- Apple notebookok
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Videós, mozgóképes topik
- CPU léghűtés kibeszélő
- Melyik tápegységet vegyem?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
-
PROHARDVER!
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
macilaci78
nagyúr
válasz Predator2 #7626 üzenetére
Nincs mit elnézni.
Igen, a két vezérlőt egymás után kötném be. A korábban linkelt RF vezérlő csak két pólusú, vagyis csak áramot ad, feszültséget (fényerőt) szabályoz. Ezzel szemben a szetthez kapott vezérlő 4 pólusú: egy nulla és 3 a különböző színekhez. Az egyes színekhez különböző feszültséget (fényerőt) ad, így keveri ki azt, amit beállítottál.
Egy távirányítós vezérlő, főleg olyan, aminél nem kell optikai rálátás, 5V-ról üzemel és szabvány USB tápcsatija van, jó eséllyel drágább, mint egy ilyen olcsó kétpólusú rádiós vezérlő.Úgy képzeld el, mint egy vízvezetéken egymás után több csapot. Ha csak egyetlen csap is zárva van, a végén nem jön a víz. Itt is így van: berakod az RF vezérlőt, ami csak az áram folyását hivatott engedni, vagy gátolni, és kényelmesen a fotelből is kapcsolhatod. Mögötte ott a következő csap, a szetthez kapott RGB vezérlő, ami ha áram alá kerül, automatikusan az utolsó műveletet folytatja. (Persze, ha be volt kapcsolva legutóbb, amikor az RF vezérlővel elvetted tőle az áramot.)
Ha elvágod az USB-csatit, 2, 4, vagy akár 5 eret is találhatsz: 2 a táphoz, 2 az adathoz és egy az árnyékoláshoz/földeléshez. A színüket nem tudom, de google-n megvan az USB bekötésének rendje.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
Mate
nagyúr
válasz Silentfrog #7655 üzenetére
PCX, de lehet nincs most nekik. Ami volt, azt megvettem.
13,5w-ost be is üzemeltem. 2-t akartam rakni a lámpába, de már egynek is brutál erős fénye van
A fénye tökéletes. Nem vibrál és ez a 4000k tökéletes. Nem sárgás, de nem bántóan fehér. Melegedéssel sincs gond. Ép hogy langyos.
-
Allien
veterán
THX. Bekapcsoltam, van egy dimmer előttük párhuzamosra kötve. De, nagyon melegszik így is... Ergo, a műanyag megolvadhat szerintem tőle. Lehet, maradnom kellene a sima led szalagnál.
Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |
-
Mate
nagyúr
Na beüzemeltem a lámpákat és izzókat.
A 13,5 w-os izzók melegszenek egy idő után, de nem vészes. Kb. mint egy 40w-os izzó. Meglehet fogni, de egy idő után azért kellemetlen.
A gu10-es szintén melegszik kicsit, de az sem vészes, pláne hagyományosokhoz képest.
A fényük pedig pazar. Gu10-ből 5-5 darabot akartam venni a 2 lámpába. Csak 6-ot tudtam. Most egyikbe 3, másikba kettő van és így is fényár. 5 már túl sok lenne
-
Zsmester89
őstag
Ez jó erős.
Vajon a majd 1.5nm-es mellékhelyiségbe elég egy ilyen led panel? Van aki innen használ hasonlót? Csak nem probléma neki 900lm-el egy ekkora helyiséget kivilágítani...Bár van nagyobb is, nem tudom kell-e oda akkora.A "Hogyan lehetsz milliomos?" c. könyvet egy csomagban árusítják a BTK-val.
-
TA68
őstag
válasz Zsmester89 #7663 üzenetére
Elég lesz. (Kb. 75W-os hagyományos izzónak megfelelő fénye van.)
(#7664) Dluinet Én már az egész lakásban lecseréltem a világítást ilyen lámpákra. Nagyon erős fényük van.
-
mzso
veterán
-
Sunnam
tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Konyhában kellene led szalagból pultvilágítást és hangulatvilágítást kiépítenem, de még soha nem volt dolgom ilyen termékekkel.
1. Hangulatvilágítás: Ilyen komplett szettet találtam. Ez jó lenne az alsó szekrény alá a lábakhoz? ALU profil mindenképpen kell (sima L alakúra gondoltam)? Itt felhasználnám mind az 5 métert, csak három részre kellene vágnom.
2. Pultvilágítás: Ez a keményebb dió, itt vagyok igazán gondban. Erre gondoltam, hogy jó lenne. Ehhez tápot külön kell keresnem, de még is mekkorát? Esetleg dimmer is kell? Ennél a világításnál csak kb. 2,5 méter lenne használva, de ha nem elég a fényerő, akkor mind az 5, csak dupla sorban.
Remélem tudtok segíteni, hogy mi hiányzik, mire nem figyeltem.
Előre is köszönöm a segítséget!
Ui.: Ha lehet a linkelt oldalról kellene kiépítenem a rendszert (kupon miatt).
-
macilaci78
nagyúr
Szia!
Az 5050/60 led, amit szettként linkeltél, fővilágításként is megállja a helyét. A vezérlővel lehet szabályozni a fényerejét. Ne lepődj meg, ha 25-50%-on fogod csak hajtani, ami nem baj, növeli az élettartamot. Az alu L-profil tök elég oda. A leírásban gyönyörűen kiszámolja, hogy a szalag fogyasztása 72W, és azt is leírja, hogy adja hozzá a 12V, 5A tápot, ami ugye csak 60W... Magyarán azt a szalagot 100%-on kihajtva - feltételezve, hogy a szalag fel is veszi a névleges teljesítményét - hosszú távon a mellékelt táp nem szolgál ki. Csökkentett fényerővel viszont elég.
2-2,5 méter feletti szakaszokat már illik mindkét végén betáplálni. Ha elvágod a szakaszokat, igyekezz 1-1.5 mm keresztmetszetű szálakkal vinni az áramot a szalagokhoz, hogy ne legyen feszültségesés, valamint a trafó és a vezérlő között minél rövidebb vezetéket használni.Felülre jó, amit linkeltél, bár én inkább meleg fehéret választanék. A 2,5 méterhez 3A-es trafó elég, ilyen egybeöntött műanyag házas verzió megfelelő, szekrény tetejére fellököd és kész.
-
szabifotos
senior tag
5050-es szalagokhoz már ajánlott az alu profil a hűtés miatt. 4 eres vezetékkel szépen össze tudod a darabokat kötni.
Konyhapult alá is jó az 5050-es. Nálunk csak a kisebb fényű 3528 van. Dimmer szerintem konyhapulthoz felesleges.Valami kapcsoló elég. Az 5m-es szalag 12V-on a gyári adatok szerint 6A-t vesz fel. De sokan használják 5A-ről. Méréseim szerint még 5A-t sem vesz fel. De azért illik a tápot túlméretezni, főleg ha kíából jön, úgyhogy szerintem 12V 6A-eset keress hozzá. (ha kell az 5m)
Szerk: Megelőztek..
[ Szerkesztve ]
-
mzso
veterán
válasz Zsmester89 #7663 üzenetére
1,5 m2-n 900 lumenhez vihetsz napszemüveget is. Elég oda 3-400 is. Nálam egy 5W-os ebay-es nyomorék van. Bőven elég
-
creation
senior tag
Szervusztok...
Nem egészen a lakásban, de kétségtelenül LED világítás témában érdeklődnék / kérnék segítséget.
Kicsit házi barkács / gány szagú a kérdés, de remélem lesz olyan aki megért és tud ötletet adni.
Vásároltam ebay-en az alábbi két dologból 1-1 darabot:
Ebből egy 50W-os
És ebből egy 30W-os (cool white)
Ami a gond, hogy mint láthatjátok is, a driver nem egészen a LED-hez való, ugyanis amikor a drivert vettem, pár nappal a LED után, úgy emlékeztem, hogy 50W-os a LED...
Namost az a kérdés, hogy hogyan tudnám mégis ezt a drivert használni majd kültéren a LED-hez? Célja lesz kiváltani a 150W-os udvar világítást....
Köszönöm építő jellegű hozzászólásaitokat előre is
[ Módosította: radi8tor ]
"Mert Ő küld 100 csodát, csak Benne Bízz!"
-
macilaci78
nagyúr
válasz creation #7675 üzenetére
Sokat segítene, ha megtanulnál linkelni.
Amit linkeltél, az egy 10 W-os led driver és egy 10 W-os CW SMD led chip. Ezek így partiban vannak, kell valami hőleadó felület a led chipre, és az egész miskulancia köré valami, ami időjárásálló kivitelt ad. Akár a meglévő 150 W-os lámpa testét is használhatod, ha az bordázott. A tápot meg rakod messzebb a ledtől, csak legyen vezeték-keresztmetszet a chip és a driver között is.
-
creation
senior tag
válasz macilaci78 #7676 üzenetére
Most kötekedésnek remélem nem fogod venni, de jól linkeltem, csak a link alatt levő legördülőkből ki kellene választanod az általam leírt 50W és 30W-nak megfelelő holmikat
Szóval a COB LED-em 30W és a driverem meg DC 20-40V, DC 1,5A +/- 5%...
Így sajnos már kevésbé vannak pariban, pont eztí rtam, hogy nagyon valószínű, hogy sikerült ezt benéznem
Hőleadónak VGA hűtőt terveztem, elméletben pont befér a régi refi házba, a ház alját tervezem kifurkálni...
Ha nem fog beválni vagy nem fér el, akkor maratok cégnél a foncsorhoz és az üveghez alu házat és azt bebordáztatva fogom felhasználni.
Ötlet a W eltéréshez?
-
Kernel
nagyúr
válasz creation #7675 üzenetére
Az 50 W-os driver 1500 mA-t ad le, a 30 W-os LED viszont 900 mA áramot igényel, bár utóbbiból láttam eltérő értékeket, a linkedből viszont nem lehet tudni, konkrétan melyik típusról van szó.
A feszültségtartomány egyezne, mert ezekben a LED-ekben 10 db chip van sorba kötve, 3 párhuzamos ágon (30W) vagy 5 ágon (50W).
Így jön ki a 32-35 V nyitóirányú feszültségesés.
Tehát az áramgenerátort szét kellene szedni, IC-hez adatlapot keresni, majd megállapítani, hogy melyik ellenállás módosításával lehet átállítani, hogy 1500 mA helyett 900 mA-re szabályozza az áramot, azt műszerrel beállítani.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
drnet
aktív tag
Szeretnék led szalagot venni a közelgő ünnepekre a házat feldíszíteni. Min. 25 m hosszú, színest és erős fényűt keresek. Ebayen szoktam általában vásárolni. Tudnátok ajánlani valamit?
-
TA68
őstag
Feljebb már belinkeltem
-
-
macilaci78
nagyúr
Az 5050/60 lednek van fénye bőven, de ez nem az a szokásos, amit a topikban láthatsz. Ezt méterenként, 60 darab ledenként vághatsz, nem 5 centinként, 3 ledenként. Valszeg párhuzamosan van kötve a 30 szegmens, így üzemel trafó nélkül hálózati áramról.
Azt kell megoldanod, hogy azt a semmi érő dugvillát milyen időjárásálló módon fogod konnektorba dugni.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
drnet
aktív tag
válasz macilaci78 #7686 üzenetére
A dugvillát megoldom, az nem probléma. Köszönöm a válaszod.
-
Kernel
nagyúr
Nem előnyös, de azért annyit tegyünk hozzá, normális böngészővel nem kell külön másolgatni. Elég kijelölni, utána egérrel felhúzni a címsorba, vagy a fülek közé, és megnyitja.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
macilaci78
nagyúr
Jelöld ki úgy, hogy két sorban van eltörve és a sorok nem látszódnak teljes szélességükben és még görgetni is kell.
Btw: csináld mindezt mobilról, ha már ekkora divat mobilról netezni. Nézzétek el nekem, hogy mobilról vagyok, de segítsetek. Elnézzük, de mobilról ugyanúgy szar kijelölgetni, másolgatni. De megadhatunk olyan formátumban is, ami annyira nem jön be, például képként beillesztett URL, amit vagy bepötyög karakterről karakterre, vagy nem.
-
creation
senior tag
Még egy nekifutás... Ugyanezzel a problémával 30W LED + 50W átalakító 230V-ról...
Esetleg sönt ellenállat? Vagy 600mA-nyi LED pluszba? Párhuzamba?
-
Kernel
nagyúr
válasz creation #7691 üzenetére
Legcélszerűbb 2 db 30 W-os LED-et párhuzamosan kötni az 50W-os driverre.
Így az 1500 mA kétfelé oszlik, a névleges összteljesítmény 50 W lesz, ami a LED-ek kímélő használatát jelenti, mivel egyébként 60W-ot bírnának (1800 mA-t). De ettől még persze 50 W-ot kell elfűteni, amihez megfelelő hűtés kell.
Vagy lehetne párhuzamosan 30 W és 20 W (900 + 600 mA).
Feszültségtartomány azonos, mert a 20 W-os tokban is 10 chip van sorosan integrálva, csak itt 2 párhuzamos ágon. A végeredmény ugyanaz, mintha egy 50 W-os LED lenne, ami 5 párhuzamos ágat tartalmaz. Csak így két tokra oszlik (3 + 2 ágon).
Legfeljebb a gyártási szórás miatt nem ideális, mert az egybeintegrált LED-ek elvileg jobban illenek egymáshoz nyitófeszültségben, mint a külön vásárolt.
Sönttel nincs értelme kiváltani, mert ha ki is számítod, hogy 20 W menjen el az ellenálláson, 30 W a LED-en, az már önmagában is probléma, 20 W-ot feleslegesen elizzítani.
Ráadásul az ellenállás karakterisztikája lineáris, a LED áramfüggő és jobban hőfokfüggő, ezért menet közben eltolódna a kiszámított egyensúly.
[ Szerkesztve ]
-
creation
senior tag
Szervusz,
Köszönöm válaszodat. Egyenlőre úgy tűnik, hogy marad az 50W-os vásárlás. és megmarad még egy LED-em
Másik kérdés nem egészen otthoni világításról szól...
Adott még egy 30W-os LED... De ezt változó 11V-15V (töltés) közé szeretném betenni. Erre a célra az alábbi holmit vásároltam:
A kérdés, mivel sehol nem találtam infót és a labor tápom még nincs kész, hogy ha a bemenő feszem változik, akkor a kimenőmet is el fogja e vinni ezzel a holmival? Illetve ezt kell e még áramszabályzóval kiegészíteni?
Jelenleg egyféleképpen tudtam tesztelni, ami 12V 2A-es dugasztáppal (kapcsoló üzemű) való megtáplálást jelentett. Ebben az állapotban 12,1V bemenő feszültség mellett a kimeneten 30V 650mA volt fellelhető.
Ha az egységet belövöm 11V-on 28V ~550mA kimenőre, akkor elvileg bírnia kellene a 15V-os bemenő melletti feszültség és áramerősség emelkedést is... Nem?A LED elvileg 30-36V 600-1050mA közötti üzemet bírja. A kis step up pedig 10-32V -> 12-36V 10A-ig passzív...
-
Predator2
addikt
válasz macilaci78 #7652 üzenetére
Köszönöm a válaszod!
Kicsit "elszomorodtam", azt gondoltam, hogy ezzel az RF vezérlővel legalább ugyan azokat a módokat fogom tudni kezelni mint a manuálissal (program mód váltás is:színátmenet villogás stb...), csak ezt már plusz egy távirányítóval. De ezek szerint csak a fényerőt módosíthatom, illetve ki be kapcsolhatom.
Valószínűleg a zsinórkapcsoló lesz a történet vége.>> Ha érdekel valami, vagy nem tudok valamit, akkor Kérdezek << >>McLaren Forever.<< >> Az első és legfontosabb a megbízhatóság, minden más csak sokadik tényező!<<
-
mzso
veterán
válasz creation #7693 üzenetére
Jelenleg egyféleképpen tudtam tesztelni, ami 12V 2A-es dugasztáppal (kapcsoló üzemű) való megtáplálást jelentett. Ebben az állapotban 12,1V bemenő feszültség mellett a kimeneten 30V 650mA volt fellelhető.
Ha az egységet belövöm 11V-on 28V ~550mA kimenőre, akkor elvileg bírnia kellene a 15V-os bemenő melletti feszültség és áramerősség emelkedést is... Nem?Bár nem vagyok hozzáértő, de a táp lényege az lenne, hogy stabil feszültséget vagy áramot adjon ki. Amit linkeltél az feszültséggenerátor úgyhogy annyi voltot kell kiadnia amennyit beállítasz paramétereinek megfelelő használat esetén.
"A LED elvileg 30-36V 600-1050mA közötti üzemet bírja. A kis step up pedig 10-32V -> 12-36V 10A-ig passzív..."
Ez a 30-36V azt jelenti, hogy 36V-on kb kétszer akkora lesz a fényereje és még kétszeresnél is több hőt fog termelni. Nem akarod hogy változgasson, vagy kiszámíthatatlan legyen a feszültség.
Én egy szimpla egyszeres 1W-os power leddel teszteltem. 3,6V-nál volt 300mA az áramfelvétele 3V-nál már csak 150mA (a fényerő meg ezzel egyenesen arányos emlékeim szerint). 2,5V alatt meg már nem világított.
-
Kernel
nagyúr
válasz creation #7693 üzenetére
Véletlenül a napokban linkeltem egy videót, ahol szintén olyan DC-konvertert használ egy 100W-os LED meghajtásához (azonos nyitófeszültség, több áram), de itt figyelembe kell venni pár dolgot.
Egy LED-nél, a dióda karakterisztikájából következően, bizonyos feszültség felett meredeken kezd nőni az áram. Ha több LED van sorosan (mint ezekben is 10 db), a meredekség némileg csökken, mivel pl. egy 3,2-3,6V tartományból 32-36V lesz, tehát kicsit nagyobb a mozgástér.
De attól még ugyanúgy érvényes, hogy ha nem korlátozzák az áramot, és véletlenül feltekeri valaki a feszültséget, a LED tönkremegy. Továbbá be kell kalkulálni a melegedés hatására létrejövő áramnövekedést is, ami egy önmagát erősítő folyamatban teheti tönkre a LED-et.
A DC-konverterek stabilizálják a kimeneti feszültséget, a bemenet változhat.
A videóban egy Li-po akku feszültségét növeli, aminek önmagában is lehet korlátozó hatása, ha az akkuból mondjuk nem vehető ki 100 W. Bár ezek a modellező akkuk sem gyengék. De egy autóakkuval simán ki lehet nyírni a LED-et.
Külön áramkorlátozó beépítése ebben a felállásban nem praktikus, problémákat is vethet fel (annak is kell egy feszültségtartalék, energiát is pazarol).
A korrekt megoldás a DC-konverter áramkörének elemzése, szükség szerint lerajzolása, a szabályzókör átalakítása, hogy feszültség helyett áramot stabilizáljon. Vagy stabilizáljon feszültséget, de bizonyos szint felett lépjen működésbe az áramkorlát.
De ha rákeresünk a konverter rajzára, mások ezt már meg is tették: [link] [link]
Vagy eredeti formában, kellő óvatossággal lehet használni feszültséggenerátorként is, ahogy a cikkben is említik.
-
creation
senior tag
Köszönöm a válaszaitokat.
Jelenleg úton van hozzám egy ilyen csoda is.
Egyenlőre az a terv, hogy elkészíttetem a házat az esztergályosokkal és a marósokkal. Ha kiderült, hogy hogyan tudom jól hűteni passzívan, akkor tudok egy tesztet csinálni passzív hajtással. Ezzel meg tudom állapítani akkor, hogy hogyan kúszik fel az áram felvétel, s be tudom lőni a megfelelő értékeket. Bár az is biztos, hogy mivel ez motorkerékpár távolsági fény kiegészítőjeként fog működni, így nem fog melegedni
-
mzso
veterán
Ez megéri szerintetek?
[link]Kicsit vérszegénynek tűnik a 450 lumen 7W-hoz. Két 11W-os (600 lumen) élete végét járó kompakt helyére lenne (Egyik van, hogy csak pöccintésre világít, csak vagy 1,5 évesek de a folyosón sokat vannak kapcsolva).
Ezek talán túl erősek is, de lehet nem ennyivel (1200-> 900) -
macilaci78
nagyúr
Az a 600 lumen így a halál torkában már csak ráírva látszik, bekapcsolva nem.
Én 6 db 4,5 W-os LED-re cseréltem a csillárban a 6 W-os kompakt fénycsöveseket (E14 foglalat) és hát fényár van a nappaliban a korábbi félhomály helyett.
Hacsak nem sminkeltek a folyosón, nem lesz kevés szerintem.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
- Hankook téli és nyári gumi szett - 1 szezonosak - 235/45 R 17
- 2 szezonos - Hankook K135 Ventus Prime4 XL 235/45 R 17 97 Y XL nyári gumi
- 1 szezont futott - HANKOOK Winter i cept evo3 W330 235/45 R 17 97 H XL
- Philips AVENT Premium elektromos cumisüveg melegítő (SCF358/00)
- Újszerű Philips kézi gőzölőkészülék GC360/30 valamennyi tartozékkal, dobozában
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest