Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Peterhappy

    őstag

    válasz Studi #92350 üzenetére

    Fiatalon még sok a gyors izomrost, és könnyen fejleszthető, növelhető a tempó.
    És fiatalon mindent is akar az ember, azonnal. Intenzív világot élünk, nincs idő sok órás futásokra :N Meg aztán órákig telefon, számítógép nélkül hogy lehet kibírni? :U Tisztelet a kivételnek persze.

    Egy kedves futóismerősöm van, aki tavaly sikeresen teljesítette élete első Spartathlonján, és még nincs 30 éves sem, de gyerek még náluk sincs. :)

    Ahogy öregszünk, lassulunk, egyre nehezebb tempózni, viszont egyre inkább tekintünk talán az életünk részeként, élvezeti forrásként a futásra, semmint sportra. És azért 30, de inkább 40 felett már jobb a monotonítástűrés is.
    Arról nem is beszélve, ha családos ember vagy, ott a helyed a gyerkőcök, feleséged/férjed mellett, főleg míg kicsik. Aztán, ahogy egyre nagyobbakká válnak a gyerkőcök ahhoz, egre kevésbé igénylik a társaságod, egyre inkább belefér, hogy tovább elmaradj. És ahogy egyre kamaszabbak, egyre kevésbé akarsz hamar hazaérni :D Nem véletlen, hogy az ultrások nagy része vagy nem családos, vagy az idősebb korosztályt képviseli.

    Szerintem ez máshol is így van, nem csak nálunk - talán nálunk kevésbé van divatja, jelentősebb történelme a futásnak. Mostanság (épp múlt hétvégén) jönnek, jöttek a rövidpályásabb eredmények, de itt már egy új generációról beszélhetünk, alapvetően nem erről vagyunk híresek. Ellenben ultrában évtizedek óta nagyszerűen teljesítenek honfitársaink, talán emiatt is van ennek nagyobb, és egyre nagyobb divatja. Szerencsére :)
    Szerk, kieg: USA e tekintetben más, ott a fősulikon elég keményen sportolnak, és presztízse is van a dolognak, Afrikát meg ide se vegyük, egész más világ.

    Én egyébként azt érzem, a FM ma már messze nem annyira extrém célkitűzés, mint volt akár csak tíz éve. Számunkra, amatőrök számára nyilván jelentős mérföldkő, és nagyon sokat kell érte dolgozni, de nem megugorhatatlan.

    Én úgy érzem, sőt azt látom, ma sokkal több fiatal fut, sőt általában sokkal többen futnak -de lehetséges, hogy ez csak a covidnak tudható be, ahogy az is lehetséges, hogy egyszerűen csak jobban rááll a szemem ma a futókra, mint amikor még magam sem kocogtam.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák