Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kergeboci

    tag

    bekezdett az év.. nem is akárhogyan
    Babylon

    Nagybetűs MOZI élmény volt. Főleg, hogy volt szerencsém az Uránia Filmszínház pazar termében (előtte a galérián a kávézóban egy színházi (a végére értem csak oda, nem tudom pontosan mi volt, kik voltak) performancia által bemelegítve) igazi múltidéző hangulatban megnéznem.

    Nem értek a jazz zenéhez, de a kalapom rá, hogy a műfaj szerkezete lett filmbe átemelve. Zseniális káosz volt, egyszerre óda és önreflexív kritika a filmművészetről, Hollywoodról.

    Láttunk már ilyent, és erre a rendező rá is erősít, nem csak hogy utalgat régi és új filmekre, de konkrétan ki is kölcsönöz belőlük jeleneteket, történet szálakat. Az Ének az esőben párhuzamot rendesen a szánkba is rágja (,nem egyszer), de még ezen kívül is véltem felfedezni itt egyéb érdekességet. Kíváncsi vagyok hány száz dolgot nem vettem még észre.

    Az első kétharmadban fejvesztett tempóban robog előre, nincs egy másodperc szünet. És mikor már azt hinné az ember, hogy elfárad, még egy fokozattal feljebb kapcsol. Őrjítő élmény volt, a szó legjobb értelmében. Aztán hirtelen beletapos a fékbe, és ott veszti el a nézőközönség nagy részét. Kényelmetlen, sötét, melankolikus hangulatban kezd el mesélni az elmúlásról, változásról, hogy aztán a legvégén egy kaotikus robbanással váltson vissza Cinema Paradisoba, állítva könnyes emléket a filmszínházról (úgy, hogy közben megfogalmazza képekben de szövegben is kritikáját Hollywoodról.. meg úgy a nagyvilágról).

    Csak úgy kavarognak bennem a gondolatok, ez a film megdolgozott rendesen. Damien Chazelle ismételten remek karmesternek bizonyult. Bár a karakterek elégé sablonosak, így a film hangulatváltoztatásait nem mindegyik követi le jól, de a színészek, a fényképezés, a vágás, a zene, maga a rendezés, simán feledteti a döccenőket.

    Nem volt hibátlan, és biztos vagyok benne, hogy egy kis helyismeret nem árt a filmművészet (h)őskoráról hozzá, de e számomra egy kiemelkedő élmény volt.

    [ Szerkesztve ]

    Os iusti meditabitur sapientiam et lingua eius loquetur iudicium - Az Igazság ajka bölcsességet kell hordozzon, és a nyelve ítéletet kell szóljon. -- http://egyatucatbol.blog.hu/ --

Új hozzászólás Aktív témák