Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Warton

    őstag

    Tegnap volt egy kis időm tesztelgetni a frissen vásárolt x100-asomat. Canon 550D-t használtam eddig többnyire a kitobival, illetve az 50 mm-es plasticfantasticcal.

    Igazából azért választottam az X100-ast az X-E1 ellenében, mert nem akarok egy második obiparkot indítani még véletlenül sem, meg a cserélhető obis készülékeknél az objektív szerintem már túl nagy így a kompakt méret már háttérbe szorul. Nincs kísértés, hogy akkor ilyen vagy olyan obit kéne venni. Max ezek az extenderek vannak az X100-asnál.

    Tapasztalatok az X100-assal:

    Első tapasztalat az, hogy annyira jó, hogy ilyen könnyű, egyáltalán nem volt zavaró, nem húzta a nyakamat, nem kell hozzá egy bazi nagy fotós táska stb. A képek nagyon tetszettek, főleg a velvia és a provia között állítgattam. Ahová nem sütött be a nap és olyan szürke színtelen volt minden ott a velviás képek jobban tetszettek. Napsütésben egyértelműen már túlszaturáltak lettek a képek, ott inkább a visszafogottabb provia volt a nyerő. Milyen meglepő?! :DDD

    Objektív: nem kicsit féltem a fix objektívtől, hogy mi lesz, hogy nem fogok tudni zoomolni, de igazából a tegnapi nap tapasztalataiból kiindulva igazából egy témánál lett volna jó, ha lett volna. De összességében nem zavaró. De eddig alapvetően pozitívak a tapasztalatok.

    Kereső: Az OVF miatt vettem ezt a gépet, de igazából szinte végig az EVF-et használtam és nagyon nagyon tetszett. Kicsit azért kellett állítgatni, mire úgy működött ahogy szerettem volna. A viewmode és a gép elején lévő piros pöcök együttes használata még egy kicsit döcögősen ment.

    A Canon esetében nagyon rászoktam a raw fotózásra mert a jpeg képek nekem nem tetszettek, valahogy a színek sosem kerültek a helyükre, pedig már több beállítással próbálkoztam. Az utóbbi időben már nagyon macerássá vált ez a folyamatos konverzió meg csuszkatologatás. Ehhez képest az X100-on a színek még a jpegek esetében is nagyon bejöttek és nem kellett semmit sem csinálni csak bemásolni a gépre azt örülni.

    Hogy azért mondjak negatívumokat is:
    Akku: nagyon hamar lemerül, tény, hogy extrém igénybevételnek lett kitéve, de azért mégis számomra túl gyorsan lemerült.
    Kezelés: nyilván teljesen új típusú gép és szoknom kell, de azért a tükrös gépre jobban ráállt a kezem. Itt azért sokszor nem azt csinálta a gép, amit én szerettem volna, mert kicsi a gomb és másfelé nyomódott mint kellett volna, ez főleg a hátsó vezérlőtárcsánál volt kritikus.

    Úgyhogy a Canon marad makrózásra meg esetlegesen különféle érdekesebb projectekre, az x-100 pedig az általánosabb használatra.

    Bocs, hogy ilyen sokat írtam. :B

    Kompromisszummentes linux gaming.

Új hozzászólás Aktív témák