Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz szaszlaci #7876 üzenetére

    Ohmos műterheléssel, vagy primer pufferrel lehetne kísérletezni, de itt azt kell látni, hogy az áramkör alapvetően feszültséggenerátoros táplálást tud. Ennek köszönhető az is, hogy kisebb vagy nagyobb izzóval egyaránt használható, kb. azonos feszültséget ad.

    LED-hez köztudottan áramgenerátoros táplálás való (mint a fénycsőhöz is), vagy még külön be kellene iktatni egy másik előtétáramkört, ami csak az áramot stabilizálja. Vagy legalább korlátozó ellenállást, de nagyáramú LED-nél az már túl sokat elfűtene, nem jó megoldás.

    A fénycsöves változatnál, a másik képen az L2 tekercs képezi a fénycső induktív előtétjét, ezáltal az áramgenerátoros jellegű meghajtást. Mivel ott kisebb áramok folynak (a feszültség nagyobb), ezért egy vékony huzalú kis tekercs is elegendő induktív reaktanciát biztosít. (Ez nem mond ellent a klasszikus fénycsőarmatúrák jókora vasmagos fojtótekercsének, mert azt 50 Hz-re kellett méretezni, itt viszont 50 kHz körüli nagyságrendben üzemel.)

    A halogénes változatnál a pulzálást az okozza, hogy primer puffer hiányában egyszerűen elfogy a tápfeszültség. A fénycsöves változatnál puffer van, táp nem fogy el, így egy LED részére is állandó feszültséget tudna biztosítani, csak sajnos nem állandó áramot.

    Mivel nem stabilizált, így hiába lövöd be valamilyen áramra, azt még a hálózati feszültség változásai is befolyásolják, illetve a LED melegedésekor növekvő áramot sem kompenzálná semmi, így hőmegfutás miatt is elszállhat. Talán egy primer oldali soros fojtó (mint a fénycsöves rajz L2-je) javíthatna ezen a helyzeten, de nem biztos, hogy elérhető az a stabilitás, ami egy LED-nek megfelelő. Olyan nem lesz, mint egy "rendes" áramgenerátor.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák