- Milyen TV-t vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Androidos tablet topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Két MSI alaplapban is leégett az AMD új Ryzenje
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Egyelőre nem tervez Lunar Lake-hez hasonló dizájnt az AMD
- 3D nyomtatás
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
gyulank
addikt
Naaaaaaaaaaaaaa!
Ha felfele ugyanannyi a felbontás, mint oldalra, akkor egy 10*10 képpontos négyszög, négyszög marad, akár 72*72dpi a felbontás, akár 1000*1000.
Ha a felbontás nem egyforma a 2 irányban, akkor változik az arány. Ha egyik irányban kétszer nagyobb a felbontás, akkor abban az irányban fele akkora helyen fér el a 10 képpont, vagyis 5 másik iránybeli képpontba sűrítődik be. Vagyis téglalap lesz.
Én legalább is úgy tudom, hogy dpi az képpont/inch.[ Szerkesztve ]
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
gyulank
addikt
És akkor mi van?
Te tényleg nem érted? Legyen 100*100dpi 1*1"-os négyzet!
Ezt kinyomtatja X=100 Y=200dpi-vel. X;Y=1";0,5" lesz.
Mert Y irányban 2x sűrűbb.
Ahhoz, hogy négyzet maradjon, mindkét irányba ugyanannyi képpontnak kell lenni, ugyanolyan sűrűn.
Ha egyik irányban ugyanannyi képpont fele akkora helyre befér, akkor nem lesz négyzet...[ Szerkesztve ]
-
gyulank
addikt
Mit nem lehet azon érteni, hogy 100 pixel * 100 pixel nem lehet 1 inch * 1 inch, ha 100dpi * 200dpi a felbontás?
Vagy azon, hogy a 100dpi-n kétszer hosszabb ugyanannyi képpont, mint 200dpi-n?
Nem értem, miért nekem kell bizonyítani...
Te bizonyítsd be, hogy a 100 képpont/inch ugyanolyan hosszú, mint a 200 képpont/inch!
Hisz szerinted 100dpi=200dpi=456458954dpi=akármennyi dpi.
Ha 100 pont van 1 inchben az egyik irányban, és 200 pont van egy inchben a másik irányban, és nekem 100 képpontom van mindkét irányban, mert négyzet, akkor szerinted hiába van az egyik irányba 200 képpont egy inchben, mert 100 képpont van benne csak.Ha 1 inchbe az egyik irányból 200 pont van, akkor az azt jelenti, hogy ahol a másik irányban 100 pont van, ott 2 képpontra 4 jutna. Na mindegy, én már minden módon elmondtam, pedig neked kéne kiszámolnod mit beszélsz...
-
epzon
őstag
válasz gyulank #6257 üzenetére
Nem kell nekem semmit sem bizonyítani, te kérdeztél.
De neked sem kell semmit sem bizonyítani.Ez volt az eredeti kérdésed:
"Mit jelent az, hogy: Maximum Print Resolution: 5760 x 1440 optimized dpi?
Mit jelent az optimalizált, és mit jelent, hogy nem egyforma a dpi a 2 irányba?
Így mondjuk egy négyzetet egyik irányba meg kell nyújtani, hogy négyzet legyen a végeredmény?
Szóval, ha így akarok nyomtatni, akkor azt hogy kell, hogy ne nyúljon? Mire jó, hogy nem egyforma?"1, max resoluttion - felbontás, ennyit tud a gép maximum
2, két irányba azért más mert az egyik vízszintes, másik függőleges, és a mivel a kép minősége nem javítja a függőlegesen nagyobb felbontás, viszont a sebességet csökkenti és a tinta fogyást növeli, ezért nem növeli tovább a gyártó
3, nem kell semmit mókolni. Ha négyzetet akarsz nyomtatni, akkor rajzolsz egy négyzetet és a nyomtató négyzetként fogja kinyomtatni, függetlenül a beállított felbontástólminden további szócséplés felesleges.
-
gyulank
addikt
Ez nem válasz semmire, te állítasz valamit, ami cáfolja a valóságot, és képtelenség.
Azt állítod, hogy 2=1=0,5=4=0,25...
Azt állítod, hogy igazad van, mert csak, és kész.
Hiába rajzolok négyzetet, ha a nyomtató nem egyforma felbontásban nyomtat minden irányban, akkor nem lehet négyzet.
Ha meg négyzetet nyomtat, akkor egyforma a felbontás minden irányban...
Akkor viszont valamelyik felbontás nem igaz.ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
epzon
őstag
válasz gyulank #6259 üzenetére
nyomtattál már nyomtatóval négyzetet?
én igen, és a négyzet négyzet lett, a kör kör, a háromszög háromszög. kész. Ezt állítom, és semmi többet.nincs energiám átgondolni a te okfejtésedet és megkeresni hol a hiba, gondolom valamit keversz a pixel, inch, felbontás, képpont fogalmak közül, vagy itt mást jelent mint ha máshol használnád.
-
atala
Topikgazda
Egy másik kérdésem lenne, remélem tudod a választ.
Még mindig WF-7110.
Amikor kifogy egy patron, és kicserélem, utána csinál egy fej feltöltést, vagy egy tisztítást, nem tudom. A lényeg, hogy sokat szöszmötöl. Ilyenkor az összes színből fogyaszt, vagy csak abból az egyből ami kifogyott.
Elég sűrűn fogy ki, mert 10 ml-es patronok vannak benne, és nem egyszerre fogynak ki, hanem egyesével.
Nem mint ha tehetnék bármit is ellene, csak kíváncsiság. -
-
epzon
őstag
-
atala
Topikgazda
válasz gyulank #6259 üzenetére
Nem jól fogod fel a dolgot.
Úgy képzeld el, hogy ha nyomtatsz egy 1x1 ich-es négyzetet, akkor visszintesen sűrűbb pöttyöket tesz a papírra mint függőlegesen.
Nagyon elnagyolva ilyesmi a lényeg.Ha téglalapot nyomtatsz akkor is ugyan ez a lényeg. vízszintesen sűrűbben lesznek a pöttyök, mint függőlegesen.
-
atala
Topikgazda
Én is így gondolom, de mivel az élet azt igazolja, hogy kevesebb tinta fogy el ugyan annyi nyomtatással nem foglalkozom vele, csak az időmből vesz el amíg percekig szöszöl.
Na, meg egy transzfer papírlapot eldobhatok ilyenkor ami nem két fillér, mert amikor kifogy, és felnyitom a fedelet, kiadja a félbe hagyott nyomatot. A WP-4025 amikor kifogyott megállt, kicseréltem a patront, és folytatta a nyomtatást onnan ahol abbahagyta. -
atala
Topikgazda
válasz gyulank #6267 üzenetére
De éppen ez az, hogy nem rakja ki! Vízszintesen 5760 pontot tesz, függőlegesen csak 1440 pontot. Tehát függőlegesen ritkábban lesznek a pontok. Pont úgy ahogy az előbbi ábrán mutattam. De az csak egy vázlat.
Egyébként nincs szemmel látható különbség!
Nekem volt 5760x1440-es nyomtatóm, és volt 2400x1200-as. A mostani 4800x2400-as. Szemmel nem látod a különbséget egyiknél sem, hogy jobb, vagy rosszabb lenne. -
gyulank
addikt
Szóval... nem rakja ki. Csinálok egy 100*100dpi-s 100*100 képpontos négyzetet, és a 100*200dpi-s nyomtató 50*100 pontot lehagy, a 100*400dpi-s pedig 25*400 pontot hagy ki, 1440*5760dpi-s pedig 360*5760 képpontot hagy ki, vagyis minél nagyobb a felbontása, annál rosszabb.
-
epzon
őstag
válasz gyulank #6269 üzenetére
Tényleg nem értem hogy miért fáj elolvasni valamit amit jó szándékkal csatoltam be. Persze ha a hőzöngés a cél akkor megértem.
De nézzük néhány mondatot az anyagból:
Pixelméret: a képet alkotó képpontok száma
Gyakran "felbontásnak" hívják (sajnos!)
A pixeleknek nincs eredeti fizikai mérete! A méret a megjelenítő eszköztől függ
Képfelbontás: az egy hüvelyken egymás mellé kerülő pixelek száma -----> erről beszélsz te, de ez nem a nyomtató felbontása
Mértékegysége a ppi - pixel per inch
Nyomtatófelbontás: az egy hüvelyken egymás mellé kerülő festékszemcsék (NEM PIXELEK) száma
Mértékegysége: dpi - dot per inch
Nyomtatófelbontás=képfelbontás!!! Teljesen független a képfelbontástól, nem befolyásolja a kinyomtatott kép méretét.
1 pixelhez több (sok) festékcsepp (dot) kell
PPI kontra DPI
Pixel - színekkel árnyalatokkal rendelkező képelem
Dot - egyetlen meghatározott festékcsepp. Nincsenek különböző árnyalatai -
atala
Topikgazda
válasz gyulank #6269 üzenetére
Nem értem mi is a célod ezzel az egésszel! Azt akarod bebizonyítani, hogy a nagyobb felbontású nyomtatók rosszabbak? Ha te így látod, ne vegyél olyat. Pont.
Én is rákérdeztem erre a felbontásra régebben, de epzon megnyugtatott, hogy nem fogom szemmel észrevenni a különbséget, és tényleg nem veszem észre. Innentől fogva meg nem érdekel. -
bbarna
tag
Üdvözletem az Uraknak!
Epson PX 700W nyomtató papírfeltöltés után "papír elakadást" jelez.
Nincsenek papír maradványok, a görgők tiszták.Tudnátok tippet adni a megoldásra?
-
gyulank
addikt
Nem én akarom azt bebizonyítani, hogy a nagyobb rosszabb, hanem, ha igazat állítottál, akkor abból az jön ki... Attól függetlenül, hogy téged nem érdekel... Másrészt itt még mindig ugyanaz a helyzet, akármit variál a ppi-vel, és a dpi-vel, az ugyanaz. Ezen kívül ott van a fúvókaszám, ami gondolom nem véletlenül annyi, amennyi, és van ugyanolyan dpi-s nyomtató kevesebb, és több fúvókával, tehát az a festékpont amiről ti beszéltek, az ettől függ, de ez nem egyenlő a dpi-vel.
-
epzon
őstag
válasz gyulank #6274 üzenetére
rajtad kívül mindenki érti hogy a (pixel) ppi és a (dot) dpi két külön dolog
1 pixel kvázi bármennyi dotból állhat annak csak technológiai korlátja van. minél több dotból áll egy pixel annál szebb lesz a nyomat. Persze kell az is hogy a kép sok pixelből álljon hogy ne legyen "kockás" a kép.
A kép arányát a pixelek határozzák meg
tehát 100x100 pixeles képet, mindegy milyen felbontással nyomtatsz az 100x100-as leszha még ezután sem érted akkor ne is foglalkozz vele tovább
-
gyulank
addikt
De a fúvókaszám határozza meg a legkisebb pontok kvázi szubpixelek számát, és az nem egyezik a dpi számmal, mivel ugyanannyi dpi-s gépből van kevesebb, és több fúvókaszámú is.
Ezek szerint csak én értem, hogy nem ugyanaz a dpi és a fúvókaszám.ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
bbarna
tag
-
aimettirlz
tag
Üdvözlet,
"A nyomtató használtfesték-párnája élettartamának végéhez közeledik. Vegye fel a kapcsolatot az Epson ügyfélszolgálattal."
Epson SX 130
Eddig jutottam: SSC Service Utility
Tudna valaki segíteni resetelni (resetkey?), illetve a szivacs cseréhez valami okosság kontakt, anyagbeszerzés, tapasztalat?
Resetkeyeket próbáltam, eredmény: alredy used or disabled vagy not valid
Előre is köszi!
® aimeTTi atticuS ™
-
epzon
őstag
válasz gyulank #6278 üzenetére
de bizony megint értelmetlen amiről beszélsz, látom az előző témát feladtad (természetesen arról hallgatva hogy akkor mi van a ppi, meg dpi meg négyzetet nyomtat e nyomtató)
ahogy atala mondja a fúvókaszám a sebességet (illetve fejméretet, de annak megint csak a sebességhez van köze). A cseppméret az epsonál a piezo kristály rezgésének nagyságától függ, azaz 1 fúvóka több cseppméret előállítására is képes (homogén területen nagyobb cseppméret, kontúros/átmenetes részeknél kisebb cseppméret). Éppen ettől a technológiától nyomtatja a legszebben az epson a fotókat. És azért van fotónyomtatónál több fúvóka, mert fotót nyomtatni festék (azaz idő) igényes dolog, azaz minél több a fúvóka annál gyorsabb (a nagyobb felbontás miatt egyébként is lassú) fotó nyomtatás.
A hp/canon esetében jellemzően 1 cseppmérettel dolgoznak, vagy több méretű fúvóka is van a fejen (nyilván itt is a fotós gépeknél és itt is azért mivel a fotó nyomtatás lassú)
más egyéb kérdés?
-
aimettirlz
tag
-
GRaul
őstag
sziasztok,
a WORKFORCE PRO WF-5690DWF jo gepnek szamit?
itthoni gepnek lenne. fotonyomtatashoz neha napjan, stbPhanteks Házak Topicja ---> http://prohardver.hu/tema/phanteks_hazak_topicja/hsz_1-50.html <----
-
GRaul
őstag
-
atala
Topikgazda
Nem tudom. Nekem 7110-es van. Lesz még mellé egy 5620-as, az teljesen ugyan az mint az 5690-es, de még itt áll újonnan, nincs beüzemelve, amíg el nem tudom adni a mono multis lézeremet.
Fél áron adom, újszerű állapotban, 15 ezer értékben toner, és fényhenger, de nem kapkodnak érte. Nem gondoltam, hogy ilyen nehéz eladni egy nyomtatót. Pedig még buktató sincs benne, mert van rá 2 év gari. -
GRaul
őstag
Magyarorszag piacvezeto papiros cegenel vagyok termekmenedzser, ugyh sok anyagot fogok tesztelni a gepen ha holnap megkapom
ha erdekel Titetek valamelyik anyag vagy esetleg szuksegetek van valamire jelezzetek.Phanteks Házak Topicja ---> http://prohardver.hu/tema/phanteks_hazak_topicja/hsz_1-50.html <----
-
atala
Topikgazda
Ma beüzemeltem az Epson WF-5620 nyomtatót.
Segítséget kérnék a beállításban.
Be szeretném állítani, hogy a nyomtatóról tudjak szkennelni a számítógépem mappájába.
Addig rendben van, hogy kiválasztom, hogy Hálózati mappa/FTP, de a helyszínhez nem tudom mit írjak. Így kezdődik \\ -
atala
Topikgazda
Addig rendben van.
Beírtam \\ATTILA-PC\C de nem jó . Kommunikációs hiba, ellenőrizze a wifi/hálózati kapcsolatot.
Megosztottam egy mappát, pl szken néven. Beírtam a nyomtatóba, hogy \\ATTILA-PC\szken, de ugyan az. Próbáltam kis betűkkel is.A számítógépről megy a szkennelés.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest