Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • sifarr

    senior tag

    válasz sifarr #24666 üzenetére

    Valaki priviben ehhez a hsz-emhez kapcsolódva kérdezte, hogy a K&H miért ilyen bonyolultan szabályozza a prémium számla kondícióit (két doksit is kell nézni). Mivel a válasz általános érvényű, sok bankot érint, ezért inkább itt válaszolnék.
    Két fő gyakorlatot követnek a számlacsomagokra nézve a bankok.

    1. Az egyik csoportja a bankoknak (ilyen a K&H is) normál számlacsomagot kínál, mint kiinduló csomagot, és ehhez kapcsolódnak a speciális és kedvezményes csomagok. A normál csomag díjai vonatkoznak minden számlára, a kedvezményes csomagok pedig ezekből a díjakból adnak bizonyos tételekre kedvezményeket. A csomagok díjai/kedvezményei szerepelhetnek egy hirdetményben, de szerepelhetnek 2 vagy több hirdetményben is.
    Nem átverés ennek a célja, hanem a bank számára így egyszerűbb a díjváltozások átvezetése a hirdetményekben.
    Konkrét példa a K&H esetében. Jelenleg a tr. költség maximuma 6e forint. Ezt biztos hozzáigazítják az extraprofit adó 10e forintos maximumához. Ennél a módszernél ezt a változtatást elég egy helyen megtenni és minden csomagra érvényes lesz.
    Az ügyfél számára ez a mód viszont bonyolult, több hirdetményt is figyelni kell. Illetve félreértésre, megalapozatlan reklamációra is alkalmat teremt. Pl. jön a banktól egy értesítás a változásról (normál csomagra), az ügyfél pedig azt hiszi, én más csomagban vagyok, nem érint. Aztán mégis.
    1. A másik csoport (pl. ilyen a CIB) tényleg egymástól független számlacsomagokat ad. Minden csomagnak külön hirdetménye van, és abban szerepel minden feltétel és díjtétel. Ennél a bank számára jelent nehézséget, hogy minden változtatást minden hirdetményben át kell vezetni. Ez növeli a hibázás lehetőségét, nagyobb odafigyelést igényel.
    Az ügyfél számára viszont ez sokkal egyértelműbb helyzetet teremt, mondhatjuk ügyfélbarátibb megoldás. Mindenki tudhatja, hogy csak a saját díjcsomagját kell figyelnie. Ha a bank előzetesen díjváltozást jelez a csomagokra, akkor pontosan tudja, hogy az ő csomagját érinti-e a változás vagy sem.

    Nem jobb vagy rosszabb az egyik módszer a másiknál, hanem egyszerűen más. Viszont épp a különbség miatt jó, ha mindenki pontosan tudja, hogy a bankja melyik gyakorlatot követi. Ez szempont lehet akár bankváltás esetén is.

Új hozzászólás Aktív témák