-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Yasuo
aktív tag
Sziasztok!
Lassan egy éve, hogy megépítettem a számítógépemet, és úgy döntöttem, hogy lecserélem a házban lévő hűtő ventiket. A processzorhűtőt már lecseréltem mert már hangos volt a gyári, de szeretném, ha még csendesebb, és hatékonyabb lenne a számítógépem hűtése. Nos ugyebár 4db venti van a házban alapból, és szeretném mind a 4-et lecserélni. Milyet ajánlotok? 10ezerből szeretném megúszni, ha lehet.Ház: Zalman Z3 Plus
Proci: Intel i3-6100 + hűtő: Deepcool Gammaxx 300
Vga: Gigabyte Geforce GTX950 Xtreme
Táp: FSP Hexa+ 400W
Alaplap: Gigabyte H110M-S2HRemélem jó topikba írtam, köszi előre is!
-
Don.Corleone
aktív tag
Köszönöm az útbaigazítást! Arra gondoltam hogy a ház előlapi ventit rákötöm a tápra, mivel az max 1000 körül forog, alig hallani, és ezt a hátsót ami 2000-t tud rákötöm a sys_fan2-re, amin lejjebb tudom venni a fordulatot, csak ahhoz kelleni fog egy hosszabbító kábel mert nem ér la annyira. Mókolni kell vele de talán jó lesz.
-
Grózi
Topikgazda
A te konfigodhoz,abba a házba bőven elég 3 db venti(2 elöl befújó és egy hátul kifújó) és 10K-ból 3 db normális ventit kapsz is.
Viszont kellene a lapod aljzatkiosztása,hogy tudjam mit tud kezelni az alaplapod.Megtalálod a User Manualban Internal Connectors fejezetben a ventialjzatok lábkiosztását-segítség az Összefoglalóban,vagy ha nem vagy biztos benne akkor töltsd fel ide a képet!Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
Grózi
Topikgazda
válasz Don.Corleone #26502 üzenetére
Nem értetted meg amit írt-az alaplapodról csak 4 pines(pwm-s) ventit tudsz szabályozni,3 pinest nem.
[ Szerkesztve ]
Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
Grózi
Topikgazda
A cpu_fan aljzatod pwm-s(tehát 4 pines,más néven pwm-s ventit tud szabályozni),a sys_fan aljzatod pedig feszültségalapon szabályoz,azaz csak 3 pines ventit tudsz róla szabályozni.
Nem tudod rosszul feltenni,hiszen a csatlakozón lévő váll vezeti az aljzatba a venti csatlakozóját.[link]
Tehát a procihűtő ventijét a cpu_fan aljzatra csatlakoztatod és veszel egy ilyen 3-s elosztókábelt:[link]
Erre dugod rá a 3 db házhűtő ventit.Ezt ajánlom neked:[link]Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
hegegabi80
addikt
A Fractal Desing házhoz adott Dynamic X2 GP-12 venti milyen vállalható vagy cserés? Esetleg 5V-ról vagy 7V-ról üzemelve, ne legyen hangos. Vagy maxon se az?
-
Grózi
Topikgazda
válasz hegegabi80 #26507 üzenetére
Leszabályozva,maximum 7-8V-ig elviselhető,felette elég hangos-én nem sokáig bírtam elviselni.A 140-s egy fokkal jobb.
Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
Grózi
Topikgazda
válasz Don.Corleone #26510 üzenetére
És az melyik aljzatra is van kötve?
-
Grózi
Topikgazda
válasz Don.Corleone #26512 üzenetére
Akkor vagy dqdb nézte be a lábkiosztást(erősen kétlem) vagy nem jó a manualod.Viszont akkor ellenőrizném a többi aljzatot a(a pwr_fan-t kivéve,az biztos nem szabályozható),hogy nem-e tud 3 pines ventit vezérelni.
Ha csak az az egy aljzatod szabályozható 3 pines venti esetén és nem akarsz új ventire beruházni,akkor eleve a magas fordulatú ventit tedd a szabályozható aljzatra.
A kérdésedre válaszolva pedig,a legjobb a pozitív nyomás-tehát több levegő kerül be elölről mint amennyit kifelé fúj a hátsó venti-tehát a nagyobb légszállítású ventit tedd előre.Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
z123456z
őstag
Sziasztok. Akár hányszor olvasom el az összefoglalót, nekem nagyon magas, ezért segítséget kérek.
Adott egy Gigabyte H110M S2H alaplap, amin van egy cpu és egy system fun csatlakozó. Azt már kiderítettem, hogy a cpu pwm képes, a sys az nem, bár 4 pines, 1. GND 2. Speed Control 3. Sense 4. VCC. Most lesz esedékes egy proci csere. Ezzel együtt kapna egy új proci hűtőt, valamint két házhűtőt. Egy Be Quiet Shadow Rock LP a kiszemelt és 2 db Be Quiet! Pure Wings 2 120mm PWM, ilyen van a cpu hűtőn is elvileg. Hogy tudom megoldani a házhűtők pwm vezérlését, egyáltalán kell e nekem a pwm? A ház egy Zalman 1, ha számít. Köszönöm a segítséget. -
Grózi
Topikgazda
válasz z123456z #26514 üzenetére
3 pines ventit is ugyanúgy lehet vezérelni mint a pwm-st.Pár dologra felhívnám a figyelmed:
1.A Shadow Rock LP-n Silent Wings venti van,nem Pure Wings-ez mehet a cpu fan-ra.
2.A BQ Pure Wings2 széria mostanában problémás(sok hibás darab van),célszerű választanod mást.
Szükséged lesz egy 3-s elosztókábelre : [link]
Az ajánlott ventiket megtalálod az Összefoglaóban-3 pin 120mm-st nézz.Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
Grózi
Topikgazda
válasz z123456z #26516 üzenetére
A technikai leírásban meg a fan fül alatt Silent Wings szerepel.Arra a bordára teljesen jó,úgyis maga a borda a gyenge láncszem.
"De miért 3 pinest javasolsz, a csatlakozó a lapon 4 pines csak nem pwm-es"
Mivel pwm-s(azaz 4 pines) ventit nem szabályzunk feszültségalapon,nem tesz jót neki.Azokra az aljzatokra 3 pines venti kell.Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
z123456z
őstag
Igen, a ventikhez ugyan úgy nem értek, mint a cpu hűtőkhöz. Ezt a hűtőt egyébként a másik topikban javasolták, mert egy 6500-re menne gigabyte h110ms2hddr4 lapon. Azért top flow-t ajánlottak, hogy a vrm is kapjon hűtést. Te mit javasolnál? Ahogy látom, a tornyok jobban hűtenek, csak a vrm nem kap belőle.
Ezek szerint nincs jelentősége, hogy hogy történik a szabályozás, nekem a 3 pinesnél sem kell bíbelődni vele? És láttam, hogy van pwm elosztó molex vagy sata táppal. Azzal mehetne a cpu headerre?[ Szerkesztve ]
-
Grózi
Topikgazda
válasz z123456z #26518 üzenetére
Én a hagyományos toronyhűtő híve vagyok,ezt a vrm melegszik dolgot már el kéne felejteni 1150/1151 vonalon-egy jól szellőző házban felesleges.
3 pines ventit is ugyanúgy tudsz szabályozni mint egy 4 pinest-minden a lapon múlik és mindkét esetben neked kell a ventiprofilt belőni,ha nem akarod hogy a lap a maga profilja alapján szabályozza.Tehetsz a cpu_fan-ra elosztókábellel pwm-s ventiket is,viszont akkor a bordán lévőt is cserélned kell,hiszen a szabályozás csak úgy működik rendesen ha azonos ventik vannak az elosztókábelen.Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
Pityu.
nagyúr
Ha az alaplapomon "msi b250m mortar" van 4 ventilátor csatlakozás abból ugye egy a cpu é a többi a ház ventié és mondjuk nem 3 hanem 5db ház ventim van és ugye ha 3 csatlakozóból ki akarok jönni akkor 4 ventilátort kettesével össze kell kötnöm y csatlakozóval nos a noctua ventilátoraim pwm esek meg ha lehet lesz még 2db bi quiet ventilátorom ami szintén pwm es és ugye két ventit kötök egy portra y csatlakozóval akkor ugyan úgy tudja szabályozni az alaplap mintha normálisan lenne rá kötve?Mert ugye így majd 2 ventilátornak pl nem tudja majd az érzékelő mutatni a fordulatszámát de ez nem gond csak vajon y ba kötve is ugyan úgy tudja e majd szabályozni őket. "ventilátorok noctuák"
Az aki kérdez, öt percre tudatlan, de az ki nem kérdez,örökre tudatlan marad.
-
Grózi
Topikgazda
válasz Pityu. #26521 üzenetére
Használhatsz Y kábelt és 3-s elosztókábelt is-bármelyik esetén csak egy ágon van bekötve az rpm visszajelzés.Az a lényeg,hogy egy kábelen csak teljesen egyforma ventik legyenek és akkor szépen szinkronban fogja a lap őket szabályozni.
-
dodopek
addikt
Sziasztok!
Adott Skythe Musashy VGA hűtő. Az egyik venti kezd döglődni, le kellene cserélni. (standard beállításnál sokkal lassabban forog, mint a másik, silence profilban pedig meg sem mozdul, bekötéstől függetlenül)Olyan Y kábellel van a deszkára kötve, hogy az egyikhez 3 ér megy, a másikhoz pedig csak kettő.
A kérdéseim:
-Ilyenkor mindkét ventit cserélnem kell, vagy elég csak a hibásat? Hiszen csak az egyik venti a szabályzott, a másik csak "szimplán" ugyanazt a feszültséget kapja.
- Ha a furatközép távolság 92mm, a venti ház pedig épp 100mm, akkor 10cm, vagy 9cm ventit keressek? Vagy valami ilyesmit?
- Tudtok ajánlani valami ide megfelelő ventit, ami nem 25mm vastag? A gyáriak 10mm-esek, és minél jobban szeretném ezt megközelíteni. És persze minél olcsóbban, ha van rá mód...
Köszönöm! -
Pityu.
nagyúr
Tehát magyarán két ugyan olyan noctua legyen egy ágon ne egy bi quiet meg noctua.Nos a másik páros névben eltérő decibelben talán egy picit,ezek is mehetnének egy ágra Be Quiet! 140mm silent wings, és egy Be Quiet! 140mm shadow wings?
-
Grózi
Topikgazda
válasz dodopek #26524 üzenetére
Az normális,hogy egyikhez 2 míg a másikhoz 3 ág megy,hiszen az rpm jelzés csak egy szálról jöhet.Elég csak a döglődő ventit kicserélni,lehetőleg ugyanolyanra mint a másik.Normál (25mm) ventibe tudnék segíteni,de 10mm-sben nincs tapasztalatom.
-
dodopek
addikt
Gondolom ahhoz, hogy 25mm vastagot tudj ajánlani, tudni kellene a tech paramétereit az eredetinek... Hiszen a vastagsága elméletileg mindegy, ha ugyanúgy viselkedik, ugye?
Ezt találtam:Fan
Dimension
(W x D x Thickness): 100 x 100 x 12 mm
3.94 x 3.94 x 0.47 in
Speed: 800 ~ 2000 rpm
Noise: 12.50 ~ 29.22dBA
Flow: 11.45 ~ 27.60CFM
Bearing Type Sleeve Bearing[ Szerkesztve ]
-
Grózi
Topikgazda
válasz dodopek #26529 üzenetére
Igen,néztem én is.Volt is régen nálam ilyen vga hűtő,simán felraktam rá két normál 120-s ventit-az egyik picit túl lóg,de az nem gond.Ezt javaslom neked is,jóval halkabb és hűvösebb lesz a vga-d+nagyobb a választék is belőle.
-
dodopek
addikt
Ezt néztem ki.
Most már csak az nem tiszta nekem, hogy ha a mérete 100x100x12mm, akkor hogy lehet rajta 100mm lyuktávolság. Mert a gyáriak nálam 100x100x12, és 92mm a külső felfogatás. Amúgy mindenben megegyezik, szóval azt hiszem egy ilyet megveszek. -
Grózi
Topikgazda
válasz dodopek #26532 üzenetére
Hát annyiért csak egy van ami ilyen célra ajánlható,a Xilence Red Wing: [link]
A következő szint a Lepa Bol.Quiet Tri-speed,de annak darabja 3K.
De a Red Wing-l is sokkal jobban jársz mint azokkal a slim bogárkergetőkkel-azok maximum rpm-n szállítanak annyi levegőt mint a Xilence 600 rpm-n.[ Szerkesztve ]
-
Pityu.
nagyúr
Nos a ház hátuljában ven egy 120mm es noctua,a ház elejében van egy 140mm noctua meg a ház tetejében is van egy ugyan olyan 140mm es noctua mint elől tehát a két 140mm es mehetne egy y kábelre ,aztán jön a két bi quiet Be Quiet! 140mm silent wings [link] , Be Quiet! 140mm shadow wings [link]
Na most ugye ez nem tudom tényleg nem e mehetne párba egy csatlakozóra,mert ugye a hátsó 120mm noctua lefoglal egy csatlakozást akkor csak kettő marad a 4 ventilátorra.Az aki kérdez, öt percre tudatlan, de az ki nem kérdez,örökre tudatlan marad.
-
Grózi
Topikgazda
válasz Pityu. #26536 üzenetére
Ez így nem jön össze,vagy a Silent Wings-t vagy a Shadow Wingset cserélned kell.Vagy veszel egy Zalman Fan-Mate 2-t [link][/L ]és mondjuk a hátsó 120-s Noctua-t arról hajtod.
-
Pityu.
nagyúr
Akkor még egy kérdés ha egy ventilátor nem pwm es de van pwm es toldóm akkor úgy már jó lesz tudja szabályozni az alaplap?
Közben már ki találtam a szabályzást mert a házon van ventilátor szabályzó beépítve[ Szerkesztve ]
-
babjakzoli
csendes tag
Sziasztok,
Van egy
GIGABYTE GA-Z170N-WIFI alaplapom, és egy
THERMALTAKE CORE V1 házam..Az egyik előlapi USB-m nem működik. Hogyan tudom kideríteni, hogy az alaplap vagy a ház rossz?
Nincs sem másik lapom, sem másik házam, hogy ki tudjam próbálni egymással a kettőt.Előre is köszönöm a segítséget.
Üdv: Z
-
fogtunder
nagyúr
válasz babjakzoli #26540 üzenetére
egyrészt mi köze ennek a ventikhez? másrészt ha az egyik működik, akkor szinte biztos, hogy a csatlakozó, vagy az oda vezető kábel a hibás. szedd le az előlapot és nézd meg, hogy az aljzatnél valamelyik kábel/forrasztás nem sérült-e meg.
I hate morning people. And mornings. And People.
-
Shamli86
tag
Üdv. Olyan kérdésem lenne, hogy vettem 2db Akasa viper ventit vga-ra és lehet venni olyan kábelt, hogy rá tudja dugni mind a 2db ventit a vga-ra? Hogy az vezérelje.
-
Baryka007
őstag
Sziasztok! A HD 7970 es drágaságomnak a hátsó ventilátora felmondta a szolgálatot... Csak 90% pwm jelnél indul be! A kérdés a következő, átlehet kötni ezt valahogy FIX 12v ra, úgy. Hogy megmarad ugyan az a ventilátor ? Mármint a 7970 gyári ventije
Szerk.: Esetleg ha a CPU pwm jébe kötöm be ? Az működhet ? Úgy hogy az áram pedig a videókárty nyákjáról jön ugyan úgy?
Vagy ha magába a ventilátorba ment tönkre a mechanikusan az áramkör. Akkor hiába kötöm át gondolom..
Válaszotokat előre is köszönöm !
[ Szerkesztve ]
-
Grózi
Topikgazda
válasz Baryka007 #26544 üzenetére
A legegyszerűbb a fix 12v.Lekötöd a hátsó ventit,Leszeded a csatlakozót és ráforrasztasz egy molex csatit vagy egy 3 pines aljzatot és a pwr_fan aljzatra kötöd.
Meg lehet csinálni könnyen,de barbár megoldásnak tartom.A legjobb lenne Ali-ról rendelni egy gyári ventit,vagy itthon keresni akár döglött kártyát amin jó a venti.Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
Baryka007
őstag
Ennél a hawknál tényleg az lenne nem tagadom. Pláne mert belül szépen össze van rakva a gép. De nem akarom mindig 90% fölött járatni. Mert hangos, alatta meg féltem hogy valami történik vele. Szóval mindenképpen kell valami megoldás. Szóval, ha molex csatit rádugom PWM kábel nélkül akkor elindul elméletben ?
-
z123456z
őstag
Találtam a házban még egy kialakított venti helyet. Csak az a baj, hogy az előlapon pont ott helyezkedik el az USB panel, így szerintem normál vastagságú venti nem fér el. De egy 12mm slimet oda lehet e rakni, egyáltalán érdemes e? Esetleg a rács túloldalára, a belső részére barkácsolni nagy butaság lenne?
Ez egy neten talált kép, nekem két hdd-n kivé semmi nincs benne.
[ Szerkesztve ]
-
Grózi
Topikgazda
válasz z123456z #26549 üzenetére
Kéne a konkrét ház típusa és/vagy kép hogy hol helyezkedik el,milyen az előlap stb.Na látom,közben szerkesztetted és van kép.
Ha a vga-d melegszik,akkor érdemes oda is tenni-inkább belülről a rácsra egy normál 120-s ventit.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AliExpress tapasztalatok
- Formula-1
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Linux kezdőknek
- Gumi és felni topik
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Villanyszerelés
- Háztartási gépek
- Már 70 millióan nézik a Netflix reklámos csomagját
- Felgyorsítaná a futárokat egy okosszemüveggel az Amazon
- További aktív témák...
- Minőségi SUNON 24V 3800RPM 12CM Dupla golyóscsapágy, inverteres, brutális, ujj lekapós
- Corsair iCUE SP120 RGB ELITE 3db + Lightning Node Core
- Eladó Corsair QL120 RGB ventillátorok, illetve Corsair ventillátor vezérlő!
- LianLi ST120-3B white ventillátor szett (3db.) ARGB vezérlővel FEHÉR
- Alpenföhn Wing Boost 3 140mm! (2db)
- 40x40mm-es 12v ventilátort keresek
- Be quiet! Pure Wings 140 MM es rendszerhűtők eladók!!!
- Új 6db LIAN LI UNI FAN SL-INF 120 RGB VENTILÁTOR FEKETE (UF-SLIN120-1B)
- Corsair iCUE SP120 RGB ELITE Triple Pack Black FAN + Lightning Node Core bontatlan ALZA garanciális
- Cooler Master COSMOS C700M-ből kiszerelt 0 új perces ventik 4 db
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest