Hirdetés
-
Minden előzetest megerősít a TENAA a Razr 50-nel kapcsolatban
ma Az előzetes információknak megfelelő formában és specifikációval regisztrált a Motorola következő kagylója a TENAA adatbázisában.
-
Kooperatív akció-kalandjáték lesz a Sanctua
gp A premier kicsit még odébb van, jövő év közepén érkezik a PC-s verzió.
-
AMD Radeon undervolt/overclock
lo Minden egy hideg, téli estén kezdődött, mikor rájöttem, hogy már kicsit kevés az RTX2060...
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kávé Kálmán
tag
válasz adriankoooo #90688 üzenetére
semmidesemmi probléma nincs szájjal kifújni a zaccot. De amikor sokadalomnak készítettünk Flair-rel, ott nálunk is előkerül a bicajpumpa. Ez a 3D nyomtatott cucc nagyon elegáns.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #91584 üzenetére
soldier sajnos nem tetted fel a szemüveged :-) vagy még álmos voltál, amikor kibetűzted és a 26FEBRARIO 2021 helyett "10 2021"-et dekódoltál (lásd foto)
Az öreg minden héten pörköl és természetesen a frissből adja. Havonta max kéthavonta rendelünk. Döglött kávét nem tartunk, márpedig egy októberi pörkölés az döglött lenne még a legmegengedőbb mércével is (talán gázosítva még visszajárna belé a lélek).
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
"Alapvetően merésznek tartottam a 6200/0,5 kg árat."
Drágae a Belarbar? Ábszolút értékben? Ja. Nem kicsit. DE. Benvenuto (ez a film már úgyis rég ment!!!) 150 kg-ot pörköl (ha dübörög) hetente. Ez egy manufakturális micro, de legalábbis kicsi pörkölő. A Belarbar a legdrágább, számomra legízletesebb kávéjuk. A bácsikávét tehát nem a kommerciális olasz tucatblendekhez kell sem ízben, sem árban hasonlítani, hanem a Giamaica-hoz vagy a Gardelli-hez, és helyre kerülnek a dolgok. Benvenuto és Giuliana nyomja a termelést és az adminisztrációt is (2 ember). Ergo a karosszék okoskodás az árról az olyan, mintha fanyalognánk azon, hogy miért kerül egy Lancia Delta HF Integrale 1000 többe mint egy hasonkorú Fiat Seicento zombi. 2015 óta hozunk tőlük kávét, és azóta ennyi az ára. Ha jól emlékszem, akkor 300 alatt volt még az Euro ára...
Kösz az észrevételt a halott linkről! Készletkifogyáskor inaktívba lett tévedésből rakva a termék out of stock helyett. Javítva.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz freaghill #91627 üzenetére
Neten. Bp és környéke ingyen kapja (a szállítást :-), azon túl posta és GLS.
Még valami. Mármint, hogy aranykorszakot élnek meg a kávépörkölők (ez is afféle karosszék elmélkedés lehet) ... A kávés szektorban nem lejtmenet, hanem szabadesés van általánosan jelenleg (és még óvatos becslések szerint is így lesz még legalább 2-4 hónapig).
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
-
Kávé Kálmán
tag
válasz kurtuzov #91632 üzenetére
"Kifejezetten a kávépörkölés is nevesítve...?"
https://www.usnews.com/news/world/articles/2020-03-21/italy-to-shut-all-non-strategic-business-activities-until-april-3-pm-conteMost telefonoztunk hosszabban Marko-val, aki az Artisan pörkölőszoftver apukája. Ő német, de olasz felesége van, és meglehetősen sok üzleti partnere és kávés haverja van Olaszországban is. Ő azt mondta, hogy tilos a pörkölés (április 3-ig). Amúgy a híreket olvasva én se tudom másként értelmezni.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz vicces1 #91636 üzenetére
Légy józan kedves vicces1! Szerinted a Hasbean pörkölési mennyiségéből hány százalék megy az otthonokba? Illetve szerinted a kávézókba nem a pörkölők pörkölik a kávét? Másként: szerinted az otthoni fogyasztás kompenzálhatja valaha a kiesőt vendéglátók fogyasztását? Nem magamat vagy a kávépörkölőket sajnálom. Vannak sokkal nagyobb vesztesek is. Turizmus például, a légitársaságok, vagy maguk a kávézók, generálisan a vendéglátók stb. Ha majd egyszer valami a rendeds kerékvágás felé kezd mozogni újra, az egy totálisan más vágány lesz, mint a két hónappal ezelőtti. És még meg sem tudjuk becsülni, hogy kit, milyen szektorokat ránt magával ez az egész szituáció. Kelj fel a karosszékedből és nézz körül!
-
Kávé Kálmán
tag
"Arra céloztam, hogy a berlini Mitte-ből hoztak nekem kávét "bácsitól" és a fél kilós kávé volt 8.50-9.50 euró körül... Ennyi."
Értem én Balázs! A Kaffee Mitte (ők csinálták a kisfilmet) nem tudom, mit mér ki. De nem valószínű, hogy Belarbar-ból vettél 500g-ot 10 Euro alatt. Van árban még kettő kedvezőbb blendje Belardibácsinak.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
"kimér" - ők alapvetően kávézó. Meg lehet venni náluk kávét is venni úgyamúgy. Azaz alapvetően kimérik. Nem vacakolnak szemes porciózással nyilván :-).
Ja, a karosszéken meg nem kell felkapni a vizet. Én is művelem az effajta elmélkedést, aztán van, hogy felvilágosítanak. -
Kávé Kálmán
tag
Senkinek nem kívánok rosszat és ezt nem is feltételezem senkiről, amíg be nem bizonyosodott annak ellenkezője. Az meg onnantól nem feltételezés :-). Itt volt egy látványos és egy látszólagos (?) tévedés, ha az volt egyáltalán:
"Elég finoman fogalmaztál.
(egy blendről beszélünk)"Sokféle blend van. Van ahol, összeöntik a rossz meg a rosszabb kávét, aminek aztán úgy odapörkölnek, h az anyja se ismerne rá. Vannak olyan blendek, amiket összeállítanak, meg kóstolgatnak is. Arányokat változtatnak. Reszelgetnek, amíg nem elégedettek vele. A blend nem feltétlen szitokszó. Legalábbis nem annak, aki tudja miről szólhat. Jó esetben egy single origin-hez képest sokkal komplexebb ízű kávéról szól. Nálad megkérdőjelezhetetlenül negatív értékelést kapott. Belardibácsival együtt pörkölhettem pár éve, meg verettünk egyet a piros kisautójával (életem élménye, rá két hétre adta el), tehát tudom, hogy nála miről szól a blendelés, meg hogy hogyan viszonyul az egészhez. Főleg persze a Lancia miatt :-).
"Amúgy erősen idézőjelbe téve, aranykor jött el a pörkölőknek (sajnos) - és ezt értsétek úgy ahogy illik ebben a szituban!"
Eztet a ráksetudja, hogy érthetted, merthogy Roastopus Balázs is benyalta, ha esetleg másként. De őszintén! Ember legyen a talpán, aki ezt a megjegyzésed értette. Tény, hogy pörkölője válogatja, de a vendéglátósok, és az azokon keresztüli értékesítés 70-100%-ot tesz ki. Nincs mindenkinek webshop-ja. Ez a 70-100% esett most ki (kinek mennyi) egyik pillanatról a másikra.
Ábszolúte off: én nem tudom, hogy mennyit mozox. Ezért erre az ingoványos területre nem is merészkedtem. Nekem pár ezer kilómérter tekerés azért összejön évente (bicajon). De Te ezt is tudni vélted...
Nem veszekedés ez Parci! Érvek és ellenérvek ütköztetése, ahol az emóciók néha többé, néha kevésbé árnyalják, erősítik, gyengítik az eredeti tartalmat.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Mano66 #91674 üzenetére
Profitec átfolyás-szabályzó E61 rotosokhoz. Kaptam leveleket, pm-et ezzel kapcsolatosan innen is, és bár Karácsonyra befutott az első szállítmány belőle, de egyszerűen nem jutottam el a shop-ra rakásáig (most már ott van). Igazi önsorsrontó fakír vagyok, kotlok a készleteinken. Csináltunk hozzá egy a buta gömböc-nél klasszisokkal jobban használható kart is.
Itt még én is a gömböccel ügyetlenkedtem: https://vimeo.com/376220881
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
"amúgy valami kelleni fog"
Hejj Parci!
Bárkinek kölcsönadom a Flair demo darabot nyomásmérővel (65 e letétért) néhány napra / hétvégére próbálgatni. Te sem vagy kivétel. Kipróbálhatod, h alkalmas vagy-e a használatára :-). Jójó, akkor arra, hogy átmegy-e Nálad a fakírsági teszten. Nem akarom rádgyógyítani. Ha visszajött az animátor cimbitől a vintidzs Faema Baby (a hét második fele), annak a karjait is megnyomkodhatod. Pont azt tudja, mint egy Robot (azt meg már ismered). Nem kell fosni, ezek a kávékészítő eszközök alkalmasak arra, hogy az előírt social distance betartása mellett "passzoljam át" (jól dobhatók, elkaphatók).
Üdv! G
-
Kávé Kálmán
tag
válasz freaghill #91900 üzenetére
Ha nem számít az ár, akkor Robot. Ha szereted az vintage cuccokat, akkor a Baby Faema a best buy. DE! kell hozzá egy egyedi dugattyú, hogy ugyanazt tudja, mint a Robot. Bizonyos verziókat (pl 70-es evek) sajnos alu szurovel gyartottak, de 0 problemo, mert a Roboté pünkt ugyanaz, annál csak pöttyet kell a szűrő pereméből lecsapni. Szóval 100 Euro környékén már faszákat kapni és 15-20 e Ft-ért már ugyanazt tudja, mint a Robot. A Flair-ről itt már bőségesen van info. A HB-n pedig konkrétan eposz hosszúságú thread szól róla. A Baby-n nem egyszerű a nyomásmérő integrálása. Lehet, hogy meg fogjuk próbálni...
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz adriankoooo #92067 üzenetére
Az, hogy valakinek nem ízlik egy adott kávé, abban nincs semmi meglepő. A mexikóból a harmadik zsák pörög ki, és még nem volt negatív visszajelzés. Van, aki amióta van (kicsit több mint fél éve) csak ezt viszi, más vissza-vissza tér hozzá. És ott az a típus, akinek nem kávéja. Nekem sem ez a kedvencem. De kóstolni természetesen szoktuk. Van más kávé is a választékunkban amúgy, amit ha csak magamnak pörkölnék, akkor nem lenne. Pörkölőként viszont meglincselnének a vásárlók, ha nem tartanám (Malabar). Ez egy ilyen dolog. A gyóccer íz viszont egyértelmű defekt, amit nem tudok hova rakni. Való igaz, hogy kevés gyógyszert fogyasztok :-), viszont annál több kávét. Februári pörkölés. 1,5 hónap a fagyóban, ha a szelep nem mond csütörtököt és nincs sérülés a zacsin, nem okozhat hasonló armageddont. Ha van viszont egy aprócska rés, akkor kő kövön/mag ízletesen nem marad. A kávé kiváló abszorbens. Adriannal levelet váltottunk erről, ő ezt kizárta. Kapok vissza belőle. Kíváncsian várom.
A decaf pörkölés után közvetlenül intenzíven citrusos és jóval finomabb őrlést kíván mint a szokásos. Érezhetően kevésbé harsány, ha eltelik 1-2 hét a pörkölési dátum után.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz KelemenUhr #92082 üzenetére
Áhhh Nándi! Dokiként remélhetőleg azonosítani tudod a gyógyszerízt a mexikónkban! Ráadásul azonos setup-pal mint Adrián. Az etióp mosottat és az érintett mexikóinkat vitted.
-
Kávé Kálmán
tag
"Ne tegyek akkor fel olyan buta kérdést, hogy mikor lesz Belardi újra, gondolom... "
Na, ennyit arról, hogy mit gondolok én arról, hogy mi számít stratégiai jelentőségű üzletágnak az olaszoknál :-). Fél szavakból megértjük egymást. Az első képet küldtem nekik és ma befutott 20kg friss bácsikávé (15Aprile). Eva Tortolini a mami-bariszta a kisfilmből még óvatos, Belardibácsi viszont tolja neki, ha valaki erre vágyott, akkor a Belarbar blend mostantól ismét rendelhető.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz 72lakiluk #92671 üzenetére
“ennek szállítása is igazodik a pörkölési naphoz ?”
Vihető függetlenül pörkölési naptól.
sorry, dezinformáltam! Csak a GLS jon naponta. Az agglomeracios, rendelesi mennyisegtol fuggetlen ingyenes kiszallitas csak csutortoki kiszallitassal mukodik. GLS ingyen csak 10e Ft folott elerheto. Ahhoz tenyleg le kell emelni a polcrol 2 zacsit. Aki egy csomagot rendelt (nem GLS kiszallitassal), az csutortokon szamithat a bacsikavera. SCUSI!
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz vicces1 #92694 üzenetére
"Ugye ugye, már többször megpengettem a sztorit ami miatt súrlódásba kerültem pörkölőkkel."
:-) Mert a pörkölők nem a Bors-ból meg a napi.hu-ról gyűjtik az információkat, hanem a piacról. Erre írtam, hogy karosszék-eszmefuttatás, vagy valami ilyesmi (ez nem az ember sporttevékenységére utal :-)!).
Info 1: a magyar pörkölők lobbiznak, merthogy elfeledkeztek rólunk a jogalkotók, pedig már a kézműves sörfőzdék is kapnak válságenyhítést. A magyar pörkölők többsége által bevallott értékek többsége 80-95%-os visszaesést mutatott. Ha ilyen helyzetben valaki túl nagyot hazudik, akkor annak meglehetősen könnyű utánajárni, tehát nem feltételezem az ellenkező előjelet.
Info 2.: hétvégén két nagy londoni pörkölő tulajával/munkatársával cseteltem illetve beszélgettem. Mindkettő nemzetközi webshop-ot üzemeltet. Az egyikőjüknek 50% alá esett a forgalma, a másik pedig a 90kg-os gépe helyett a 15kg kapacitásúval működik.A webshop-ok forgalma természetesen megugrott (nálunk is így van, megjegyzem nem mindenkinek van/volt webshop-ja idehaza). Amikor viszont egy pörkölő forgalmának 80-90%-át a gasztroszektor (nem webshop-on rendel!) hozza, akkor nincs az a piac, ahol ezt a magánvásárlók forgalomnövekedése kompenzálni tudná. Sajnos.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz verti1 #92697 üzenetére
A Has Bean sem egy globális óriás! Ott is alapvetően a webes igények kielégítésével adott nekik extra munkát. Ez nem egyenlő azzal, hogy többet pörköltek volna. Az egyedi kis rendelések kielégítése irdatlan mennyiségű kézimunka, egy kávézó heti igényének leszállításával összehasonlítva.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz vicces1 #92704 üzenetére
A Lavazza és a Has Bean között is nagyságrendnyi különbségek vannak. A londoni infók nem mikropörkölőktől származtak. De a mikropörkölők és a Lavazza között is van még "élet" (piaci résztvevő. Az, hogy lehetett egy megugrás/hirtelen (feltehetően egyszeri) igénynövekedés globálisan, az a válság sajátja (lásd vc-papír és liszt). Na, de hogy ebből hogyan vezethető le, hogy a zemberek több kávét isznak, az nem áll össze. Megint másik oldal: kávékereskedők. A magunkfajta kicsik nem a termelőtől közvetlenül veszik többnyire a kávét. A kereskedők (sokan) rajta csücsülnek a kávéikon, és van, aki konkrétan azon lamentál, hogy ha nem tudja majd eladni a készleteit abban a ritmusban, ahogy szokta (hogy is tudná?), akkor hogyarákba fog tudni venni majd a friss termésből (nem lesz rá pénze, meg tárolókapacitása sem). A lényeg: amit az újság megír, annak ahhoz a piachoz, amin többnyire Ti vásároltok/mi tevékenykedünk meglehetősen kevés köze van.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz konzumpro #92700 üzenetére
"És mekkora áremelés kompenzálná?"
Mi épp március környékén kaptunk észbe, hogy legutóbb 315-320 (EURHUF) környékén nyúltunk az árainkhoz. Az rég volt. Árat emelni válságban, csökkenő kereslet mellett viszont nem sok jóra vezetne. Nem hiszem, hogy sokan komolyan gondolkodnának most áremelésen... remélhetőleg nem szalad el az árfolyam.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz vicces1 #92707 üzenetére
"Ezt felmérés mutatja, de lehet hamis ez is."
Ja, olvastam. Nem hamis. Csak a kör, akiknek a kérdést feltették milyen szempontból reprezentatív? Kit kérdeztek? Kik olvassák a Sprudge-ot?
Nekem a nagy kérdés leginkább az, hogy azok akik kávézóban fogyasztottak Covid előtt, azok azt a mennyiséget más módon elfogyasztják-e. Nem kételkedem benne, hogy egy home-office-ra "kárhoztatott" home-barista, addig fogja növelni a kávéfogyasztását, amíg az OD hatására el nem kezd remegni a keze vagy tükröződve látja a laptopja képernyőjét. De kávézóba nemcsak kávéfanatikusok járnak. Vannak, akik csak a szósöl miatt térnek be, vagy az ebéd utáni megszokás része. Otthon az esetek többségében az eszközeik sincsenek meg a kávékészítéshez. A Sprugde-ot meg nem ezek a figurák olvassák. Azaz a Sprudge "reprezentatív" felmérése a kávéfanatikusok körében esetleg reprezentatív (van benne IT-s, meg bankár is akár, esetleg liftszerelő), a kávéfogyasztók szempontjából meg egy rendkívül torz képest fest nyilván.
De felmérésnek felmérés, csak óvatosan kell használni. 471 Sprudge olvasó válaszadóból messzemenő következtetésekre jutni a kávépiac szempontjából az egy meglehetősen ambíciózus vállalkozás. Ez egy klikk-vadász sprudge cikk a Sprudge olvasók otthoni(!!!) kávéfogyasztási szokásairól (home coffee consumption survey results). Nem kevesebb, nem több.
Ezennel erről a trip-ről én leszálltam. Elfogytak az érveim :-).
-
Kávé Kálmán
tag
"hát nem is lehet összehasonlítani, hogy mérleggel bohóckodok egy külön szűrőbe, aztán bejátszom a babokat a kinuba valahogy (2-3 mellépattan, felszedem a földről a konyhabútor alól), visszavarázsolom rá az általad fejlesztett szűzhártyát, tekergetem egy percig, valahogy kiszenvedem belőle az őrleményt a műanyag tartály falára tapadttal együtt inkluzíve, feltörlöm a pultot ott, ahova leraktam a gyűjtő nélküli kinut, meg még pár apróság, amit ide sem írtam..."
Azért meglehetősen önsorsrontónak tűnik, amit fent leírsz :-). Olyan mintha a nappalidban elszórt gyerekjátékon harmadszor ottjártadkor is keresztülesnél, ahelyett, hogy eltedd/eltetesd.
1. Mérleg kell a kéziőrléshez ez kétségtelen. Cserébe viszont tényleg annyi őrleményed lesz, amennyire szükséged van, azaz nem lesz szórás őrlésenként, illetve kávéváltáskor.
2. Nagyon mata lehetsz a kávé előtt, ha ezzel a statisztikával juttatod az őrlőbe a magot.
3. Verti szilikon lapkáját le se kell ehhez a művelethez venni, hiszen egyszerűen félrehajtható. Nem. Nem kell hozzá harmadik kéz/másik családtag.
4. Az őrlés időigénye jelentősen gyorsul a kések bejáratódásával.
5. Én minden kéziőrlőmet pofozom (a HG1-et is), így a feltapadó minimálisra szorítható. Amúgy pont a műanyag tartály az, ami ebből a szempontból a legproblémamentesebb részlet. Nekem ürül. Akit a minimális zavar, az vizet cseppent (RDT). Az elektrosztatikusság problematikája a kéziőrlőknél az alacsony fordulatszámok miatt természetesen intenzívebben jelentkezik.Amúgy persze értem, miről beszélsz. Csak jelentősen árnyalja a képet, ha van ellenszer, ami nem teszi a kéziőrlést mazohizmussá. Mostanában amúgy soxor én is azon kapom magam, hogy itthon az eredendően családomnak és más állatfajtáknak telepített Variót, az üzemben pedig az Eureka Atom-ot használom.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
"amiről lopta a kiscsóka"
:-) ez tényleg vicces! A "kiscsóka" (alias Paul Pratt) a világ feltehetően legnagyobb eszpresszógép gyűjteményével rendelkező figurája, aki rendkívül igényesen újít fel gépeket és egy évek óta nagyon komoly nemzetközi webshopot üzemeltet. A felújításokból irdatlan sokat lehet tanulni. Paul ánglius fickó, aki Hong Kong-ban él. Amúgy roppant rokonszenves csóka (kép Berlin, World of Coffee, közös standunk a Kinu-val).
A hasonlóság a ROBOT és a Baby közt ezzel együtt is zavarbaejtő. A kar vége nem olyan gáz amúgy, túl finom volt az őrlemény, amivel meg kellett küzdened nálam. Ez a "felület" (handikep) simán belefér a koncepcióba. Engem történetesen egyáltalán nem zavar. Civil nyomásviszonyoknál semmilyen porblémát nem okoz. Ha ergonómikusra "tervezte'" volna a karok végeit is, akkor lett volna full gáz a Baby-hez hasonlítva :-).
Mind a Robot-tal mind a Flair-rel sorra lehet szórni vendégségnek is az eszpresszókat. Csak gomb nincs rajtuk, amit nyomogathatna az ember. Megkockáztatom, hogy a vendélgeknek is sokkal szórakoztatóbb szeánsz, mint egy pumpás gép. Tipikus "conversation starter".
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Peti...(16v) #93270 üzenetére
Régen volt a bundle szet dupla hengerrel/dugattyúval. Ma már nem kínálják, amit nem igazán értek. Csak a legszükségesebb apróságokat tartom (szűrő, tömítések). Sajnos a standalone extra henger kdrága külön, így az alacsony kereslet miatt nem igazán éri meg tartanom. 2-3 hónapon belül fogok apróságokat rendelni, mert kifut a nyomásmérő kit, és van még 20 félkész belőle, amihez kellenek tömítések és az edzett acél sapka a dugattyú végére, amit a görgő nyom. Ergo valamikor nyár során lehet belőle valami.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Bazsee71 #93272 üzenetére
A Flair/Robot nem mindenki kávégépe(i). De, ha
1. nem téma a cappuccino
2. sok embert kell kávéztatni (képtelenség túlmelegíteni, ugyanakkor nem bűvészet a megfelelő hőmérséklet elérése)
3. gyorsan kell eljutni a kész kávéig,akkor nehéz jobb/gazdaságosabb alternatívát elképzelni (de lehet, h csak én még nem ismerem). Melyik az az otthoni pumpás eszpresszógép, ami versenyben van?
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz vicces1 #93292 üzenetére
“El kell mosni a hengert szűrőt, külön vizet melegíteni”
En az eszpresszogepemet is el szoktam takaritani. Sot, vizet is kell melegitsek vele, kulonben hogyaviharba jonne belole az eszpresszo. Retkes, hideg geppel igazi kihivas lenne.
“ennek a konstans hőfokát ne is említsük”
Tengerszinten a viz forraspontja meglehetosen stabil szokott lenni. Kerek 100. Van akinek egy kijelzett homerseklet adja a bizonyossagot, masnak meg az amit a cseszejebol elfogyaszt. Vicces vagy, tenyleg.[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz vicces1 #93302 üzenetére
Ha figyelmesen olvastad volna a hozzászólásaimat az eddigiekben, akkor azt is észrevetted volna, hogy nekem a Robot kedvesebb, mint a Flair, ha az ár nem téma. Sőt a Faema Baby az ár/teljesítményben ezek közt a világbajnok. Egyiket sem forgalmazom. Az, hogy olyan dolgot ekézel, amit még nem próbáltál, de legalábbis tuti nem ismersz, illetve olyan témában fogalmazol meg meglehetősen sarkos véleményt, amiről csak érintőlegesen (vásárlóként) vannak jó esetben információid (mármint, hogy a kávépörkölők a covid válság császárai), azt furának tartom. Itt azok, akik manuálnál kötöttek ki, szerintem kivétel nélkül megvolt a maguk "Gaggia" korszaka. És még szerették is a Gaggia-jukat. Én is Baby-vel kezdtem kb 10 éve, most is van egy DECENT Pro, ami ugye pumpás, a fejesztések miatt, a többi mind manuál. Azt sem állította senki, hogy ezek a manuálok mindenkinek megoldást kínálnak. Tényleg klassz lenne, ha lenne alkalmad kipróbálni egyet és úgy érdemi kritikát fogalmazhatnál meg bármelyikről. Így ez csak üres pufogtatás...
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz norkov84 #93380 üzenetére
Huhh, sorry. A Profitec az fekete. Ha jól láttam, az ECM verzióhoz fehér óra jár. Amúgy az Epolygon-nál valszeg kapsz fehér számlapos megfelelő műszert. Amit én tudnék ezügyben bűvészkedni, hogy a saját rozsdamentes cifferblatt-ra cserélem a feketét.
https://www.naked-portafilter.com/product/piston-pressure-kit-olympia-express-cremina-1967-1992/
-
-
Kávé Kálmán
tag
Hibátalan. Bosszantsalak? Asszem, itt linkelte valaki a hirdetését még 2-3 éve, h ezmiez. Átgurultam Dunakeszire az eladóhoz, és miután nem tudtam lebeszélni a csókát, h eladja a nagymamája 1970-ben vásárolt makulátlan La Peppinaját, kénytelen voltam elhozni 60e forintert.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
"Van itt a topikban, aki újított fel Caravelt? Én igen, sok-sok éve, de azóta megkoptak az emlékeim _picit_.
Elvesztettem a dugattyú aljáról az apró O-gyűrűt, hol lehet ilyet kapni? Nem nagyon van értelme csináltatni, annyira nem bonyolult, sima kör keresztmetszetű, igaz, a méretét nem tudom, de nyilván a dugattyú alját meg bírom mérni, ha nincs más.
A szilikon nem vált be anno, EPDM-ből csináltattam ezeket a supersealnél, van esetleg más anyag is, ami bírja a 100°C fok körüli hőmérsékletet és kajabiztos?"4x2-vel nem tévedsz nagyot. EPDM vagy szilikon tudja.
-
Kávé Kálmán
tag
Hejj! Szabad izgatottá válni! Az utóbbi időben itt ugye a rugós dugattyúsok futják a leglátványosabb köröket :-). Az Olympia Express 4-5 évtized után új modellt mutat be: Cremina SL (Spring Lever, Sring Loaded?!). A Club kvázi utóda Cremina házban, a szokásos " szerény" (kisbetűkkel szedett ) áron. Mindössze annyit akartam mondani, hogy a téma sok gyártónál az asztalon hever. Aztán amikor kiadja, akkor ki is rukkolnak vele. Ez nem retro, inkább reneszánsznak szokták nevezni.
-
Kávé Kálmán
tag
Ugyan nemverti, de beleokoskodok. A szilikon v-tömítések valamivel kevésbé bírják jól a strapát a viton-nál. A szilikon cuccok persze rendkívül könnyen installálhatók és hogy otthoni használat és rendszeres kenés mellett az élattartam 2 vagy 4 év az majdnem scheissegal.
Az egyedi tömítésgyártás viszont meglehetősen drága mulatschág, pláne ha V-tömítésről (karmatyús) beszélünk. Ha nem jön össze elsőre, akkor a második kört is Te fogod fizetni. Ha meg összejön (ez persze utólag derül ki), akkor érdemes belőle néhány szériát csináltatni, mert egy dugattyús gépen ez a klasszikus kopóalkatrész. Szal a létező legolcsóbb és legracionálisabb pálya a dugattyúgyártás egy konfekció tömítéshez, ami ócsóért hozzáférhető, és eleve kávégépre lett specifikálva (mi ezt tettük a Keripar Casino Mocca-val és a Faema Baby-vel is). Feltéve persze, hogy van méret, ami szóba jöhet. -
Kávé Kálmán
tag
Elkótyavetyélek egy ROK eszpresszót kompletten, de konzervdoboza nélkül 37e Ft-ért. A gyártóval cseréltünk eszközöket Smart Espresso Profiler-re, és ezt elengedjük. Eredetileg nyomásmérő kit fejlesztése volt a kérés, de azt időközben valaki meglépte távol keleten gyártói kapcsolat nélkül, így ez érdektelenné vált. Kb 15 eszpresszó készült vele. Elérhetőségeim az oldalunkon megtaláljátok. Hajrá! Gábor
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Kávé Kálmán #96590 üzenetére
A ROK elkótyavetyélődött. Kössz!
-
Kávé Kálmán
tag
A bebihez jo a robot szuroje atalakitas utan.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz #75655680 #96660 üzenetére
A Robot duplája "duplább" a Flair-énél (Classic) :-). A Classic 15-17g töltettel 40-35g shot-ot tud. A Robot-tal én általában 20-as töltettel húzom 50-ig (több is megy). AZ előmelegítést mindkettő igényli, aki nem idenkedik egy kis melótól, hogy fasza eszpresszót igyon, az nem csalódik egyikben sem. A Robot finise veri a Flair-ét és tágabb tartományban tud kifigástalan eszpresszót, mint a Flair. A Flair mobilabb/"utazóbarátabb", szintén hibátlan eszpresszót csinálhatsz vele. A Robot 2x annyiba kerül. Ez sokaknál leüti - nem véletlenül - a lécet, és ez az amiért nem egyszerű kérdés a forgalmazása sem. A mod (analóg és SEP egyidejűleg) számomra izgalmasabbá tette ezt (a forgalmazást).
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest