Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • [Prolixus]

    addikt

    válasz SG3rg0 #1343 üzenetére

    Fene tudja...gondolom. Nem tudom az ténylegesen milyen minőségű...

    Az oldatot olyanra csinálod amilyenre te szeretnéd, és azt kell mutatnia a mérőnek amilyenre te csináltad. De legyen mondjuk egy 10 mmol/L-es oldatod, akkor az 2,5mmol/2,5 deciliter, ami tehát azt jelenti, hogy 2,5 deci vízbe kell rakni 0,45 gramm cukor (lévén 1 mol=1000 mmol cukor az 180 gramm). Ha nincs alkalmas mérleged, akkor persze egyszerűbb 1 literbe vagy 2 literbe csinálni (1 literbe tehát 1,8 gramm cukor kell, 2 literbe értelemszerűen a duplája), egy jó konyhai mérleg talán 3,6 grammot már tud úgy mérni, hogy ne legyen durva nagy a mérési hibája.

    Mérés szempontjából egyszerűbb lenne mondjuk 15 mmol/L-es vagy akár 20 mmol/L-es oldatot csinálni, csak nem tudom, milyen tartományra vannak igazából hitelesítve a mérők, nagyon tömény oldatnál már nyilván erősen pontatlanok, úgyhogy kb. értelmét vesztené a mérés (100 mmol/L-es koncentráción mondjuk). Ha ennek utánaolvasol, akkor az esetleg segíthet ezt eldönteni, és akkor lehet töményebb oldatot is csinálni, amit könnyebb kimérni és/vagy kevesebb vizet kell elpocsékolni hozzá.

    "Kristálycukorral kavarjam?"

    Dehogy, nekünk glükóz kell a kristálycukor meg szacharóz (mondjuk a mérés alapját jelentő reakció lehet működne szacharózzal is, ezt nem tudom fejből). A glükóz az szőlőcukor, legegyszerűbb módja a beszerzésének a bolti zacskós szőlőcukor vásárlása. :) 1db-ban sztem bőven meg van a kellő tömeg a fent vázolt méréshez, szépen el kell porítani, a port lemérni, bekeverni az oldatot, aztán mehet is a mérés ugyanúgy, mintha vércseppet érintenél a tesztcsíkhoz.

    *Amúgy a fenti módszer lehet valami információ miatt nem működik, amiről nem tudok, nem próbáltam még. Szóval a víz és a szőlőcukor és a tesztcsík elpocsékolása által okozott anyagi kárért felelősséget nem vállalok* :DDD

    [ Szerkesztve ]

    I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

Új hozzászólás Aktív témák