Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Ton-ton

    tag

    válasz BRIKLY #26532 üzenetére

    Akkor kicsit bővebben...

    A nedvszívó anyagok tudnak szétfagyni. Egyszerűen az történik, hogy az anyagban lévő kis lyukakba/résekbe beszívódik a víz (kapilláris hatás), ami ott megfagy. S mivel a víz 4 celsiusfokon a legkisebb térfogatú, így elkezdi belülről szétfeszíteni az anyagot. Tégla (illetve mostanában látni rosszul elkészített tetőcserépnél is) esetén jellemzően lapokba válik le a felülete. Ha van a kozeledben olyan épület amit nem fűtenek, és elég régi (értsd elöregedett a vízszigetelése) akkor jól megfigyelhető a jelenség.
    Hozzáértőktől elnézést kérek, megpróbálom "konyhanyelven" leírni.

    Jó lenne kideríteni hogy egyáltalán milyen falad van. Tégla/vályog fal esetén egyszerű láncfűrésszel is át lehet vágni a falat (nem olcsó, mert cca. 6-8 méter alatt elkopik egy lánc, 10-12 méter alatt a penge is tönkremegy, és 25-50 méter alatt a lánckerék is csere), viszont más lehetőségek is felmerülnek vízszigetelésre. Például a Silicofob Anhidryl injektálás, azonban lyukacsos téglánál ehhez nyitott cellás pur hab is kell, és nagy méretű lyukak esetén (pl. francia fal) kérdéses a végeredmény. Illetve egyáltalán nem is biztos hogy nem kívülről ázik.

    Első körben az esővíz elvezetést kellene mindenképp megoldanod. Tehát az ereszcsatornát elvezetni a háztól, a földet úgy elegyengetni hogy az épület legyen a legmagasabb pont. Illetve későbbiekben a ház körül járda építése. Tévhitekkel ellentétben a járda elsődleges célja a csapadék távoltartása az épülettől, az csupán egy mellékes plusz hogy nem kell a sárban gázolni. (Olyan ez mint a vízlépcső, ahol elsődleges cél a hajózás elősegítése, s csak mellékesen termel áramot)

    A falon megjelenő repedések azt jelzik legtöbbször, hogy az épület mozog. Tehát vagy nem megfelelő az alapozás, vagy az alákerült víz miatt (megázik kiszárad) változik a talaj, és az épület ehhez igazodik...

    http://qtp.hu

Új hozzászólás Aktív témák