- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Hobby elektronika
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Gaming notebook topik
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Házimozi belépő szinten
- iPad topik
- Milyen egeret válasszak?
Hirdetés
-
Mozgásban a Kill Knight
gp A mai nap folyamán érkezik egy kipróbálható demó PC-re, így megnézhetjük végre hogy fest élőben a játék.
-
Szilárdtest-akkumulátorokat fejleszt Kína, jöhet az áttörés?
it 830 millió dollárnak megfelelő összeget költ a szilárdtest-akkumulátorok fejlesztésére Kína a jelentések alapján.
-
Spyra: nagynyomású, akkus, automata vízipuska
lo Type-C port, egy töltéssel 2200 lövés, több, mint 2 kg-os súly, automata víz felszívás... Start the epic! :)
-
PROHARDVER!
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
válasz krizmo_ #5219 üzenetére
Jó, de mi az az "alacsonyabb hőfok" és mennyi az "addig"? Egyáltalán milyen fajta húsból lehet ilyet csinálni? Zsírosabb, vagy szárazabb hús a jó hozz? Olyasminek hangzik, mint a kocsonya, annál is addig kell főzni, amíg megpuhul a bőr, aztán utána még néhány órát, mert ha kihűl, akkor még simán összeugrik ilyenkor és rágós lesz.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
-
inf3rno
nagyúr
válasz freaghill #5224 üzenetére
Meg tudom kérdezni nagyanyámat, én már csináltam párszor vele, de már ő sem szórakozik vele (85 éves), inkább lapot használ. A lapnál ha tejföllel, olajjal be van kenve, akkor szinte ugyanolyan, mint a rendes nyújtott. Megpróbálkoztam vele én is egyedül néhányszor, az a benyomásom, hogy nem is inkább a liszt számít, hanem az, hogy sokáig kell dagasztani. A népi bölcsesség az, hogy 3 ujjal addig kell dagasztani, amíg hólyagos nem lesz, de gondolom ezt meg lehet spórolni úgy, hogy bedobod a gépbe 20 percre vagy tovább. A Borbás Marcsinál volt egyszer műsorban, hogy csináltak, nem tudom vissza tudod e keresni. Ott azt hiszem elég jól elmondták. A recept is csak fél siker amúgy, rá kell érezni a nyújtásra is, különben szakadni fog.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Szia!
Hát igazából két módszer van, az egyik, hogy lábasban főzöd meg, a másik, hogy sütöd, és abból csinálod a levest is. Az utóbbi olyan szempontból jobb, hogy jobban karamelizálódik a tök, és édesebb lesz, azért azt szoktuk. A dolog lényege annyi, hogy kiszeded a belét, feldarabolod, aztán egy tepsiben felteszed alufólia alatt úgy, hogy öntesz alá vizet. Nem emlékszem mennyi ideig szoktuk sütni, leginkább addig, amíg megpuhul, hogy a villa már gond nélkül belemenjen. Töktől is függhet, meg talán mérettől is, én egy órára saccolom. A végére nyilván leforr a víz, és ha már puha, akkor egy picit még lehet pirítani a karamelizálás végett. Ez így fogyasztható pl fahéjjal és mézzel, a héját kivéve persze. Ha levest akarsz belőle, akkor ezt lehet pépesíteni botmixerrel, és vízzel higítani. Valaki tejjel vagy tejszínnel csinálja, mi nem szoktunk nagyon tejszínezni. A levesnél sem feltétlen kell bele egyéb fűszer. Só, bors, méz vagy cukor esetleg mehet bele, de nem jó túl édesre. Lehet venni szeletelt mandulát. Szoktunk csinálni kevés cukorból karamellt és még forrón beledobáljuk ezt a szeletelt mandulát. A lényege, hogy egy nagyon vékony réteg karamell legyen a mandula körül. Ezt érdemes a tetejére szórni, plusz tökmagolajat spirálban. Lehet tökmagot is pirítani, vagy csak úgy nyersen hozzáadni, de az kevésbé jó. A tökmag olaj egyébként nagyon hőérzékeny, úgyhogy csak a végén szabad beleönteni, ha már tálalod, illetve érdemes hűtőben tartani. Szerintem aki nem szereti, az nem biztos, hogy meg fogja szeretni valaha is. Én a sárgadinnyével és a sóskával vagyok így. Ja még annyi, hogyha nagy a tök, akkor érdemes kisebb részéből levest csinálni, és nagyobb részét meghagyni sültnek, mert az nálunk is jobban fogy. Azt egyébként lehet más kajákhoz is köretnek használni, pl sülthús, rizs, sütőtök, savanyúság nem rossz kombináció. Mi is találtunk most a földön egy masszívat, majd fotózok, ha el nem felejtem.[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Én úgy csinálom, hogy az újaktól nézem sorba, és válaszolgatok. Valamikor kimarad 2 nap, de általában nem gyűlik fel sok. Szóval előfordul, hogy a legfrissebbet nem olvastam még el, és úgy válaszolok. Egyébként meg teljesen más receptet írtak le. Ezek szerint az olvasás neked sem az erősséged.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz freaghill #5237 üzenetére
Megkérdeztem ma, de ő még az a generáció, aki ránézésre csinálja a dolgokat, nem méricskél. Azért leírom, amit mondott. Ha összerakod még ezzel a videoval [link] és ezzel a recepttel, akkor már egész jól képben leszel. [link].
Kétszer két tekercshez olyan fél kiló liszt kell, esetleg kicsit több, mondjuk 600g. Na most ez füredi vagy devecseri liszt volt nálunk egy 30 évig, de azok a malmok már bezártak. Meg lehet próbálni bármelyik lisztből, nem is feltétlen kell hozzá rétesliszt, vagy lehet fele-fele arányban is, garancia sajnos nincs rá, hogy rendesen fog nyúlni. Ki kell tapasztalni, hogy neked melyik liszt válik be, jó minőségű kell hozzá. Több helyről is hallottam, hogy a Tüskeszentpéteri jó hozzá, úgyhogy szerintem próbáld először azzal. Ehhez kell vizet adni úgy, hogy ne legyen se túl kemény, se túl lágy. Nyilván ő ránézésre látja, hogy mi a jó. Én úgy emlékszem, hogy valahol a levestészta és a kenyértészta között fél úton lehet keménységben, ha ez mond neked valamit. A liszthez kell egy kis langyos víz, amibe teszel egy kis sót, meg egy kanál olvasztott zsír is belemehet. Tojást ő nem szokott beletenni, és ecetet se legtöbbször. Gondolom ha többször megpróbálod, nagyjából kialakul, hogy mik a jó arányok. Másokat nézve olyan 250-300mL lehet a víz és 2 csipet a só.
Ha megvan, akkor jól ki kell dolgozni hólyagosra. Igazából a liszt mellett ez a legfontosabb része. Erről majd küldök képet, mert én is kedvet kaptam hozzá és most szedtünk le egy mázsa almát. Az van, hogy dagasztod, dagasztod 3 ujjal (hüvelyk, mutató, középső) olyan negyed óra, aztán egyszer csak látod, hogy a levegő, amit belegyúrsz az ilyen fél-egy centis hólyagot csinál rajta. Na akkor már nagyjából jó. Mások paskolják, mint a Borbás Marcsi féle videoban, mi ilyet sosem csináltunk, gyúrásnál látszik, nem szükséges, de lehet, hogy a 3 ujjas dagasztás miatt. Utána pihentetni kell kb. egy órát. Ehhez alá szór lisztet, a tetejét bevágja ki tudja miért, utána meg letakarja konyha ruhával. Pihentetni valami langyos helyen kell, de nem jó, ha túl száraz, pl sütő mellett, mert akkor kérge lesz. A lényeg, hogy a hideg hely még ennyire se jó neki. Ha eleget állt, akkor meg kell lisztezni a terítőt, aztán ki lehet tenni rá, megkenni a tetejét olvasztott zsírral és lehet is nyújtani. A nyújtáshoz be kell lisztezni a kezed, különben hozzátapad. Alá kell nyúlni, és húzni egy kicsit rajta. Lehet ujjal felfelé, de lehet kézháttal is. Ha kilyukasztja a körmöd, akkor inkább kézháttal. Körbe kell járni az asztalt, és minden oldalán egy kicsit húzni rajta, amíg a teljes terítőt le ne feded. Utána a szélein le kell vágni a maradékot, de lehet lefelé húzva letépni is.
Ha ki van nyújtva, akkor le kell kenni olvasztott zsírral. Na most én úgy emlékszem, hogy inkább fröcskölte rá a zsírt, mint tollal kente volna. Meg sok biztosan nem kell rá. Utána mehet bele a töltelék. Ez lehet túró, pl 1kg túró, 3 tojás sárgája, 1cs vaníliás cukor és cukor ízlés szerint villával összekeverve, nyomkodva. Lehet beletenni mazsolát is. Tejfölt semmiképp, azt egyszer elkövettem, és elázott az egész. Amit még szokott az a darás almás és a mákos almás. Itt az a lényeg, hogy először a darát vagy a mákot kell rászórni, hogy ne ázzon el. Utána mehet a reszelt alma. Az almát előtte ki kell nyomkodni, szóval érdemes a nyújtás előtt lereszelni, hogy legyen ideje kiengedni a levét. Lehet cukrozni is, ha nem elég édes az alma. Nem jó túl sokat tölteni bele, itt is rá kell érezni az arányra. Nem úgy kell, hogy egy helyre odaszórod az összeset, vagy megpróbálod elkenni a tésztán, hanem ilyen nyomokban oda kell szórogatni.
Ha meg van töltve, akkor két oldalt fel kell húzni a terítőt, és ha minden jól megy, akkor legurul a tészta, és összetekeredik magától. Lesz két tekercsed egy adagból. A köztük lévő részt meg lehet kenni olvasztott zsírral, meg a tetejét is. Elvágni ilyenkor még nem kell, majd csak ha megsült.
A tepsit ki kell kenni zsírral. Mehet bele a dupla tekercs. Lehet hajtani vagy vágni is. Olyan közepes lángon kell neki legalább fél óra. Látni fogod, ha elkezd barnulni. Nem jó túl erős lángra tenni, mert megég kívül, és nem sül át rendesen. Ha kész, akkor lehet szeletelni, porcukrot szoktak még rászórni. Ennyi.
Na most nálunk ez a sváb változat van, mi nem tejfölözünk, hanem olvasztott zsírozunk. A Borbás féle videoban inkább tejfölöznek sok helyen.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Mr.Csizmás #5323 üzenetére
Higiéniai szempontból a fa a legjobb minden közül a műanyag meg a legrosszabb. Jó eséllyel a mikroműanyag is megy a kajába az ilyen deszkáknál. Én maradnék a fánál, főleg ha nem zöldséget akarsz darabolni, hanem húst.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
A currywurst-ot próbálta már valaki: [link] Én valahogy nehezen tudom elképzelni, hogy a kolbász és a curry meg egy jó adag ketchup illjenek egymáshoz, de azért kíváncsi vagyok, hogy milyen. Nem is tudom, hogy itthoni kínálatból milyen kolbásszal vagy virslivel lenne érdemes megpróbálni.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Mr.Csizmás #5386 üzenetére
Hát ezt most olaszosabbra csináltam, mint szoktam. Kis olajon 3 nagy fej hagymát pirítottam, 2x 0.5L passzírozott paradicsomot öntöttem rá (Carloni féle, de lehet sűrítményből is), plusz adtam hozzá egy kis cukrot, aztán leforraltam róla a vizet, hogy ne áztassa el a tésztát. Utána elzártam, és ment bele még melegen majoranna, bazsalikom, tárkony, meg egy konzerv kukorica is belement. Ez olyan 4 db 30 centis pizzához elég szósz. Szétterítettem a tésztán, ment még rá paradicsom karika, nagy magozott görög olajbogyó, kolbász karika, pepperóni csíkok, és egy kis extra hagyma karika. Reszeltem rá egy jó adag trappistát, némi parenyicát, aztán megszórtam még egy kis majorannával a sajtot is. Maximum fokozaton sütöttem ki, de ezzel a sütővel még az is elég gyenge, kellett neki 20 perc előmelegítve is.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Mr.Csizmás #5396 üzenetére
Köszi! Talán annyi új info lehetett benne, hogy a kukoricát a szószba forgatom, így nem szárad ki és ég meg akkor sem, ha nem fedi a sajt.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Ja, én csak az ízvilágára értettem az olaszosat, hogy bazsalikomot és majorannát használtam a szószba. Egyébként nem ilyen szószt szoktam, mert nekem túl savanyú. Van egy bejáratott szószom fahéjjal és sült paprikával, évek óta azt használom minden tésztához. Azt elismerem, hogy az enyém közel sem olyan, mint ami a hivatalos nápolyi pizza. [link] Amúgy ilyet nem is nagyon tudnék, mert nincs hozzá kellően száraz paradicsom fajtám. Vennem kéne egy csomó san marzano tövet [link], és abból talán lehetne, addig marad a főzés, különben elázik az egész, vagy esetleg még azt lehet, hogy kivesszük a belsejét és csak a héjánál a húsosabb részét használjuk fel a friss paradicsomnak. Én próbáltam már mozzarellával régebben, de nekem nem tetszik, hogy tocsog a zsírban utána. Ez ízlés kérdése gondolom.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz krizmo_ #5415 üzenetére
Ja, hát ami a boltokban van az általában tehéntejes, valami lében úszik, és ha ráolvasztod, akkor folyós levecses az egész. Nekem semmilyen szempontból nem jött be. Lehet, hogy az eredeti az működik, sosem próbáltam.
Igen, más konyháknál is általában ez szokott lenni, hogy az olcsóbb sajtok teszik ki a nagyját, és azokhoz adnak még drágább sajtokat kis mennyiségben ízesítőnek. Én is sokszor trappistát használok alapnak, és ahhoz adok valami komolyabb sajtot, hogy íze is legyen. Máskor ha csak olyan sajt van itthon, akkor megszórom zöldfűszerrel, annak is elég jól átveszi az ízét.
Az oregánóra mondják, hogy vad majoranna, rokon növények és elég hasonló is az ízük. Azt használják az olaszok is majoranna helyett. Nekem most éppen ez akadt a kezembe, mert nem találtam az oregánót, és elég jól helyettesítette. Amúgy érdemes pár cserépben zöldfűszert termeszteni. A menta, oregánó kiirthatatlanok, de a többi sem annyira nehéz, és sokkal intenzívebb az ízük, mint a bolti fűrészpornak.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Ez nem áll meg a pizzánál. Én még jó spagettit vagy lasagnet nem ettem étteremben. Mind annyira édes, hogy desszertnek elmehetne. Pizzát már ettem jót Tapolcán (Peppino) és Egerben (Il Padrino). A vastagot én sem szeretem, de én azért rendesen megrakom feltéttel, ha itthon csinálom. Ha már így lehoztátok, akkor megpróbálom majd valamikor az eredetit is. Tervben van jövőre, hogy összetákolok egy kemencét a kertbe, csak pizzának és kenyérnek.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Nincs értelme ezen vitatkozni. Az egész világ máshogy definiálja, mint az AVPN. Bármelyik boltba bemész, és kiveszed a mélyhűtőből a fagyasztott szemetet, az is pizza lesz ugyanúgy, ahogy az instant kávé is kávé. Valszeg a legtöbb embernek a világon a pizza az sós kelt tészta korong, paradicsom, sajt. Ezek után szerintem agyvérzést kapnál, ha a rizstejről, a zöld banán lisztről vagy esetleg az újonnan megnyílt vegán hentesüzletről kezdenénk beszélni.
Amúgy ez a jelenség nem egyedi, más szakmáknál is ugyanúgy előfordul, hogy a nagy átlag eldobja az eredeti definíciót, aztán alkot valami sajátot. A legjobb példa erre, amit láttam a REST webservice-ek programozásnál.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
-
inf3rno
nagyúr
Rostélyost csináltatok már? Van valami tuti recept rá?
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Szia!
Ezt a mangós csirkét tudom javasolni: [link] Igazából csak ötletnek dobtam fel, mert túl van bonyolítva a recept szerintem. Én ennek egy változatát szoktam csinálni, nagyjából annyi a lényege, hogy olajon gyömbért, vöröshagymát fonnyasztasz, aztán hozzáadod a csirkemell csíkokat, utána ha már kifehéredett, akkor mehet hozzá a mangó, szójaszósz, kurkuma, fahéj. Utána ha adtál annak is egy kis hőkezelést, akkor be lehet sűríteni vízben elkevert keményítővel (erre a részére rá kell érezni, hogy mikor elég, különben egy tömbbe áll össze a hűtőben). Forralsz rajta egyet, és kész. Tésztához elég jó, de rizshez is megy. Barackkal is szoktam csinálni néha, vagy akár barack befőttel is. Fél óra alatt megvan.
A másik, amit szoktam az sima currys kókusztejes csirke. Az zsírosabb, nem tudom mennyire fér bele a diétába nálatok. Viszont a kókusztej kihagyható belőle, ha ez szempont. Arra találsz ezer receptet a neten.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Állítólag most ez az év szaloncukra: [link] Majd tesztelem, mert valahogy az ilyen kommersz Milka és társai már határeset. Egy darabig vettem Callebaut pasztillát, de nincsenek meg az eszközeim, hogy saját bonbont vagy pralinét csináljak, és sose lett az igazi, amit házilag próbáltam összetákolni.
Buliban hasznos! =]
Új hozzászólás Aktív témák
- Motormatrica szinte minden motorra! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- Autómatrica és prémium minőségű matricák PH tagoknak 30% kedvezménnyel!
- Üzleti és kirakat matricák a legjobb minőségben! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- Visszapillantó matricák a legjobb minőségben! PH tagoknak 30% kedvezménnyel!
- Prémium autómatricák kedvező áron! PH tagoknak 30% kedvezmény!
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs