Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • tjozsi

    csendes tag

    válasz vodkaboy22 #23847 üzenetére

    Gondolkodtam csöves RIAA építésén, de a várható kiírthatatlan brumm miatt lemondtam róla. Vannak próbálkozások speciális kisfeszültségű csövekkel (ECC86,E188CC) akkumulátoros táplálással, biztos jó lehet (http://digilander.libero.it/paeng/projects_frame.htm), de a csövek magas ára miatt végülis tranzisztorost építettem (HE füzetek 4. Félvezetős RIAA korrektor), ami nagyon jól bevált.

    Csöves esetben javasolják az egyenáramú fűtést és a teljes fütésrendszer 1/3-1/4 anód-feszültségre való felemelését egy egyszerű feszültség-osztóval. Tapasztalatom szerint ez a módszer csodát tud tenni.

    Ha az anódfeszt félvezető-diódás egyenirányítással állítod elő, akkor a túl nagy kapacitású szűrőkondikat kerülni kell. A kis ellenállású diódás egyenirányító hatalmas áram-csúcsokkal tölti a kondit és az így keletkező 100 Hz-es brumm szinte kiírthatatlan. Ezért inkább több kisebb kapacitású kondit használnak 1-2 kOhmos ellenállásokkal (létraszűrő). Megoldást jelenthet közvetlen a graetz után fojtó alkalmazása. Ilyen megoldás is látható a fent említett weblapon.

    Na meg ilyen néhány mV-os bemeneti érzékenységű erősítők esetében az anódfeszt illik aktív táppal előállítani. Pl: HE füzetek 2. 57. oldal. Arról nem is szólva, hogy a RIAA fokozat meg mélyet emel, tehát különösen szereti a brummot. Ha valahonnan előkerül egy kis brumm, azt még fel is erősíti.

    Sok sikert az építéshez!

Új hozzászólás Aktív témák