    addikt

    Sziasztok!

    Több mint nyolc év után térek vissza a Linux felhasználók táborába. Azóta igen csak sok változás történt és az Ubuntu telepítőjén leesett az állam. Emlékeim szerint még aprólékos kernelfordítások, driver keresgélések stb. volt a járulékos macera egy rendszer felépítésénél. Most meg minden megy pöccre!

    Sajnos belefutottam egy problémába, amit nem tudok átugrani: ESET Nod32 64 bites szoftvert telepítenék. A futtatást terminálon indítottam. "sudo -i" paranccsal root-ként bejelentkezve. Az állomány Tulajdonságok/Jogosultságok lapon a Végrehajtás 'Fájl végrehajtásának engedélyezése programként' boxot kipipáltam. Futtatom és pár pillanattal később az ESET kéri a root jelszót.
    Beírom, de a válasz: su:Authentication failure

    Elsőre sudo-ból próbáltam futtatni a sudo ./fájlnév paranccsal, de a válasz: command not found.

    Nagyon hálás lennék, ha valaki segítene. A másik amit észrevettem, hogy a laptop ventilátora jobban pörög mint Windows alatt, akkor is amikor éppen semmit nem futtatok. Erről van valakinek tapasztalata? Többször is elvégeztem a telepítést, de mindig ugyan úgy pörög. Ha ez esetleg valahol paraméterezhető, nagyon hálás lennék a segítségnek.

    Még egy kérdés: most az Ubuntu van fent, még nem laktam be a gépet. Régen a Gimpet használtam UI-ként. Érdemes atz feltenni, esetleg KDE-t?

    A válaszokat és a segítséget előre is köszönöm!

    Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2

Új hozzászólás Aktív témák