Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Baltazár123

    senior tag

    válasz Detached #19085 üzenetére

    Nem tudom milyen eladókat találsz majd, de gondolj bele, ha te eladnád a lakásodat, akkor ilyen feltételekbe miért is mennél bele?
    Egy hitelbírálat több hét, akár 1 hónap is lehet. Közben jöhet egy másik vevő, aki meg ki tudná fizetni, de el kell zavarni.
    Van még egy szempont, hogy az ingatlanosokat nem érdekli, ha te később visszalépsz, akkor is kérik a díjukat! Szándéknyilatkozat megvolt, viszontlátás. 15 éve még így volt, lehet mostanra megváltozott.
    Az volt az én esetemben, hogy a vevő annyi foglalót se akart adni, amiből az ingatlanost kifizetem. Márpedig ő tartotta a markát. A kérdésemre, hogy ha az eléggé bizonytalan vevő, aki pont ezért akart ilyen kis összeggel foglalózni visszalép végül, akkor mi lesz? Mert akkor nem hozott vevőt. Az a duma jött rá, hogy ő pénzt vissza nem fog adni, hanem majd keres nekem másik vevőt. El tudom képzelni milyen hatékonysággal csinálta volna.
    Illetve még a vevő is elkezdett ebben a helyzetben okoskodni, hogy ha nem kapja meg a hitelt, akkor neki is visszajárna a foglaló.
    Én nem mentem bele. Mondtam neki, hogy mennyit kérek foglalónak és szó sem lehet olyasmiről, ha nincs bankhitel, akkor majd visszaadom, mert egyrészt ki kell fizessem az ingatlanost azonnal, másrészt jöhetne közben igazi vevő, akit, akiket meg el kell hajtsak.
    Miért az eladó viselje annak a kockázatát, hogy a vevő nem lesz hitelképes?
    Esetleg kompromisszumba bele lehet menni, hogy mégse 10% legyen ilyenkor a bukó.
    Meg gondolj arra is, ha az eladó döntene úgy, hogy hát mégis kell neki még mondjuk 1 évig a lakás és nem adná vissza a foglaló dupláját, akkor te mit szólnál ahhoz? Mert rajta kívül álló ok, csúszik az új lakás építése például.
    Mert a foglaló az eladót is kötelezi nem csak a vevőt.
    Persze egyedi megállapodást lehet kötni, semmi nem tiltja, hogy nem foglalót adsz, hanem előleget, ha így megfelel az eladónak. Én nem mennék bele, de ez én vagyok.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák