-
PROHARDVER!
Az alábbi téma IT szakmai jellegű kérdezz-felelek topik. Megkérünk benneteket, hogy a nem szakmai kérdéseket az Azonnali (fáradt gőzös) kérdések topikjában tegyétek fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
válasz racskobalazs #139599 üzenetére
A leírtakból csak pont az a lényeges dolog nem derült ki, hogy melyiken pontosan milyen operációs rendszer fut.
-
ggg666
őstag
válasz racskobalazs #139599 üzenetére
Nekem a ryzen 5900x-et is fogja néha ha az smr-es hddre másolok, utána is még sokáig windows 10 alatt. Linuxon nem.
A 2 hdd nem smr-es? -
racskobalazs
senior tag
válasz Cs1csó #139600 üzenetére
Elsőre én is a vinyókra gondoltam, hétvégén kipróbálom amit mondasz Max kiköltöztetem őket valami NAS szerűbe.
Laptop FHD 144hz IPS, mobile GTX 1650Ti
Asztali: 1440p 144hz IPS, RTX 3070.@king Unique: Mindkettő Win11 és kb ugyanazok a programok is vannak fent a rendszerlemezen.
@ggg666 de, smr de igazából a böngészős letöltések vannak csak vinyóra irányítva, ezeken kívül kb nem fut onnan. Minden program amit használok az NVMe-n van.
[ Szerkesztve ]
Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.
-
King Unique
titán
válasz racskobalazs #139603 üzenetére
Ha eleve SSD-ről fut az OS, akkor a rendszer működésének gyorsaságához mégis mi köze lenne egy különálló HDD-nek, legyen az akár CMR, akár SMR?
Tehát Windows 11. Aminél volt nemrég olyan probléma egy havi kumulatív frissítés (CU) miatt, ami bizonyos hardverkörnyezet és SSD-k esetén okozhat lassulást. Na meg az AMD hardverkonfiguráció rendszerint amúgy is problémásabb szokott lenni a modern Windowsoknál, mint az Intel.
+ Ilyenkor logikusan adott a lehetőség megnyitni a feladatkezelőt és megnézni, hogy nem-e terheli valamely folyamat / program a szokásosnál jobban a CPU-t / SSD-t, foglal le sok RAM-ot, stb.
+ Lehet nem ártana egy víruskeresést is futtatni, mert ha esetleg "benyelt" valamit a rendszer, akkor nyilván is okozhat magas rendszerterhelést és lassulást.
+ Ha már vírusok, akkor az antivírus szoftver sem mindegy, egyes 3rd party antivírus szoftverek okozhatnak érdekes problémákat. Példák: [link], [link].[ Szerkesztve ]
-
ggg666
őstag
Nálam is íráskor fogja meg az smr, azt nem tudom miért.
Linux alatt nem fogja meg, az okát nem tudom, de 1,5 óra múlva is a másolás után 100%-on pörög az smr-es winyó a feladatkezelőben, minimális másolási sebesség mellett és fogja a gépet! Csak ha rámásolok, olvasáskor nem.
Linux alatt pendrive live debianon keresztüli másolás 3TB adatnál se volt gond.[ Szerkesztve ]
-
Vismajor01
addikt
válasz AlyrArkhon #139598 üzenetére
Azért annyira nem lötyög, meg nem is a prociba van a legbuborek. Pumpat nem hallok de mind a 4 venti megy ezerrel a 99fokos proci miatt
Samsung Galaxy s22Ultra/Corsair One Pro/Lexus RX400H
-
AlyrArkhon
senior tag
válasz Vismajor01 #139606 üzenetére
[link] esetleg?
[ Szerkesztve ]
Redmi Note8,11/Band4,8/watch3a/Xiaomi S10
-
Doky586
nagyúr
Javaslom ne az smr 5400-as hdd-ről bootoljon a windows.
Az nvme ssd nemcsak háttértárnak való.. -
racskobalazs
senior tag
válasz King Unique #139604 üzenetére
Megnéztem, cpu ~4% drive-ok 0-k, ram ~25%, víruskergető nem talált semmit és sima windows defender van fent mind a két gépen.
Win11-nél érdekes egy dolog ez akkor remélhetőleg csak az.Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.
-
Vismajor01
addikt
válasz AlyrArkhon #139607 üzenetére
Ezt megneztem azt írta az én serial számom nem alkalmas a cserére
Samsung Galaxy s22Ultra/Corsair One Pro/Lexus RX400H
-
kekigyu
aktív tag
Sziasztok! Egy HP EliteBook 840 G2-n szeretném bekapcsolni a billentyűzet világítást. Addig megvan, hogy fn+f11 bill. kombó, de nem kapcsol be. Milyen driver vagy program kell hozzá?
-
mefistofeles
addikt
Bocsánat, hogy itt teszem fel a kérdést de csak egy halott topicot találtam a témában.
Szóval tudna valaki ajánlani windowsra (11) egy valóban ingyenes videoszerkesztőt? Semmi csilivili nem kell csak az alapok de ne kelljen érte fizetni. Eddig weben kettőt ajánlottak, az egyik azonnal a fizetési oldalra ment, a másik pedig csak vízjellel mentette volna a cuccot.Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......
-
Marci112233
addikt
válasz mefistofeles #139612 üzenetére
Nem ismerem a 11-et és nem is tervezem feltenni, pedig az asztali gépemre és a laptopomra is felmenne, mert már az update jelezte, de én elutasítottam. Viszont kérdezném, hogy 10-re készült és futó videószerkesztőből valamelyiket próbáltad már feltenni? Elméletileg mennie kéne annak is a 11-el, de mint írtam nem ismerem a 11-et, így ha nem jól gondolom a dolgot akkor elnézést.
[ Szerkesztve ]
Gigabyte B660 Gaming X DDR4, IntelCorei5 13600K/Arctic LF III 360,Kingston 4x8GB DDR4 3200MHz,MSI RTX 3070 Gaming X TRO,Samsung 970EVO Plus 500GB, Samsung 980 1TB SSD,Phanteks Eclipse P600S ,FSP Vita GM 750W
-
mefistofeles
addikt
válasz Marci112233 #139613 üzenetére
Eddig csak a kdenlive-ot használtam anno, de mára az is valami fizetős borzalom lett.
Szóval nem hiszem, hogy a win 11 a lényeg. Apróságokra kell, ezért nem akarok fizetni. Ha tudsz ajánlani ne tarstd magadban. Ne legyen fizetős meg ne legyen vízjel. Ha korlátozott a működése az biztos belefér.[ Szerkesztve ]
Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......
-
Marci112233
addikt
válasz mefistofeles #139614 üzenetére
Nem tudok ajánlani sajnos semmit, ugyanis és ilyen programot nem használok, de gyanítom hogy ingyenes változatot nehéz lesz beszerezni, bár warez oldalakon talán találsz valamit.
Gigabyte B660 Gaming X DDR4, IntelCorei5 13600K/Arctic LF III 360,Kingston 4x8GB DDR4 3200MHz,MSI RTX 3070 Gaming X TRO,Samsung 970EVO Plus 500GB, Samsung 980 1TB SSD,Phanteks Eclipse P600S ,FSP Vita GM 750W
-
Borisz76
veterán
Nem mostanában volt ...amikor a VirtualDub nevü progit használtam videók vágására , összefűzésére , újrakódolásra.
Ingyenes csak nem éppen next-next klikk a kezelőfelülete.
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
AlyrArkhon
senior tag
portableapps.com programjai? biztos van fent 3-4 video editor
Redmi Note8,11/Band4,8/watch3a/Xiaomi S10
-
Csupingo
veterán
Mire kéne? Csak vagdalni pl. príma az avidemux. Kódolni esetleg a mediacoder vagy a bigasoft. Azt nem tudom, hogy mind ingyenes e.
[ Szerkesztve ]
Villám Shakesespeare... Főnök, ha zavarja a fogsora, vegye ki! (M-N)
-
cof
veterán
Van valami offline módszer, hogy telepítsek .appx kiterjesztésű fájlt W10-re? Leradíroztam minden Microsoft beépített alkalmazást, és elvileg ehhez kellene az alkalmazáskezelő.
Maga az alkalmazáskezelő letölthető valahol külön?
Eladó cuccok: https://bit.ly/cofcuccok
-
atom18
aktív tag
Sziasztok!
Nem tudom jó helyre írok e, de olyan gondom van hogy elmegy az internetem csak úgy miközben netezek vagy ha játszok (eléggé idegesítő) a wifi nem megy el, csak kábelesen a pc-n, és ha visszajön a kapcsolat sebessége fogadás/küldés a 2500Mbps-ről leesik 100Mbps-re. Oprendszer Win11. Van rá valami tipp esetleg hogy mit csináljak? Illetve nem tudom számít e de az eszközkezelőnél van valami acpi 28-as és 51-es hibakódom amit nem tudok eltüntetni.
[ Szerkesztve ]
-
Krystal_s
addikt
Szia, ezek ingyenesek, ami ismertebb.
OpenShot Video Editor
VSDC Free Video Editor
Shotcut
Kdenlive
Megszokás miatt én leragadtam az Avidemuxnál, talán mert portable (volt) és kéznél van, meg nagyon ritkán van rá szükség.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Videopad
Fontos, hogy a hozzászólásban linkelt fájlt telepítsd, mert az később is ingyenes lesz, szemben a Windows áruházból letölthető verzióval, ami egy idő után macerálni fog. -
MasterMark
titán
-
Csupingo
veterán
válasz MasterMark #139625 üzenetére
Kipróbálom, köszi!
-
Csupingo
veterán
Nézem ezeket is, köszi! Már nem emlékszem régebben mit használtam, de azzal könnyen be tudtam állítani, hogy elég kis méretű legyen és tűrhető minőségű, de elfelejtettem a nevét és amiket eddig találtam, azokkal nem sikerül nekem tetszőre. Azért keresgélek.
A handbrake eddig egész jónak tűnik.Villám Shakesespeare... Főnök, ha zavarja a fogsora, vegye ki! (M-N)
-
De4d
őstag
Üdv.
Szeretnék biost frissíteni, konfig csere miatt, sajnos az ezzel foglalkozó topikok nem túl aktívak már.
Egy asrock b450m pro4 alap biosát szeretném frissíteni 3.90ről de nem sikerül.
Jelenleg egy ryzen 7 2700x proc és rtx 2060 vga van a lapban.
Az új konfig visziont igényelné a frissebb biost.
ryzen 7 5700x és rtx 4070
Leszedtem a gyártó oldaláról ehhez a legutóbbi 2 biost is L8.02, 5.6
Zip fájl kicsomagolva eés egy exfat32-re formázott pendrivre áttetem. De se kikapcs után se restart után a biosban instat flash alatt nem látta, no image file-t írt.
Nem tudom mit kéne tenni? A pendriveon nincs semmi csak a 2 bios fileMinden jó, ha a vége jó!
-
Csupingo
veterán
Az asrock pen-ről való frissítésnél fat32-t, vagy régebbi formázást javasol. Ha nincs kisebb pen kéznél ami fat32-re formázható, akkor esetleg ezt kéne feldarabolni, vagy kipróbálni a biosban az internet flash opciót. Talán az is erre való. Vagy win alól az asrock app shop-ból is frissíthető a bios.
[ Szerkesztve ]
-
De4d
őstag
Hiába most előkerestem egy 16gbset, azt engedte fat32re fotmázni de ugyanúgy no image file a biosban.
Minden jó, ha a vége jó!
-
King Unique
titán
Azért nincsen olyan opció, mert a Windowsok beépített eszközei a FAT32-re formázást max. 32 GB-os kötetméretig támogatják, ellenben 3rd party particionáló programokkal megoldható az annál nagyobb méretű kötetek formázása is FAT32-re egészen 2 TB-ig, sőt 4Kn (4Ke) szektorméretnél akár még 16 TB-ig is (példa).
Egyébként nincsen olyan fájlrendszer, hogy "exfat32", az inkább exFAT lesz.[ Szerkesztve ]
-
De4d
őstag
Köszi mindenkinek megoldódott, én voltam végül a béna.
Hiába a b450m pro4re keresek nem ezt hozta fel elsőre hanem az m nélkülit így persze azé már nem volt jó, manuálisan kerestem ki az m-est és az ott lévő biossal már okés volt.
Azóta össze is lett rakva, friss driverek volt egy kis ram teszt is. Minden megy. Már csak a monitort kell rákötni, de sajna kiderült nem adtak hozzá displayport kábelt, a 4070re pedig vagy az vagy hdmi kell, de hdmi-m nincs, és a gsync miatt amúgy is displayport kell. Így rendeltem.
Köszöntem a segítséget.Minden jó, ha a vége jó!
-
HARDVERAPRÓD
válasz gordonfreemN #139638 üzenetére
Szia. Nézd meg hard disk sentinellel az állapotát.
-
Cs1csó
félisten
válasz gordonfreemN #139638 üzenetére
Mivel csatlakozik? Sata vagy usb? Ha nincs rádugva akkor rendesen feláll a rendszer? nincs mese valami hiba van ellenőrizd le a csatlakozót és hagyd lefutni az ellenőrzést és persze közben mormolj el egy imát.
[ Szerkesztve ]
-
Cs1csó
félisten
-
HARDVERAPRÓD
válasz Cs1csó #139641 üzenetére
Miért ne töltődbe be! De pl van usb változat is, ha nem töltődne be, de ez az üzenetnél betölt.
….vizsgálat lefutása szükséges.
És? Ezzel semmit nem mondtál, hogy miért ne lehessen megnézni. Azért kösziSzerintem nem jól értelmezted most a hsz-t. Vagy én nem
De tuti, h ettől betölt a rendszer.[ Szerkesztve ]
-
De4d
őstag
Melyik programmal tudok minden fontos adatot kimonitorozni játék alatt?
Vga ram használtat, hőfok, teljesítmény
Proci hőfok, teljesítmény
min,max ,átlag fps.Minden jó, ha a vége jó!
-
Marci112233
addikt
MSI Afterburner. Utolsó pontra nem tudom jó-e de a többire igen.
-
De4d
őstag
válasz Marci112233 #139644 üzenetére
Igen, eléggé részletes, majd be kell állítani ami nem fontos azt ne mutassa.
Fpsből az aktuális fpst mutatja.
Egész jól tarotta a vga-t procit 60-65fokosak voltak.racskobalazs: Na erre is ráfogok nézni.
Köszi.
[ Szerkesztve ]
Minden jó, ha a vége jó!
-
gordonfreemN
addikt
válasz Cs1csó #139640 üzenetére
és Pyttawrx
Köszi a választ.
Igen a rendszer betölt.
Lehúzva nincs hiba, nem írja. Lefuttatva többször is az ellenőrzés, de mindig visszajön ez az üzenet. Nem az én laptopom egyébként hanem egy kollégámé.
SATA-n csatlakozik, ugy tudom.[ Szerkesztve ]
¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.
-
Cs1csó
félisten
válasz gordonfreemN #139647 üzenetére
Lemaradtam, de akkor ez az egy lemez van és ezen van a rendszer vagy van egy rendszer SSD és mellette az adat?
Amúgy ha az SSD-n van a rendszer akkor le lehetne húzni a HDD-t majd csinálni egy tiszta telepítést az SSD-n és utána csatlakoztatni és tesztelni.
-
HARDVERAPRÓD
válasz gordonfreemN #139647 üzenetére
Sentinellel nézzetek rá
-
addikt
Sziasztok! A "Valami baja van a tápomnak" topik nem tul aktiv, itt valoszinuleg tobben latjatok:
Backstory: Estere le szoktam kapcsolni a tapot, hogy ne vilagitsanak a rakotott USB eszkozok (billzet, eger, mikrofon, stb.). Legutobb, amikor hatranyultam a taphoz, hogy lekapcsoljam, kozben a masik kezemmel sikerult ratamaszkodni a bekapcs. gombra es elinditani a gepet es a mar lekapcsolt tappal elkezdett elindulni, majd a bekapcs hosszan nyomasaval lelottem es azt hittem, hogy minden OK. (Ezt amugy kesobb validaltam, hogy frissen kikapcsolt tappal tenyleg el tud meg indulni a gep, legalabbis a RAM-ok vilagitasa kap aramot egy ideig).
Nem tudom, hogy elobb kapcsoltam-e le a tapot es utana kapcsoltam be a gepet vagy forditva de nagyjabol egy idoben torten a ketto, talan pont "egyszerre". Mindenesetre masnap reggel mar nem indult a gep. Most az RBG-s RAM-ok eloszor villannak egy kicsit feheren aztan elkezdenek 'rendesen', szivarvanyosan vilagitani de semmi mas eletjel nincs. A VGA se vilagit es egyik venti se porog fel a hazban, se a CPU, se a VGA-hoz tartozo. Most megtudtam, hogy a tapomban is van egy RGB ventilator (a haz elrendezese miatt nem is latnam, ha eddig vilagitott volna), de ez is se nem porog, se nem vilagit attol fuggetlenul, hogy a "Smart Zero Fan" kapcsolo milyen allasban van.
Ezen kivul eszrevettem meg, hogy ahol a 230V bemegy a tapba, ott a 3 labbol a felso ketton ilyen zarlatnak kinezo elszinezodes van, mintha jo sok amper atment volna rajta, hogy igy megegjen. KEPEK.
Nem tudom, hogy ez normalis-e, hogy igy nez ki, vagy hogy most keletkezett-e egyaltalan. Ez a teljes PC amugy, a tap egy "Thermaltake 850W RGB PRO". A CLR_CMOS tuket zartam meg rovidre egy csavarhuzoval az alaplapon, de ez nem valtoztatott semmmit. Feltunt viszont, hogy amint felemelem a csavarhuzot, ilyen zarlatos sisterges hang jon a tap kornyekerol.
Szoval a kerdes: jol sejtem, hogy ez a tap teljesen megsult es kuka? Mekkora esely van ra, hogy vitt magaval mas alkatreszt is? Hogy allnatok hozza felmerni, hogy mekkora a kar? Egybol vehetek uj tapot, mert a mostani biztosan halott?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Kedves Fórumozók!
Az alábbi téma IT szakmai jellegű kérdezz-felelek topik. Megkérünk benneteket, hogy a nem szakmai kérdéseket az Azonnali fáradtgőzös kérdések topikjában tegyétek fel.
- Thinkpad T14 Gen4 14" FHD+ IPS i7-1360P 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- Nitro AN517-41 17.3" FHD IPS Ryzen 7 5800H RTX 3070 32GB 512GB NVMe gar
- Csere-Beszámítás! Gamer PC! I3 10100F / GTX 1660S / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- Vivobook Pro N580VD 15.6" FHD IPS i7-7700HQ GTX 1050 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- Google Pixel 8A 128GB Porcealin, Bontatlan, Új, 0 Perces, Független, 1 Év Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest