- Apple notebookok
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Házimozi belépő szinten
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hubee
csendes tag
remélem jó helyre írok..
Sziasztok,PC mellé tervezek egy kompakt fejhallgatós""rendszert""összeállítani. USB DACkal egybeépített füleserősítő kombót keresek most, ebben kérném a tippjeiteket. (később keresnék hozzá fülest)
Részleteiben: 1) lehetőleg 70e-ig bezárólag - használt árát nézve. Újban nem gondolkozom. Lehet csak külföldön beszerezhető példány is, de nyílván akkor mindenestül lenne jó ha kb. beleférne a keretbe.(ez egy másodrendszer lenne)
2) hangilag: mivel néha ebédszünetben vagy közvetlen meló után is használnám nem lenne jó ha "izgága" hangot kapnék. Hogy jobban be tudjátok lőni: a Sabre chipes dolgok nem a zsánerem, emellett ha segít, a Zero DAC, vagy az EVO DAC sem az én fülemnek kedves hangot adta.
Pár példa hogy milyen hangkarakter tetszik: Burson DA-160, Bodor Classic DAC, Hivox Lupus C MKII, MSB Gold Link DAC, ill. a "mai" csöves hangAmiket találtam az ársávba,talán jók lennének: Meridian Explorer DAC, Audio-GD NFB-15.32, Music Hall DAC, HRT microStreamer (AudioGD-ből lehetne találni biztosan mást is)
Kb. ebbe a sorrendben érdekelne... de hallani konkrétan nem hallottam őket (HRTből egy régi DACot hallottam)
Meridian Explorer-ről esetleg vélemény?
Ha USB only a kütyü, nem gond, lenne hozzá lineáris táp!Válaszaitokat előre is köszi!
[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
Hát, igazából fejhallgatóval kellene kezdeni és eljárni hallgatózni. Fejes nélkül elég nehéz mit mondani...
Audio-GD ár/érték aránya kimagasló mindenesetre, és a fejeserősítői is jók, ami a kombókra kevésbé jellemző.
Mindenesetre, ha olyan készüléket veszel, amiben van cserélhető opamp, azzal utólag tudod hangolni majd.Bár a legjobb lenne pl. a Lupus vagy más kedvelt DAC mellé egy erősítő. Vagy hordoznád, azért kell kombó?
[ Szerkesztve ]
kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
Egy érdekesség miatt írok csak, nemrég jött hírlevelem a Native Istrumentstől, hogy van ilyenjük:
Ez elvileg egy normálisabb DAC telefonhoz (és PC-hez is), bár sajnos csak iOS-szal kompatibilis. Viszont ~32k-ért annyira nem tűnik vészesnek. Lemaradtam volna valamiről? Mert én anno keresgéltem telefonhoz normálisabb DAC-t és nem találtam semmit.
[ Szerkesztve ]
Make Asia Great Again!
-
hubee
csendes tag
bkercso: Köszi! fejh.téren eddig csak alap dolgaim voltak, elhiszem, hogy fejhallgatót okosabb lenne először venni. Hallgatózás jó ötlet, csak ismerősi körben nem adott a lehetőség, és itt sajnos nincsenek kereskedők sem. Miért legyen kompakt: sajnos nagyon limitált a helyem, nem költenék +1 USB/SPDIF átalakítóra és a fő rendszerbe veszek majd egy jó DACot füleserősítővel.(Lavry DA 10, nagyobb Audio-GD stb.)
schawo: Köszi a tippet, de vidéki lennék jelen esetben...
contaxg: Köszi! Próbáltam utánanézni, semlegesnek írták főleg. Azzal még nincs is bajom, de gondolom akkor itt nagyon nem erről lenne szó.[ Szerkesztve ]
-
agoka07
senior tag
Üdv.
A notebook-om (Samsung rv509) és az Hifi-m (Denon PMA-250SE+Canton Fonum 401) közé szeretnék egy DAC-ot vagy egy hang kártyát, minél költség hatékonyabban. Egy KIT-el is megelégednék, itthon össze tudom szerelni. Javítana akkorát a hangzáson, hogy megérje egyre beruházni?S35-3310-1600-KU380-W300i-Shine-C3050-Spiro-858 Smart-SK17i-Galaxy S-Note 1-Galaxy S4-G4-S6 Edge-Note 8
-
bkercso
nagyúr
-
-
vodkaboy22
addikt
válasz bkercso #28718 üzenetére
Ezt azért nem mondanám mert 40-400kHz-el is lehet bőven gond! Majdhogynem azt kell mondjam hogy független egy táp frekvenciája ha a trafó (lehet mezei 50Hz vagy 500kHz kapcs) megfelelő és jól túl van méretezve illetve az utána lévő DC szűrés fel van készítve a trafóból jövő összes hasznos jelre illetve zajra!
Egy szétgerjesztett mezei 50Hz-es trafó is tud produkálni 10kHz-ig komponenseket de még 10-20Hz-es komponenest (ez a humm amit sokan tudnak emlegetni). Ugyanígy bármilyen trafó még kapcs üzemű is hozhat magával annyi zajt mint állat...A probléma a kapcs üzeműekkel inkább az alábbi és ezt audio célra nehéz megoldani vagy kevesen oldják meg jól!
- Mivel a legtöbb kapcs üzemű rendszer nem szinuszos hanem négyszögjelet küld a trafó felé így nagyon széles sávban van gerjesztve a trafó ez többnyire megjelenik a szekunderen is de mivel széles sávon van gerjesztve és igaz gyengén de több olyan komponenssel is ami már nem tesz jót így a szekunderen más zajok is megjelennek. Pl az egyik ilyen az a fő komponens 3dánál van és rosszabb rendszernél ez a fő komponenes 1/6 is lehet amplitúdóban!
- A szekunder oldali szűrést kis sávra és azt is alul tervezik.
- A diódák sebessége nem jól megválasztott > nagy zaj megint...
- A trafó szórása igen nagy és nagyobb frekin elég jó antenna minden főleg a trafó na most ettől kevésbé szigetelik az erősítő alkatrészeit.
- A primer oldali pufferelés alul tervezett a névleges körüli teljesítményhez és ez egy 50Hz-es primer oldali tápfesz ingadozást okoz (primer oldali ripple) ezt átviszi a trafó és ez 50Hz-es vagy 20Hz-es zajként jelentkezik sokszor nem is kicsivel...
- Ha pushpull kapcs táp van akkor a egy kis primer oldali asszimetria is tud okozni előmágnesezést ami trafó mag anyagtól függően kb 300-10 000Hz között okoz zajt. Sajnos a kedvelt mumetal pont 400-500Hz-nél csinál ilyet. Ha véletlen a primer oldalon összejön egy 4-10V offset akkor máris komoly 400-500Hz-es periodikus zajt fogsz kapni pattogás szerűt.Pont most Mágneses anyagok oktatást kapok egy igen jó szakitól és pl nem rég volt erről szó...
Nem véletlen hogy komoly mérés technikába vagy orvostechnikában még mindig sok helyen használnak lineár tápot.Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
bkercso
nagyúr
válasz vodkaboy22 #28720 üzenetére
saved.
Én külső kapcsüzemű adaptert használok, de abban nem is kell túlméretezni az alkatrészeket, hanem nekem kell az adaptert kétszeresére választanom, ha jól értem.hubee: "Vidéki hiperérzékenység" helyett inkább írd be az "Adataim" menüpont alatt, hogy melyik városban laksz. Ekkor a nevedre kattintva már látom is az adatlapodon.
Azért Bp. az evidens, mert ott laknak a legtöbben vagy oda járnak fel.Szerk.: Most olvasom, mire válaszoltál. Abban a hsz-ben eredetileg azt írtam, hogy kik itt a kereskedők, mert vannak, de aztéán láttam a köv. hsz-edet, hogy nem Bp-i vagy, és azért írtam, hogy "ja, hogy ott...", vagyis hogy a hsz-em így értelmetlen, és töröltem....
[ Szerkesztve ]
-
vodkaboy22
addikt
-
bkercso
nagyúr
válasz vodkaboy22 #28723 üzenetére
Hopp! Grat Prof. Dr. Mester Úr Prof. Dr.! De tényleg.
Mi meg majd veszünk SEM-EDX-et, és akkor én leszek a gazdikája.[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
Nem nagyon ismerem a gyáriakat, mert én inkább fejlesztgetek. Hallottam többet (másokat meg nem hallottam), de nem mondaném, hogy ismerem őket. Ha keresel belső képeket a kiszemeltekről, akkor DIP8-as opampot keress benne, lehetőleg foglalatban. De foglalatot én is bele tudok hekkelni (meg más is).
Vagy dobd be ide a típusát és ránézünk.[ Szerkesztve ]
-
vodkaboy22
addikt
válasz bkercso #28722 üzenetére
Igen ha az adaptert kétszeresére választod és utána értelmes DC szűrést teszel széles tartományra akkor már nem valamelyest jó úton vagy! De ne feledd szarból vááárat...
Masszív 20-200 000Hz ig terjedő Gauszos 10-20V amplitúdós zajból is lehet DC tápot csinálni csak nem ajánlatos
Viszont tapasztalat (nem az enyém) hogy a lemezelt vasmagú nagy fojtó a legjobb alkatrész egy kapcs táp felpofozására. Akár már 300-500uH-s vasmagos fojtó is sokat számíthat mivel az elég széles tartományon 20-30 Hz > 40kHz jól szűr.
Érdemes olyan topológiát alkalmazni hogy.
kapcs táp > Emi filter > fojtó > állandó maximális terhelés negyedére méretezett párhuzamos terhelés, hogy a fojtón mindig legyen egy kis áram > puffer kondik széles skálája pl így : nagy alu elkó, low esr elkó > szilárd tantál > nagy fólia > kis fólia > X7RVillamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
bkercso
nagyúr
válasz vodkaboy22 #28728 üzenetére
Köszi!
EMI-filter van a tápban, az LC-szűrőm L-je egy paneltrafó, így min. 100mH (nem uH) van, az erősítő meg A-osztály (vagyis előterhelés is pipa), megfelelő puffer-hidegítés topológiával.
Jól szól a kis Visaton FRS8-akkal meg szubwooferrel..kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
.DLL
veterán
válasz bkercso #28729 üzenetére
Egy ismerősöm le "favágózta" a nyáktrafós folytós megoldásodat, és igazándiból egy csomó mindenbe belekötött, meg kritizálta ami itt és hasonló audio fórumokon megy, én meg elszomorodtam, hogy miért mond ilyeneket... Mindegy, én csak zene hallgató fogyasztó vagyok, ez már olyan nagy bűn... mindegy itt nem mennék bele, nagyon off, majd személyesen beszélgetünk. : )
[ Szerkesztve ]
(P.H.)
-
.DLL
veterán
válasz schawo #28732 üzenetére
Szerinte nincs különbség op.amp és op.amp hangja között, ha van az rendellenes, és nem jó a kapcsolás, nincs kimérve, biztos gerjed, és hülyeség az egész. Ha pedig én hallom a különbséget, akkor "valláskárosult szubjektivista" vagyok, mérésekkel nem támasztottam alá a tapasztalataimat.
Bocsánat, mégis belementem :Đ De tényleg off
De majd vele is elbeszélgetek ezekről személyesen.[ Szerkesztve ]
(P.H.)
-
bkercso
nagyúr
Hagyd, nem kell. Majd megjön a füle. Én is így kezdtem (remélem, nem veszi senki szerénytelenségnek, most is körülvesznek, akikhez képest sehol se vagyok, mert csak hobbizgatok). Azt hiszi, ért hozzá, mert tud mérni (??) és látott 1-2 adatlapot.
Legrövidebb idő alatt a legnagyobb fejlődést olyan emberek érték el ebben a hobbiban a környezetemből, akik semmit se konyítottak az elektronikához, csak hallgatóztak és próbálkoztak. Pityu úgy építette a Champot, hogy nem értette a kapcsolást, csak módosítgatott egy kitet. Aztán készíts jobbat...[ Szerkesztve ]
-
Tomacko
senior tag
válasz bkercso #28734 üzenetére
És akkor a leglényegesebbet ki felejtetted szerintem, mégpedig egy rojtosra "beszélt" szlogent. Miszeint mindekinek egyszerre jót tenni lehetetlen, mert mindig lesz olyan aki valamely részével nem lesz elégedett.
[ Szerkesztve ]
Ha nem ismered meg a barátság titkát, igazán nem is tudsz semmit. Tomi ---ZTE Grand X IN--->Motorola Atrix 4G--->Sony Xperia S--->Huawei Ascend P6 ---> Asus Padfone S --> Xiaomi MI-A2 Lite
-
Ribi
nagyúr
Hidd el én pont ugyanezt kapom fatertól bármit kérdezek tőle. Mondjuk ő nagyobb frekivel foglalkozott, ami ráadásul érzékenyebb a zavarokra, emiatt audio alkalmazás esetén kb. mindenre az a válasza, hogy ide ez-az felesleges. Szűrésre 1 folytó tekercs meg max 1 kondi bőven elég, hangfalra a 220 drót bőven elég, nagyfrekis OPA-t használni baromság ésatöbbi... Viszont minidig ott van 30 év tapasztalat és igen nagy mennyiségű megtervezett bigyó amivel kicsit nehéz vitatkozni. Szóval mindig 2 oldala van a dolgoknak.
-
szatocs
őstag
Ez az arc azért nem semmi... Látom már bkercso is megtalálta. Még mindig ott tartunk, hogy messziről jött ember...
[ Szerkesztve ]
=== Szatocs ===
-
-
.DLL
veterán
Az ilyen ömlengős szövegektől van olyan megítélése egyes helyeken a normálisan hifizőknek is, hogy valláskárosult, stb.
(P.H.)
-
válasz bkercso #28741 üzenetére
Nem érdekel az eladó mert nekem sem tetszett az a sok kamu szöveg de ha valakit érdekel elmegy és meghalllgatja 25k lof@sz egy ilyen cs"csöves" cuccért. Persze ha jól szól.
Viszont AVX is tele van retardált gyökerekkel akiknek eszébe sem jut vásárolni csak szétoffolnak mindent mert ők 1000 éve ott vannak.Stay up Stay humble Ride hard Get stoked
-
válasz bkercso #28748 üzenetére
Szerintem:
Ha valakinek eszébe sem jut vásárolni csak azért fröcsög egy hirdetési topikba gusztustalan módon
mert nincs más dolga az szerintem retardált k...g.
Nem arról beszélek aki normális hangnemben kérdez.
Pl amit a Tűű Károly féle dobozzal csináltak :-) A szétfosod a lábad közhely. Az elején még mosolyogtam de amikor azt látom, hogy ugyanaz a pár gyík oltja az embert a hülyeségel akkor már nem volt vicces. Én sem tudom ki az a Tűű Káároly és nem is érdekel.A tisztelet hiányzik az emberekből. Legalábbis én ezt hiányolom a legjobban.
Mind1 ez már nagyon off elnézést
[ Szerkesztve ]
Stay up Stay humble Ride hard Get stoked
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
A topikban terméket, munkát, szolgáltatást hirdetni tilos!
- Elemzés Erősítők tápellátása 2.
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Horizon: Zero Dawn
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- Sorozatok
- BestBuy topik
- Háztartási gépek
- Ingyenes vagy akciós szoftverek
- Apple notebookok
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest