Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
Tördelheted a fűtőtesteket napestig, akár az összeset; mindegyikben "cekász" lesz, legyen az kerámiába csomagolva vagy üvegcsőbe. Meleget tehát úgy tudsz csinálni delejből, hogy egy vezető az átfolyó áramra ellenállást fejt ki és az hő formájában disszipálódik; tehát mindegyikben "drót" lesz, legyen az vellanykörte vagy üvegkerámia processzormag vagy akár az öreganyám orosz merülőforralója.(megrázó élmény használni! ) Ami nekünk a lényeg, hogy a leadott hőt mennyire tudjuk eloszlatni a melegítendő felületre és azt mennyire homogénen! Ezt lehet úgy ahogyan Te szeretnéd; "quvarc" (bocs, nem tudtam kihagyni !) csövekkel, de akkor pontosan kell a tükröket mögé építened, vagy úgy, hogy eleve valami nagyobb "tömeget" felmelegítő dolgot raksz a panel alá, erre most jelenleg a tényleg a fűtőbetétek használata a megoldás.
Én bátorkodom javasolni Neked, hogy "járt utat a járatlanért; el ne hagyj" magyarán még ha valami intuitív megoldásban is gondolkodsz, próbálj meg ne nagyon eltérni a jól bevált technológiától. Hiszen azok az eszközök sem változtak igazán amikkel eleve dolgozni fogsz...Telefonszámom: 0️⃣6️⃣7️⃣0️⃣3️⃣3️⃣9️⃣9️⃣3️⃣3️⃣9️⃣ ... Ha nem válaszolok a privátra, akkor hívj fel...
-
kikihun
csendes tag
De azt vegyétek figyelembe, hogy lehet műhelyfűtésnek is akarja használni azt a 7KW ot
Feri:
Az infravörös sugárzás egy elektromágneses sugárzás, melynek nagyobb a hullámhossza , mint a látható fénynek, de kisebb, mint a mikrohullámnak és a rádióhullámnak.Az infravörös sugárzás valahol 780 nm és 1 mm között van.
Ez láthatatlan (szemmel), de melegnek érezzük. Emiatt hívják sötétsugárzónak...Quem deus perder vult, dementat prius.
[ Szerkesztve ]
-
bbarna
tag
Urak,urak!! Cikizéssel előrébb jutni igen nehéz!!
Ha befűtünk egy jó vas- vagy cserép kályhába, akkor az hogy sugároz?
Én meleget még nem láttam, csak éreztem.
Az a 30 amperocska sem semmi, ami a quartz csövekhez kellene, ráadásul igen sűrűn kapcsolgatva! -
f27
senior tag
válasz kikihun #9452 üzenetére
Teljesen igazad van,de attol meg en mindig egy rezben kezelhetetlen vacaknak tartom azokat a keramia teglakat amiket az olcso forrasztogepekretesznek.
Ha megnezuk a komolyabb gepeket szinte seholsem lehet latni mar abbol a fajtabol.
Mindenhol gyorsabb futest hasznalnak elomelegitonek is,hogy azt is profil alapjan lehesen szabajozni.
Most mivel az en gepemen nem lesz alul levegos forraszto fej,igy az elomelegitonek olyan szinten gyorsnak es pontosnak kell lennie,amennyire csak megtudom oldani.
Nyilvan a nagy teljesitmeny is kell hozza,hiszen ha en 2s alatt akarok 20fokot emelni akkor azt kovesse mar nekem.
De az a tegla nemfogja max kerek tole 150fokot elvsuszik 300ig majd hagya leesni aztan mikor rafut leesik 100ig es utanna kezd maszni 200ra stb...
sSSzZz@@@@@@RRr -
f27
senior tag
Osszesen csak 20Amperocska.
Az en gepemnel martobb,de az en gepemen 2x40A automata van.
Bekottettem a 32A villanyt a hazba igy villog az utcai lampa is ha netan maxon megy a gepem
Amugy meg szerencsere lelehet kapcsolni a ket szelsot igy valamivel kevesebbet zabal,de igy is rangatja a villanyt erosen. -
nagyúr
"Nyilvan a nagy teljesitmeny is kell hozza,hiszen ha en 2s alatt akarok 20fokot emelni akkor azt kovesse mar nekem."
Ehhez mondjuk lángszóró vagy gázturbina kellene.
De ha mondjuk 1sec / 1 fok megfelel, akkor már elég lesz az kvarccső vagy egy combos betét.Egyébként a "profik" radiátorral fűtenek be alul:
Ezek elég "reszponzív" cuccok. Nagyon gorsan tudnak melegedni és nagyon gyorsan át is tudják adni a hőt a PCB-nek.
[ Szerkesztve ]
Telefonszámom: 0️⃣6️⃣7️⃣0️⃣3️⃣3️⃣9️⃣9️⃣3️⃣3️⃣9️⃣ ... Ha nem válaszolok a privátra, akkor hívj fel...
-
bbarna
tag
Ezért igen csak szűkítetted a potenciális gép vásárlók körét, mivel csak ipari környezetben, jelentős beruházással lehet biztosítani a gépedhez az energiát.
Abban szerintem tökéletesen igazad van, hogy gyors és homogén-mármint a felületi eloszlása- alsó fűtés kell, aminek minimális a hőtehetetlensége. Ez pedig kantálhuzallal is elérhető. -
kikihun
csendes tag
Részben igazad is van. De az a 100 fok kilengés elég sarkalatos. Vegyél elstein kerámiákat alapul, és ne a kínait. (mint ahogy te is mondtad "olcso forrasztogepekretesznek")
Nem véletlenül annyi az ára amennyi.És a hőmérséklet ingadozás elkerülhetetlen, mivel hőtehetetlenség is van a világon. Max jobban kordában tartható.
-
kikihun
csendes tag
De ha már profi akar lenni a szerkezet akkor vegyél szén nanocsöveket is Annak már jó lesz a hőközvetítése(6000 W/(m·K)).
Így a levegőt kizárhatod mert az elég kutya (annak valami 0,0xxxx W/(m·K) )[ Szerkesztve ]
-
hoax
senior tag
"2s alatt akarok 20fokot emelni akkor azt kovesse mar nekem."
Már csak azt nem értem, hogy minek!?
Barnára sütni szeretnéd az alját, vagy átmelegíteni? Mert nem mindegy... Értem én, hogy a pontosságra törekszel, de ne így tedd, hanem megfelelő szabályzással.
Használtam előmelegítésre Martin Hotbeam alsó fűtést ami tényleg jó, de simán meg tudod vele sütni a panelt...
Az általad szarnak titulált kerámia sötét infra betétekkel semmi baj nincs azon kívül, hogy a halogén csövekhez képest viszonylag nagy a hő-tehetetlensége. Megint csak azt mondom, hogy a szabályzás a lényeg!Don't panic!
-
ielektros
senior tag
válasz kikihun #9460 üzenetére
Igazabol en azon agyaltam, hogy a Feri epithetne hozza egy vedogazas forrasztasi megoldast is. Mondjuk nitrogennel lehetne dolgozni ami amugy is bevett szokas PB-Free kornyezetben ott ahol jobb minosegu forrasztasra van szukseg. Kell egy cryo tank a muhely oldalaba aztan kesz
Es akkor ezt meg lehetne fejelni azzal, hogy pormentes kornyezetbe telepiti a gepet (Aban a gyarban biztos van ilyen) amit vizfuggonnyel korbevesz es akkor mar az ESD vedelemre is rasegitett valemelyest mert eleg magas lesz a paratartalom. Viszont akkor a forrasztot temperalt szekrenybe kell helyezni ahol a paratartalom szabalyozott 40-50% a megmunkalas ideje alatt.
Csak ezt ezzel nehez lesz vezerelni
-
-
f27
senior tag
válasz KillHates #9457 üzenetére
Na igen de ez mar nem ez a kategoria.
Mellesleg figyelemre melto mivel agyalok egy hasonlo alsofutesen ahol egy futotest lenne es levego hatasara lenne szeteritve a meleg.Minek a 2s alatt a 20fok?
A 20fokot nem az alaplap melegitesenel gondolom hanem a csonek a humersekletet.
Nyilvan az alaplapot nemkell ilyen gyorsan melegiteni
Probalok egy kulsoleg belsoleg megfelelo gepet osszehozni ahoz,hogy jol mukodjon es eladhato legyen
Azert bevalhatjatok nem olyan egyszeru eladhato termeket varazsolni pik pakk a semmibol. -
ielektros
senior tag
MPS1219 mond valamit valakinek? MXM kartyan halt meg a draga...
2-3db jot tenne a lelkemnek.
[ Szerkesztve ]
-
gliga69
tag
válasz ielektros #9469 üzenetére
Eléggé biztossá vált hogy megépítem én is a bgazó gépet. Én alulra 1KW-nyi halogént rakok, aztán meglátjuk milyen lesz. Felülről meg meleg levegő.
Gondolkoztam a kvarc csövön, de ez low cost projekt lesz.
Valamiért tényleg azt látom hogy a nagyobbak is elkezdtek kvarcot használni, a vegyes előmelegítés miatt (infra+meleg levegő).
Valamiért nekem a http://www.martin-smt.de/ oldalon található gépek jelentenek referenciát, és 3-4 éve még ők is halogénnel melegítettek alulról, de az új gépeik kvarcosak. asszem hogy 1,5-3KW ot használtnak előmelegítésre.
Esetleg valakinek van tapasztalata a halogén előmelegítéssel? -
ielektros
senior tag
-
gliga69
tag
válasz gliga69 #9470 üzenetére
ja, és szerintem a csövek hőmérséklete abszolút irreleváns önmagában.
Inkább ami számít a csövek közelében lévő szonda hőmérséklete és a melegítendő felület hőmérsékletének különbségének egységnyi idő alatt bekövetkező változása, azaz a két görbének a távolságát nem szabad túl messzire engedni.
Vagy rosszul gondolnám? -
gliga69
tag
akárhogy nézem egyébként ezt a kvarc melegítőt gyakorlatilag mindenhol halogén csövet találtam infraszűrős üvegben.
Feri dobnál 1 csőről képet, mert nekem kerámia cső élt eddíg a képzeletemben az előmelegítőd alján. -
ielektros
senior tag
42cm "Nem szarral gurigazol."
Az eddigi terveid szerint amugy a gep eladasi arat valhova 700-900 ezer koze lehet becelozni. Ha a "kutatas, fejlesztes" is szamolando akkor igazabol dragabb mint egy uj John Deere traktor. A CNC vezerles nem tudom mit jelent meg nem tudtam dekodolni igy azt nem epitettem be az arba Gondolom azt is a PIC vezerli majd
Viszont ebben az arkategoriaban mar kell is valamit tudnia. Es szerintem pont egy halott szegmens. 500 alatt vagy 3 millio fole kell beloni. Az utobbihoz meg kell egy kicsit programoznod azt a PIC-et.De most nehogy elmagyarazd mi az a CNC. Azt eeeertem.
[ Szerkesztve ]
-
ielektros
senior tag
válasz gliga69 #9482 üzenetére
Jolvan ezt azert nem is fejtettem ki mert valojaban inkabb csak meglepodtem. Nem szoltam le... Egyelore
De azert 4kW szerintem sok. Nem kell az a fenenek sem. En ertem, hogy Aban azt tervezi a mester, hogy "ipari" gepet csinal de en mar elvesztettem a fonalat, hogy hol vannak a hatarok es mi a cel valojaban.
A latvanyterveket ugy modellezte feri, hogy belinkelt egy regi Martin gepet. Ehhez nekem nem passzol a CNC meg a mittudomain milyen 4kW Quvarc meg pneumatika meg PLC meg PIC[ Szerkesztve ]
-
gliga69
tag
válasz ielektros #9483 üzenetére
tyhúúú pneumatika is lesz erről lemaradtam.
CNC talán ez is megér pár szót, mert már olyan rég volt és fel kellene eleveníteni a CNC pontosan mit is definiál. Arra emlékszem hogy computer numeric control és hogy rohadt egy elbaszott nyelve van, vagy legalábbis technikusin utáltam, de így visszagondolva ha jól emlékszem funkciókód, argumentum -
gliga69
tag
na a cnc dolog szerintem nem állja meg a helyét, mert nyitott hajtásláncot kell megvalósítani, ami nem a hőmérséklet szabályzásnak a bonyolultsága!
Akit érdekel itt olvashat utánna
Kicsit beleolvastam, és ismét elfogott az undor...[ Szerkesztve ]
-
gliga69
tag
válasz ielektros #9489 üzenetére
sejtettem, hogy azt akarja megoldani, csak az alapfogalmakat akartam tisztázni, hogy mi az a cnc.
Chip leszedést én is akarok csinálni a low cost gépbe, mert modellező szervók kellenek vákuum meg egy rugalmas tag, de a visszarakást, inkább kihagyom, mert ahoz képfeldolgozás, meg pc kell[ Szerkesztve ]
-
gliga69
tag
-
f27
senior tag
válasz ielektros #9481 üzenetére
500k ra lesz belovel
Vegyuk sorra a sok megjegyzest...
42cm husszu vagyis 5 cso egymas mellett kb 30x40cm alaplapot tud elomelegiteni max.
Ez nem olyan veszes.
Cnc minek es hova?
Az alaplap fix helyen lesz vagyis nem lesz hatalmas asztal helyette a forrasztofej gfog mozogni X Y tengelyen.
A cnc vezerles ennek motoros vezerlesehez fog kelleni,ami egy botkormannyal fog mozogatni.
Mi is volt meg?
Ja belog a pecsem a kepbe?
Ez mibol jott le? A muhelypapucsombol indultal ki ami epp nemvol a labamon,vagy a szeken levo ruhadarabbol ami a kep aljan latszik,es szinten nem rajtam volt?
Kov hetre szerintem mar tudok mutatni ezt azt belole megint -
ielektros
senior tag
Szal a pocsoddel kapcsolatban: A kepen ha megnezed akkor olyan a helyzet mint buggyos falusi "tré"ning gatya kitamasztva egy hozza tartozo belessel...
Ha botkormany akkor nem CNC...
De ennek ellenere mivel muszaki ember vagyok, kivancsiam varom a fejlemenyeket viccet felreteve.[ Szerkesztve ]
-
ielektros
senior tag
Igen eladhatobb. Az elso nyilvanos velemenyekig. Aztan meg az egeszet felejtheted el. Nem sokan vesznek forumozas es nezelodes, informalodas nelkul gepeket. Ha valamit feleslegesen bonyolitasz akkor nem sok eselye van, hogy egy valamire valamit is ado muszeresz azt dijazni fogja. En hulyet kapnek tole ha nem tudnam kezzel odavagni a fejet ahova akarom 3mp alatt.
Szoval en ezt nem igazan javaslom.
Ez kb ehhez hasonlo tulbonyolitas: [link] [link] Mondjuk ez legalabb mokas
[ Szerkesztve ]
-
ielektros
senior tag
Az biztos.... De most komolyan. Egy gep epitese nem lengyelpiac... Es ha ugy tervez valaki gepet, hogy mitol lesz csecse meg "vakuljparaszt" akkor szerintem az mar regen rossz. A joystick semmit nem er szerintem... Kivancsi lennek mi a velemenye a tobbieknek arrol, hogy joy-al tologatjak a fejet. En nem latom ertelmet. Az eladhato gep meg mondjuk fenyevekre van amugy is. Majd a prototipus elesztes, programozas fazisaban mar jobban lehet latni, hogy mire is celoztal az elkepzeleseiddel.
Egyelore hass, alkoss, gyarapits. Mi meg derulunk.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban tilos hirdetni!
- Sigma 150-600mm Sports objektív ( Nikon ) -Újszerű-
- MICROSOFT SURFACE LAPTOP 2 - MEGKÍMÉLT ÁLLAPOTBAN (ajándék tok + USB hub)
- Újszerű Asus TUF F15 FX506HE - 15,6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB -512GB - RTX 3050 Ti - 2 év gar
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
- Samsung Galaxy Buds 2 Pro, vadonatúj, bontatlan, 2026.03.07.-ig garis
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest