Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • sz_abel

    újonc

    Sziasztok!

    Remélem jó helyre írom le a problémámat, és sikerül megoldást találni rá. Előre is elnézést kérek, egy kicsit hosszú lesz a történet, de a helyzet megköveteli a terjengősséget.

    Szereplők:
    - MSI CR620 laptop (Windows 8.1 Update és Ubuntu Linux 14.04 oprendszerekkel, a BIOS-ban kikapcsolt AHCI móddal; ez később még fontos lesz)
    - három külső HDD (két WD Elements 2TB (a régebbi típusú) és egy Seagate Expansion Desktop Drive 2TB, mindhárom lemezen egy-egy NTFS partícióval)
    - én (narrátor, amatőr számítógépelrontó)

    A történet: egy OSX telepítő kipróbálása előtt bekapcsoltam az AHCI-t, kihúztam a külső HDD-ket, szépen beindult a telepítő, de mivel csak kipróbálni akartam, hogy működik-e, ezért nem futtattam a telepítést, kiléptem belőle. HDD-k vissza, az AHCI véletlenül bekapcsolva maradt :W , ezt sajnos a Windows zokon vette, így durcás arccal beintett egy kékhalált boot közben. Persze első körben nem is ugrott be, hogy mi okozza a problémát, úgyhogy a Windows javaslatára újraindítottam a gépet safe módban, majd elindítottam az ottani javítási lehetőséget. Windowsunk egy kis töprengés után vállvonogatva széttárta a kezét és szabadkozva mondta, hogy ő nem tudja mi van, ajánlotta, hogy mindenképpen konzultáljak a rendszergazdámmal. Mondtam neki, dejófej, ez én vagyok; meg hánytam-vettettem a dolgot, aztán újraindítottam megint, normál módban, hátha mégis javított valamit Windows és csak szerénységből nem vallja be, de tévedtem, ugyanaz a kékhalál fogadott. Felmérgelődtem, újraindítottam a laptopot, az Ubuntut kiválasztva, ami mintegy közömbös arccal, egy pisszenés nélkül elindult, szépen felismerte mindhárom külső HDD-t, azonban a laptop saját belső HDD-jén levő két NTFS partíciót (a Windwsot tartalmazót és egy másikat) nem ismerte fel, jött egy hosszú hibaüzenet. Ezzel még megbékéltem volna valahogy, de ekkor az agyamban elkezdett motoszkálni az a gondolat, hogy talán hamarabb kellett volna konzultáljak magammal, és a BIOS-t kéne megnézetni azzal a feledékeny rendszergazdával. Gyorsan újraindít, BIOS-ba be ― hoppá, itt lesz a baj, villant be ―, AHCI kikapcsol, majd két pofon a rendszergazdának. Windows boldogan bootol, minden jónak tűnik, megnyugodtam, hogy megjavult a rendszer. Na itt jöttek a tünetek: a három külső HDD közül nagy nehezen, a szokásosnál hosszabb idő alatt szépen felismert kettőt (egy WD-t és a Seagate-et), azonban a harmadik megmakacsolta magát, és csak annyit volt hajlandó elárulni magáról, hogy ő az F meghajtó (korábban is az volt, nevezzük ezentúl így őt), de azt már nem, hogy ő mégis mekkora, és mennyire van tele, mennyi a szabad hely, és ami a legfontosabb, nem lehet megnyitni. Másik Windowsos gép sem ismeri fel. A laptopon levő Ubuntu továbbra is felismeri, viszont 3 véletlenszerűen kiválasztott (az F-en levő) zenébe belehallgatva feltűnt, hogy kettő "molyrágta", azaz kis szünetek jelennek meg. Ezek után nem nyúltam hozzá, kihúztam, tudván, hogy egy korrupt HDD-t még jobban úgy lehet elrontani, ha tovább buzerálom. Talán lehet összefüggés azzal, hogy F a legkorábban vásárolt HDD. Mintegy mellékhatásként, gyorsabban bootol a Windows, pedig AHCI ki van kapcsolva (ki érti ezt?). Ezzel elérkeztünk a jelenbe, következik néhány gondolat a jövőről:
    Sok év munkája van a tárolt adatokban, amelyek gyakorlatilag reprodukálhatatlanok; ha teljesen meghal F és elvesznek az adatok, vagy használhatatlanná válnak, akkor a további életemet a szibériai tajgán, valahol a sarkkörön túl, remeteként visszavonulva leszek kénytelen eltölteni, tűleveleken és rénszarvasbogyókon tengődve, amíg meg nem esz egy falka farkas. Mentsetek meg! :)

    Viccet félretéve, tényleg komoly a dolog, és nagyon hálás lennék, ha valaki tudna segíteni! A HDD sem fontos, az sem baj, ha belehal a műtétbe, csak az adatok maradjanak meg...
    Minden hasznos tanácsot, segítséget előre is nagyon köszönök!

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák