- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
Új hozzászólás Aktív témák
-
Resike
tag
válasz Oppenheimer #26681 üzenetére
Az iparűzési adó még a társasái adó előtt jön le (ami már csak 1%) meg van egy éves 5000 forintos kamarai hozzájárulás, de itt van egy másik kalkulátor:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1_gFyOvgMPBmkDQnm0Li3gsmx9pnw3phO/edit#gid=1242217389
Az iparűzési adó mértéke egységes, országos szabályzás szerint kerül kiszabásra: a válsághelyzet előtt az iparűzési adó mértéke minden vállalkozás számára 2%-ban volt maximalizálva, azonban 2021-től a mikro-, kis- és középvállalkozások esetében az adó maximum 1% lehet. Ideiglenes jelleggel működő vállalkozás esetében napi 5.000 Ft/naptári nap a HIPA mértéke. -
lumpy92
aktív tag
Valtozik a KATA.
"AZ ÚJ KATÁSOKNAK ÍGY CSAK MAGÁNSZEMÉLYEKTŐL SZÁRMAZHAT BEVÉTELE, KIVÉTELT KÉPEZNEK A TAXIS SZEMÉLYSZÁLLÍTÁST VÉGZŐK, AKIKNÉL A KIZÁRÓLAG LAKOSSÁGI ÉRTÉKESÍTÉS A SZOLGÁLTATÁS JELLEGÉBŐL FAKADÓAN A GYAKORLATBAN MEGVALÓSÍTHATATLAN LENNe."
"never send to know for whom the bells tolls; it tolls for thee"
-
VirsLee
őstag
válasz tboy93 #26762 üzenetére
+1
Épp itt volt már az ideje. Sajnos most sem végeztek jó munkát, hisz egy burkoló vagy taxis most már akár 3.3%-os effektív adókulcsot is el tud érni, ami teljesen felháborító.
Semmi olyan adónak nem szabadna létezni ami nem bevétel vagy nyereség arányában határozza meg az adó mértékét.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz VirsLee #26763 üzenetére
Burkoló / villanyász ismerőseim közül azért igen sokan cégek felé számláztak. Amikor egy 8 lakásos társasházat burkolsz, ott nem a magánszemélynek adod a számlát. Asztalos haver is csak cégnek számlázott, magánszemélynek soha nem adott. (Minden említett példa KATA-s)
[ Szerkesztve ]
-
freaghill
őstag
Kíváncsi leszek, hogy felmérik-e azokat akik most felmondják a KATA-t és visszamenőlegesen felülvizsgálják-e a számlákat, a vállalkozás működését.
-
HoTDoG
tag
válasz freaghill #26769 üzenetére
Ezt gyakorlatban hogy kiviteleznék? Megkérdezik a bújtatott alkalmazottat, hogy a bizonyos 7 pontból 2 teljesült-e korábban, becsszó? A számlák alapján látható, hogy ha valaki egy helyre számlázott csak, de azt nekik két gombnyomás volt eddig is ellenőrizni és korábban már szigorították is. Szóval nem nagyon látom kinek kell aggódnia és mit ellenőrizgetnének, visszamenőlegesen.
-
n00n
őstag
Vegye rá mindenki a külföldi cégét, hogy csak érte alapítson magyar leányvállalatot (irónia, nyilván azok szidják a KATA-t, akiknek bántotta a csőrét a dolog). Simán ki lehetett volna szűrni azokat akik itthon használják bújtatottan, erre megszívattak mindenkit...
[ Szerkesztve ]
-
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz skoda12 #26776 üzenetére
Egy nemet ceggel holnap lesz a vegso interjum, szerintem az sima lesz es jon az offer. De meg mindig problemaznak azon, hogy felnek a contractorkodastol, mert az bujtatott foglalkoztatas Nemetorszagban. Megint irtam nekik, hogyha business to business contract van akkor nem kene hogy problema legyen. Esetukben 100% hogy csak a Kft johet szoba.
Egy brit ceggel is kapcsolatban allok, hazi kesz, mar csak 1 interju van hatra, es ok ugy hirdetik a pozit, hogy B2B contract lenne. Gondolom ha KATA-s vagy, nem vagy business, es nem lehet B2B contractod.
Szoval nekem ugy tunik hogy a kulfoldi munkaadok is kikenyszeritik a Kft-t sok esetben.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
VirsLee
őstag
Miután az lehetett a cél, hogy a világon szinte egyedülállóan alacsony, fix összegű adózást kinyírják, így nem meglepő, ha drágulni fog.
Munkavállalóként a cég által elköltött összeg 59%-át kapod meg, társasági adó + osztalék kivét esetén havi €10k esetén úgy 75%, de ez javítható még valamennyire. -
azbest
félisten
válasz VirsLee #26763 üzenetére
A taxisok kivételek, mert tőlük félnek. De a taxisok 80% költséghányaddal választhatták az átalányadót is [link]
Másrészt butaság azt hinni, hogy mindenki koppra kimaxolt minden keretet és dől a lóvé, persze lehet mutogatni azt, hogy mi lenne a max profit. Mellékállásban talán még valamennyire vállalható az átalányadó (40% költséghányad, 1.2M alapcsökkentő, nem min 12x260 alapú tb és szocho hanem jövedelem alapú). De a megbonyolított rendszerhez már tényleg kellhet könyvelő is. Talán az alanyi adómentes (áfa nélküli számla és nem kell vállalkozói folyószámla) is marahat. [link] -
VirsLee
őstag
válasz azbest #26781 üzenetére
Azért sejthető, hogy az a 100-130k közötti informatikus létszám közelebb volt a kimaxoláshoz, mint egy falusi kozmetikus, aki otthon fogadja az ügyfeleket, mégis mindketten ugyanannyit fizettek be. Ami a KATA alatt soha nem érte el azt az összeget, ami egy minimálbéres munkavállaló után ment a közösbe. Én máshogy alakítottam volna át, de a “szakértői kormány” az egyszerűbb utat választotta.
-
azbest
félisten
válasz VirsLee #26782 üzenetére
csak egy újabb lépés az államcsődhöz a "szakértő" kormánytól. Kell a pénz azonnal, osztogatni és fosztogatni kell. A ksh statisztikák alapján azért nem annyira egyértelmű az a bújtatott munkavállalás történet. Inkább csak fáj néhány embernek, hogy valaki mer kilépni a sorból és nem csak fizetésemelést mer kérni, de esetleg kockázatosabb vállalkozói létet választani. Inkább az a kemény, hogy a tao folyamatosan csökken, azaz a nagyobb cégek papíron egyre kevésbé profitábilisek. Köben szja a százalék csökkentés ellenére vagy 30%-ot nött az utóbbi 5 évben. Kata pedig talán 2-3x -osa lett (de összegben igyis fele-harmada az szja növekedés összegének). A katánál teljesen értelmetlen keretösszeg növelgetések vannak, miközben rosszabb, mint az első változata, de tesznek bele kivételt, hogy közpénz fosztogatásnál ne számítsanak a szigorítások (12 misinél szabadrablás államnak számlázni, lehet a 18nál is az lesz. Vagy most majd az alapítványokon át lesz kifizetőhely)
Gyakorlatilag csak azt látni, amit eddig is. Kiírtják a felemelkedési lehetőségeket, csókos nagy cégek meg adómentesre hozzák ki magukat. Közben megtagadják a minimál társasági adó egyezményt.
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
válasz VirsLee #26786 üzenetére
a tao alapján úgy tűnik, hogy akkor be kell zárni az országot. "nem fizet érdemben adót".
A tao 2.5x annyi volt (588), mint a kata (236). Az szja 2200 milliárddal több volt, mint a tao. Legyen mindenki alkalmazott a lőrincz kft-nél.Persze lehet ezen rugózni, de vállalkozásnál alap, hogy kevesebb adót kelljen fizetni, mint alkalmazottként. Kb beárazták annó, hogy a mindent elköltségelő vállalkozások hány százalékra hozzák ki a végét és aszerint állították be az eredeti katát. Az, hogy közben ők ezt a plakáttépkedők kifizetésére szánták és növelni kellett ezért a keretett, hát... arról nem a többiek tehetnek.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz Oppenheimer #26787 üzenetére
Mindenképpen költséghatékonyabb hosszútávon az automata önfestő funkcióval rendelkező.
-
MODERÁTOR
válasz azbest #26784 üzenetére
Inkább csak fáj néhány embernek, hogy valaki mer kilépni a sorból és nem csak fizetésemelést mer kérni, de esetleg kockázatosabb vállalkozói létet választani.
És ezek az emberek most sírnak mert vége az indokolatlan jólétnek.
"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."
-
VirsLee
őstag
válasz azbest #26788 üzenetére
Azt hagyod figyelmen kívül, hogy a társasági adó kifizetése után még nem a tulajdonosé a szabadon elkölthető jövedelem. A cégből még ki kell venni a pénzt, általában osztalék formájában. Ennek is van adó vonzata.
Ezen felül a nagy cégek munkát biztosítanak sok ember részére akik után ugyanúgy adó és járulék bevétel keletkezik. Ezen felül az orbáni kommunizmusban több száz milliárdnyi különadó is van rajtuk.
Ezzel csak arra céloztam, hogy a két adónemet nem ilyen könnyű összevetni. Én már csak abban reménykedek, hogy az EU végre rákényszeríti őket pár dologra…
-
Revolit
senior tag
válasz azbest #26784 üzenetére
Mármint ki mer lépni az alkalmazotti szerződésből, hogy ugyan azt csinálja ugyan olyan feltételekkel bújtatott foglalkoztatottként? irónia off, azért a külföldre számlázó ismerőseim kft-ben nyomják, inkább az itthon mutyizós-kevesebb-adó amit látok Kata+programozó kombóban
-
CyberPunk666
senior tag
Az, hogy máshol ne lenne olyan adózási forma, mint a kata nem igaz.
Egyébként pedig ez csak sima pénzbehajtás, adóemelés.
A fodrász és taxis mivel érdemel jobban katát, mint a könyvelő?
Felesleges más irányból közelteni, ez adóemelés a megszorítások kezdete. -
CyberPunk666
senior tag
válasz CyberPunk666 #26793 üzenetére
Jah hát igen, a taxis az azért érdemel katát, mert a taxitársaság nem akarja felvenni alkalmazottnak, és állami csókosok kezében vannak a társaságok.
Meg, ha nem lenne nekik kata, akkor lenne taxisblokád, azt meg nem akarják.Romániában az IT-ban nem kell adózni, meg van katához hasonló forma és 30 milliós forintban a határa. Nem a kata sok, hanem az alkalmazottak 42%-os adóelvonása + 27% áfa együttese. Máshol is van 42% adó a jövedelmen, meg 25% áfa, csak általában nem ugyanott.
A kata mellé nem jár nyugdíj (0.6 év minimálbéres jár évente), aztán majd meglepődik a sok futár meg taxis.
Ez sima pénzbehajtás.
Amúgy az egy helyre katázók már most is 28% adót fizetnek, ami nagyon nem havi 50.
Aztán ugye meg van fejelve azzal is, hogy csak egyéni vállalkozó lehet katás, tehát még a meghírdetett célközönség egy részének sem feltétlenül lesz jó. A többi vállalkozási forma nem lesz jó, akkor sem ha magánembereknek számláz.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Bámulatos, hogy mennyire megy a hiszti, hogy a KATA-s körbe-karikába számlázásokat meg bújtatott foglalkozást kinyírták.
2012 óta 50eFt volt 1mFt bevétel után.
Én is pontosan ugyanezt csináltam volna, annyi különbséggel, hogy a 18mFt mellé odacsaptam volna a havi min. 100eFt-os befizetést."The rewards of tolerance are treachery and betrayal."
-
sakal83
addikt
válasz CyberPunk666 #26793 üzenetére
Inkabb ugy fogalmaznék hogy eddig gyakorlatilag nem adoztak. Nem értem mi a baj? Most lehet mas adozasi format valasztani es tovabb lehet azt mondani hogy vállalkozói lét nagyon nehéz en inkabb ugy forditanam le hogy kaptam az adofizetoktol sok tizmilliot 10 ev alatt mert ugyanazt csinaltam mint addig csak nem fizettem legalisan adot. Most meg ujra fogok. Inkabb erezzenek a KATAsok hazafisagot hogy eme haborus helyzetben lemondanak a tobbi adofizeto penzerol...
Vegre ujra fizetik a szüleik nyugdijat nem masnak kell... Tekintettel arra hogy feloszto kirovo a rendszer.
Illetve egy nagy KÖSZÖNÖM is jár a tarsadalom fele a sok CSOKossal együtt...
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
válasz D1Rect #26795 üzenetére
Azt sem tudod miről beszélsz. 2017-től lett 12, úgy hogy senki sem kérte. Most sem kérte senki a 18ra emelést. Nesze semmi fogd meg jól.
De majd jövőre észreveszitek magatokat, hogy még kevesebb ember fog itthon dolgozni, mert nyomorban vigad a magyar.Már így is azt hallom mindenhonnan, hogy nem találnak munkaerőt. Na majd most nem lesz másodállásos kata meg lehet főállásos alkalmazottság sem. A fene adózzon ide, amikor két német mosogató fizetésével verseng "indokolatlan jólétben" egy kimaxolt kata itthon.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz azbest #26797 üzenetére
Jó, hogy mondod, egyszer volt már adócsökkentés a kata-ban.
De a lényeg, hogy 10 éve ugyanúgy 50eFt.
Én 2006 körül valami havi 80-100 körül fizettem mindennel együtt ha jól rémlik.De nevetséges ami az utóbbi időben ment a kata zászlója alatt.
"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."
-
azbest
félisten
válasz D1Rect #26798 üzenetére
Azzal egyetértek, tényleg nevettséges volt már az össze-vissza szabályozása. Meg a kivétel, hogy közpénzre nem vonatkozik a 3 misis limit, közpénzt 12m -ig lehet vele lapátolni. Ha jól látom ez kikerült most a 18as új változatból. De lehet mert már vannak erre alapítványok és azokra lehet meg tudják már oldani a kirámolást. Nem teljesen világos, hogy nekik ez miért jó. Hagyták volna meg az eredeti felállást, ahogy 2012-ben volt.
Az viszont rendesen feb@szott, hogy szétcseszték az egyszerű főállás melletti mellékest. Még nézem az átalányadós zagyvaságot, nem vagyok benne biztos, hogy megéri azzal folytatnom. Nagyban függ attól, hogy mi a rák a kivétel kivétele az adók számításánál, hogy mikor számít 200k és 260k alap a 0 bevételre is.
Eddig 10--20% körülre jött ki nekem mellékállású katával az adó egészé évre fizetve, úgy hogy sehová sem számít be (pl nyugdíj).[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vegyes filamentek PLA/PETG/ASA
- Legion 5 15ARH7 15.6" FHD IPS Ryzen 5 6600H RTX 3050Ti 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- ÁR ALATThinkPad Thunderbolt 3 Dock (40AC) úttörő, 13 portos dokkoló megoldás akár ingyenes szállítás
- Dell Precision 5550 - CORE I7-10850H 2.70 GHZ/32GBb/2TB SSD/
- Gigabyte Core i7 Gamer PC: i7-9700 / RTX 3060 Ti / 1Tb SSD / 16Gb Ram
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest