Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Miklós315

    aktív tag

    Szemünk fénye
    #értékelés - ajánlás

    Jagten (The Hunt – A vadászat)
    Lucast egy kislány félszeg állítása alapján molesztálással gyanúsítják meg.
    A konfliktus nem csupán egy konkrét ügy drámáját, hanem az ember gondolkodásmódjának és érzelmeinek eredőjéből fakadó közösségi viszonyulásait engedi ábrázolni ebben a dán-svéd filmben.
    A legelső jelenet fontos mozzanatot árul el az ember következetlenségéről, egyszersmind a felelősséghez való hozzáállásáról.
    Szörnyű látni a modern, tapasztalt, kiépített jogi civilizáció teljes alkalmatlanságát: mind a gyermekvédelem, mind a büntetőeljárás tekintetében. És azt is, hogy mennyire „mélyek” a fenntartott kapcsolatok. Ahogy az is szomorú, hogy mennyire nincsenek képben a szülők és a tanárok a jelen valósággal (net, gyerek-ismeret, határok, szokások, lehetőségek, stb.).
    Másrészt felmerül a megbocsátás témája is, ami önmagában egy külön filmet illetne.
    Mads Mikkelsen jól alakítja a karaktert, nem a színészt, hanem a figurát látjuk, s a mellékszereplők is jól játszanak. A hangulat a témához illően borús, mind képileg, mind zeneileg. Nagyon lehangoló, nehéz darab. A kérdésfelvetései: hogyan reagálnék én ebben a helyzetben? kinek hinnék? mit tennék? hogyan lehetne megoldani? igen fogas feladványt nyújtanak. Szórakozásra nem ajánlható, de a morális kérdésekre fogékonyak számára alapmű.

    Trust
    Egy tipikus „lélekgyilkos, de fontos-tanulságos” film attól a David Schwimmertől (rendező), akit az emberek 99%-a a Jóbarátokhoz köt. Egész átgondolt, jól felépített darabot tett le az asztalra, a témát illetően alapműnek gondolom. (Talán egy dologba tudnék belekötni: nincs egy kamera sehol?)
    Lehetne az alcíme „A Predator az ártatlanság ellen”, mert lényegében erről szól: egy 14 éves, tipikusan bizonytalan lány az interneten megismerkedik egy másik államban élő sráccal.
    Clive Owen és Catherine Keener erősítik a filmet, mely felveti az online tér hitelességét, a kamaszkor nehézségeit (gyerek és szülői szemszögből is), a felnőtté válás kihívásait, és a fogyasztói világ marketing-szemléletét, erkölcsi zűrzavarát.
    Kapcsolódó művek: Speak (Beszélj) (Kristen Stewartnak vannak jó filmjei, ez is az), Remélem legközelebb sikerül meghalnod (egész „jól megragadott” magyar darab), Little Miss Sunshine (A család kicsi kincse) (sokkal több is van ebben a kis csodafilmben, de a zűrzavaros modern világ kihívásai egy szexuális káoszban végződnek, ami már a legkisebb kortól a felnőttkorig komoly kihívásokat jelent, úgyhogy ide sorolom be).

    What Maisie Knew (Maisie tudja)
    Az önzés áldozatai. A történetet az elváló pár kislányának szemszögéből és a pár új választottjainak kontrasztján keresztül követhetjük.
    Bicskanyitogató, de fontos film, mely egy 19. századi író novelláján alapul. Az alkotók „rohadékok”, mert egy cuki kisgyerek szeretetéhségét fordítják a néző ellen, de legalább sokkal fogyaszthatóbb kivitelben, mint pl. a Nelyubov (Szeretet nélkül) esetében. Teljesen kommersz, lineáris történet, de a hangsúly úgyis a tartalmon (üzenet és érzelmek) van, nem a „művészi” köntösön. Teljesen jó film, minden fiatalnak levetíteném, még „időben”.
    Kapcsolódó művek: The Man Without a Face (Az arc nélküli ember), The Way Way Back (Az első igazi nyár), Black Irish (Fekete bárány), Joe

    Lekapcsolódás (Disconnect)
    Több témát is körbejár, és remekül teszi: online zaklatás, fiatalkorú prostitúció, család-munka kihívásai, internet veszélyei. A film a net köré csoportosítja a tárgyalt problémákat, de lényegét tekintve a hangsúly az emberen van, és a kapcsolódás igényén. Magányos-elhagyatottan tekergünk nap nap után, és jobbára meg sem merünk állni, mert szembetűnne, hogy nincs körülöttünk semmi fontos, semmi, amire valójában vágyunk. Felnőttként ez még csak hagyján, „csak” önmagunkért tartozunk felelősséggel, de ha már gyerek is képben van, akkor végképp illene végiggondolni, mit és hogyan, mert a mintákat követik, s minták nélkül pedig ki tudja, hová jutnak... Gondolatébresztő mű, aki szeret az életen mélázni, az lesse meg.

    Bang Bang You're Dead (Robbanékony tinédzser)
    „Döntse el, ki maga, mielőtt más teszi meg”
    Címkék, klikkek, jogok, biztonsági intézkedések, valóság vs. rálátás. A hiteltelen, alkalmatlan-elégtelen, bürokratikusságában érzéketlen rendszer szülte ellentmondások és bizonytalanság frusztráltságot, feszültséget és végül agressziót szülnek.

    „Maga csak tanítson szépen, a gyereknevelést pedig bízza csak ránk."
    Munka, feszültség, türelmetlenség, mulasztás, kulcsra zárt ajtók, megbánás. Két szék közül a pad alá.

    Ábrázoláson (Klass – Az osztály) túl megpróbál a mélyére ásni és a lehetséges első lépéseket (felismerés, megértés, feldolgozás) is vázolni. Tömény. A témában megkerülhetetlen alapmű.

    Captain Fantastic
    Hogyan neveld jól a gyermekeidet? Ugye milyen rövid kis kérdés ez? De milyen nehéz válaszolni rá!
    Egyrészt, a világ olyan, amilyen, ezt kell megszoknunk, megismernünk, belaknunk. A kimenekülés vajon jó döntés? Másrészt ahány lurkó, annyi világ: persze amiről nem tudsz, az talán kevésbé hiányzik, de rabbá mégsem teheted a legfontosabb embertársaidat. Engedd őket szabadjára e káoszban, mert úgyis mind ezt teszik? Óriási felelősség eldönteni, milyen úton, milyen határok közt, mekkora befolyással, milyen időhatárral igyekszel beteljesíteni kötelességedet szülőként, és kiteljesíteni szeretetedet azok felé, akiket idővel útjára kell bocsátanod. Talán csak annyit tehetsz, hogy igyekszel jó, életképes embereket faragni belőlük, és határozottan tudtukra adod: mindig ott leszel nekik. E film is ezeken agyal, és próbál utakat találni a megoldás felé. Kalandos, érzelmes, drámai, tanulságos. Feltétlen ajánlott.

    The Weather Man (Az időjós)
    Nicolas Cage egy izgalmas filmje, amiben jó alakítást nyújt. Egy elvált időjóst játszik, aki valahogy nem ura az életének. Az apja árnyékában úgy érzi, szakmailag sosem tud megfelelni neki, és fiaként sem tud hozzá közel kerülni, ahogy a saját gyerekeihez sem. A történet során nyomon követhetjük, ahogy felismeri ezt, és megpróbál változtatni, úrrá lenni életének meghatározó pontjain. Michael Caine (az apja szerepében) kiemelkedik, de általában véve is jók a színészek, a komoly témákat pedig némileg sötétebb tónusú humor oldja. Mindenképp érdemes adni neki egy esélyt.

    The Family Man (Segítség, apa lettem!)
    Igazi régimódi, nagybetűs családi film Nicolas Cage és Téa Leoni főszereplésével, mely a sokszor vázolt „mi lett volna ha” kérdést járja körül a „karrier vagy család” vonatkozásában. Amolyan modern Karácsonyi ének-féle tartalmas szórakoztatás. A főhősök jól alakítanak, a gyerekek cukik, egy csomó jelenet igazán vicces, és az üzenet is ül. Ajánlott kategória.
    Kapcsolódó művek: Apafej (Big Daddy) (vígjátékba oltott felelősség-tanmese), RV (Rumlis vakáció) (helyt állni mindkét szerepben… :) )

    A bajnok (Searching for Bobby Fischer), A tehetség (Gifted)
    Mindkettőben jó színészeket láthatunk, és mindkettő a gyermek és szülő saját akaratának konfliktusát járja körül: a „gyerek majd megvalósítja saját álmunkat” és a „saját választott boldogság” konfliktusát, felelősségét.

    A csitri (L'effrontée), Eight Grade (Nyolcadik osztály), The Edge of Seventeen (Egy magányos tinédzser)
    A kamaszodó ifjú titánok egyre jobban elszakadnak a biztonságot jelentő (már amennyiben…) fészektől: szülő legyen a talpán, aki helyt tud állni a „hagyjál már”-korszakba lépő, de még védelmet, útmutatást igénylő, a társaitól (is) megbolondult, helyét és önmagát kereső fura kis lényekkel szemben és mellett.

    A kölyök (The Kid), Late Night Shopping (Éjjel-nappal fiatalok)
    Gyermekként tele vagyunk álmokkal, vágyakkal, elképzelésekkel, felnőve ezek töredékeit cipelve szembesülünk vele: mivé lettünk?

    Drága papa (Dad), A bíró (The Judge), Befejezetlen élet (An Unfinished Life)
    Felnővén egyszer csak fordul a kocka, és gondviselőinkről kell gondoskodnunk, csak épp azzal az aprósággal megtoldva, hogy az évtizedek alatt felgyűlt sérelmeket és a közbeékelt távolságot kell leküzdenünk előbb.

    [ Szerkesztve ]

    "Szerintem."

Új hozzászólás Aktív témák